Ξεκίνησε τo πρόγραμμα «Γόνιμο Έδαφος: Πολυχώρος Λιπασμάτων, η επόμενη μέρα» στον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας

«Γόνιμο Έδαφος: Πολυχώρος Λιπασμάτων, η επόμενη μέρα»

Στόχος του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός ενός βιώσιμου πολιτιστικού οράματος για την περιοχή με τη συμμετοχή πολιτών – Δήμου

Φωτογραφίες: © Eυαγγελία Θωμάκου

To πρόγραμμα «Γόνιμο Έδαφος: Πολυχώρος Λιπασμάτων, η επόμενη μέρα» ξεκίνησε στον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας.

Το «Γόνιμο Έδαφος» είναι ένα πρόγραμμα βιώσιμης πολιτιστικής ανάπτυξης δημοσίων χώρων πολιτιστικής ή/και ιστορικής σημασίας που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας και τον οργανισμό COMM’ON με την υποστήριξη του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, την επιχορήγηση και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενεργοποίηση των κατοίκων της περιοχής και των επισκεπτών του χώρου στη συμμετοχή τους στην πολιτιστική ανάπτυξή του Πολυχώρου Λιπασμάτων, ο σχεδιασμός ενός βιώσιμου πολιτιστικού οράματος για την περιοχή με τη συμμετοχή πολιτών – Δήμου και τέλος η εκπαίδευση σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, προσβασιμότητας και παραγωγής δια-τομεακών συνεργασιών στον τομέα του πολιτισμού.

Πρώτη δράση του προγράμματος είναι το ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες έως τις 3 Νοεμβρίου, για την δημιουργία site-specific έργων γλυπτικής ή πλαστικής που αναφέρονται είτε στην ιστορία του βιομηχανικού χώρου (παλιό εργοστάσιο Λιπασμάτων) και των ανθρώπων που εργάστηκαν σε αυτό είτε στην κοινωνική ή/και πολιτιστική ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση η επιτροπή αξιολόγησης θα προ-επιλέξει έως 4 έργα τα οποία στην δεύτερη φάση θα τεθούν σε ανοιχτή ψηφοφορία στους επισκέπτες του Πολυχώρου Λιπασμάτων.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.

Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από τους:

Άρη Καλαντίδη, Καθηγητή αστικής διαχείρισης, Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστικής Διαχείρισης στο Manchester Metropolitan University του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ελένη Κυραμαργιού, Ιστορικό, Εντεταλμένη ερευνήτρια του ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Κώστα Μπασσάνο, Εικαστικό, Καθηγητή Γλυπτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Μαρία Κορκίδη, Διευθύντρια Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας τους Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας.
Γκάγκικ Αλτουνιάν, Ζωγράφο και Γλύπτη.

Ο Πολυχώρος Λιπασμάτων δημιουργήθηκε, στην περιοχή του ιστορικού χώρου του παλιού εργοστασίου Λιπασμάτων Δραπετσώνας, από τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας με σκοπό να εξυπηρετήσει τις συλλογικές ανάγκες των πολιτών του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

«Γόνιμο Έδαφος: Πολυχώρος Λιπασμάτων, η επόμενη μέρα»

Τα τελευταία χρόνια ο Πολυχώρος Λιπασμάτων Δραπετσώνας έχει καταφέρει να ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας με τοπικές ομάδες, συντονίζοντας και υποστηρίζοντας την παραγωγή δράσεων μικρής κλίμακας που ξεκινούν «από τα κάτω». Μέσα από αυτή του τη δράση, ο Πολυχώρος, αναγνωρίζεται πλέον ως ένας φορέας ανοιχτός στο διάλογο και στις συνεργασίες με ομάδες και ενεργούς πολίτες στο χώρο του πολιτισμού, του αθλητισμού, της τοπικής και βιομηχανικής ιστορίας.

Από το 2017 ξεκίνησε το ετήσιο θερινό μουσικό «Λιπάσματα: Φεστιβάλ στη Θάλασσα» το οποίο είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Αττικής, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ο χώρος της παραλιακής ζώνης των Λιπασμάτων αποτελεί ένα σημείο συνάντησης, συλλογικής ψυχαγωγίας, αθλητισμού και αποφόρτισης δίνοντας μια διέξοδο στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Στον Πολυχώρο Λιπασμάτων λειτουργούν 2 ανοιχτά θέατρα, 2 καντίνες, μια παιδική χαρά, 3 γήπεδα (5×5, μπάσκετ, τένις). Οι εγκαταστάσεις αναβαθμίζονται συνεχώς ανάλογα την εποχή και τις ανάγκες.

Διαχειριστής του Πολυχώρου Λιπασμάτων Δραπετσώνας είναι το ΚΔΒΜ ΙΙ του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Το ΚΔΒΜ μέσα από τις άριστες σχέσεις συνεργασίας με τμήματα και υπηρεσίες του Δήμου καταφέρνει να σχεδιάσει και να αναπτύξει συνεχώς νέες καινοτόμες ιδέες, δομές και δράσεις μέσα στο περιβάλλον της δημόσιας διοίκησης.

Επιπλέον, λόγω της πολυετούς εμπειρίας του σε παραγωγής και διαχείριση μεγάλων εκδηλώσεων, καλλιτεχνικών προγραμμάτων, των θερινών κινηματογράφων του Δήμου αλλά και του «Φεστιβάλ στη Θάλασσα» έχει αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους κατοίκους, φορείς και ομάδες της πόλης, οι οποίοι με μεγάλο ενθουσιασμό συμμετέχουν στα προγράμματα και στις δράσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το COMM’ON είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με έδρα την Αθήνα. Λειτουργεί σαν υποστηρικτικός οργανισμός για την Κοινωνία των Πολιτών και αναπτύσσει έναν πολυεπίπεδο «χώρο» μέσα στον οποίο άνθρωποι που ηγούνται νέων, κοινωνικά προσανατολισμένων δραστηριοτήτων, συναντιούνται, ανταλλάσσουν γνώσεις, ιδέες και δυνατότητες και τελικά συν-δημιουργούν αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις για την ζωή στην κοινότητά τους, στην πόλη ή στην περιφέρεια.

Βασικοί άξονες δράσης είναι ο συντονισμός και υποστήριξη συνεργατικών δράσεων μεταξύ ετερόκλητων φορέων, η δημιουργία προγραμμάτων κοινωνικής καινοτομίας για τη συλλογική υποστήριξη των αναγκών ετερόκλητων φορέων και η τεκμηρίωση και καταγραφή του αναπτυσσόμενου κοινωνικού οικοσυστήματος.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.