Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα φιλοξενεί τις ατομικές εκθέσεις των Μιχάλη Ζαχαρία και Μαρίας Λουίζου

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

''Authentically Appealing'' με έργα εμπνευσμένα από τη σχέση μεταξύ avant-garde και πολιτικής και «Έξι ανάσες το λεπτό» όπου μία ιδιάζουσα γλυπτική εγκατάσταση συνδυάζεται με φωνητική performance

17 Ιουνίου
- 31 Ιουλίου, 2021

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζει από την Πέμπτη 17 Ιουνίου τις ατομικές εκθέσεις των Μιχάλη Ζαχαρία και Μαρίας Λουίζου που θα διαρκέσουν έως τις 31 Ιουλίου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ | ”AUTHENTICALLY APPEALING”

Την Πέμπτη 17 Ιουνίου, από τις 12:00 έως τις 21:00, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η δεύτερη ατομική έκθεση του Μιχάλη Ζαχαρία με τίτλο ”Authentically Appealing”. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου 2021.

Η νέα σειρά έργων του Μιχάλη Ζαχαρία εμπνέεται από την σχέση μεταξύ avant-garde και πολιτικής, μέσα από φαντασιακά σενάρια ματαίωσης τόσο του μοντερνιστικού πνεύματος όσο και της πολιτικής ουτοπίας. Τα έργα είναι αφηγήσεις ψευδογεγονότων, οι οποίες «σχεδιάζονται» ούτως ώστε να αποδοθεί σε πραγματικά γεγονότα πότε μια κυνική, πότε μια ειρωνική, πότε μια ανασκευαστική διάσταση. Avant-garde προπαγανδιστικές μηχανές, μεταμοντέρνες κατασκευές-παραφράσεις του agitprop φαινομένου, φωτομοντάζ που παραπέμπουν σε μνημεία ανατολικού μπλοκ, πλαστά συμβάντα σχετιζόμενα με τον εκφυλισμό του μοντερνιστικού πνεύματος, είναι οι γενικές περιγραφές των έργων που διαιρούνται σε τέσσερις εγκαταστάσεις και έντεκα τυπώματα.

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
M.Zacharias, If Vladimir wasn’t a Da Vinci enthusiast III, 2021, Ψηφιακή εκτύπωση σε χαρτί, 42 x 49 εκ

Όλα τα έργα αποτελούν ιστορικά détournements στην ουσία, μιας και εμπνέονται από πραγματικά γεγονότα που εκτρέπονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για να αποδοθεί πιο εύστοχα το σχόλιο πάνω στην ματαίωση της ριζοσπαστικότητας που διέπει την πολιτική avant-garde. Στην εποχή των fake news, η ευκολία με την οποία κατασκευάζονται αφηγήσεις προσφέρει την δυνατότητα τέτοιων εκτροπών. Με τη δυναμική που προσφέρουν τα νέα μέσα όσον αφορά την κατασκευή ψευδών γεγονότων (τρισδιάστατα γραφικά, ψηφιακά φωτομοντάζ, αρχειακές και public domain εικόνες), γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθούν μετά-απεικονίσεις της ιστορίας, είτε ως δήθεν αρχειακό υλικό, είτε ως υποτιθέμενες σύγχρονες ανακατασκευές και συμβάντα.

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
M.Zacharias, Rear Projection Trolley With Flags, 2021, Ψηφιακή εκτύπωση σε καμβά, 150 x 190.5 εκ

Για την παρούσα έκθεση, που αποτελεί μέρος του γενικότερου συνόλου της δουλειάς του Ζαχαρία πάνω στην κατάπτωση του ουτοπιστικού πνεύματος του μοντερνισμού, ο εικαστικός επέλεξε για την υλοποίηση των έργων του τις ιδέες εκείνες που εμπεριέχουν το πολιτικό στοιχείο, αλλά και ορίζονται από τη μηχανική των ιστορικών ανακατασκευών όπως αναφέρεται παραπάνω, ούτως ώστε να είναι πιο έντονη η αναφορά στο σήμερα και στα φαινόμενα που βιώνουμε· από τα όσα συμβαίνουν στην σύγχρονη πολιτική σκηνή έως και τη fake news κουλτούρα, αλλά και στο καίριο ζήτημα για το πως αντιλαμβανόμαστε έναν αιώνα μετά την ουτοπία.

Ο Μιχάλης Ζαχαρίας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο της Ρένας Παπασπύρου(1995-2001), ενώ το 2006 αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Ψηφιακές Μορφές Τέχνης”.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναφέροντας ενδεικτικά τις “Comfort Blast”, APT Gallery, Λονδίνο 2019, “Babel Fragments: Revisited”, metamatic:taf, Αθήνα 2015, “Refuge Project II”, Αδάμαντας, Μήλος 2014, “What Lies Hidden Remains Unfamiliar” σε επιμέλεια της Χριστίνας Ανδρουλιδάκη, στα πλαίσια του Remap 2013, Αθήνα 2013. Το 2017 έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα.

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
M.Zacharias, Pedion Areos: The construction of a historical parallel III, Fountain, 2021, Ψηφιακή εκτύπωση σε χαρτί, 56.6 x 50 εκ.

ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΙΖΟΥ | «ΕΞΙ ΑΝΑΣΕΣ ΤΟ ΛΕΠΤΟ»

Την Πέμπτη 17 Ιουνίου, από τις 12:00 έως τις 21:00, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση της Μαρίας Λουίζου με τίτλο «Έξι ανάσες το λεπτό». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου 2021.

Στην έκθεση «Έξι ανάσες το λεπτό» η Μαρία Λουίζου παρουσιάζει μία ιδιάζουσα γλυπτική εγκατάσταση που συνδυάζεται με μια φωνητική performance. Μπαίνοντας κανείς στον ισόγειο χώρο της γκαλερί αντικρίζει τρεις πήλινες κατασκευές μεγάλης κλίμακας, οι οποίες δέχονται μέσα τους τρεις ερμηνεύτριες-performer και λειτουργούν ως ηχεία για τη σύνθεση που έχει δημιουργήσει η ίδια η εικαστικός.

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
Μαρία Λουΐζου, 6 ανάσες το λεπτό, 2021 ©Πέτρος Τουφεξής

Για τα μεγάλα αυτά πήλινα γλυπτά η Λουίζου άντλησε την έμπνευσή της από την ελληνική παράδοση, αρχαία και σύγχρονη, και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας συνδυασμός των μορφών διαφόρων αγγείων, διαλεγμένων έτσι ώστε να εξυπηρετούν τόσο τον εικαστικό στόχο της εικαστικού, όσο και να δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να επιτευχθεί η επιθυμητή ακουστική. Το γήινο υλικό των γλυπτών «δένει» με το χρώμα των στολών των performer, οι οποίες όντας ακίνητες γίνονται ένα με αυτά. Ο ήχος της φωνής τους ταξιδεύει εκτός και ενεργοποιεί ακόμα μία από τις αισθήσεις των θεατών, ενισχύοντας έτσι τη σύνδεσή τους με το έργο.

Την ημέρα των εγκαινίων η performance θα πραγματοποιείται από τις 12:30 έως τις 20:30. Στη συνέχεια μέχρι τις 17 Ιουλίου οι performances θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη από τις 17:00 έως τις 20:00 και κάθε Σάββατο από τις 12:30 έως τις 15:30. Τις υπόλοιπες ώρες θα υπάρχει στον εκθεσιακό χώρο η καταγραφή της σε video.

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
Μαρία Λουΐζου, 6 ανάσες το λεπτό, 2021 ©Πέτρος Τουφεξής

H Μαρία Λουίζου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και θεωρία σύνθεσης κλασικής και ηλεκτρονικής μουσικής. To 2020 απέσπασε το βραβείο ARTWORKS, ενώ η ερευνά της με τίτλο «Σωματικότητα στη σύγχρονη γλυπτική, φωνητική και ελληνική παράδοση» επιχορηγήθηκε την ίδια χρονιά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ΥΠΟΑ. Το 2019 η δουλειά της παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη, στην ετήσια έκθεση ”Tabula Rasa” που πραγματοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Robert Wilson, καθώς και στο Πεκίνο, όπου απέσπασε το βραβείο China Taiyuan International Youth Metal Sculpture Creations 2018. Δείγμα της δουλειάς της έχει επίσης παρουσιαστεί στο πλαίσιο της έκθεσης Θεωρήματα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα (ΕΜΣΤ), ενώ η συμμετοχή της στο Watermill Center summer residency, χρηματοδοτήθηκε από δωρεές των συλλεκτών Cornelia Long και Franz Wassmer. Η πρώτη της ατομική έκθεση ”22°C” πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, στη γκαλερί Sinestetica, το 2019, και αναμένεται να παρουσιάσει συλλογικό έργο ως μέλος του residency Station One AIR 2021 Hippodamia in Context σε συνεργασία με το Columbia University και την ομάδα του Victoria Square Project.

*Cover photo: Μαρία Λουΐζου, 6 ανάσες το λεπτό, 2021 ©Πέτρος Τουφεξής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

17 Ιουνίου 2021 – 31 Ιουλίου 2021

Τρίτη – Πέμπτη 15:00 – 20:00, Τετάρτη – Παρασκευή 12:00 – 20:00, Σάββατο 12:00 – 16:00

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος ελεύθερη

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Συντελεστές

Ερμηνεύτριες | «Έξι ανάσες το λεπτό» της Μαρίας Λουίζου:

Αλίκη Σιούστη, σοπράνο
Κατερίνα Νουνοπούλου, σοπράνο
Μαρία Λουίζου, σοπράνο

Κείμενο έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος
Σχεδιασμός εντύπου: Studio Lialios Vazoura
Φωτογραφία εντύπου πρόσκλησης: Πέτρος Τουφεξής
Βιντεοσκόπηση: Γιώργος Μακρής

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας