«Η Κοινωνική Διάσταση των Κόμικς» στην Athens Comics Library

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην κοινωνική διάσταση της 9ης Τέχνης

H Comicdom Press και η Athens Comics Library διοργανώνουν στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, ένα διήμερο αφιερωμένο στην κοινωνική διάσταση της 9ης Τέχνης, με αφορμή την παρουσίαση του εκπαιδευτικού μοντέλου “BONDS: Booster the emotional dimension of social inclusion for immigrant mothers and children” που ανέπτυξαν, και με τη συμμετοχή της Βρετανίδας Emily Oliver, διευθύνουσας συμβούλου του οργανισμού PositiveNegatives.

To BONDS, σκοπό έχει να δημιουργήσει και να διανείμει εκπαιδευτικά εργαλεία για την κοινωνική ένταξη μητέρων και παιδιών προσφύγων και μεταναστών, αξιοποιώντας τη μεθοδολογία της συνεργατικής αφήγησης μέσω comics (collaborative comics storytelling) και έχει ήδη εφαρμοστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και στη Σλοβενία. Σύντομα, τα εκπαιδευτικά αυτά εργαλεία θα είναι διαθέσιμα online ενώ σχετικό έντυπο θα αποσταλεί σε ΜΚΟ.

Tο εκπαιδευτικό μοντέλο BONDS θα παρουσιαστεί στις 12 Δεκεμβρίου στην Athens Comics Library και στη συνέχεια, η Emily Oliver, θα παρουσιάσει τη δική της εμπειρία, ως Managing Director του βρετανικού οργανισμού PositiveNegatives, που δημιουργεί λογοτεχνικά κόμικς, ταινίες κινουμένων σχεδίων και podcasts των οποίων τα θέματα αφορούν σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση για τα κόμικς ως εργαλείο ευαισθητοποίησης, παρουσίασης της πραγματικότητας και θα αναφερθούν τρόποι αξιοποίησής τους.

Την επόμενη μέρα, στις 13 Δεκεμβρίου και πάλι στην Athens Comics Library, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο με θέμα το πώς μπορούμε να μεταφράσουμε ένα comic για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστήμιου και το συντονισμό του Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου

18:00-20:00 | Παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Μοντέλου BONDS και συζήτηση με την Emily Oliver για το PositiveNegatives

H Emily Oliver είναι διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού PositiveNegatives, ο οποίος δημιουργεί λογοτεχνικά κόμικς, ταινίες κινουμένων σχεδίων και podcasts των οποίων τα θέματα αφορούν σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων. Συνδυάζει την εθνογραφική μελέτη με την εικονογράφηση και τη φωτογραφία, μετατρέποντας προσωπικές αφηγήσεις σε τέχνη, σε υλικό εκπαίδευσης και υπεράσπισης δικαιωμάτων.

Η Emily έχει δημιουργήσει και σχεδιάσει και υλοποιήσει σημαντικές πρωτοβουλίες, που ως σκοπό έχουν να διαμορφώσουν όσο πιο αξιοκρατικά γίνεται τα σύγχρονα συστήματα, να εμβαθύνουν το δημόσιο λόγο, και να αφυπνίσουν την κριτική σκέψη με τρόπο δημιουργικό. Η εμπειρία της ξεκινάει από τη δημιουργία του people-fund.it (της μεγαλύτερης crowdfunding πλατφόρμας  για «projects που έχουν σημασία» / “projects that matter”  στη Μ. Βρετανία) και φτάνει μέχρι τη σύσταση υπηρεσιών τέχνης στο δήμο Νιούχαμ του Λονδίνου. Χρησιμοποιώντας διεπιστημονική προσέγγιση, έχει συνεργαστεί, κατά την τελευταία δεκαετία, με ένα ευρύ φάσμα οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών οργανισμών, του Εθνικού Συμβουλίου Τέχνης της Μ. Βρετανίας και εταιριών που ανήκουν στην κατάταξη της Fortune Global 500. Αφοσιωμένη στην υποστήριξη μειονοτικών ομάδων, η Emily έχει δουλέψει με μετανάστες χωρίς έγγραφα, πρόσφυγες και κοινότητες αστέγων. Έχει καταρτιστεί ως υπεύθυνη πρότζεκτ μέσω της μεθόδου PRINCE2, ως δασκάλα σε σχολείο του δάσους, και είναι η πρώτη στη Μ. Βρετανία που διδάσκει διαλογισμό, στο πανεπιστήμιο του Στάντφορντ. Σήμερα κάνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές πάνω στην Βιώσιμη Διοίκηση.

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου

18:00-20:00 | Comics Workshop: Μεταφράζοντας ένα comic για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Με αφορμή την παρουσίαση του εκπαιδευτικού μοντέλου BONDS για την αξιοποίηση των comics ως εργαλείου ένταξης μεταναστών και προσφύγων, επιλέγουμε και μεταφράζουμε μια από τις ιστορίες που φιλοξενούνται στο PositiveNegatives. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, θα μυηθούμε σε τεχνικές μετάφρασης, αλλά και θα συζητήσουμε το πώς η αφήγηση μέσω της 9ης Τέχνης μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ευαισθητοποίησης, αλλά και πραγματικής ενημέρωσης, γύρω από σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Το εργαστήριο  διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστήμιου και συντονίζει ο Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης είναι μεταφραστής, συγγραφέας, και αφηγητής. Έχει μεταφράσει βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, ιστορίας, αστυνομικής και φανταστικής λογοτεχνίας, μεταξύ των οποίων τον Ιππότη των Επτά Βασιλείων και Τα Ταξίδια του Ταφ, του George R.R. Martin. Έχει γράψει ιστορίες και βιβλία φαντασίας και τρόμου (Το Αμόνι που Τραγουδά, Ο Εθισμός του Κριστιάν Αμπρόζ), ενώ τα τελευταία επτά χρόνια ασχολείται με την προφορική αφήγηση, κάνοντας παραστάσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια  γύρω από το παραμύθι και τον μύθο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.