Ένα μοναδικό Κέντρο μουσικής αφιερωμένο στον Arvo Pärt

Η σιωπή και η γεωμετρία της μουσικής του Arvo Pärt ενέπνευσε τους αρχιτέκτονες και δημιούργησαν ένα Κέντρο που φωλιάζει κυριολεκτικά μέσα στο δάσος

Ο Arvo Pärt, μινιμαλιστής δημιουργός από τους σπουδαιότερους της εποχής μας, έχει συνθέσει πλήθος έργων θρησκευτικής αλλά και κοσμικής μουσικής που παίζονται συχνά σε συναυλιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο.

O Arvo Pärt, γεννήθηκε το 1935 στην Paideν της επαρχίας Järva, στην Εσθονία και από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, έχει εργαστεί με βάση μια δικής του δημιουργίας συνθετική τεχνική, που ονομάζει tintinnabuli (από το λατινικό tintinnabulum: καμπάνα).

Η μουσική του εμπεριέχει επιρροές από το Γρηγοριανό μέλος και την προκλασική μουσική.

Η παρατεταμένη διαμάχη του με σοβιετικούς υπαλλήλους τον οδήγησαν να μεταναστεύσει με τη σύζυγό του και τους δύο γιους τους το 1980. Έζησε πρώτα στη Βιέννη, στην Αυστρία, όπου πήρε αυστριακή υπηκοότητα, και στη συνέχεια μετοίκισε στο Βερολίνο, στη Γερμανία. Επέστρεψε στην Εσθονία στα τέλη του 20ού αιώνα και τώρα ζει στο Ταλίν. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες τα έργα του έχουν ηχογραφηθεί εκτεταμένα και διανέμονται διεθνώς από τη γερμανική δισκογραφική εταιρία ECM.

Η πατρίδα του τον τιμά με ένα μοναδικής αισθητικής Κέντρο αφιερωμένο τόσο στο έργο του όσο και στη μουσική εκπαίδευση, το οποίο δημιουργείται μέσα από ένα διεθνή διαγωνισμό, τον οποίο κέρδισαν οι Nieto Sobejano Arquitectos, με έδρα τη Μαδρίτη και το Βερολίνο και στον οποίο πήραν μέρος τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου. Μέσα σε δάσος το Κέντρο φωλιάζει κυριολεκτικά και δημιουργεί ένα αντάξιο του συνθέτη περιβάλλον έρευνας και μάθησης.

Μέσα σε μια χερσόνησο που περιβάλλεται από πεύκα, ο σχεδιασμός ανταποκρίνεται στο φυσικό περιβάλλον και καλύπτει μια έκταση 2.350 τετραγωνικών μέτρων, που περιλαμβάνει το αρχείο, βιβλιοθήκη, αίθουσες διαλέξεων 150 θέσεων, εκθεσιακό χώρο, αίθουσα βίντεο, αίθουσες για πολιτιστική εκπαίδευση και χώρους εργασίας.

Η σιωπή και η γεωμετρία της μουσικής του Arvo Pärt ενέπνευσε τους αρχιτέκτονες, ώστε να επιδιώξουν μια ισορροπία μεταξύ της σύγχρονης αρχιτεκτονικής μορφής και του φυσικού περιβάλλοντος.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.