”Vermeer Words”: Η έκθεση – σχόλιο για την Τέχνη και την Ψυχανάλυση της Μαρίας-Σμαράγδας Σκούρτα στο Μουσείο Ηρακλειδών

Mια προσέγγιση στο έργο του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου J Vermeer μέσα από έργα ζωγραφικής καβαλέτου καθώς και έργα ψηφιακά, εγκαταστάσεις με video-art και κείμενα

6 Ιουλίου 2023
- 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο ”Vermeer Words” της Μαρίας-Σμαράγδας Σκούρτα από 6 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2023, σε επιμέλεια της Λουίζας Καραπιδάκη, Ιστορικού Τέχνης και με την συνεργασία της Κατερίνας Χάρη . Dr. Ψυχιάτρου παιδιών και εφήβων.

Η Εικαστικός κα Μαρία Σμαράγδα Σκούρτα, θα παρουσιάσει στο Μουσείο Ηρακλειδών, στην ενότητα Τέχνη και Επιστήμη, μια προσέγγιση στο έργο του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου J Vermeer, που αφορά την Τέχνη και την Ψυχανάλυση. Έργα ζωγραφικής καβαλέτου καθώς και έργα ψηφιακά, εγκαταστάσεις με video-art και κείμενα αποτελούν το σύνολο που εκτίθενται στο Μουσείο Ηρακλειδών με τίτλο “Vermeer words”.

Από το 1980, παράλληλα με τις Εικαστικές της σπουδές, η Σμαράγδα Σκούρτα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δρώμενα της ψυχικής ζωής , μελέτησε κείμενα Ψυχολογίας και Ψυχοδυναμικής και επεξεργάσθηκε προσωπικά βιώματα υπό το πρίσμα της Ψυχαναλυτικής σκέψης. Σήμερα επιχειρεί να αρθρώσει ένα εικαστικό αλλά ταυτόχρονα ψυχικό λόγο μελετώντας το έργο του Vermeer και συναντώντας έννοιες όπως το σύμβολο, ο καθρέπτης , το αρνητικό , το τραυματικό και η σαγήνη.

Όπως επισημαίνει η ιστορικός Τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη, η Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα δημιουργεί ουσιαστικά ένα εικαστικό περιβάλλον που μελετά την απεικονιστική ανάδραση-πράξη από την πλευρά της επιστήμης της Ψυχανάλυσης. Η βιωματική μνήμη, ως βασικό αφηγηματικό στοιχείο, έρχεται να αποκαταστήσει έναν διάλογο με την απουσία των αρχικών έργων του J.Vermeer. Έργα-νησίδες, μικρές ουτοπίες με αποσπάσματα του εκάστοτε πίνακα του Ολλανδού καλλιτέχνη, επιτελούν μια χορογραφία, επαναδιαπραγματεύονται τον χώρο και συγκροτούν την εικονοποιία των αναμνήσεων. Η εικαστικός μελετά σ’ αυτά τα έργα τις ανείπωτες ιστορίες που συμβολικά παρίστανται στους πίνακες του J. Vermeer αναφερομένη στις έμφυλες σχέσεις, τους πόθους και τα μυστικά και αποκαλύπτει την «αναπαράσταση της απουσίας», σύμφωνα με την ψυχαναλυτική ορολογία. Στις συνθέσεις της, σκιαγραφεί και αποκαλύπτει τα «ενδόμυχα» των χαρακτήρων των πρωταγωνιστών.

Η κ. Σκούρτα για να εικονοποιήσει τη σχέση με τον «άλλο» μεταχειρίζεται όλα τα καλλιτεχνικά μέσα, ώστε οι διαδοχικοί μετασχηματισμοί της εικόνας να επανακαθορίσουν με αφηγηματική δεινότητα τα συμβολικά σημαίνοντα και να ενεργοποιούν το βλέμμα του παρατηρητή. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Πέρασαν αρκετά χρόνια, ώστε να αποκατασταθεί μέσα μου μια σύνδεση των εννοιών με τα αντικείμενα των έργων του Johannes Vermeer». Ως μέθοδο ανασυγκρότησης της αφήγησής της χρησιμοποιεί μια ολόκληρη διαδικασία, αντί για την προσέγγιση της αντιγραφής-επικόλλησης, ώστε η αφανής πληροφορία να αναδύεται μέσα από τα κενά του εικαστικού πλέγματος. Ανασυνθέτει την εικόνα, σαν μια συνάρτηση αποκρυπτογράφησης του «εαυτού». Τα αρχικά χρώματα και το φως αλλοιώνονται και ενίοτε σκοτεινιάζουν ή πυκνώνουν, αφήνουν όμως ανεξίτηλα το «ψυχικό» τους αποτύπωμα. Το έργο της διερευνά τον τρόπο με τον οποίο «το σώμα που θυμάται» σχετίζεται με τον κόσμο…

Όπως αναφέρει επίσης η Ψυχίατρος κ. Κατερίνα Χάρη, η κ. Μαρία Σμαράγδα Σκούρτα με την Ζωγραφική της πλάθει μια Κατασκευή για να μιλήσει για τις επιθυμίες και τις διαδρομές που καλύπτουν ενδόμυχα την περιπλάνησή μας στο έργο του μεγάλου Ολλανδού Ζωγράφου αλλά που ταυτόχρονα είναι μια συνάντηση με τον ψυχαναλυτικό Άλλο και το Εαυτό, όπου η σκιά, το είδωλο και το αντικείμενο συντελούν σε μια νέα αναπαράσταση του Εγώ.. Η κ. ΜΣ Σκούρτα διηγείται μια ιστορία που δεν είναι προσωπική αλλά που προσωποποιεί τα μονοπάτια των παθών. Μπαινοβγαίνοντας σε χώρους εικαστικούς και ψυχαναλυτικούς αναζητά σε αυτά τα Έργα την συνάντηση με τον Άλλο και όλα τα πλάσματα που είναι : Εμείς.

Η Σμαράγδα- Μαρία Σκούρτα γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο Ζωγραφική, Γλυπτική και Χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, (1980-1996) με δάσκαλους τους Γ.Μόραλη, Ν.Κεσσανλή ,Θ.Εξαρχόπουλο Δ.Καλαμάρα και Γ. Λάππα.. Παρακολούθησε μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ecole des beaux Arts (Paris) με δασκάλους τους Jeanclos και Garrant. Εκπονησε διδακτορική διατριβή στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πραγματοποίησε ατομικές σημαντικές Εκθέσεις Iστορικού περιεχομένου στην Ελλάδα και το Εξωτερικό οι οποίες εντάσσονται σε μια διευρυνόμενη τάση “διασταυρώσεων” της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας με την Τέχνη και συμβάλλουν εν δυνάμει στη διεύρυνση, εμπλουτισμό και «μεταμόρφωση» των δικών μας τρόπων πρόσληψης της Αρχαιότητας μέσω της Τέχνης στη σημερινή συγκυρία.

Η δημιουργική της δουλειά έχει φιλοξενηθεί σε εμβληματικούς χώρους στην Ελλάδα και το Εξωτερικό από το 2000 έως σήμερα. Το 2005 επισκέφτηκε τον Ιστορικό τόπο της Πομπηίας και εξέθεσε στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών όλη την σχετική ενότητα. Τον Ιούλιο του 2022 εξέθεσε στο Χριστιανικό & Βυζαντιινό Μουσείο όλη την Ενότητα «Βυζαντινές Μεταγραφές» με τίτλους έκθεσης : «Κήποι όλο Φως» και «Δεήσεις».

Στρογγυλό Τραπέζι : Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 19.00-21.00
VERMEER WORDS . Ένα σχόλιο για την Τέχνη και την Ψυχανάλυση

Συμμετέχουν οι ομιλητές :
Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, Ψυχαναλυτής μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας (ΕΨΕ),
Γρηγόρης Μανιατάκης, Ψυχαναλυτής μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΨΨ)
Θανάσης Χατζόπουλος, Ψυχαναλυτής μέλος της μέλος της Société de Psychanalyse Freudienne (SPF),
Γιώργος Τζιρτζιλάκης, επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Βασιλική Παπακώστα, Ιστορικός της Τέχνης,
Γεώργιος Λιγνός, Συγγραφέας Αισθητικών κειμένων

Το τραπέζι θα συντονίζει η κα Κατερίνα Χάρη Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων.

Εισιτήρια

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

6 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2023

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 6 Ιουλίου στις 19:30.

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 14.00-18.00, τελευταία είσοδος: 17:15

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 3
- 5 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Απ. Παύλου 37, Θησείο

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.