Το 4o Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μήλου ανοίγει για τους λάτρεις της σύγχρονης δημιουργίας, του συμμετοχικού θεάτρου και των κυκλαδίτικων τοπίων

4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

Στο επίκεντρο αυτής της διοργάνωσης οι έννοιες της φροντίδας και της αποκατάστασης

21 Μαΐου
- 12 Ιουνίου, 2022

Η Μήλος είναι γνωστή για τη σημαντική πολιτιστική της κληρονομιά παγκοσμίως. Σήμερα προστίθεται κάτι ακόμη στην πολιτιστική της διαδρομή. Ένα Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου πιστό στο ραντεβού του κάθε χρόνο, παρουσιάζει πρωτότυπες παραστάσεις που αναπτύσσονται για, και μαζί με την τοπική κοινωνία αυτού του όμορφου νησιού των Κυκλάδων, στο μαγευτικό σκηνικό του Αρχαίου Θεάτρου της Μήλου αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού.

Λάτρεις της σύγχρονης δημιουργίας, του συμμετοχικού θεάτρου και των απαράμιλλων τοπίων, η 4η έκδοση του φεστιβάλ πραγματοποιείται από τις 21 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου.

Μια συνάντηση με την Ιστορία και τη νεανική θεατρική δημιουργία

Μακριά από τις μητροπόλεις, διαμορφώνεται ένα κέντρο φιλοξενίας (residency) για τη νεανική δημιουργία και ένα Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στη Μήλο με στόχο τη στήριξη και την ανάδειξη του έργου νέων Ελλήνων και ευρωπαίων σκηνοθετών. Αυτό το πολιτιστικό γεγονός προσφέρει σε ανερχόμενους σκηνοθέτες την ευκαιρία να βιώσουν τον τόπο της Μήλου για μεγάλο χρονικό διάστημα και να διερευνήσουν καλλιτεχνικές πρακτικές σε συνεργασία με τους ερασιτέχνες-ηθοποιούς του νησιού.

Το φεστιβάλ προσκαλεί τους δημιουργούς να ανακαλύψουν νέες μεθόδους και εκφραστικά μέσα κατά τη διάρκεια της εργαστηριακής διαδικασίας δίνοντας τους την ευκαιρία να αποδώσουν θεματικές και γεγονότα μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τον πειραματισμό. Τα λάθη επί του αποτελέσματος δεν έχουν τόσο σημασία όσο τα νέα σημεία προσέγγισης που αναδύονται κατά τη διαδικασία. Το ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο στη θέαση της θεατρικής πρακτικής ως πρόσχημα για συνάντηση και συνδιαλλαγή παρά ως μια προκαθορισμένη επιτέλεση.

4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

Ένα είδος συμμετοχικού θεάτρου σε ένα κυκλαδίτικο περιβάλλον

Κάθε χρόνο, οι παραστάσεις δημιουργούνται για, και μαζί με την τοπική κοινωνία του νησιού, καθώς το φεστιβάλ υποστηρίζει το συμμετοχικό θέατρο με, και για τους πολίτες. Η έννοια της συμμετοχικότητας, η παρουσία των κατοίκων της Μήλου και η επιτόπια δημιουργία των καλλιτεχνών είναι μερικοί από τους πιο βασικούς άξονες της διαμόρφωσης αυτής της διοργάνωσης. Η φιλοσοφία αυτής της προσέγγισης μας επιτρέπει να ανασύρουμε στο θέατρο το στοιχείο της έκπληξης, του απροσδόκητου, να διεγείρουμε την περιέργεια ενός περαστικού, να αναβιώσουμε όλοι και όλες έναν τόπο σαν να είναι ένα μεγάλο σκηνικού θεάτρου.

4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

Βασική πρόθεση το φεστιβάλ να ακολουθήσει την καθημερινότητά μας και να αφουγκραστεί την κοινωνία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό το τόπου της Μήλου. Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο, τα έσοδα από τα εισιτήρια του φεστιβάλ προσφέρονται σε κοινωφελή και φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις του νησιού. Φέτος, μέρος των εσόδων προορίζεται για την υποστήριξη του Κέντρου Υγείας της Μήλου.

4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

Η 4η έκδοση το 2022 φέρει τη θεματική της Φροντίδας και της Αποκατάστασης

Λαμβάνοντας υπόψη την υγειονομική κρίση, τα ερωτήματα που αναδύθηκαν και τη συνεχή ανησυχία της υγειονομικής κατάστασης στην καθημερινότητά μας· ίσως ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε γύρω από αυτά τα ζητήματα, με ειλικρίνεια και φροντίδα. Σε αυτή την εκδοχή, η πρόκληση για εμάς είναι να αμφισβητήσουμε την κλασική δομή του θεάτρου στον ίδιο τον τόπο που γεννήθηκε, έχοντας ως αναφορά την έννοια της αποκατάστασης και της φροντίδας στην τέχνη εφευρίσκοντας νέες μεθόδους, συνθήκες δημιουργίας και νέες σχέσεις με το κοινό. Ή ακόμη, δίνοντας χώρο στους/στις δημιουργούς να ανακαλύψουν δικούς τους τρόπους αναπαράστασης, αλλά και τόπους παρουσίασης σε διάφορα μέρη του νησιού.

4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

Βασικό μέλημα όλοι και όλες να ανταποκριθούν με κέφι σε αυτήν την πρόκληση, να μην αναπαράγουν πια το οδυνηρό πλαίσιο της καθημερινότητας, αλλά να διασκεδάσουν, ανακαλύπτοντας εναλλακτικές «θεραπείες» σε έναν τόπο δυνατοτήτων και πιθανοτήτων. Σαν να προσκαλούμε κάθε δημιουργό να λάβει μέρος στην εφεύρεση αυτού του γιατρικού. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν πως το θέατρο είναι το γιατρικό, μια συλλογική δράση για θεραπεία του άστυ. Πώς φροντίζεις όμως ένα γιατρικό, όταν το ίδιο είναι ο ασθενής;

4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του 4oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου της Μήλου εδώ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

21 Μαΐου – 12 Ιουνίου 2022

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος ελεύθερη

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Αγάθωνος 6, Αθήνα 105 51

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας