Κομμάτες σοκολάτας με μπαχάρι, αλάτι και εσπρέσσο, από τη WonderFoodLand

Ένα σοκολατένιο γλυκό με υφή λεία και βελούδινη, μπαχαρικά και μια δόση καφέ

Συνεχίζουμε την αναζήτηση ιδιαίτερων γευστικών προτάσεων για το εορταστικό τραπέζι λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, με την food blogger WonderFoodLand (κατά κόσμον Άρτεμις Τσίπη), η οποία μας προτείνει μια παραλλαγή του κλασικού κορμού, ένα σοκολατένιο μείγμα που σε άλλο σχήμα πλασμένο θα μπορούσε να γίνει και τρουφάκια, ανάλογα με το τι σας αρέσει περισσότερο.

Η εκδοχή που μας παρουσιάζει καταλήγει να έχει αυτή την εντελώς βελούδινη υφή που λιώνει στο στόμα, ενώ η πολύ έντονη γεύση σοκολάτας εξισορροπείται από τον καφέ και παίρνει την ένταση που χρειάζεται από τα μπαχαρικά.

Παράλληλα μας προτείνει τις γευστικές επιλογές της για το τραπέζι των γιορτών, με έμφαση στις αγαπημένες παραδοσιακές γεύσεις και τα τυριά μας, ενώ στο δίλημμα μελομακάρονο ή κουραμπιές, ζητά να της φέρει κάποιος τον κουραμπιέ που θα επισκιάσει το αγαπημένο της μελομακάρονο.

Τι εδέσματα περιλαμβάνει το ιδανικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι για σένα, για 8-10 άτομα περίπου;
Εδέσματα που βγάζουν “ζεστασιά”: γέμιση γαλοπούλας ή μεγάλου κοτόπουλου με ρύζι, κάστανα, σταφίδες, κουκουνάρι, τα συκωτάκια του πτηνού, κανέλλα και μπαχάρι. Οι λαχανοντολμάδες με πλούσιο αυγολέμονο της μητέρας μου. Μια παστουρμαδόπιτα με τρία μόνο υλικά -παστουρμά φυσικά καλής ποιότητας λεπτοκομμένο, ντομάτα, κασέρι Θεσσαλονίκης και μυρωδικό θυμάρι. Σαλάτα πολύχρωμη με πρασινάδες, ρόδια και ελαφρύ ελαιόλαδο. Πλατώ τυριών -γραβιέρες πικάντικες και γλυκές (Σαν Μιχάλη αγαπημένη), ροκφόρ, καπνιστό Μετσόβου, απαλό γεμάτο ανθότυρο Κρήτης και δίπλα κυδωνόπαστο να “σπάει” τις αλμύρες. Κριτσίνια καλαμποκιού, προζυμένιο ψωμί. Πατέ από συκωτάκια πουλιών με μπράντι. Άφθονο κρασί κόκκινο ή ροζέ, σόδες για τις δύσκολες ώρες, μοσχομυρωδάτο καφέ για μετά και μελομακάρονα βελούδινα με πορτοκάλι και μέλι. Δε λέμε όχι και σε αέρινες δίπλες. Ξηροί καρποί φρέσκοι και λικέρ χειροποίητα αλλά και γλυκό κρασί Σάμου με πάγο.

Ποιο δίσκο θα ήθελες να ακούς φέτος, καθώς απολαμβάνεις το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου;
Τζαζ από Dave Brubeck σε εναλλαγή με Thievery Corporation μέχρι και Electro Swing συλλογές.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό τα Χριστούγεννα και γιατί;
Λαχανοντολμάδες. Είναι ένα φαγητό που φτιάχνει η μητέρα μου τα Χριστούγεννα -και όχι μόνο- και τους αγαπώ για την πλούσια κρέμα αυγολέμονο, τον μοσχομυρωδάτο κιμά τους και τα χέρια που τους τυλίγουν κάθε χρόνο.

Μελομακάρονο ή κουραμπιές; 
Μελομακάρονο “δαγκωτό”. Λατρεύω τα τίγκα μελωμένα μελομακάρονα, με μπόλικο πορτοκάλι και μυρωδιά κανέλλας με ελάχιστο τριμμένο καρύδι από πάνω. Για κάποιο λόγο ποτέ δε μου έκατσε καλά ο κουραμπιές, όσους κι αν έχω δοκιμάσει έως τώρα. Ας μου φέρει κάποιος επιτέλους τον κουραμπιέ που θα επισκιάσει το αγαπημένο μου μελομακάρονο.

Με ποια μυρωδιά έχεις συνδυάσει τα Χριστούγεννα;
Κανέλλα. Η μυρωδιά της ζεστασιά και θαλπωρή και σπίτι.

Πες μας λίγα λόγια για τη συνταγή που μας προτείνεις. Γιατί την αγαπάς, πώς την ανακάλυψες, ποιο είναι το ιδιαίτερο στοιχείο της;
Η συνταγή που προτείνω είναι ουσιαστικά ένας σοκολατένιος κορμός που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι τρουφάκια, αν πλαστεί σε άλλο σχήμα. Η σοκολάτα είναι έτσι κι αλλιώς ένα αγαπημένο υλικό μου στα γλυκά και αν και είναι συνταγή που έφτιαξα το 2014, εξακολουθεί να με “στοιχειώνει” ημέρες σαν κι αυτές. Έχει μπαχαρικά που αγαπώ και δόση καφέ που επίσης λατρεύω μέσα στα γλυκά. Επίσης, είναι λεία και βελούδινη, απλή και σκέτη χωρίς ξηρούς καρπούς και φρουτάκια που δε συμπαθώ καθόλου μέσα στις σοκολάτες μου -πλην εξαιρέσεων. Είναι ανάρτηση που είδα από άλλο μπλογκ -το αγαπημένο donkey and the carrot- που το είδε από άλλο μπλογκ το 101cookbooks του εξωτερικού, που δεν ξέρω αν το είδε από κάπου αλλού -η αγάπη και το φαγητό είναι για να μοιράζονται παγκόσμια.

Κομμάτες σοκολάτας με μπαχάρι, αλάτι και εσπρέσσο

Υλικά:
Για μία μικρή φόρμα -αυτή της μιας χρήσης την αλουμινένια. Αλλιώς, αν χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη, θα βγει ένα στρώμα σοκολάτας κι όχι κομμάτι. Εκτός κι αν πολλαπλασιάσετε τις ποσότητες.

250 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κουτ. γλ. σκόνη καφέ εσπρέσσο (διαλύεται εντελώς μέσα στην κρέμα, δες εκτέλεση)
1/2 κουτ. γλ. μπαχάρι τριμμένο
1/4 κουτ. γλ. χοντρό αλάτι (άνθος αλατιού, βρίσκετε στα σούπερς. Μη το φοβηθείτε, δεν αισθάνεστε καθόλου αλμύρα και επιπλέον κάνει όοολη τη διαφορά στο γλυκό!)
βούτυρο για το άλειμα της φόρμας
κακάο για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Βουτυρώστε τη φόρμα καλά και στρώστε και από πάνω λαδόκολλα. Ναι, πάνω από το βουτυρωμένο ταψάκι. Μην ξαναβουτυρώσετε και τη λαδόκολλα από πάνω. Τρομοκρατήθηκα διαβάζοντας πόσο δύσκολα ξεφορμάρεται το γλυκό και ακολούθησα ακριβώς τις οδηγίες που είναι οι παραπάνω. Δεν ξέρω γιατί βουτυρώνουμε τη φόρμα κάτω από τη λαδόκολλα -κολλάει η λαδόκολλα στο αλουμινένιο και βουτυρωμένο φορμάκι;;; Όπως και να έχει, δεν τόλμησα να το μάθω στην πρώτη μου αυτή προσπάθεια. Αν το τολμήσει κανείς, ας μου πει τι έγινε.

Βάζουμε να λιώσει η κουβερτούρα σε μπεν μαρί.

Εν τω μεταξύ, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπρίκι ή μικρό κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί, προσθέτοντας τον εσπρέσσο σκόνη και το μπαχάρι ανακατεύοντας να ενσωματωθούν καλά. Λίγο πριν πάει να βράσει η κρέμα, ρίξτε και το αλάτι, ανακατέψτε και βγάλτε από τη φωτιά.

Ρίξτε το μείγμα της κρέμας πάνω στη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.

Ρίξτε πάνω από τη λαδόκολλα μέσα στη φόρμα, διπλώστε λίγο από πάνω με τις άκρες της λαδόκολλας που εξέχουν και βάλτε στο ψυγείο για αρκετές ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί το μείγμα ή όλη τη νύχτα.

Πριν σερβίρετε αφήστε για 5-10′ σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλίστε με κακάο και κόψτε φέτες.

Την επόμενη φορά θα απλώσω το μείγμα σε μεγαλύτερη φόρμα να γίνει μια στρώση περίπου 2 εκ. και θα τα κόψω κυβάκια-σοκολατάκια που θα τα τυλίξω σε κακάο.

Κατασπαράξτε.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.