Η όπερα της Βαστίλης μετά από 30 χρόνια επεκτείνεται και αλλάζει όψη

Το φουαγέ του κτιρίου της όπερας θα επεκταθεί προς την πλευρά του δρόμου

Όταν το 1982, ο Φρανσουά Μιτεράν αποφάσισε να κάνει το Παρίσι όχι μόνο κέντρο της τέχνης αλλά και της αρχιτεκτονικής, στην κορυφή της λίστας των σχεδίων του βρέθηκε και η Όπερα. Η επέκταση της όπερας Γκαρνιέ είχε θεωρηθεί απαραίτητη, καθώς δεν μπορούσε πια να καλύψει τις ανάγκες που είχαν δημιουργηθεί.

Ο διεθνής διαγωνισμός για την καινούργια όπερα, την όπερα της Βαστίλης ήταν ένας μαγνήτης για τα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου. Στο διεθνή διαγωνισμό συμμετείχαν  756 έργα από 1700 αρχιτέκτονες. Το έργο κέρδισε ο Ουρουγουανός αρχιτέκτονας Carlos Ott και η όπερα άρχισε να κατασκευάζεται στην πλατεία της Βαστίλης με στόχο να δώσει και νέα πνοή στο 12ο διαμέρισμα του Παρισιού. Τα εγκαίνια έγιναν στις 13 Ιουλίου 1989 ως μέρος των εορτασμών της επετείου των διακοσίων χρόνων της Γαλλικής Επανάστασης.

Τριάντα χρόνια από τότε έχουν περάσει και η όπερα της Βαστίλης που φιλοξενεί τις μεγάλες γαλλικές και διεθνείς όπερες χρειάζεται ανακαίνιση και επέκταση. Αυτή τη φορά επελέγησαν οι αρχιτέκτονες του γραφείου του Δανού Χένινγκ Λάρσεν για να ανανεώσουν με τα νέα τους σχέδια το φουαγέ και να προσθέσουν μια νέα αίθουσα, εργαστήρια και χώρους δοκιμών. Οι αρχιτέκτονες δήλωσαν πως θα παραμείνουν πιστοί στο όραμα του Carlos Ott και θα εργασθούν με  τρόπο που να τιμά και να τονίζει την υπάρχουσα αρχιτεκτονική.

Η Όπερα άλλωστε είχε χτιστεί στο πλαίσιο της Γαλλικής πρωτοβουλίας Grands Projets, της κυβέρνησης Μιτεράν, μια πρωτοβουλία που προίκισε την πόλη με την κατασκευή της Πυραμίδας του Λούβρου που σχεδιάστηκε από τον IM Pei, το Institut du Monde Arabe του Jean Nouvel και την Εθνική Βιβλιοθήκη του Dominique Perrault.

Το φουαγέ του κτιρίου της όπερας θα επεκταθεί προς την πλευρά του δρόμου, ώστε να φαίνεται και να είναι προσβάσιμο ως τοπικό hot spot της αστικής κοινωνικής ζωής, είπαν οι εκπρόσωποι του αρχιτεκτονικού γραφείου του Λάρσεν:

«Για εμάς, αυτή είναι μια ευκαιρία να αποκτήσει νέα ζωή  ένα ορόσημο της πόλης με έναν τρόπο που συνδυάζει τη δική μας αρχιτεκτονική ταυτότητα με την κληρονομιά του Ott», σημείωσαν.

Η επέκταση της Όπερας θα γίνει προς τη μεριά των κήπων Viaduc des Arts και οι κατασκευές θα αρχίσουν μέσα στο 2019, ενώ σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους το 2023.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.