Μια μουσική εποχή στην κόλαση

Στη νέα του δουλειά ο Γιώργος Χριστιανάκης συνομιλεί με τον Ρεμπώ

Η σχεδόν τριακονταετής αναμέτρηση ενός μουσικού με ένα από τα εμβληματικότερα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας έκλεισε τον κύκλο της. Μετά από τέσσερις προηγούμενες ατελέσφορες απόπειρες, με τη νέα του δουλειά, ο Γιώργος Χριστιανάκης, των Τρυπών, του Θυρωρού (2001) και των περισσότερων από 70 μουσικών επενδύσεων για θέατρο, κινηματογράφο, εικαστικές εγκαταστάσεις και χορό, καταθέτει με το «Μια εποχή στην κόλαση» το δικό του ανάθημα στον ναό του Ρεμπώ, βασιζόμενος στη μετάφραση του Χριστόφορου Λιοντάκη.

Το «Μια εποχή στην κόλαση» είναι το κείμενο-χρησμός στην ανθρωπότητα του Αρθούρου Ρεμπώ, του πλάσματος που εμφανίστηκε -και εξαφανίστηκε- σαν κομήτης στα χωράφια της οικουμενικής έκφρασης μόνο για να κατακάψει σαν ήλιος-αφέντης τα στεγανά της και να στιγματίσει στους αιώνες όλους τους «καταραμένους». Ένα κείμενο που εξακολουθεί να μιλάει σε κάθε εποχή με τον πιο σύγχρονο τρόπο για τα πιο βαθιές ανθρώπινες ανησυχίες: για την ηθική, τον έρωτα, τη θρησκεία, την οικογένεια, την τέχνη, τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, την εύθραυστη ανθρώπινη φύση.

Πιστός στην ιδιότυπη μουσική του ταυτότητα των ετερογενών δρόμων και τρόπων ηχητικής έκφρασης σε ένα contemporary πλαίσιο, ο Χριστιανάκης χτίζει σε 20 ηχοτοπία ένα concept album διάρκειας 80 λεπτών που απαιτεί συνεχή, γραμμική ακρόαση και τη δημιουργική συμμετοχή του ακροατή. Ένας δίσκος «βραδυφλεγής» σύμφωνα με τον δημιουργό του, όπου αυστηρά ελεγχόμενα παιξίματα και ελεύθερα αυτοσχεδιαστικά μέρη συνδιαλέγονται και καταγράφουν σε όρη και κοιλάδες έντασης τη βιωματικά δοσμένη «κάθοδο» του Ρεμπώ στην Κόλαση.

Η έκδοση που κυκλοφορεί από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου σε 1000 αντίτυπα περιλαμβάνει ένα 56σέλιδο βιβλίο με αποσπάσματα του κειμένου, σημειώματα από τον συνθέτη και τον μεταφραστή, φωτογραφικό υλικό και εικονογραφήσεις, καθώς και δύο cd: το πρώτο περιέχει την ορχηστρική εκδοχή, ενώ στο δεύτερο, παράλληλα με τη μουσική, η αφήγηση ολόκληρου του ποιητικού κειμένου από τον Χριστιανάκη, με τη συνδρομή του Γιάννη Αγγελάκα στα έμμετρα σημεία, προσθέτει το όργανο-φωνή σε μια μυσταγωγική «επανενορχήστρωση».

Στο χτίσιμο των ηχοτοπίων της κόλασης συνετέλεσαν καθοριστικά οι μουσικοί: Φώτης Σιώτας -βιολί, βιόλα, Μιχάλης Βρέττας -βιολί, Σοφία Ευκλείδου -τσέλο, Νίκος Βελιώτης -τσέλο, Μπάμπης Παπαδόπουλος -κιθάρες, Βασίλης Μπαχαρίδης -τύμπανα, κρουστά, Vlastur -μπάσο, Γιώργης Ξυλούρης: λύρα, Γιώργος Αβραμίδης -τρομπέτα.

Η ορχηστρική εκδοχή του δίσκου θα παρουσιαστεί ζωντανά στο κοινό την προσεχή άνοιξη.

Περισσότερες πληροφορίες για την κυκλοφορία και τη διανομή της, αλλά και για ακρόαση samples, εδώ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.