Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επιστρέφει με 8 MicroDances στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Re – enactment_ 8 MicroDances Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η δεύτερη φάση του An Ideal City δίνει έμφαση στην παιδαγωγική διάσταση του προγράμματος και τη δυνατότητα του καλλιτεχνικού έργου να ερμηνεύεται διαχρονικά και διατοπικά

17 Ιουνίου 2022

Η δεύτερη φάση του An Ideal City παρουσιάζεται στις 17 Ιουνίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παιδαγωγική διάσταση του προγράμματος και τη δυνατότητα του καλλιτεχνικού έργου να ερμηνεύεται διαχρονικά και διατοπικά.

To πρόγραμμα An Ideal City, το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2022, στοχεύει στην έρευνα και εξερεύνηση των δυνατοτήτων του χορού ως δημόσιας τέχνης ριζωμένης στον αστικό ιστό των πόλεων της Αθήνας, του Ρέτζο Εμίλια και των Βρυξελλών.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας τριών ευρωπαϊκών οργανισμών του χορού, των Fondazione Nazionale della Danza / Aterballetto (Ρέτζο Εμίλια), Les Halles de Schaerbeek (Βρυξέλλες) και του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Creative Europe, το οποίο στοχεύει στη στήριξη της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας στην Ευρώπη.

Micro Dances Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
©Ι. Καμπάνης

Στην πρώτη φάση του προγράμματος An Ideal City δημιουργήθηκαν και παρουσιάστηκαν 21 MicroDances – σύντομες παραστάσεις χορού (διάρκειας από 6 έως 10 λεπτά, σχεδιασμένες για έναν έως τρεις χορευτές και για μικρό χώρο), οι οποίες ανατέθηκαν σε καλλιτέχνες με πολύ διαφορετικό υπόβαθρο και επιρροές.

Ενώ στην 1η φάση οι δημιουργίες των οκτώ Ελλήνων και δεκατριών ξένων χορογράφων αναπτύχθηκαν σε οργανική σχέση με επιλεγμένους μουσειακούς / πολιτιστικούς χώρους των τριών πόλεων, στη δεύτερη τα έργα αναδιατυπώνονται για τον δημόσιο χώρο όπως αυτός διαφοροποιείται ανά πόλη και ερμηνεύονται από πολύ νέους χορευτές / σπουδαστές οι οποίοι συμμετείχαν σε σχετικά workshops. Υπενθυμίζεται ότι στην Αθήνα η 1η φάση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 σε μια πεντάωρη διαδρομή με 21 στάσεις ομαδοποιημένες εντός των τεσσάρων φορέων φιλοξενίας των έργων: Μουσείο της Ακρόπολης, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), ΚΠΙΣΝ και Εθνική Λυρική Σκηνή.

Για τη 2η φάση του προγράμματος έχουν επιλεγεί οκτώ χορογραφίες που παρουσιάζονται σε ανοιχτούς χώρους της Αθήνας, των Βρυξελλών και του Ρέτζο Εμίλια. Στην Αθήνα εκτυλίσσονται σε χώρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς το ιστορικό ακαδημαϊκό ίδρυμα συνιστά για μια εκατονταετία μέλος του ζωντανού σώματος της Αθήνας καθώς και κρίσιμο τόπο μελέτης της αγροκτηνοτροφίας, της περιβαλλοντικής κρίσης και των αναδυόμενων με νέα ένταση προβλημάτων και λύσεων.

Re – enactment: MicroDances Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
©Ι. Καμπάνης

Η ιστορία, η συνεισφορά και ο ρόλος του ΓΠΑ στη μελέτη της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και η παρουσία του στο κέντρο του αστικού ιστού, σε σχέση με αρχαίους άξονες της πόλης και βιομηχανικές ή και σύγχρονες δομές, συνιστούν μοναδική πλατφόρμα για την αφήγηση που επιχειρεί το πρόγραμμα An Ideal City τη δυνατότητα δηλαδή του σώματος να αφηγηθεί κοινωνικούς μετασχηματισμούς και αστικές μεταλλάξεις, να εμπνεύσει συμποιητικές εκδοχές της κίνησής μας εντός του κόσμου.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του An Ideal City συνυπογράφουν οι Τζίτζι Κριστοφορέττι (Fondazione Nazionale della Danza / Aterballetto), Κριστόφ Γκαλάν (Les Halles de Schaerbeek) και Κωνσταντίνος Ρήγος (Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής).

Την επιστημονική επιτροπή του προγράμματος συγκροτούν τρεις επιμελήτριες οι οποίες συμμετέχουν στον συνολικό εξελικτικό σχεδιασμό, τις διαμεσικές διαστάσεις του και τις πολλαπλές αστικές εφαρμογές και δομικές μεταβολές των δύο φάσεων υλοποίησής του: η Κοστάντσα Μέλι στο Ρέτζο Εμίλια για το Fondazione Nazionale della Danza / Aterballetto, η Πωλίν ντε Λα Μπουλαί στις Βρυξέλλες για τις Les Halles de Schaerbeek και η Νάντια Αργυροπούλου στην Αθήνα για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Re – enactment: MicroDances Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
©Ι. Καμπάνης

Πρόγραμμα

01 – Strôma (εξωτερικό κεντρικού κτιρίου)
Χορογραφία: Τζοβάννι Ινσάουντο
Μουσική: BFRND – La Vie En Rose
Χορεύουν: Ανιέζε Μπιαβάτι, Μάρεκ Μπράφα Μιζικόρο

02 – Ιππότης της ασφάλτου (εσωτερικό κεντρικού κτιρίου)
Χορογραφία: Γιάννης Νικολαΐδης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μανώλης Μανουσάκης
Χορεύει: Ήλια Κουκουζέλη

03 – Φαντασμαγορία (πλατεία μπροστά από το κτίριο Ευελπίδη)
Χορογραφία: Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Μουσική: Γκαμπριέλ Φωρέ, «Après un rêve»
Μέτζο σοπράνο: Μάρθα Σωτηρίου
Χορεύει: Δέσποινα Χρυσοστόμου

04 – Forget Me Not (Κήπος Ανθοκομείου)
Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης
Σαξόφωνο: Άννα Μαρία Καρδάμη
Χορεύει: Παύλος Ορφέας Αργυρόπουλος

05 – Pensieri di carta (Κήπος Ανθοκομείου – Νέο Γυάλινο Θερμοκήπιο)
Χορογραφία, πρωτότυπη μουσική: Ελίας Τυρ-Ντορβώ
Χορεύει: Δέσποινα Καρακατσάνη

06 – Turn the Tide (χώρος πίσω από το κεντρικό Θερμοκήπιο)
Χορογραφία: Ρομπέρτο Τεντέσκο
Μουσική: Μπόουλαντ
Χορεύει: Θεόνη Περάκη, Σπύρος Ζήκος

07 – Ενεργό κίνητρο (Κήπος Δενδροκομίας – Σινεμά)
Χορογραφία: Έλενα Κέκκου
Μουσική: Αντώνης Βλάχος
Χορεύει: Κωνσταντίνα Τσιμέκα

08 – Eppur si muove (είσοδος Δενδροκομείου)
Χορογραφία: Φραντσέσκα Λαττουάντα
Μουσική: Λ. Β. Μπετόβεν
Κοστούμια: Μπρυνό Φαταλό
Χορεύει: Μάριος Αθανάσιος Μποζίκας

*Cover photo: © Ι. Καμπάνης

Συντελεστές

Συμμετέχουν σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΕΛΣ

Σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Είσοδος

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

17 Ιουνίου 2022

Ώρες παρουσιάσεων: 17.30, 18.30, 19.30 (η διαδρομή διαρκεί περίπου 90΄)

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ιερά Οδός 75, ΤΚ 11855, Αθήνα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.