Κώστας Αυγέρης: «Όποιος πάει στην Κέρκυρα μαγεύεται. Και θέλει σαν άλλος Οδυσσέας να επιστρέψει ξανά και ξανά»

Ο σκηνοθέτης μιλάει για τον τρόπο που είδε και κινηματογράφησε την Κέρκυρα, στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Ελλάδα από το Α ως το Ω»

Η ωραιότερη ταινία του σκηνοθέτη Νίκου Παναγιωτόπουλου, μια ταινία νοσταλγική και δακρυσμένη, το «Μελόδραμα», με τον Λευτέρη Βογιατζή, έχει γυριστεί στην Κέρκυρα. Έχει δάκρυα της βροχής η πόλη. Αν δίπλα σε αυτήν βάλετε μια άλλη εικόνα ταινίας και τη Ρένα Βλαχοπούλου να τραγουδά το «Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι», έχετε στα χέρια σας την αντίθεση και την ασύλληπτη γοητεία του νησιού του Ιονίου.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Αυγέρης
Ο σκηνοθέτης Κώστας Αυγέρης

Πόλη των μύθων και της ιστορίας, ο σκηνοθέτης της σειράς επεισοδίων «Ελλάδα από το Α ως το Ω», Κώστας Αυγέρης, την είδε με το δικό του τρόπο:

«Αυτό που ήθελα να κάνω με το επεισόδιο της Κέρκυρας, ήταν να απομονώσω και να προβάλλω τα ευαίσθητα σημεία της. Η πρώτη μου σκέψη λοιπόν, ήταν να προλάβω να δείξω το νησί στις μέρες των γυρισμάτων, έναν τόπο πλούσιο με μεγάλες αντιθέσεις και να το παρουσιάσουμε εκτός της στερεοτυπικής εικόνας της καρτ-ποστάλ με τα γνωστά της μέρη. Έτσι προσπαθήσαμε να δούμε τα κρυφά της διαμάντια, τα μικρά χωριά και το εντελώς διαφορετικό τοπίο στη βορεινή πλευρά του νησιού.

Η Κέρκυρα είναι και η φύση, η ενδοχώρα της, οι καταρράκτες της, που μαζί με τη μεγάλη αστική κληρονομιά της, τις ιταλικές και κάθε λογής ξένες επιρροές, συγκροτούν ένα μοναδικό τόπο, που όμοιό του δε βρίσκουμε στην Ελλάδα. Έχω επισκεφθεί το νησί τέσσερις φορές και τις τέσσερις για δουλειά. Πρώτη ήταν το 1979, ήμουν τότε βοηθός της Λίλας Κουρκουλάκου και μας υποδέχτηκε μια Κέρκυρα βροχερή, λυπημένη, με ομίχλη. Η επόμενη φορά ήταν εντελώς διαφορετική, με γυρίσματα στο Αχίλλειο, ένα καλοκαίρι με κόσμο και τουρίστες. Και έτσι την είχα στο μυαλό μου σαν ένα τόπο με πολλές όψεις. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα, να μπορώ να αποκαλύψω το κρυφό, αυτό που υπάρχει από κάτω και πάντα με ελκύει. Αυτό ψάχνω μέσα στην εικόνα ακόμα και όταν το επεισόδιο έχει τελειώσει, μαζί με τη σκέψη ότι πάντα κάτι θα λείπει, σαν να μένει μια εκκρεμότητα για να επιστρέψει κάποιος σε ένα μέρος και μια επόμενη φορά».

Κέρκυρα

Όταν μιλά κάποιος για την Κέρκυρα, πρώτα θα μιλήσει για την ερωτική σχέση των Κερκυραίων με τη μουσική. Αν έχει διαβεί τα καντούνια της, θα έχει ακούσει τον ήχο ενός όμποε ή ενός κλαρινέτου, μια φωνή να κάνει πρόβα στις κλίμακες. Ο επισκέπτης, ακόμα και αν δεν ξέρει το κομμάτι, έχει δακρύσει στον επιτάφιο ακούγοντας από την παλαιά Φιλαρμονική το Αντάτζιο του Αλμπινόνι. Η Κέρκυρα όλη, μεγάλοι και μικροί, σχετικοί και άσχετοι με την καλλιτεχνία, αγαπούν τη μουσική με το πάθος που θα ζήλευε κάθε άλλος Έλληνας.

Οι Κερκυραίοι είναι ταυτισμένοι με τη μουσική, αλλά και με την τέχνη. Εδώ έγινε το Σεν Τζάκομο, το πρώτο θέατρο στην Ελλάδα, εδώ ακούστηκε πρώτη φορά έργο του Βάγκνερ, εδώ έζησε ο Μέγας Μάντζαρος, εδώ έζησε και ο Σολωμός και ο Κάλβος που δε συναντήθηκαν ποτέ, ο Λορέντζος Μαβίλης, που εκτός των άλλων ήταν και σπουδαίος σκακιστής.

Ανεπηρέαστοι από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι Κερκυραίοι αφέθηκαν σε επιρροές που άφησαν ευγενέστερα ίχνη. Ίχνη αριστοκρατικά αγγλικού και γαλλικού ρυθμού και βενετσιάνικα που διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα.

Διαβάτη, όταν φτάσεις στην Κέρκυρα, θα νιώσεις το νησί, αν ξεχαστείς χωρίς σκοπό στα άναρχα δρομάκια, αν περπατήσεις χωρίς σκοπό στους κήπους, τις λεωφόρους και τις ξεχασμένες εκκλησίες, ακουμπήσεις την αψάδα των κυπαρισσιών και την ηρεμία της ελιάς, βυθιστείς στο χρώμα τους και ανακαλύψεις τον κήπο που έχει 100 είδη άγριας ορχιδέας.

Κέρκυρα

Η Κέρκυρα είναι ένα μέρος αριστοκρατικό και προσιτό, με γελαστούς κατοίκους που τραγουδούν τις λέξεις. Έτσι ήταν από τον Όμηρο και έτσι τους περιγράφει ο ποιητής στην Οδύσσεια. Η επιρροή που απολαμβάνουν σήμερα οι Κερκυραίοι έχει τις ρίζες της σε λόγιους που έφτασαν εκεί και περιηγητές και πριγκίπισσες όπως η Σίσυ, που λάτρεψε το τοπίο και το χρώμα και το δικό της Αχίλλειο, βασιλιάδες, και μεγάλοι έρωτες όπως της Παλατιανού και του Άνταμ που χάρισαν στον τόπο το Μον Ρεπό.

Για την Κέρκυρα, από τους αφηγητές της εκπομπής «Ελλάδα από το Α ως το Ω» θα μάθετε ένα σωρό μυστικά, θα λαχταρήσετε να μάθετε τα πάντα για το κρίκετ και τις φιλαρμονικές, να περάσετε κάτω από σκιερές αλέες, να δείτε απομεινάρια του παρελθόντος και σημάδια του παρόντος.

Με την αρωγή του ιστορικού Δημήτρη Μάμαλου και της αρχαιολόγου- ξεναγού Ροζαλίας Αδαμοπούλου, διερευνώνται οι γνωστές, αλλά κυρίως, οι άγνωστες ιστορίες πίσω από το Ποντικονήσι, την εξοχική έπαυλη του Mon Repos και το Αχίλλειο της θλιμμένης πριγκίπισσας Σίσυ και του Κάιζερ. Η Έλσα Καρύδη, υπεύθυνη ξεναγήσεων του Μουσείου της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, μιλά για τις θρυλικές φιλαρμονικές ορχήστρες, τους βάρδους, τους κανταδόρους, την ξεχωριστή εκκλησιαστική μουσική του νησιού και φυσικά την όπερα. «Η παρουσία Ενετών, Ιταλών και Γάλλων δημιουργεί μια ξεχωριστή παρακαταθήκη» διατείνεται  η εκπαιδευτικός εικαστικής παιδείας, Μαρίλυ Αργυροκαστρίτη. «Η Κέρκυρα είναι διάσπαρτη από έργα τέχνης, θρύλους και ιστορίες» υπογραμμίζει η αρχειονόμος-βιβλιοθηκονόμος Αλίκη Κατσαρού, η οποία μας «ξεναγεί» στη γοητεία και τα μυστικά της παλιάς πόλης. «Μου αρέσουν οι βόλτες στο Λιστόν, στο Μποσκέτο, στα Μουράγια, στην Πλακάδα τ’ Αγιού, στο Μαντούκι και στη Γαρίτσα», υπογραμμίζει ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.

Χρήστος Χωμενίδης
Χρήστος Χωμενίδης

Διερευνάται το αρχιτεκτονικό προφίλ στο αστικό, αλλά και στο αγροτικό περιβάλλον, μέσα από τη συγκλονιστική αφήγηση του αρχιτέκτονα Περικλή Λάσκαρι, ο οποίος κατάγεται από μια θρυλική οικογένεια του νησιού. Για την επιμονή του να διασώσει τα παλιά κτίρια και τον πολιτισμό της Κέρκυρας μιλά ο Σπύρος Φλαμπουριάρης, Συνιδρυτής του ιδρύματος «The Corfu Heritage foundation». Μνήμες από τα παιδικά της χρόνια και την πασχαλιάτικη Κέρκυρα μας μεταφέρει η ηθοποιός Φαίη Ξυλά.

Και είναι όλα αυτά το νησί, αλλά ακόμα περισσότερο αυτό που λέει ο σκηνοθέτης, Κώστας Αυγέρης: «Όποιος πάει στην Κέρκυρα μαγεύεται. Και θέλει σαν άλλος Οδυσσέας να επιστρέψει ξανά και ξανά με το απήδαλο καράβι της φαντασίας του και τα μοναδικά φτερά που δίνει ο τόπος στο χρώμα και τις νότες που συνοδεύουν κάθε κίνηση στα γαλαζοπράσινα νερά της.»

Info: «Ελλάδα από το Α ως το Ω», το πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στην Κέρκυρα και προβάλλεται την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 21:00, στο νέο κανάλι του ΟΤΕ TV, ΟΤΕ History.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.