Η Zehra Doğan έμεινε τρία χρόνια στις τουρκικές φυλακές για μια ακουαρέλα

Φυλακίστηκε όταν ήρθε στη δημοσιότητα το έργο της με την καταστροφή της πόλης της Νουσαϊμπίν

Μετά από τρία χρόνια φυλάκισης η κουρδικής καταγωγής καλλιτέχνις και δημοσιογράφος Zehra Doğan απελευθερώθηκε.

Η Doğan ήταν εκδότρια του Jinha, φεμινιστικού Κουρδικού πρακτορείου ειδήσεων που απασχολούσε αποκλειστικά γυναίκες. Φυλακίστηκε όταν ήρθε στη δημοσιότητα το έργο της με την καταστροφή της πόλης της Νουσαϊμπίν (Nusaybin) ή Νίσιβις το 2017.

Στην ακουαρέλα της απεικόνισε τουρκικές σημαίες πάνω από ερείπια. Η δημοσιογράφος είχε βραβευτεί το 2015 με το βραβείο Δημοσιογραφίας Metin Göktepe –το οποίο φέρει το όνομα του δημοσιογράφου που πέθανε στα χέρια της αστυνομίας στην Τουρκία το 1996- για τα ρεπορτάζ της που αφορούσαν γυναίκες Yasidi που δραπέτευσαν από την αιχμαλωσία του ISIS.

Το έργο συμπαράστασης του Μπάνκσι προς την Zehra Doğan σε τοίχο της Νέας Υόρκης

Από τον Φεβρουάριο του 2016 η Doğan ζούσε και έκανε ρεπορτάζ από τη Νίσιβι, μια τουρκική πόλη στα σύνορα της Συρίας. Εκεί συνελήφθη στις 21 Ιουλίου 2016 σε μια καφετέρια. Στις 2 Μαρτίου 2017 αθωώθηκε από την κατηγορία ότι ανήκει σε παράνομη οργάνωση, αλλά της επιβλήθηκε φυλάκιση 2 ετών, 9 μηνών και 22 ημερών επειδή δημοσίευσε το ζωγραφικό της έργο σε κοινωνικά δίκτυα.

«Τιμωρήθηκα με δύο χρόνια και 10 μήνες φυλακή μόνο και μόνο επειδή  ζωγράφισα τουρκικές σημαίες σε κατεστραμμένα κτίρια. Ωστόσο αυτή την εικόνα την προκάλεσε η τουρκική κυβέρνηση, εγώ απλώς τη ζωγράφισα», έγραψε η Doğan στο Twitter μετά την καταδίκη της.

Στη φυλακή, η ίδια μαζί με άλλες γυναίκες δημιούργησαν την εφημερίδα Özgür Gündem Zindan, ενώ το Jinha, έκλεισε στις 29 Οκτωβρίου 2016 από τις τουρκικές αρχές και ήταν ένα από τα περίπου 100 μέσα ενημέρωσης που έκλεισε η κυβέρνηση μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.

Το Νοέμβριο του 2017, o Κινέζος ακτιβιστής καλλιτέχνης Ai WeiWei δημοσίευσε ένα γράμμα αλληλεγγύης προς την Doğan, αναφέροντας τους παραλληλισμούς ανάμεσα στην κινεζική και την τουρκική καταπίεση της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Στις 16 Μαρτίου 2018, ο Banksy παρουσίασε μια τοιχογραφία στη Νέα Υόρκη που απεικονίζει την Doğan στη φυλακή.

Η ακουαρέλα της Zehra Doğan που την έστειλε στις τουρκικές φυλακές
Η ακτιβίστρια καλλιτέχνις και δημοσιογράφος Zehra Doğan

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.