Το δέντρο του Οιδίποδα

Επτά ηθοποιοί & ο σκηνοθέτης ως μουσικός επί σκηνής σκαρφαλώνουν το δέντρο του Οιδίποδα

Στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα παρατείνονται οι παραστάσεις του έργου «Το δέντρο του Οιδίποδα» από την Ομάδα Ιδέα, κάθε Δευτέρα στις 21:00 μέχρι 3 Απριλίου.

Επτά ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης ως μουσικός επί σκηνής σκαρφαλώνουν το δέντρο του Οιδίποδα ξεκινώντας απ’ την εποχή του Κάδμου, την ίδρυση της Θήβας, την αρχή του Ανθρώπου. Από κλαδί σε κλαδί ταξιδεύουν μέσα και πέρα από τον μύθο της καταραμένης γενιάς των Λαβδακιδών, σε μια μυσταγωγία που αναζητά τις βαθιές χοϊκές αιμάτινες ρίζες. Τις δικές μας ρίζες.

Ένας 6μελης χορός σε μια αρχέγονη μοναξιά, σ’ έναν ου-τόπο, σκαρώνει μια αφηγηματική τελετή προσκαλώντας όλους τους ήρωες να περιπλανηθούν μαζί με το τραγικό τους φορτίο άλλοτε σε ερήμους, άλλοτε στα ερείπια του Οίκου τους, άλλοτε σε κάποιο ρημαγμένο τσίρκο κι άλλοτε σ’ αυτήν την ίδια τη θεατρική αίθουσα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Κείμενο: Ομάδα Ιδέα με την συνεργασία των: Μαρίνα Αργυρίδου, Έκτορα Λίατσο, Γιώργο Βουρδαμή, Νεφέλη Μαρκάκη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ίριδα Κανδρή
Live Μουσική: Κώστας Γάκης
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Εικαστική επιμέλεια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική Σύνθεση: Κώστας Γάκης
Δ/νση – Οργάνωση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Παραγωγή: K2L ΑΛΦΑ Ιδέα Ε.Ε

Ερμηνεύουν:
Κώστας Γάκης, Μυρτώ Γκόνη, Κρυστάλλη Ζαχαριουδάκη, Σταύρος Λιλικάκης, Κώστας Μαγκλάρας,  Νεφέλη Μαρκάκη, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- 15 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

3 Απαντήσεις

  1. Θα μπορούσα να μην γράψω τίποτα απολύτως, αν γινόταν απλά να καταθέσω χωρίς γραφή το συναίσθημα της πληρότητας που είχα φεύγοντας από το θέατρο.
    Γνωρίζοντας τι θα δω, λίγο πριν την παράσταση, φρέσκαρα τις όποιες γνώσεις μου για το γενεαλογικό δέντρο του Οιδίποδα και μπορώ να πω οτι εμένα με βοήθησε να παρακολουθώ με περισσότερη προσήλωση τα πάντα (Μουσική Κίνηση Ερμηνεία Ακροβατικά) και να μην εστιάζω στο να κατανοήσω παράλληλα με όλα όσα συμβαίνουν στην σκηνή και το παράλογο της ζωής… της γνωστής οικογενείας των «Λαβδακιδών».
    Παρ’ όλα αυτά την παράσταση την παρακολουθείς άνετα χωρίς κανένα υπόβαθρο, χωρίς κανένα φρεσκάρισμα, όντας τελείως κενός, καθώς η ομάδα δεν θυσιάζει τίποτα στον βωμό του: «Η τέχνη είναι για λίγους» και σου τα δίνει όλα όσα χρειάζεσαι, με μοναδικό τρόπο.
    Την σκηνοθεσία ΠΡΕΠΕΙ να την δει κανείς που αγαπάει το θέατρο. Κάτι πρωτόγνωρο και ίσως μοναδικό για τα δεδομένα μας και όχι μόνο. Οπότε, είτε αποδειχθείς υποστηρικτής της, είτε όχι, είναι κάτι που αξίζει να το έχεις δει… απλά.
    Οι εναλλαγές μεταξύ κωμικού και τραγικού είναι τόσο αρμονικές που φεύγεις με συναισθηματική πληρότητα έχοντας γυμνάσει όλους τους εκφραστικούς μυς του προσώπου σου.
    Η υπερβολή των ηθοποιών όταν τα λόγια τους είναι πιστά στις αρχαίες τραγωδίες και ο μοντερνισμός τους, η σάτιρα τους και η άνεση τους όταν το new age στοιχείο εισβάλει σε αυτές είναι κάτι το οποίο εμένα μου δημιούργησε θαυμασμό και μια αίσθηση προσμονής να δω «τι μπορεί να κάνουν παρακάτω».
    Και όλα τα παραπάνω μέσα από μια αέναη κίνηση, χορού και ακροβατικών και με συνεχείς εναλλαγές ρόλων όπως ο Κάδμος, ο Τειρεσίας, ο Οιδίποδας, η Ισμήνη, η Αντιγόνη, η Ιοκάστη, ο Πολυνίκης , ο Ετεοκλής, ο Φρουρός της Αντιγόνης, ο Θησέας ο Βοσκός κ.ο.ξ(και ότι ξέχναω).
    Η παρουσία του σκηνοθέτη πάνω στην σκηνή ως μουσικός αφηγητής είναι καίριας σημασίας καθώς βοηθάει στην ομαλή ροή του έργου και στην αρμονική μεταπήδηση από τραγωδία σε τραγωδία, με υπέροχη μουσική επένδυση της παράστασης.
    Σκαλίζοντας πολύ την μνήμη μου για να βρω αρνητικά ως κάτι μικρό θα πω ότι υπήρξαν στιγμές που η ερμηνεία κάποιων ηθοποιών μου θύμισε ρόλους τηλεοπτικούς. Κατά την διάρκεια όμως δεν με ενόχλησε καθόλου.
    Τελικά αυτή η μάχη για την ισοπέδωση της παιδείας κερδίζεται μόνο με έρωτα… Κερδίζεται με καταστάσεις που ξεπερνάνε τον ενθουσιασμό της ενασχόλησης με κάποιον, με κάτι, με την τέχνη και γίνονται έρωτας για αυτόν, για αυτό για την Τεχνη! Έρωτες από αυτούς τους ανίκητους στην μάχη, στην κάθε μάχη… έρωτες σαν του Αίμονα και της Αντιγόνης
    «Ερως ανίκατε μάχαν…»
    Επιβάλλεται η θέαση της!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.