Γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα: η αγαπημένη συνταγή για γλυκό, της Madame Ginger!

Το κλασικό γαλακτομπούρεκο με μία πινελιά που το κάνει ακαταμάχητο: Η κρέμα είναι σοκολατένια και μοσχοβολάει φρέσκο βούτυρο!

Φωτογραφίες: © Αλέξανδρος Ιωαννίδης

Τι σηματοδοτούν τα Χριστούγεννα για τον καθένα είναι μεγάλη συζήτηση, άλλοι τα αγαπούν για το κιτς, τα φωτάκια, τα πάρτι, τα brunch, τα δώρα και τις οικογενειακές μαζώξεις κι άλλοι δεν τα αντέχουν ακριβώς για τους ίδιους λόγους, μάλλον όμως οι περισσότεροι θα συμφωνήσουμε ότι είναι αυτή η εποχή του χρόνου την οποία έχουμε συνδέσει με πολύ, και υψηλής θερμιδικής αξίας, φαγητό.

Επειδή όμως το φαγητό εκτός από πλουσιοπάροχο, ειδικά αυτές τις μέρες πρέπει κυρίως να ικανοποιεί υπέρ του δέοντος τον ουρανίσκο μας, λίγο πριν ξεκινήσουν τα ατέλειωτα χριστουγεννιάτικα τραπέζια με φίλους και συγγενείς, ζητήσαμε από τη food blogger Madame Ginger [aka Μαριλού Παντάκη], ένα κορίτσι που λατρεύει το καλό φαγητό, με έμφαση στις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς with a twist, να μας προτείνει τη δική της αγαπημένη συνταγή για το εορταστικό τραπέζι, ενώ μας απαντά σε σημαντικά ερωτήματα των ημερών και παίρνει ξεκάθαρη θέση στο δίλημμα μελομακάρονο ή κουραμπιές.

Τι εδέσματα περιλαμβάνει το ιδανικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι για σένα, για περίπου 8-10 άτομα;
Μου αρέσει όσο έρχονται οι καλεσμένοι να μαγειρεύω ακόμα και να μπερδεύονται κι εκείνοι στα μαγειρέματα, να βάζουν τις πινελιές τους. Εκείνη την ώρα τρώμε τυριά, αποξηραμένα φρούτα και διάφορα κριτσίνια και ψωμιά. Όταν κάτσουμε στο τραπέζι, ξεκινάμε πάντα με μία βελουτέ σούπα. Στα ορεκτικά βγάζω πάντα μεδούλια με σαλάτα κάππαρης και φρυγανισμένο ψωμί. Συνεχίζουμε με 2 κρέατα (συνήθως 1 χοιρινό και 1 μοσχάρι ή κατσίκι) και 2-3 συνοδευτικά όπως πατάτες φούρνου με δεντρολίβανο και ρύζι με κάστανα, αρωματικά και ρόδι. Γλυκά δεν φτιάχνω ποτέ αφού ξέρω ότι όλο και κάποιος θα φέρει.

Τι θα ήθελες να ακούς φέτος, καθώς απολαμβάνεις το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου;
Μου αρέσουν οι γραφικότητες σε τέτοιες περιπτώσεις οπότε μάλλον θα ακούμε τα Χριστουγεννιάτικα albums των Elvis Presley, Frank Sinatra & Michael Bublé

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό τα Χριστούγεννα και γιατί;
H σούπα, σηματοδοτεί πάντα την έναρξη του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Άλλες φορές κάνω κολοκυθόσουπα, άλλες πατάτες με τρούφα, έχω κάνει σελινόριζα με κάστανο μια χρονιά, κουνουπίδι με grana padano μία άλλη. Βάζω πάντα διαφορετικά μπολάκια στον καθένα, κούπες, ποτήρια ό,τι βρίσκω. Τίποτα δεν είναι επίσημο, θέλω οι καλεσμένοι να βγάζουν τα παπούτσια τους, να έρθουν ντυμένοι με ό,τι τους κάνει να νιώθουν άνετα – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει φόρμες – να χαλαρώσουν, να μην μπουν σε καλούπια κοινωνικά, να περάσουν μια βραδιά χωρίς άγχος, στριμωγμένοι μέσα σε άβολες γόβες και πνιγηρά παπιγιόν. Η σούπα ενδείκνυται για ένα τέτοιο τραπέζι, σε κάνει να νιώσεις ζεστασιά και θαλπωρή, να ανοιχτείς, να χαλαρώσεις και στο τέλος να περάσεις καλά.

Μελομακάρονο ή κουραμπιές; 
Κουραμπιές χωρίς δεύτερη σκέψη. Για το φρέσκο βούτυρο που μοσχοβολάει, για το καλά καβουρντισμένο αμύγδαλο, για το βουνό με κουραμπιέδες στην πιατέλα πάνω στον μπουφέ που θυμίζει χιονισμένο βουνό.

Με ποια μυρωδιά έχεις συνδυάσει τα Χριστούγεννα;
Με τα κάστανα που ψήνονται στην Ερμού, τα ολόκληρα πορτοκάλια με τα καρφάκια γαρίφαλλου μπηγμένα στη σάρκα τους που ζεσταίνονται πάνω στα καλοριφέρ, με το φρέσκο βούτυρο όταν ψήνονται οι κουραμπιέδες και τις κολόνιες των καλεσμένων που μπερδεύονται στον αέρα στο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων.

Πες μας λίγα λόγια για τη συνταγή που μας προτείνεις. Ποιο είναι το ιδιαίτερο στοιχείο της;
Θα σας δώσω την πιο αγαπημένη μου συνταγή για γλυκό. Ενδείκνυται για όλη τη διάρκεια των γιορτών, αλλά κυρίως για να μπει στη μέση του τραπεζιού του ρεβεγιόν. Θα εντυπωσιάσει κάθε καλεσμένο, ακόμα και τους πιο περίεργους. Είναι το κλασικό γαλακτομπούρεκο με μία πινελιά που το κάνει ακαταμάχητο: Η κρέμα είναι σοκολατένια και μοσχοβολάει φρέσκο βούτυρο! Το γαλακτομπούρεκο ακούγεται δύσκολο γλυκό, αλλά δεν είναι καθόλου. Σε αυτό το βίντεο, δείχνω βήμα-βήμα τη συνταγή και μάλιστα λέω 2-3 μυστικά για να γίνει το τέλειο γαλακτομπούρεκο με τραγανό φύλλο και λαχταριστή κρέμα.

Καλά μαγειρέματα εύχομαι σε όλους και καλές γιορτές.

 

Γαλακτομπούρεκο με κρέμα σοκολάτας

Μερίδες: 8-10 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά

Υλικά για το σιρόπι
180 ml νερό
320 γρ. ζάχαρη
Φλούδα απο 1 πορτοκάλι

Υλικά για το γαλακτομπούρεκο
500 ml φρέσκο γάλα πλήρες
70 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
45 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 αυγό & 1 κρόκος
200 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη
15 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος + 100 γρ. λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα
10 φύλλα κρούστας

Δείτε την εκτέλεση στο YouTube κανάλι της Madame Ginger 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.