“Who Will Fight the Dragon?”: Η δυαδική έκθεση των Αλέκου Κυραρίνη και Νίκου Ποδιά στην CITRONNE Gallery στον Πόρο

Who Will Fight the Dragon_ CITRONNE Gallery

Ο Αλέκος Κυραρίνης και ο Νίκος Ποδιάς, με κοινές παραστάσεις από τα νεανικά τους χρόνια, συνεκθέτουν μία εικαστική συνήχηση με θέμα τον δράκοντα

23 Ιουλίου 2022
- 10 Σεπτεμβρίου, 2022

Η CITRONNE Gallery συνεχίζει το καλοκαιρινό εκθεσιακό της πρόγραμμα στην γκαλερί του Πόρου με την δυαδική έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη και του Νίκου Ποδιά“Who Will Fight the Dragon?” που θα παρουσιαστεί από τις 23 Ιουλίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου.   Παράλληλα, στην γκαλερί των Αθηνών, συνεχίζεται η έκθεση «Εγγύτητες και Αποστάσεις  ΙΙ», έως τις  20 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου έως τις 20 Οκτωβρίου θα λειτουργεί η ατομική έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους «Επιγραφόμενα», την οποία οργανώνει και συνεπιμελείται η CITRONNE Gallery.  Ο Αλέκος Κυραρίνης και ο Νίκος Ποδιάς, με κοινές παραστάσεις από τα νεανικά τους χρόνια, συνεκθέτουν μία εικαστική συνήχηση με θέμα τον δράκοντα. Αφετηρία και σκοπός της έκθεσης αυτής είναι η ανάδειξη των δύο αυτών εικαστικών κόσμων οι οποίοι, αν και εμφανώς διαφοροποιούνται ως προς τις συγκυρίες, μπορούν να ταυτιστούν.

Who Will Fight the Dragon_ CITRONNE Gallery
Αλέκος Κυραρίνης, «Η Δέηση ΙΙ», 2021, Μικτή τεχνική σε χαρτί. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery

Στα έργα τους συναντώνται εικαστικές συμπτώσεις, αλλά και διαφοροποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτής της συνύπαρξης, διακρίνεται το συγγενές κλίμα σε ζητήματα τα οποία, εξαρχής, καθορίζουν τα έργα. Έχει να κάνει με τον συσχετισμό και την ποσόστωση της ουσίας  της γοητείας την οποία ασκεί ο τρόμος (uncanny). Εκεί ακριβώς συναντιούνται· μια κοινή τοποθέτηση απέναντι στο αρχέτυπο. «Κατά βάθος είμαι ζήτημα φωτός» λέει ο Γιώργος Σεφέρης. (Πάνω σε μια χειμωνιάτικη ακτίνα, Δ) Ο Αλέκος Κυραρίνης χτίζει το φως ως μία γεωγραφία. Σχηματίζει συνέχεια συσχετισμούς δυνάμεων που οργανώνουν την όρασή μας ως καλλιγραφικά αναπτύγματα.

Τα έργα του Νίκου Ποδιά συναντούν το φως και εκτείνονται ανταποδίδοντάς το. Υφαίνουν το πιο λεπτό αισθητήριο της όρασης. Κέντρο τους είναι και η ίδια η χειροναξία η οποία, μέσα από την ικανότητα της αίσθησης, μετατρέπεται σε φιλοσοφία.

Who Will Fight the Dragon_ CITRONNE Gallery
Αλέκος Κυραρίνης, «Χωρίς Δράκο», 2021, Μικτή τεχνική σε πάπυρο. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery

Ο Αλέκος Κυραρίνης λέει για τον δράκοντα: «Μικρό παιδί, πίστευα ότι ο καλός είναι όντως καλός και ο κακός είναι όντως κακός. Γνωρίζω τώρα, πως μια τέτοια προσέγγιση, τόσο απλή στη βάση της, μόνον ένα παιδί μπορεί να κάνει. Γιατί τα παιδιά και ζητούν και ξέρουν.

Οι δράκοι που ζωγραφίζω σήμερα, αν και συμβολίζουν το κακό, δεν είναι εντελώς κακοί. Έχουν ενηλικιωθεί μαζί μου. Αρκετά χρόνια τώρα περιλαμβάνονται στα έργα μου, προοδευτικά αλλαγμένοι και με χαρακτηριστικά κοινά με το καλό που αντιμάχονται. Γιατί εγώ τελικά αυτά τα δύο προσπαθώ να τα συμφιλιώσω. Και να συμφιλιωθώ κι εγώ με εκείνο το παιδάκι που μεγάλωσε». Από την δική του πλευρά ο Νίκος Ποδιάς επισημαίνει για τον δράκοντα – τον θεματικό άξονα της έκθεσης: «Δράκος από το ”δέρκομαι” που σημαίνει βλέπω καθαρά. Ον μυθικό, βρίσκεται στην μυθολογία αρκετών πολιτισμών· άλλοτε με θετικούς και άλλοτε με αρνητικούς συμβολισμούς.

Who Will Fight the Dragon_ CITRONNE Gallery
Νίκος Ποδιάς, Motif 2, 2018, Μικτή τεχνική, 4 1 × 40 εκ. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery

Για την Δύση ο δράκος θεωρείται η ενσάρκωση του κακού και του χάους και η μάχη μαζί του είναι η μάχη ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Όμως, στις χώρες της Ανατολής συμβολίζει την δύναμη και την χάρη και λατρεύεται ως άγγελος.

Πολλά είναι αυτά που και στις μέρες μας προκαλούν δέος και τρόμο. Μπορούμε να σταθούμε μπροστά στους φόβους μας με όπλα φτιαγμένα από χαρτί; Η έκθεση “Who Will Fight the Dragon?” έγινε αφορμή για να ανακαλύψουμε, με τον Αλέκο Κυραρίνη, την κοινή μυθολογία πίσω από το έργο μας».

Who Will Fight the Dragon_ CITRONNE Gallery
Νίκος Ποδιάς, Paper scales 2022, Mικτή τεχνική, 33×21 εκ. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery
Who Will Fight the Dragon_ CITRONNE Gallery
Νίκος Ποδιάς, ”I never promised you a rose garden” 2018, Μολύβι σε χαρτί, 83 × 66 εκ., Από την «Αλληγορία της Άνοιξης» του Σάντρο Μποτιτσέλι. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery

Cover photo ∗Αλέκος Κυραρίνης, «Ο Χορός των Δράκων», 2021, Μικτή τεχνική σε πάπυρο. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: 23 Ιουλίου | 20:00Διάρκεια: 23 Ιουλίου – 10 Σεπτεμβρίου

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή | 19.00-23.00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Παραλία, Πόρος 18020

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.