Ιανουάριος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Διαδραστικές εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) εμπλουτίζει το πρόγραμμα του Ιανουαρίου με διαδραστικές εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες, πρωτότυπες συναυλίες και προβολές ταινιών για όλη την οικογένεια.

Μεταξύ άλλων, μέσω της νέας ενότητας ‘Tech Freak Lab’, οι μικρότεροι επισκέπτες θα παίξουν με πολύχρωμους φακούς και θα «σκιτσάρουν» με το φως τους γνωρίζοντας την τεχνική του stop motion (Ο Φακός που  έγινε μολύβι//13.1). Παράλληλα, θα γίνουν μικροί εξερευνητές της φύσης στους χώρους του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος παρατηρώντας τη φύση και δημιουργώντας χειροτεχνίες (Εξερευνώντας και παρατηρώντας τη φύση με 4 τρόπους //14.1) και θα αποτυπώσουν με το δικό τους τρόπο σε ένα δημιουργικό εργαστήριο τους πολιτισμούς του κόσμου (Tο ταξίδι σε πολιτισμούς του κόσμου//14.1). Ακόμη, θα γνωρίσουν το διαχρονικό παιχνίδι χούλα χουπ (Ο κόσμος του χούλα χουπ! //15.1) ενώ μαμάδες και παιδιά θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα μωσαϊκό από πορτρέτα μαμάδων και παιδιών (Μαμά και παιδί//15.1).

Τέλος, την Πέμπτη 12.01 το εργαστήριο με τίτλο «Δημιουργούμε ΟΛΟΙ μαζί Τέχνη – Ψηφιδωτή πόλη» καλεί όλα τα παιδιά να αποτυπώσουν τη σημερινή εικόνα της πόλης τους με χρωματιστές ψηφίδες.

Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, οι μεγαλύτεροι επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι στην κλασική και σύγχρονη τέχνη (Τέχνη: Οδηγίες… χρήσης//9.1) συνδυάζοντας τη γνώση με την καλλιτεχνική πρακτική. Παράλληλα, μέσα από διαλέξεις θα παρουσιαστούν : η μαγευτική ιστορία της γλυπτικής (Οι μορφές της γλυπτικής του 20ού & 21ου αιώνα//12.1) τα μυστικά της Επικοινωνίας στον Εργασιακό Χώρο (Αποτελεσματικότερη επικοινωνία στον εργασιακό χώρο//9.1), οι ιδιαιτερότητες των Μαθησιακών Δυσκολιών (Μαθησιακές δυσκολίες//11.1), αλλά και οι τρόποι δημιουργίας ενός σωστού βιογραφικού αποτυπώματος στο online περιβάλλον (Digital CV//12.1).

Επιπλέον, όσοι θέλουν να εμπλουτίσουν τις χορευτικές τους ικανότητες, θα μάθουν τα βήματα, αλλά και την ιστορία των Παραδοσιακών Χορών (Εργαστήριο παραδοσιακού χορού για ενήλικες//13.1) σε ένα ομαδικό εργαστήριο, ενώ συνεχίζεται η σειρά εκδηλώσεων Social Ballroom που μας καλεί να γνωρίσουμε το Swing μέσα από ένα εναλλακτικό μάθημα και ένα υπερδραστήριο πάρτυ με τους Athens Lindy Hop (Social Ballroom: Swing//15.1).

Ακόμα, πέρα από τον χορό, οι οπαδοί του αθλητισμού και της ευεξίας, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη  μέθοδο Feldenkrais όπου ο μαθητής, με ήπιο τρόπο και σεβασμό στις ανάγκες και στις δυνατότητες του σώματός του, ανακαλύπτει καινούριους τρόπους κίνησης, πιο ευχάριστους, ευέλικτους και εργονομικούς (Μάθημα γνωριμίας μεθόδου Feldenkrais//14.1).

Η μουσική συνεχίζει να γεμίζει το ΚΠΙΣΝ με τις καθιερωμένες σειρές συναυλιών Jazz Διαχρονίες, Music Escapades και Schoolwave Unplugged, που θα παρασύρουν με τους jazz, rock και fusion ρυθμούς τους το μουσικόφιλο κοινό. Οι μουσικές περιηγήσεις αυτής της εβδομάδας ξεκινούν με μία συναυλία-κολάζ μουσικών ειδών των Singularity Project (13.1), συνεχίζονται με τους πολυμήχανους underground καλλιτέχνες The Callas (14.1) και ολοκληρώνονται με τους φρέσκους ήχους των Groove Aloud (15.1).

Το Σαββατοκύριακο, η ενότητα Park Your Cinema γεμίζει με τις εικόνες του σύγχρονου και ασπρόμαυρου κινηματογράφου, με τρεις ταινίες για όλη την οικογένεια. Το Σάββατο ο Αόρατος Συγγραφέας του Roman Polanski (14.1) μαθαίνει τα πιο σκοτεινά μυστικά ενός πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, ενώ την Κυριακή το Κλωτσοσκούφι (15.1) και το Φάρμα Story (15.1) χαρίζουν στιγμές γέλιου σε μικρούς και μεγάλους.

«Αόρατος Συγγραφέας» του Roman Polanski
«Αόρατος Συγγραφέας» του Roman Polanski

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παραδώσει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Ελληνικό Δημόσιο στις αρχές του 2017. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παράδοσης, το Ίδρυμα με την επιθυμία να καταστήσει το έργο προσιτό στο ευρύ κοινό υποστηρίζει τη διοργάνωση καθημερινών δωρεάν εκδηλώσεων, που δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν το ΚΠΙΣΝ ως νέο προορισμό, να γνωρίσουν τις προγραμματικές του δυνατότητες και τον ρόλο του στην πόλη. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο την τρέχουσα περίοδο έχει τη διαχείριση του έργου, έως ότου ολοκληρωθεί η παράδοσή του στο Ελληνικό Δημόσιο. Μέσα από τον προγραμματισμό αυτό, ο οποίος περιλαμβάνει αθλητικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, το Ίδρυμα φιλοδοξεί να ενισχύσει τον ανοιχτό διάλογο γύρω από το ΚΠΙΣΝ και να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων, οι οποίες θα συντροφεύσουν το έργο κατά την επίσημη λειτουργία του από το Ελληνικό Δημόσιο, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του.

– Αναλυτικά οι προτάσεις για το διάστημα 9 έως 15 Ιανουαρίου περιλαμβάνουν:
Αθλητισμός & Ευεξία
Μάθημα γνωριμίας μεθόδου Feldenkrais
Σάββατο, 14.1, 11.00-12.00, ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ
Στη μέθοδο Feldenkrais ο μαθητής, με ήπιο τρόπο και σεβασμό στις ανάγκες και στις δυνατότητες του σώματός του, ανακαλύπτει καινούριους τρόπους κίνησης, πιο ευχάριστους, ευέλικτους και εργονομικούς. Μέσω της λεκτικής καθοδήγησης του δασκάλου, εκτελώντας αργές και απαλές κινήσεις μαθαίνει να παρατηρεί και να ακούει το σώμα του, βελτιώνοντας την αυτοεικόνα του. Αποκτά σταδιακά καλύτερη οργάνωση του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος και επωφελείται στην καθημερινότητά του τόσο σωματικά, με την καλύτερη στάση σώματος και την πιο άνετη κίνηση, όσο και συναισθηματικά, με την αντιμετώπιση του άγχους. Οι συμμετέχοντες συνιστάται να φέρουν μαζί τους στρωματάκι και να φορούν ζεστά, άνετα ρούχα.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Ασπασία Κόμνα, πιστοποιημένη δασκάλα μεθόδου Feldenkrais

– Δραστηριότητες για παιδιά
Δημιουργούμε ΟΛΟΙ μαζί Τέχνη – Ψηφιδωτή πόλη // Εργαστήρια για παιδιά με ή χωρίς αναπηρία
Πέμπτη 12/01,17.30-19.30, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΒΕ
Με αφορμή την ποικιλομορφία και την εξαιρετική τεχνική των βυζαντινών και ρωμαϊκών ψηφιδωτών, οι συμμετέχοντες θα αποτυπώσουν με μικροσκοπικές χρωματιστές ψηφίδες τη σημερινή εικόνα της πόλης τους. Χώροι, εσωτερικά δωματίων, γεωμετρικές φόρμες και abstract συνθέσεις θα αποτελέσουν μερικά από τα θέματα έμπνευσής τους. Καθένας θα σχηματίσει πολύχρωμα ψηφιδωτά σε χαρτόνι. Στο τέλος, όλα τα ψηφιδωτά θα ενωθούν και θα σχηματίσουν μια γιγαντιαία πολυδιάστατη σύνθεση δημιουργώντας ένα συνεργατικό μωσαϊκό. Πριν το τέλος του εργαστηρίου τα ψηφιδωτά θα εγκιβωτιστούν σε κονίαμα, ώστε να κρατήσουν για πάντα το σχήμα και την υπόστασή τους.

*Για εφήβους 12-22 ετώνΣτην εκδήλωση συμμετέχουν έως 20 άτομα και απαιτείται προεγγραφή μέσω του www.snfcc.org/events

* στόχος των εργαστηρίων Δημιουργούμε ΟΛΟΙ μαζί τέχνη είναι μέσω των εικαστικών τεχνών οι έφηβοι με ή χωρίς αναπηρία να έρθουν σε επικοινωνία, να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες. Έτσι, μέσα από την αλληλεπίδρασή τους θα μοιραστούν δημιουργικά την «μοναδικότητά» τους, θα ευαισθητοποιηθούν και θα κοινωνικοποιηθούν.

– Ο φακός που έγινε μολύβι // Tech Freaks Club
Παρασκευή 13/01, 18.00-20.00, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΒΕ
Ένα εργαστήριο κινούμενης εικόνας στο σκοτάδι, όπου θα σκιτσάρουμε και θα χρωματίσουμε αποκλειστικά και μόνο με το φως! Χρησιμοποιώντας φακούς διαφόρων χρωμάτων, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τις δικές τους φωτεινές ζωγραφιές, στις οποίες θα δώσουν κίνηση και πνοή μέσα από την τεχνική του stop motion. Οι χρωματιστοί φακοί μετατρέπονται σε πολύχρωμα μελάνια, και η αρχιτεκτονική του χώρου αποκτά μια άλλη διάσταση καθώς μεταμορφώνεται σε τρισδιάστατο καμβά.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Exile Room / Μπάμπης Αλεξιάδης, animator & media artist
*Για παιδιά 7-11 ετώνΣτην εκδήλωση συμμετέχουν έως 20 άτομα

– Εξερευνώντας και παρατηρώντας τη φύση με 4 τρόπους
Σάββατο 14/01, 12.00-14.00, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΒΕ
Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος είναι μια ευκαιρία για περιπέτεια και περιπλάνηση. Στους περιπάτους ανάμεσα στα δέντρα και τα φυτά οι συμμετέχοντες γίνονται μικροί εξερευνητές της φύσης που θα ανακαλύπτουν κάθε φορά και κάτι διαφορετικό. Σε έναν κύκλο τεσσάρων εργαστηρίων θα μάθουν πώς να κατασκευάζουμε ένα μικρό θερμοκήπιο, να φτιάχνουν κουτιά παρατήρησης φυτών, να κάνουν σφραγίδες και τυπώματα χρησιμοποιώντας φύλλα και λουλούδια δέντρων και, τέλος, να ταξινομούν τα φυτά σε σχέση με το χρώμα τους.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Δάφνη Κουρή, εικαστικός
* Για παιδιά 7-11 ετών–  Έως 30 συμμετοχές 

– Ελεύθερη δημιουργική απασχόληση: Tο ταξίδι σε πολιτισμούς του κόσμου
Σάββατο 14/01 και Κυριακή 15/01, 17.30-20.30, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΒΕ
Παιδιά όλων των ηλικιών εξερευνούν και αποτυπώνουν ζωγραφικά σχήματα, χρώματα και μορφές σε ένα εργαστήριο ελεύθερης δημιουργικής απασχόλησης. Τα σαββατοκύριακα του Ιανουαρίου αντλούμε έμπνευση από πολιτισμούς του κόσμου. Ταξιδεύουμε στις βραχογραφίες των σπηλαίων Λασκώ και Αλταμίρα, στους Αβορίγινες της Αυστραλίας, και γιορτάζουμε την Κινέζικη Πρωτοχρονιά με τον ερχομό της χρονιάς του Κόκορα.

*Έως 30 συμμετοχές ανά 30 λεπτά

– Ο κόσμος του χούλα χουπ!
Κυριακή 15/01, 11.30-13.00, ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ
Είναι γνωστό ότι το χούλα χουπ αποτελεί ένα διαχρονικό παιχνίδι για παιδιά. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε ότι συνεισφέρει στον συντονισμό, στην ισορροπία του σώματος και στην εγρήγορση του μυαλού; Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με ποικίλους τρόπους με το αγαπημένο τους παιχνίδι και να γυμνάσουν σώμα και πνεύμα διασκεδάζοντας! Διαθέσιμα χούλα χουπς για όλους τους συμμετέχοντες.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Sunny Diz
* Για παιδιά 6-12  ετών–  Έως 20 συμμετοχές

– Οικογενειακές Δραστηριότητες
Μαμά και παιδί
Κυριακή 15/01, 11.30-12.30, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΒΕ
Μία δραστηριότητα εμπνευσμένη από τα έργα της Niki de Saint Phalle με κεντρικό θέμα τη μητέρα. Το Playroom θα φτιάξει χειροποίητα κεραμικά πλακάκια πάνω στα οποία οι μαμάδες μαζί με τα παιδιά θα μπορούν να ζωγραφίσουν τα πρόσωπά τους. Μια συμβολική πράξη συνεργασίας και αγάπης που το αποτέλεσμά της θα ενσωματωθεί στη ‘Μεγάλη Μητέρα’, μια κατασκευή-γλυπτό ειδικά διαμορφωμένη ώστε να φιλοξενήσει ένα μωσαϊκό από πορτρέτα μαμάδων και παιδιών!

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Playroom
*Για παιδιά 3 ετών & τους γονείς τους

– Δραστηριότητες για ενήλικες
Τέχνη: Οδηγίες… χρήσης
Δευτέρα 9/1, 18.30-20.30, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΒΕ
Αγαπάτε την τέχνη και διστάζετε να ρωτήσετε ποιο είναι το νόημα πίσω από τα έργα; Τι σκέφτονται και τι αισθάνονται οι καλλιτέχνες στο ατελιέ τους; Καλώς ορίσατε σε ένα ταξίδι στην ελληνική και την ευρωπαϊκή τέχνη, κλασική και σύγχρονη, με απλουστευμένη μορφή που απευθύνεται σε όλους. Μια σειρά εργαστηρίων που προσεγγίζουν τα έργα τέχνης μέσα από τα μάτια των δημιουργών, συνδυάζοντας τη γνώση με την καλλιτεχνική πρακτική. Ελάτε να εξηγήσουμε την τέχνη και να ζωγραφίσουμε τα δικά μας έργα με έμπνευση και καλή διάθεση!

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Γεωργία Χατζηβασιλειάδη, εικαστικός

– Διάλεξη: Αποτελεσματικότερη επικοινωνία στον εργασιακό χώρο
Δευτέρα 9/1, 18.30-20.00, ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Οι δεξιότητες επικοινωνίας που διαθέτει κάποιος επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την εντύπωση που σχηματίζουν τα άτομα που έρχονται σε επαφή μαζί του στον εργασιακό χώρο. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να επικοινωνούν τη διεκδικητικότητά τους με διακριτικότητα, διπλωματία και αξιοπιστία, και να ενισχύουν την παρουσία τους στον εργασιακό χώρο παρουσιάζοντας τις ιδέες τους με ξεκάθαρο και δυναμικό τρόπο.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Χριστίνα Πατίτσα, ψυχολόγος

– Διάλεξη: Μαθησιακές δυσκολίες
Τετάρτη 11/01, 18.00-19.30, ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Το ξεκίνημα του σχολείου οδηγεί το παιδί σε μια καινούρια πραγματικότητα και το 20% θα παρουσιάσει μαθησιακές δυσκολίες. Με αδρό τρόπο τα παιδιά με μαθησιακές διαταραχές μπορούν να χωριστούν σε τρεις ομάδες: σε παιδιά με μειωμένες νοητικές ικανότητες, σε παιδιά με συναισθηματικές διαταραχές και σε παιδιά με φυσιολογική ή ανώτερη νοημοσύνη με ειδικές αναπτυξιακές διαταραχές των σχολικών ικανοτήτων, με γνωστότερη τη δυσλεξία. Η σχολική αποτυχία αποτελεί μια τραυματική εμπειρία στη ζωή του παιδιού. Η έγκαιρη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση θα προστατεύσει αυτά τα παιδιά από την εικόνα του εξαρχής ‘αποτυχημένου’. Η διάλεξη απευθύνεται σε γονείς.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Ελένη Λαζαράτου, αναπλ. καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Α’ Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

– Digital CV
Πέμπτη 12/01, 18.00-20.00, ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΒΕ
Το βιογραφικό στα χρόνια της ψηφιακής οικονομίας και των κοινωνικών δικτύων δεν βρίσκεται μόνο στο χαρτί. Στο εργαστήριο αυτό θα παρουσιαστούν χρήσιμες και πρακτικές πληροφορίες για να δημιουργήσετε μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή παρουσία για την επαγγελματική σας ταυτότητα. Παράλληλα θα συζητήσουμε για τη στρατηγική των κοινωνικών δικτύων, την παρουσία και το περιεχόμενο που θα μοιραστείτε με το επαγγελματικό σας περιβάλλον, αλλά και για συμβουλές που θα κάνουν τη διαφορά. Από το LinkedIn στο Instagram και από το Pinterest στο about.me — θα ανακαλύψουμε διαφορετικές πλατφόρμες και κανάλια επικοινωνίας αξιοποιήσιμα για τη βέλτιστη παρουσίαση της δουλειά σας στον κόσμο.

ΣχεδιασμόςΥλοποίηση: SocialInnov/Πάνος Λαδάς, online marketing expert
* Έως 20 συμμετοχές 

– Διάλεξη: Οι μορφές της γλυπτικής του 20ού & 21ου αιώνα
Πέμπτη 12/1, 18.30-20.30,ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Η γλυπτική ως τον 20ό αιώνα καθοριζόταν από τον όγκο, το μάρμαρο, τη μνημειακότητα και την ομορφιά. Μερικές από τις θεματικές ενότητες που θα μας απασχολήσουν είναι τα ετοιμοπαράδοτα αντικείμενα, η κατάργηση του όγκου επιλέγοντας την επιπεδότητα, η εισαγωγή της φυσικής κίνησης και της μεταβλητότητας της μορφής, η υπερβολή, η μεγέθυνση, η μαλακιά γλυπτική, η αποσπασματικότητα, η δημιουργία έργων με φως, ο κοινωνικός στόχος, η συμμετοχή του θεατή και οι νέοι τρόποι παρουσίασης.

Σε αυτές τις συναντήσεις θα γνωρίσουμε μέσα από θεματικές ενότητες τις δημιουργίες πολλών καλλιτεχνών, όπως των A.Rodin, C.Brancusi, M.Duchamp, A.Calder, Takis, C.Oldenburg, A.Warhol, J.Kounellis, D.Flavin, J.Turrell, L.Bourgeois, B.Nauman, Ν.Κεσσανλής, Β.Κανιάρης, M.Hatoum, Chryssa, κ.ά.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Χριστίνα Πετρηνού, ιστορικός τέχνης

Εργαστήριο παραδοσιακού χορού για ενήλικες
Παρασκευή 13/01, 11.00-12.30, ΦΑΡΟΣ
Η διατήρηση των παραδοσιακών χορών αποτελεί και το έναυσμα του εργαστηρίου αυτού. Μέσα από τη διδασκαλία του χορού οι συμμετέχοντες μαθαίνουν ποικίλες λαογραφικές πληροφορίες, ενώ παράλληλα τονώνουν την αίσθηση της συνεργασίας και της ομαδικότητας.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Θέατρο Ελληνικών Χορών ‘Δόρα Στράτου’
*Έως 30 συμμετοχές

– Social Ballroom: Swing
Κυριακή 15/01, 11.00-12.00 μάθημα χορού & 12.00-13.00 πάρτυ, ΦΑΡΟΣ
Οι περίφημοι Athens Lindy Hop έχουν ως αποστολή τους να διαδώσουν τη γοητεία, την ευφορία και το απαράμιλλο στυλ του lindy hop, του charleston, του traditional jazz dance και άλλων swing χορών, όπως shag, balboa, rock ’n’ roll και blues dance. Οι υπερδραστήριοι Athens Lindy Hop θα σας μυήσουν σε μια εναλλακτική μορφή διασκέδασης συστήνοντάς σας, μέσα από τα μαθήματα και τα πάρτυ τους, αυτούς τους ιστορικούς αλλά πλέον πολύ μοντέρνους και απόλυτα εθιστικούς χορούς και –γιατί όχι;– έναν νέο τρόπο ζωής! Oι Athens Lindy Hop θα σας διδάξουν πώς να χορεύετε τον πιο διάσημο χορό της δεκαετίας του ’20, το charleston, και μετά θα διασκεδάσετε χορεύοντας σε ένα τρίωρο πάρτυ με τους Dontknowhatproject.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Athens Lindy Hop
Jazz Διαχρονίες

– Singularity Project
Παρασκευή 13/01, 20.30, ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Ο όρος Singularity προέρχεται από τον τομέα της αστροφυσικής και περιγράφει μια κατάσταση στην οποία τεράστια μάζα ύλης συσσωρεύεται σε ένα σημείο με σχεδόν μηδενικό όγκο. Παρομοίως οι πέντε μουσικοί συναντιούνται για να δημιουργήσουν μια ουσιαστική μονάδα απαλλαγμένη από οτιδήποτε περιττό. Το ρεπερτόριο αποτελείται από πρωτότυπες συνθέσεις του Βαγγέλη Στεφανόπουλου, γραμμένες και διασκευασμένες ειδικά για το σχήμα. Οι ποικίλες επιρροές και καταβολές του κάθε μέλους δημιουργούν ένα κολάζ με στοιχεία από modern jazz, fusion, rock, Afro-Cuban.

David Lynch: σαξόφωνα
Adedeji Adetayo: κιθάρα, φωνητικά
Βαγγέλης Στεφανόπουλος: πιάνο
Yoel Soto: μπάσο
Γιάννης Αγγελόπουλος: τύμπανα

Singularity Project ©Μάριος Κουρουνιότης
Singularity Project ©Μάριος Κουρουνιότης

– Music Escapades
The Callas
Σάββατο 14/01, 21.00,  ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Οι The Callas είναι η κορυφή ενός καλλιτεχνικού εργοστασίου που παράγει έργα τέχνης, μουσική, ταινίες, περιοδικά, εκδηλώσεις, εκθέσεις και ξεκίνησε από τους αδελφούς Λάκη και Άρη Ιωνά. Έχουν εμφανιστεί ζωντανά σε εκκλησίες, γκαλερί, διαμερίσματα, βάρκες, βουνά, τουαλέτες, και σε πολλά αναγνωρισμένα φεστιβάλ του εξωτερικού, πλάι σε συγκροτήματα / καλλιτέχνες όπως οι Thurston Moore, Lee Ranaldo, The Brian Jonestown Massacre, Ty Segall και Grinderman. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν εκδώσει σημαντικά περιοδικά για την αθηναϊκή underground σκηνή (μουσική, τέχνη, κινηματογράφος), όπως το περιοδικό Velvet και το περιοδικό Lust.

Άρης Ιωνάς: φωνητικά, κιθάρα
Λάκης Ιωνάς: μπάσο
Χρυσάνθη Τσουκαλά: τύμπανα, κιθάρα
Μαριλένα Πετρίδου: τύμπανα

The Callas ©Άγγελός Καλτσής
The Callas ©Άγγελός Καλτσής

– Schoolwave Unplugged
Groove Aloud
Κυριακή 15/01, 15.00-17.00, ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΒΕ
Ιανουάριος και τα μαθητικά συγκροτήματα του Schoolwave δεν σταματούν να ζωντανεύουν την Αγορά του ΚΠΙΣΝ ερμηνεύοντας σε πιο χαλαρούς ρυθμούς τα τραγούδια που παρουσιάζουν στο ετήσιο φεστιβάλ. Εάν ‘σκοντάψετε’ πάνω τους, μην τρομάξετε, θα είναι για καλό! Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου μην χάσετε τους Groove Aloud.

– Park Your Cinema | ΤΕΥΧΟΣ: ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Αόρατος συγγραφέας
Σάββατο 14/01, 19.30, ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΛΣ
Ένας ‘ανώνυμος’ συγγραφέας αναλαμβάνει χρέη βοηθού για έναν πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο οποίος περνά τον χειμώνα του σε ένα απομονωμένο νησί στα ανατολικά παράλια των ΗΠΑ, με σκοπό να ολοκληρώσει την αυτοβιογραφία του. Εκτεθειμένος στα μυστικά που αποκαλύπτονται μέσα από τις σελίδες της, θα αισθανθεί τον κίνδυνο να πλησιάζει προς το μέρος του. Σπαζοκεφαλιά μυστηρίου και ατμοσφαιρικό θρίλερ, μετά από πολλά χρόνια απουσίας του Polanski από αυτό το είδος, το φιλμ τού χάρισε ένα βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Σκηνοθεσία: Roman Polanski

– Park Your Cinema | FINOS FILM: Ο ΜΥΘΟΣ – ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Το Κλωτσοσκούφι (1960)
Κυριακή 15/01, 19.30, ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΛΣ
Καπάτσα, τίμια αλλά πτωχή κοπέλα που δεν στεριώνει σε δουλειά λόγω… εμφάνισης, καταφεύγει σε νεαρό εφοπλιστή, μήπως και τη βοηθήσει να μεταναστεύσει σε θείο της στην Αυστραλία. Η δεύτερη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της σεζόν, δίνει πρωταγωνιστική ώθηση ως romantic lead στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο οποία άδει και Μάνο Χατζιδάκι, φυσικά. Αρχικά, η ταινία γυρίστηκε με τον Μιχάλη Νικολινάκο, αλλά ο Φιλοποίμην Φίνος παρατήρησε έλλειψη ‘χημείας’ μεταξύ των πρωταγωνιστών και αποφάσισε να γυριστεί ξανά από την αρχή, με τον Αλέκο Αλεξανδράκη!

Πρωταγωνιστούν: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Στέφανος Ληναίος, Μαρίκα Κρεββατά, Θανάσης Βέγγος, Τζόλυ Γαρμπή, Σταύρος Ξενίδης, Τασσώ Καββαδία

– Προβολές για Παιδιά
Φάρμα story (Barnyard – 2006)
Κυριακή 15/01, 17.30, ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΛΣ
Όταν λείπει ο αγρότης… χορεύουν οι αγελάδες και όλα τα υπόλοιπα ζώα μιας φάρμας, τα οποία διοργανώνουν πάρτυ κρυφά από εκείνον, υιοθετούν ανθρώπινες συμπεριφορές και ξεφαντώνουν μέχρι πρωίας! Ανάμεσά τους η αγελάδα-αρχηγός του κοπαδιού, που αποτελεί τη ‘φωνή της λογικής’ και βλέπει την παράδοση της οικογένειας να σπαταλιέται λόγω γλεντιού και ανευθυνότητας. Υπάρχει τρόπος να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Η εισπρακτική επιτυχία της ταινίας οδήγησε στη δημιουργία της τηλεοπτικής σειράς του Nickelodeon Back at the Barnyard.

Σκηνοθεσία: Steve Oedekerk

Kεντρική φωτογραφία: ©Δημήτρης-Παρθυμός

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.