Το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου έρχεται στις οθόνες σας

21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Στο πλαίσιο αυτής της επετειακής χρονιάς για την Ελλάδα, οκτώ Έλληνες και Ελληνίδες σκηνοθέτες καλούνται να επιλέξουν γαλλικές ταινίες-σταθμούς στην ιστορία του σινεμά

6 Απριλίου
- 14 Απριλίου, 2021

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας, προσκαλεί στα 21α του γενέθλια τους σινεφίλ από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου, να γιορτάσουν μαζί του με ένα διαδικτυακό ταξίδι στον κόσμο του γαλλόφωνου σινεμά από τις 6 έως τις 14 Απριλίου 2021 στο www.festivalfilmfrancophone.gr.

Η πανδημία ήρθε ξαφνικά και έπληξε όλη τη γη, έκλεισε τον κόσμο στα σπίτια του και έθεσε περιορισμούς στη διασκέδαση. Γι’ αυτό το λόγο το φεστιβάλ «έχασε» ένα χρόνο από τη συνεχή του παρουσία στα δρώμενα της πρωτεύουσας. Επειδή όμως το Φεστιβάλ αποτελείται από ανθρώπους, που όπως όλοι δεν παύουν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο και να προσπαθούν να βρίσκουν λύσεις και τρόπους για να ξεπερνούν τις δυσκολίες, αποφάσισε να μην ξαναλείψει από το κοινό του, να μείνει ενεργό μέσα από την ευελιξία που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και αυτή τη φορά, αντί να μείνει στην πρωτεύουσα, να φτάσει διαδικτυακά σε κάθε σπίτι, σε κάθε πόλη και επαρχία της Ελλάδας και να κάνει νέες γνωριμίες.

Στο ρυθμό της εποχής το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ανανεώνει τις συμμαχίες του, τις φιλίες του, τους δεσμούς του με το κοινό, τις συνεργασίες του με τους διανομείς, τους φορείς, τις γαλλόφωνες πρεσβείες και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα – ελπίδα για αντάμωση και επικοινωνία.

Οι τρεις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος έχουν κερδίσει βραβεία και διακρίσεις : To «Ντε Γκωλ», Swann d’or καλύτερου ηθοποιού στον Lambert Wilson, στο Φεστιβάλ Cabourg 2020. To «Ένας γιός», César 2021 καλύτερου ηθοποιού και βραβείο Orizzonti καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στη Βενετία το 2019 για τον Sami Bouajila. Το «Καλοκαίρι του ‘85» 2 βραβεία καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού στους Félix Lefebvre & Benjamin Voisin, και βραβείο φωτογραφίας, στα Lumières de la presse étrangère 2020. Η συμμετοχή αυτών των ταινιών στο φεστιβάλ σηματοδοτεί κυρίως την ελπίδα και την αισιοδοξία των διανομέων που τις επέλεξαν και θα τις προβάλλουν στις αίθουσες μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, για ένα καλύτερο αύριο στο χώρο του σινεμά.

Το προσκεκλημένο γαλλικό φεστιβάλ ”Champs-Élysées Film Festival” που έχει φέτος το προνόμιο της λευκής κάρτας στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, και συγχρόνως γιορτάζει τα 10 του χρόνια, παρουσιάζει τέσσερις ταινίες που εκπροσωπούν επάξια την στόχευσή του στον ανεξάρτητο γαλλικό σινεμά.

 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το καθιερωμένο πανόραμα γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών, παρουσιάζει 18 θησαυρούς, από τους οποίους οι έξι είναι συμμετοχές των γαλλόφωνων πρεσβειών στην Αθήνα, διαμαντάκια εγχώριας παραγωγής που ξεχωρίζουν.

Μια ακόμα ελπιδοφόρα συμμαχία ανανεώνεται με τη συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση, του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, με τέσσερις μικρού μήκους ταινίες για εφήβους, που μαζί με άλλες δυο μεγάλου μήκους συνθέτουν τις νεανικές προβολές που θα διασκεδάσουν αλλά και θα προσκαλέσουν τη νέα γενιά να ανακαλύψει την κινηματογραφική έκφραση των προβληματισμών της εφηβείας.

Τέλος αυτήν την επετειακή για την Ελλάδα χρονιά, δεν θα μπορούσε να λείψει από το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ένα αφιέρωμα στα ιερά τέρατα της 7ης τέχνης. Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σταθερό υποστηρικτή της γαλλόφωνης παραγωγής ξεκινά το αφιέρωμα «Ελλάδα-Γαλλία: κινηματογραφικές συναντήσεις». Η πρώτη από τις τέσσερις θεματικές του αφιερώματος, καλεί οκτώ Έλληνες και Ελληνίδες σκηνοθέτες να επιλέξουν γαλλικές ταινίες-σταθμούς στην ιστορία του σινεμά.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στην 21η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στηρίζει τους Έλληνες συνεργάτες και δημιουργούς :

  • Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Gros Plan για τη δημιουργία ενός ερωτηματολογίου με σκοπό να γνωρίσει καλύτερα τους θεατές του και τη γνώμη τους για τις ταινίες. Τα ερωτηματολόγια θα είναι διαθέσιμα μετά την αγορά εισιτηρίου στην πλατφόρμα προβολών.
  • Συνεργάζεται για το εικαστικό του επικοινωνιακού υλικού με το δημιουργικό γραφείο Nowhere Studio
  • Αναθέτει τη δημιουργία του spot του Φεστιβάλ στoν νέο Έλληνα σκηνοθέτη, Kωνσταντίνο Αντωνόπουλο
  • Προσκαλεί νέα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου Κινηματογράφου του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Αθηνών και της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά να συμμετέχουν ως μέλη της κριτικής επιτροπής που θα δώσει ένα από τα δύο βραβεία.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος:

  • Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά του ΟΠΑΝΔΑ. Οι φορείς αυτοί υποστηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.
  • Το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών με την ολοκλήρωση της θέασης των ταινίων που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα.

Το Βραβείο Κοινού συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ. Το πόσο θα δοθεί στην εταιρεία διανομής σαν ενίσχυση για την προώθηση της νικήτριας ταινίας όταν βγει στις αίθουσες.

Tα δύο βραβεία είναι δημιουργίες του Οίκου ZOLOTAS. Ο Γιώργος Παπαλέξης, Διευθύνων Σύμβουλος του Οίκου ZOLOTAS παρουσιάζει τη φιλοτέχνηση του βραβείου « Η Γλαύκα της Αθηνάς»: «Πιστός στη διαχρονική του αποστολή υποστήριξης των Γραμμάτων και των Τεχνών, ο Οίκος ZOLOTAS στέκεται περήφανα στο πλευρό του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος με μια μοναδική δημιουργία: το νέο βραβείο της διοργάνωσης. Η κουκουβάγια της θεάς Αθηνάς, η λεγόμενη Γλαύκα, αρχαίο έμβλημα της πόλης των Αθηνών, σύμβολο σοφίας και ισχυρής ενόρασης μες στο σκοτάδι, δανείζει τη μορφή της στο μεράκι ενός νέου, πολύ ταλαντούχου δημιουργού. Ο γλύπτης Πάνος Προφήτης φιλοτέχνησε το βραβείο σε πηλό, δίνοντάς του απλή και αέρινη φόρμα, και στη συνέχεια οι τεχνήτες μας το κατασκέυασαν σε μπρούτζο με την χαρακτηριστική επιχρύσωση του Οίκου. Το φως της 7ης τέχνης ταξιδεύει από τη Γαλλία στην Ελλάδα μέσα από τα λαμπερά μάτια της Γλαύκας της Αθηνάς».

TO TRAILER

H επιθυμία της αντάμωσης, συναίσθημα που πλημμυρίζει κάθε άνθρωπο αυτή την εποχή σε όλο τον πλανήτη, αποτυπώνεται στο τρέιλερ του φεστιβάλ, από το οποίο η Nowhere Studio εμπνεύστηκε και το εικαστικό της φετινής διοργάνωσης.

Ο δημιουργός του τρέιλερ, νέος και πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, περιγράφει με λίγα λόγια την έμπνευσή του για το σενάριο αυτής της στιγμής μηδέν της συνάντησης κοινού και μεγάλης οθόνης: «Ο κόσμος ήρθε ανάποδα. Το πάνω κάτω, το έξω μέσα, το δίπλα μακριά. Σε βλέπω, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι είσαι εκεί. Αυτή την περίοδο κάνουμε διδακτορικό στην παράλογη γεωγραφία. Διασχίζουμε κόσμους για να μην συναντηθούμε. Ευτυχώς υπάρχει το σινεμά.»

Συντελεστές:
Ηθοποιοί: Έλενα Τοπαλίδου, Μιχάλης Συριόπουλος
Ιδέα & Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος
Φωτογραφία: Γιώργος Κουτσαλιάρης
Μουσική: Larry Gus
Εφέ & Post Production: Άλεξ Δημητριάδης
Διεύθυνση Παραγωγής: Μάρια Ρεπούση
Βοηθός Κάμερας: Βαγγέλης Κασαπάκης
Ευχαριστίες: Θοδωρής Κουτσαύτης, Δανάη Τεζαψίδου

H ΑΦΙΣΑ

O Μαρίνος Κολοκοτσάς, καλλιτεχνικός διευθυντής της Nowhere Studio, παρουσιάζει την ιδέα της δημιουργίας του εικαστικού της φετινής διοργάνωσης: «Ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, μέσα από το τρέιλερ του φεστιβάλ αποδίδει το κυρίαρχο συναισθήματα όλων μας στον καιρό της πανδημίας. Σε μια εποχή περιορισμών και ανατροπών, η μεγαλύτερη προσμονή μας, είναι να συναντηθούμε! Για το κύριο εικαστικό της επικοινωνίας του Φεστιβάλ, επιλέξαμε το στιγμιότυπο του τρέιλερ που απεικονίζει την στιγμή πριν την ένωση των δύο πρωταγωνιστών. Η συνέχεια στα σινεμά!»

21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

H TAINIA ΕΝΑΡΞΗΣ

”DE GAULLE” / «ΝΤΕ ΓΚΩΛ»
Γαλλία, 2020, 108’, Έγχρωμο

Σκηνοθεσία: GABRIEL LE BOMIN
Σενάριο: GABRIEL LE BOMIN, VALÉRIE RANSON ENGUIALE
Με τους: LAMBERT WILSON, ISABELLE CARRÉ, OLIVIER GOURMET
Παραγωγή: VERTIGO PRODUCTIONS
Διανόμή στην Ελλάδα: NEO FILMS

 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

1940. Ο Ντε Γκωλ αντιτάσσεται στην προτεινόμενη ανακωχή και πιέζει να συνεχιστεί η στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του Χίτλερ. Καθώς η ανακωχή είναι προ των πυλών, ο Ντε Γκωλ διαφεύγει στη Βρετανία, αφήνοντας πίσω την οικογένειά του η οποία θα αναγκαστεί να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Εκεί, με σύμμαχο τον Τσώρτσιλ, και στην προσπάθειά του να ενθαρρύνει τα εκατομμύρια των συμπατριωτών του θα εκφωνήσει ένα πύρινο λόγο στο BBC που θα τον μετατρέψει στο σύμβολο της Γαλλικής Αντίστασης.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ 21ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Mehdi M. BARSAOUI, σκηνοθέτης της ταινίας ”Un fils” / «Ένας γιος»
Camille COTTIN, ηθοποιός στην ταινία ”Les Éblouis” / «Έκθαμβοι»
Stéphane DEMOUSTIER, σκηνοθέτης της ταινίας ”La fille au bracelet” / «Το κορίτσι με το βραχιόλι»
Valérie DONZELLI, σκηνοθέτης της ταινίας ”Notre Dame” / «Νοτρ Νταμ»
Marc FITOUSSI, σκηνοθέτης της ταινίας ”Les Apparences” / «Τα προσχήματα»
Gabriel LE BOMIN, σκηνοθέτης της ταινίας ”De Gaulle” / «Ντε Γκωλ»
Lambert WILSON, ηθοποιός στην ταινία ”De Gaulle” / «Ντε Γκωλ»
Grégory MONTEL, ηθοποιός στην ταινία ”Les parfums” / «Αρώματα»
Grégory MAGNE, σκηνοθέτης της ταινίας ”Les parfums” / «Αρώματα»
François OZON, σκηνοθέτης της ταινίας ”Été 85” / «Καλοκαίρι του ‘85»
Denis PODALYDÈS, ηθοποιός στην ταινία ”Effacer l’historique” / «Διαγραφή Ιστορικού»
Keren BEN RAFAEL, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας ”À cœur battant” / «Ένας χτύπος μακριά»
Sarah SUCO, σκηνοθέτης της ταινίας ”Les Éblouis” / «Έκθαμβοι»

Οι ενότητες του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

”De Gaulle” | «Ντε Γκωλ» – Gabriel Le Bomin
”Été 85” | «Καλοκαίρι του ‘85» – François Ozon

 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
”Un fils” | «Ένας γιος» – Mehdi M. Barsaoui

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

”Une vie démente” | «Παράφορη ζωή» – Ann Sirot, Raphaël Balboni

 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
”À cœur battant” | «Ένας χτύπος μακριά» – Keren Ben Rafael
”Felicità” – Bruno Merle
”La fille au bracelet” | «Το κορίτσι με το βραχιόλι» – Stéphane Demoustier
”Vif-argent” | «Ασημένιο πνεύμα» – Stéphane Batut
”Les Parfums” | «Τα αρώματα» – Grégory Magne
”Les Éblouis” | «Έκθαμβοι» – Sarah Suco
”Les Apparences” | «Τα προσχήματα» – Marc Fitoussi
”Louloute” – Hubert Viel
”Notre Dame” | «Νοτρ Νταμ» – Valérie Donzelli

 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
”Thalasso” | «Θαλασσοθεραπεία» – Guillaume Nicloux

 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
”Éffacer l’historique” | «Διαγραφή ιστορικού» – Benoît Delépine, Gustave Kervern

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΟΦΩΝΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΕΛΒΕΤΙΑ
”Les particules” | «Τα σωματίδια» – Blaise Harrison
”Le milieu de l’horizon” | «Πέρα απ’ τον ορίζοντα» – Delphine Lehericey

 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
ΚΑΝΑΔΑΣ
”Kuessipan” – Myriam Verreault
ΒΕΛΓΙΟ
”Filles de joie” | «Κορίτσια της πιάτσας» – Frédéric Fonteyne & Anne Paulicevich

 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
ΜΑΡΟΚΟ
”Catharsys of the Afina Τales of the Lost World” | «Κάθαρσις» – Yassine Marco Marroccu
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
”Demain, je traverse” | «Αύριο περνάω απέναντι» – Sepideh Farsi

ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

”Un vrai bonhomme” | «Γίνε άντρας!» – Benjamin Parent

 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
”Calamity, une enfance de Martha Jane Canary” | «Καλάμιτι, το κορίτσι συμφορά» – Rémi Chayé

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ & ΕΦΗΒΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

”Miss Chazelles” | «Μις Σαζέλ» – Thomas Vernay
”Lavande” | «Λεβάντα» – Alexandra Naoum

 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
”Entracte” | «Διάλειμμα» – Anthony Lemaître
”Mardi de 8 à 18” | «Τρίτη 8 με 6» – Cecilia de Arce

ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Πρώτη ενότητα του αφιερώματος σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Ο Γιάννης Οικονομίδης επέλεξε την ταινία ”J’embrasse pas” | «Δεν φιλώ… στο στόμα», του André Téchiné

21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Ο Χρήστος Νίκου επέλεξε την ταινία ”Les Amants du Pont-Neuf” | «Οι Εραστές της Γέφυρας», του Leos Carax
Η Εύα Στεφανή επέλεξε την ταινία ”Au hasard Balthazar” | «Στην τύχη ο Μπαλταζάρ», του Robert Bresson
Ο Πάνος Κούτρας επέλεξε την ταινία ”Mouchette”, του Robert Bresson

21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Η Ευαγγελία Κρανιώτη επέλεξε την ταινία ”La Jetée” | «Σταθμός αποχαιρετισμού», του Chris Marker
Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη επέλεξε την ταινία ”À nos amours” | «Στους έρωτές μας», του Maurice Pialat

21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Ο Σύλλας Τζουμέρκας επέλεξε την ταινία ”L’inconnu du lac” | «Ο άγνωστος της λίμνης», του Alain Guiraudie

21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Η Στέλλα Θεωδοράκη επέλεξε την ταινία ”Le Mépris” | «Η περιφρόνηση», του Jean-Luc Godard

ΛΕΥΚΗ ΚΑΡΤΑ – CHAMPS ELYSÉES FILM FESTIVAL

”Bonheur académie” | «Η ακαδημία της ευτυχίας» – Alain Della Negra, Kaori Kinoshita
”Quatrorze ans” | «Ετών δεκατεσσάρων» – Barbara Carlotti
”Contes de juillet” | «Παραμύθια του Ιούλη» – Guillaume Brac
”Danier Fait Face” | «Ντανιέλ, το ξύπνημα της άνοιξης» – Marine Atlan

21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Δείτε το πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου εδώ.

Δείτε τους προσκεκλημένους του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου εδώ.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

3 €
- 4 €

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

3 €
- 4 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας