Το WOW Athens -το πρώτο φεστιβάλ Women of the World στην Ελλάδα μέσα από τις γυναίκες [δημιουργούς] που συμμετέχουν

«Υπάρχει μια ανησυχητικά αυξανόμενη τάση ανοικτού μισογυνισμού και μνησικακίας απέναντι στην έμφυλη πρόοδο» μοιράζεται στο ελc η Jude Kelly, ιδρύτρια του WOW

Λίγο έμεινε για την έναρξη του WOW Αθήνα, του πρώτου φεστιβάλ Women of the World στην Ελλάδα, από την 1η έως τις 3 Απριλίου στο ΚΠΙΣΝ. Το WOW Foundation με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο αφιερωμένη σε γυναίκες, κορίτσια και non-binary άτομα. Ιδρύθηκε το 2010 από την Jude Kelly και έχει απλωθεί πλέον σε πάνω από 30 πόλεις στον κόσμο, προσελκύοντας πέντε εκατομμύρια ανθρώπους.

Το WOW Αθήνα περιλαμβάνει ομιλίες με καλεσμένες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητήσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, mentoring sessions, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές και πολλά άλλα.

Μιλήσαμε τόσο με τις διοργανώτριες όσο και με ορισμένες από τις γυναίκες δημιουργούς που συμμετέχουν στο φεστιβάλ: Την Έλλη Ανδριοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΚΠΙΣΝ, την Jude Kelly, Διευθύνουσα Σύμβουλο και ιδρύτρια του WOW, την Τσέχα φωτογράφο Dana Kyndrová και την Elena Favilli, Ιταλίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα της σειράς βιβλίων «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες». Την εμφάνισή τους θα κάνουν και οι ανώνυμες καλλιτέχνιδες ακτιβίστριες Guerrilla Girls, που έρχονται στην Αθήνα για συζήτηση και την έκθεση με τίτλο ”The Art of Behaving Badly |Η Τέχνη της Κακής Συμπεριφοράς” με 38 έργα συνολικά από όλα τα πρότζεκτ τους.

WOW London Marketplace

 

Η Jude Kelly στο WOW 2020 Southbank centre. Photo: Ellie Kurtz

Η Jude Kelly που ξεκίνησε με το πρώτο WOW Festival στο Southbank Centre στο Λονδίνο το 2010 μας λέει:

«Η κλίμακα, το εύρος και το βάθος των WOW είναι έκπληξη και χαρά! Ξεκίνησα με ένα φεστιβάλ γιορτάζοντας την 100η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στη Μεγάλη Βρετανία. Ο διεθνής χαρακτήρας του WOW είναι εκπληκτικός, με τόση ανταλλαγή γνώσεων και μοίρασμα εμπειριών και στρατηγικών.

Ωστόσο υπάρχει μια ανησυχητικά αυξανόμενη τάση ανοικτού μισογυνισμού και μνησικακίας απέναντι στην έμφυλη πρόοδο, ακόμα και από νεαρούς άντρες εύρωστων οικονομιών, όπου οι γυναίκες έχουν κατακτήσει εδώ και καιρό μια ισχυρότερη φωνή. Το WOW Κίνημα έχει προσελκύσει πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι σαφές ότι σε όλον τον κόσμο εντείνεται η αποφασιστικότητα να μειωθούν οι ανισότητες φύλου. Ειδικά σε χώρες με χαμηλά στατιστικά στη συμπερίληψη γυναικών ξεπηδά μια πραγματικά δυνατή φωνή, ειδικά από τους νέους.

Ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα του WOW είναι ότι έχει καλλιεργήσει εμπιστοσύνη στις ιδέες και στην πρακτική καθημερινότητα της έμφυλης δικαιοσύνης. Ένα παγκόσμιο κίνημα φέρνει τεράστια αισιοδοξία, παρά τις αρνητικές υπαναχωρήσεις που συχνά είναι έντονες».

Guerrilla Girls. Photo: Andrew Hinderaker

Η Dana Kyndrová στην έκθεσή της με τίτλο «Γυναίκα» σε συνεργασία με το Athens Photo World και το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας (1 Απριλίου-31 Μαΐου, Περίμετρος Πάρκου Σταύρος Νιάρχος), παρουσιάζει μια σειρά 48 φωτογραφιών από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι και τις αρχές του 2000, όπου αποτυπώνεται ο ρόλος της γυναίκας με διάφορους τρόπους και σε διάφορες εκφάνσεις του. Η φωτογράφος μας μιλά για τη γυναικεία και αντρική ματιά και τα στερεότυπα στη φωτογράφιση γυναικών, αλλά και ειδικότερα για τη δική της δουλειά:

«Φυσικά και μπορούμε να μιλάμε για διαφορά στην αντρική και γυναικεία ματιά. Όμως δεν υπάρχει τόσο σαφής διαχωρισμός. Νομίζω ότι η φύση του φωτογράφου, και ειδικά η εμπειρία ζωής του, είναι σημαντικά πράγματα. Συχνά ακούω την άποψη ότι οι γυναίκες φωτογράφοι είναι πιο ποιητικές και ευαίσθητες. Μάλιστα ένας επιμελητής στα εγκαίνια της έκθεσής μου “Γυναίκες” πριν περίπου είκοσι χρόνια, μου είπε ότι οι φωτογραφίες έμοιαζαν να έχουν τραβηχτεί από άντρα κι όχι από γυναίκα. Γέλασα και τον ρώτησα γιατί. Μου απάντησε ότι ήμουν αναπάντεχα κριτική και ενίοτε μάλιστα ειρωνική απέναντι στις γυναίκες.

Περιγράφω τις γυναίκες στις φωτογραφίες μου όπως και τους άντρες, χωρίς προκαταλήψεις, δηλαδή ως ανθρώπινα όντα με διαφορετική μοίρα, προβλήματα και χαρές της ζωής. Κάποτε χρησιμοποιούσαν γι’ αυτό τον όρο “ανθρωπιστική φωτογραφία”. Η θηλυκότητα είναι αναπόφευκτα παρούσα στη δουλειά μου, αλλά δεν αποτελεί τη βασική μου επιδίωξη».

Φωτογραφία της Dana Kyndrová από την έκθεση

Η Kyndrová μας μιλά για τις δυσκολίες και τα οφέλη του να είσαι γυναίκα φωτογράφος:

«Στα 50 χρόνια δουλειάς μου, το γεγονός ότι είμαι γυναίκα διευκόλυνε πολλές καταστάσεις. Στις δεκαετίες του ‘70 και ‘80, όταν φωτογράφιζα την ολοκληρωτική Τσεχοσλοβακία ή τη Σοβιετική Ένωση, ερχόμουν συχνά σε σύγκρουση με τη μυστική αστυνομία. Πάντα το έπαιζα η αφελής νεαρή που φωτογραφίζει για πλάκα και αρέσκεται στις καλλιτεχνικές λεπτομέρειες. Τώρα δεν θα το έχαφτε κανείς, αλλά τότε λειτουργούσε. Το ότι είμαι γυναίκα βοήθησε επίσης πολύ, όταν φωτογράφιζα την υποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από την Τσεχοσλοβακία (1990-1991). Οι υπεύθυνοι δεν με θεωρούσαν επικίνδυνη κι έτσι μπόρεσα να μπω στους στρατώνες, κάτι το οποίο ζήλευαν οι συνάδελφοί μου άντρες φωτογράφοι. Ήμουν βέβαια νεότερη τότε και με έβλεπαν και με συγκεκριμένες ερωτικές προοπτικές. Αλλά πρέπει να μάθεις να το χειρίζεσαι αυτό».

Όπως μας είπε η Έλλη Ανδριοπούλου: «Το φεστιβάλ WOW συνδέεται απόλυτα με την αποστολή του ΚΠΙΣΝ και το WOW Athens θα αποτελέσει εξαιρετική ευκαιρία για γυναίκες, κορίτσια και θηλυκότητες στην Ελλάδα να συναντηθούν, να ανταλλάξουν ιδέες, να γιορτάσουν τη μοναδικότητά τους αλλά και να δουν χωρίς ευφημισμούς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Μέσα από τη συνεργασία μας με το WOW Foundation γινόμαστε μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος με ένα ήδη ισχυρό αποτύπωμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Από το 2010 μέχρι σήμερα το κίνημα αυτό έχει αξιοποιήσει τη δύναμη της “γιορτής” που φέρνει μαζί του ένα φεστιβάλ, αλλά και τη δύναμη της συλλογικής δράσης προς ένα καλύτερο, πιο δίκαιο κόσμο με ίσες ευκαιρίες. Αυτή η προσέγγιση, πέρα από την κοινή μας αποστολή, είναι ακριβώς αυτό που μας κινητοποίησε για τη συνεργασία μας.

Πρόθεσή μας είναι αυτή η διοργάνωση να αποτελέσει ετήσιο θεσμό για το ΚΠΙΣΝ. Στόχος μας είναι να δημιουργήσει μία πλατφόρμα η οποία θα ενώσει τα άτομα, τις ομάδες, τις κοινότητες και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό, να αναδείξει τις προσωπικές ιστορίες που μας εμπνέουν, να ευαισθητοποιήσει για τις πιο κρίσιμες προκλήσεις του σήμερα, να γιορτάσει τις νίκες που έχουν επιτευχθεί και να εμπνεύσει τη συλλογική και ατομική δράση».

Στο WOW Athens, η Elena Favilli, Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας της σειράς βιβλίων «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες» («Goodnight Stories for Rebel Girls») συνομιλεί με τη Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέα του βιβλίου «30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο», για τα γυναικεία πρότυπα, την ενδυνάμωση των κοριτσιών, την έμφυλη ισότητα και το πώς τα βιβλία μπορούν στ’ αλήθεια να αλλάξουν τον κόσμο μας (Κυριακή 2 Απριλίου στις 11.00, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος). Η Elena μίλησε στο ελc για την παρουσία ή απουσία ισχυρών γυναικείων προτύπων στα βιβλία και για το πώς λειτουργούν αυτά στα παιδιά:

«Ο τίτλος ‘Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες’ ήταν πραγματικά το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό, όταν άρχισα να επεξεργάζομαι την ιδέα ενός νέου τύπου διήγησης για μικρά παιδιά. Η αντίθεση μεταξύ της έντασης της λέξης «επαναστάτης» και της απαλότητας της ώρας του ύπνου που προκαλεί η λέξη ‘Ιστορίες για καληνύχτα’ πετυχαίνουν τέλεια το ζητούμενο, δηλαδή να αναποδογυρίσουμε το κλασικό παραμύθι. Ήταν ένα μανιφέστο! Ευτυχώς οι αναγνώστες το κατάλαβαν και μαγεύτηκαν αμέσως! Τα αγόρια λατρεύουν τις Ιστορίες για επαναστάτριες και τα audiobooks. Γι’ αυτά αποτελούν απίστευτες περιπέτειες. Πολλοί γονείς με ρωτούν, πώς να μεγαλώσουν αγόρια φεμινιστές. Αυτό που πάντα απαντώ είναι να τα εκθέτουν από μικρά σε πρότυπα δυνατών γυναικών, ξεκινώντας από την οικογένεια και την κοινότητά τους».

Elena Favilli

«Πιστεύω ακράδαντα ότι τα πράγματα θ’ αρχίσουν ν’ αλλάζουν, όταν οι ιστορίες που διηγούμαστε στα παιδιά μας παρουσιάζουν τις ιστορίες ξεχωριστών γυναικών από την πραγματική τους ζωή. Οι χαρακτήρες που κατοικούν στα βιβλία και στις οθόνες μας – με τους οποίους γελάμε, κλαίμε, ερωτευόμαστε και μεγαλώνουμε – έχουν έναν αντίκτυπο στο πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Συμβάλλουν στο να διαμορφώσουμε το ποιοι είμαστε, ποιοι φιλοδοξούμε να γίνουμε και πώς βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η εκπροσώπηση στα μέσα.

Δυστυχώς στα παιδικά μέσα τα έμφυλα στερεότυπα είναι ακόμα παρόντα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση για το τηλεοπτικό παιδικό περιεχόμενο στη Βόρεια Αμερική, το 65% των χαρακτήρων ήταν λευκοί και οι γυναικείοι χαρακτήρες ήταν πιθανότερο να είναι μη λευκοί ή φυλετικά διαφορετικοί από τους αντρικούς χαρακτήρες.

Επίσης μόνο το 38% των χαρακτήρων ήταν γυναίκες ή κορίτσια, ενώ οι γυναίκες αποτελούν το 51% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Τέλος, οι γυναικείοι χαρακτήρες ήταν κατά διπλάσιο ποσοστό ικανοί να λύσουν προβλήματα μέσω της μαγείας, ενώ οι ανδρικοί μέσω της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής ή της σωματικής τους δύναμης».

Κλείνοντας, η Έλλη Ανδριοπούλου παρατηρεί: «Από την έρευνα του WOW Foundation το 2022, το 58% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι μέσα από την εμπειρία του WOW άλλαξαν κάτι στη ζωή τους, ενώ το 77% έφυγε, μέσα από την εμπειρία αυτή, με μεγαλύτερη γνώση και ενημέρωση για τα έμφυλα ζητήματα και την πρόοδο για την ισότητα των φύλων.

Στην Ελλάδα, τα στατιστικά στοιχεία καθώς και η επικαιρότητα δυστυχώς επιβεβαιώνουν ότι, παρά την πρόοδο που καταγράφεται σε επιμέρους τομείς, όπως και στις περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο έχουμε να διανύσουμε μια μακρά διαδρομή προς την κατάκτηση της έμφυλης ισότητας. Από την έμφυλη βία σε όλα τα επίπεδα της πυραμίδας μέχρι οικονομικούς και εργασιακούς δείκτες, αλλά και όλα όσα συνειδητά ή ασυνείδητα, και σίγουρα λιγότερο “μετρήσιμα” αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οι θηλυκότητες στην καθημερινότητά τους στην Ελλάδα, είναι σαφής η ανάγκη για δράση, εγρήγορση και αλληλοϋποστήριξη, όχι μόνο από γυναίκες για γυναίκες, αλλά από την κοινωνία στο σύνολό της».

Από το ντοκιμαντέρ ‘The Janes’ που θα προβληθεί στο WOW Athens

Η Jude Kelly συμπληρώνει: «Είμαι πραγματικά γοητευμένη με την Ελλάδα και τη στάση της απέναντι στον ρόλο των γυναικών. Η σύγχρονη οικονομία και η ιστορία της ουσιαστικής ενασχόλησης με τη φιλοσοφία θα έπρεπε να οδηγούν σε ένα τρομερό άλμα για τις γυναίκες, ωστόσο φαίνεται ότι αυτό θέλει ακόμα καιρό για να συμβεί στ’ αλήθεια. Ελπίζω ότι το WOW να βοηθήσει και να αποτελέσει θετικό καταλύτη!»

Συναυλία της Nubya Garcia στο πλαίσιο του WOW Athens. Photo: Gregory Rubinstein

WOW Athens 2023 | ΚΠΙΣΝ

Δείτε το συνοπτικό πρόγραμμα του WOW 2023

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.