Το Μουσικό μας Καλοκαίρι

Όλες οι μεγάλες συναυλίες του φετινού καλοκαιριού

Ο Dan Auerbach και ο Patric Carney, όταν στη διάρκεια των γυμνασιακών τους χρόνων έκαναν πρόβες στο γκαράζ του Patric στο Άκρον του Οχάιο, σίγουρα δε φαντάζονταν ότι σχεδόν 15 χρόνια αργότερα θα κατακτούσαν τα μουσικά τσαρτς σε όλο τον κόσμο. Με οκτώ άλμπουμ στο ενεργητικό τους, οι βασιλιάδες των Γκράμι, Black Keys, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 30 Μαΐου στο TerraVibe Park στο πλαίσιο του Rockwave Festival. Στο μουσικό φεστιβάλ, που φέτος κλείνει 20 χρόνια ζωής, θα εμφανιστούν την ίδια μέρα και οι The Black Angels, 1000 Mods, The Big Nose Attack και οι Puta Volcano.

Ο αγαπημένος μουσικός θεσμός της Αθήνας, το Athens Technopolis Jazz Festival επιστρέφει και φέτος για 15η χρονιά και εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την, επίσης μουσικά δραστήρια, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Καταξιωμένοι καλλιτέχνες της Jazz σκηνής από όλο τον κόσμο, όπως ο Nicola Conte από την Ιταλία, οι Orfeas Wärdig Tsoukalas Quartets από τη Σουηδία, οι Orange Trane από την Πολωνία, θα ταξιδέψουν το κοινό για πέντε ολόκληρες ημέρες γεμάτες μουσική στους χώρους της Τεχνόπολης. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από 3 έως 7 Ιουνίου ενώ εδώ μπορείτε να δείτε όλο το lineup αναλυτικά.

15TH-ATHENS-TECHNOPOLIS-JAZZ-FESTIVAL_FINAL

Το Plisskën Festival θα ανοίξει τις πόρτες του φέτος για το κοινό από την Πέμπτη 4 Ιουνίου για να υποδεχθεί στο An Club τους -εκ Σικάγο ορμώμενους- Shellac. Οι θρυλικοί εκπρόσωποι της underground ροκ σκηνής, που μαζί με συγκροτήματα όπως οι Fugazzi έχουν συνδεθεί με το underground κίνημα, λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι είναι η μπάντα του διάσημου παραγωγού Steve Albini. Στην εμφάνισή τους στην χώρα μας θα παρουσιάσουν κομμάτια από την 23ετή πορεία τους.

Την ίδια μέρα, στις 4 Ιουνίου, στο Gazarte, οι λάτρεις της jazz μουσικής μπορούν να απολαύσουν τον Avishai Cohen που επιστρέφει στη χώρα μας για να κλείσει την ευρωπαϊκή περιοδεία του τρίο του, παρουσιάζοντας κομμάτια από το νέο άλμπουμ του ”From Darkness”. Ο Ισραηλινής καταγωγής μουσικός έκανε τα πρώτα του βήματα δίπλα στον θρυλικό Chick Corea, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους επιδραστικότερους εν ζωή μπασίστες της τζαζ. Μαζί του εμφανίζονται οι Nitai Hershkovits στο πιάνο και Daniel Dor στα ντραμς.

Το Plisskën εμφανίστηκε το 2010 στον φεστιβαλικό αθηναϊκό ορίζοντα, σε μια εποχή που το απογοητευμένο μουσικόφιλο κοινό δεν είχε ακόμα ξεπεράσει το θρυλικό Synch Festival. Κι ενώ την πρώτη του χρονιά δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση, το Plisskën Festival όχι μόνο συνέχισε να επιστρέφει και τα επόμενα χρόνια, αλλά ειδικά φέτος, στην πέμπτη του διοργάνωση, έρχεται με πάνω από 60 ονόματα από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους οι Mogwai, Squarepusher και The Horror. Στις 5 και 6 Ιουνίου στο κτίριο 56 του Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικός κόσμος. Δείτε εδώ το πρόγραμμά του ανά stage.

Για τους λάτρεις του hip hop και drum & bass ήχου, μια πρωτότυπη συνάντηση πρόκειται να λάβει χώρα στη σκηνή του Vox στις 10 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Ejekt Festival . Ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Dub Fx (κατά κόσμον Benjamin Stanford), το Cayetano Trio Soundsystem και οι Word of Mouth, κύριοι εκπρόσωποι της τέχνης του Beatbox στην Ελλάδα, θα μοιραστούν τη σκηνή του Vox.

Το μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είναι φέτος πλούσιο και πολυσυλλεκτικό. Στις 10 και 11 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο Σταύρος Γασπαράτος παρουσιάζει το πρότζεκτ του «Expanded Piano». Πρόκειται για μια ηχητική εγκατάσταση, όπου ο ακροατής εισάγεται ακουστικά στο εσωτερικό ενός πιάνου με ουρά. Πρόσφατα μάλιστα ο Σταύρος Γασπαράτος μάς είχε μιλήσει αναλυτικά για το πρότζεκτ αυτό. Επίσης, στο πλαίσιο πάντα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, έρχεται για πρώτη χρονιά στη χώρα μας ο Adam Cohen, γιος του Leonard Cohen, o οποίος θα παρουσιάσει το καινούργιο άλμπουμ του με τίτλο “We Go Home” στις 29 Ιουνίου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για μια νύχτα γεμάτη Κοέν. Μαζί του στη σκηνή η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Από τη μακρινή Αυστραλία ταξιδεύουν στη χώρα μας για άλλη μια φορά οι The Dubrovinks για να πραγματοποιήσουν δύο εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η μπάντα επιστρέφει στην χώρα μας με το αρχικό της lineup για να παρουσιάσει αγαπημένα κομμάτια από όλη την καριέρα της. Στις 12 Ιουνίου στο Gagarin 205 και στις 15 Ιουνίου στο Principal Club Theater.

https://www.youtube.com/watch?v=tKOe96n3cYk

Με πάνω από 70 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων στη σόλο καριέρα του κι έχοντας στο ράφι του 17 Brit Awards, ο Robbie Williams προσγειώνεται στη σκηνή του TerraVibe Park για να δώσει ένα φοβερό show στο πλαίσιο του Rockwave Festival, το Σάββατο 20 Ιουνίου. Μαζί του θα εμφανιστεί η αγαπημένη του ελληνικού κοινού Kovacs.

Η Beth Hart, μια από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες και συνθέτριες της εποχής μας, παγκοσμίως αναγνωρισμένη, επισκέπτεται τη χώρα μας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της, την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι. Η Hart έχει στο ενεργητικό της μια από τις καλύτερες ζωντανές εμφανίσεις καλλιτέχνη, όταν το 2012 μαζί με τον Jeff Beck, στο «2012 Kennedy Center Honors» απέτισαν φόρο τιμής στον Buddy Guy.

Στις 3 και 4 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, θα παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό το μιούζικαλ που έχει καθηλώσει τους θεατές παγκοσμίως εδώ και 45 χρόνια, το ”Jesus Christ Superstar”. Με τη συμμετοχή συμφωνικής ορχήστρας και πολυμελούς χορωδίας με πάνω από 100 συντελεστές επί σκηνής, το έργο των Andrew Lloyd Webber και Tim Rice, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη σκηνή του Ηρωδείου, με τους αυθεντικούς πρωταγωνιστές του West End, σε ένα από τα σπουδαιότερα έργα του είδους.

Στις 4 Ιουλίου τη σκηνή του Rockwave Festival καταλαμβάνουν οι Prodigy παρέα με τους Judas Priest, οι μεν στο Terra Stage οι δε στο Vibe Stage. Αναλυτικά το line up της βραδιάς έχει προγραμματιστεί ως εξής: Στο Terra Stage θα εμφανιστούν μαζί με τους The Prodigy, οι Black Rebel Motorcycle Club, ο John Garcia, και οι δικοί μας Electric Litany, ενώ στο Vibe Stage οι Judas Priest, Rotting Christ, Maplerun και Exarsis.

Για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής τώρα, το Ελληνικό Φεστιβάλ προσκαλεί τον γαλλοκαναδό πιανίστα Alain Lefèvre, ο οποίος θα ερμηνεύσει στο Ηρώδειο στις 6 Ιουλίου το Κοντσέρτο του Έντβαρντ Γκρηγκ. Η βραδιά θα κλείσει με την Πέμπτη Συμφωνία του μυστηριακού Γκούσταφ Μάλερ που θα ερμηνεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή. 

Το Ejekt Festival διοργανώνεται φέτος  για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά στις 15 Ιουλίου στην Πλατεία Νερού Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου. Ο γνώριμος και αγαπημένος του μουσικόφιλου κοινού Parov Stelar είναι φέτος το μεγάλο όνομα του Φεστιβάλ, ενώ το lineup συμπληρώνουν και άλλα μεγάλα ονόματα της ηλεκτρονικής μουσικής, όπως οι Steve AokiKadebostany, Glasvegas και Moon Duo.

Tο Rockwave Festival θα κλείσει φέτος το πρόγραμμά του με το συγκρότημα του Manu Chao “La Ventura” την Τρίτη 21 Ιουλίου. Ο Manu Chao είναι ιδιαίτερα αγαπημένος του ελληνικού κοινού και έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη χώρα μας, ενώ στα 30 και πλέον χρόνια της παρουσίας του έχει καταφέρει να φέρει την ισπανόφωνη μουσική και τον πολιτικοκοινωνικό λόγο στην πρώτη γραμμή.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.