Θέατρο Προσκήνιο 2021-22 σε καλλιτεχνική διεύθυνση Δημήτρη Καραντζά: Ανακοίνωσε το πρόγραμμα με τη «Φαίδρα» της Τσβετάγιεβα να ανοίγει τη σεζόν

Φετινή προσκεκλημένη του Θεάτρου Προσκήνιο είναι η Γεωργία Μαυραγάνη, με την παράσταση «Ο Λόγος - Ένας θρύλος, σήμερα»

Τον Σεπτέμβρη του 2021 ο Δημήτρης Καραντζάς αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου «Προσκήνιο». Ο στόχος της συνεργασίας είναι η δημιουργία ενός χώρου έρευνας πάνω στο θέατρο και ανάπτυξης των συνθηκών που θα δώσουν το δικό τους στίγμα στην τέχνη του θεάτρου.

Ακολουθεί η αναλυτική ανακοίνωση για την παρουσίαση και όλο το σκεπτικό του προγράμματος από την ομάδα της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ» (Μάριος Τάγαρης, Γιαννούζος Δεμέστιχας):

Η ανακοίνωση της έναρξης αυτού του χώρου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τους καλλιτέχνες μετά από μια παύση της θεατρικής διαδικασίας σχεδόν 2 χρόνων, στην οποία η ομάδα των συνεργατών μου κι εγώ νιώσαμε την ανάγκη να απαντήσουμε με δράση και πράξη. Η κίνηση αυτής της συνεργασίας με την εταιρεία ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς γόνιμων συνεργασιών (Νεφέλες του Αριστοφάνη – Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019, Τρεις Αδελφές του Τσέχωφ – Θέατρο Βεάκη 2020, Οιδίπους / Σοφοκλής-Παζολίνι – Καλοκαίρι 2020, 1821: Η Επιθεώρηση – Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 2021).

Είναι ένα σχέδιο που με κάθε ρίσκο θα επιχειρήσουμε να πραγματοποιήσουμε, με την ελπίδα να προσφέρουμε τροφή για σκέψη και με την ανάγκη να ανταλλάξουμε ερεθίσματα ακόμα και στις πιο δυσχερείς συνθήκες.

Η σκηνή αυτή ξεκινάει ως τόπος έρευνας γύρω από τις παραστατικές τέχνες, με έναν σταθερό πυρήνα συνεργατών, που στα επόμενα βήματά της θα διευρυνθεί με προσκλήσεις σε άλλους καλλιτέχνες, με θεματικά φεστιβάλ (γύρω από έναν συγγραφέα, μια εποχή, ένα θέμα ή έναν τρόπο θεάτρου) και εργαστήρια.

Κύριοι άξονες και θεματικές του χώρου θα είναι η «τραγωδία δωματίου», η μελέτη του κλασικού ρεπερτορίου, η ανάδειξη της σύγχρονης δραματουργίας και των νέων δημιουργών.

Η τέχνη είναι ένα ζωτικό πεδίο που οφείλει να αφομοιώνει τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες και να παραμένει πάντα ενεργό.

Έναρξη της σεζόν γίνεται με το ποιητικό αριστούργημα της Μαρίνας Τσβετάγιεβα «Φαίδρα», σε μετάφραση Χρήστου Χρυσόπουλου και διασκευή της Θεοδώρας Καπράλου. Πρόκειται για μια μεταγραφή του γνωστού μύθου του Ιππόλυτου και της Φαίδρας που εμβαθύνει στις πιο κρυφές πτυχές του έρωτα και αποτελεί μια αλληγορία για τη χαμένη σχέση μας με τη φύση και το ένστικτο. Ένα κρίσιμο παιχνίδι παρέκκλισης από το ανθρώπινο και μια επανεξέταση της σχέσης μας με το σώμα, της σχέσης μας με το ζωώδες.

Κατόπιν  θα ακολουθήσει το έργο του Τσέχωφ «Ο Θείος Βάνιας»  σε μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη.  Μια εκδοχή δωματίου, μια μελέτη της αλληλεξάρτησης των ηρώων και της αναγκαστικής τους συνύπαρξης σε ένα τραπέζι πρωινού. Αυτές οι δυο παραστάσεις θα συνυπάρχουν στο ρεπερτόριο στην εκ νέου διαμορφωμένη σκηνή του Προσκηνίου.

Φετινή προσκεκλημένη του Θεάτρου Προσκήνιο είναι μια δημιουργός που έχει διαμορφώσει το δικό της στίγμα και έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολύ προσωπικό τρόπο σκηνικής αφήγησης: η Γεωργία Μαυραγάνη, με την παράσταση «Ο Λόγος – Ένας θρύλος, σήμερα». Αντικείμενο της μελέτης της θα είναι «Ο Λόγος» του Kaj Munk, ένα άγνωστο θεατρικό έργο, που έχει αποδοθεί κινηματογραφικά το 1958 από τον Καρλ Τέοντορ Ντράγιερ και θα παρουσιαστεί πρώτη φορά από σκηνής στην Ελλάδα. Θέμα του έργου είναι η Πίστη. Οι ήρωες του έργου συγκρούονται σκληρά για τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Η τραγική λύση που θα έρθει με τον θάνατο μιας γυναίκας θα τους συνταράξει. Όλα -ακόμα και η Πίστη- θα μοιάσουν μάταια. Ο «σαλός» όμως γιος θα κάνει το ακατόρθωτο. Θα κάνει το θαύμα: θα βρει τον Λόγο και θα την αναστήσει.

Το Θέατρο Προσκήνιο ανακοινώνει επίσης την έναρξη της συνεργασίας του με τις εκδόσεις Νεφέλη:

Tο Θέατρο Προσκήνιο και οι Εκδόσεις Νεφέλη ξεκινούν μια νέα συνεργασία που θα πάρει με τον καιρό διάφορες μορφές. Ο βασικός στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να φέρει το αναγνωστικό κοινό πιο κοντά στο θέατρο και τους θεατρόφιλους πιο κοντά στις θεατρικές εκδόσεις, ανοίγοντας κανάλια επικοινωνίας και ενισχύοντας τους δεσμούς δύο δυναμικών τομέων του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Λέσχη Ανάγνωσης

Σε κάθε νέα παράσταση του Προσκηνίου, οι συντελεστές της θα επιλέγουν βιβλία που φωτίζουν με κάθε τρόπο τη δημιουργία της, τόσο από τη θεατρική βιβλιογραφία όσο και από ένα ευρύτερο πεδίο εκδόσεων (Λογοτεχνία, Ποίηση, Φιλοσοφία, Δοκίμιο κ.α.).

Σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο της «Νεφέλης» τα βιβλία αυτά θα παρουσιάζονται στους χώρους του θεάτρου και του βιβλιοπωλείου, καθώς και στις ιστοσελίδες τους.

Εκδηλώσεις

Οι συντελεστές των παραστάσεων του Προσκηνίου θα συμμετέχουν ενεργά σε εκδηλώσεις του βιβλιοπωλείου της «Νεφέλης», ενώ συνεργάτες του εκδοτικού οίκου θα διοργανώνουν μέσα στο θέατρο δράσεις και συζητήσεις γύρω από το κάθε έργο.

Πληροφορίες για τις παραστάσεις και όλες τις δράσεις θα βρείτε στο καινούργιο site του θεάτρου το οποίο σχεδίασε ο Ιάσων Οικονόμου.

Δημήτρης Καραντζάς – Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Γκέλυ Καλαμπάκα – Οργάνωση Θεάτρου, Οπτική Ταυτότητα

Συνεργάτες του θεάτρου ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ για τη σεζόν 2021-22

Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης

Αντώνης Αντωνόπουλος

Στεφανία Γουλιώτη

Ξένια Καλογεροπούλου

Αλεξία Καλτσίκη

Δημήτρης Καμαρωτός

Θεοδώρα Καπράλου

Τάσος Καραχάλιος

Έκτορας Λιάτσος

Χρήστος Λούλης

Νίκος Μάνεσης

Γεωργία Μαυραγάνη

Άρης Μπαλής

Ηρώ Μπέζου

Μαρία Πανουργιά

Λευτέρης Παυλόπουλος

Γιώργος Πούλιος

Μιχάλης Σαράντης

Φιντέλ Ταλαμπούκας

Θεοδώρα Τζήμου

Ιωάννα Τσάμη

Μαρία Φιλίνη

Νίκος Χατζόπουλος

κ.α.

Οκτώβριος 2021 – Απρίλιος 2022

ΦΑΙΔΡΑ της Μαρίνας Τσβετάγιεβα

Η προπώληση ξεκίνησε. Κάντε κλικ εδώ

Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Στεφανία Γουλιώτη , Αλεξία Καλτσίκη, Νίκος Μάνεσης, Μιχάλης Σαράντης

Μετάφραση: Χρήστος Χρυσόπουλος

Διασκευή: Θεοδώρα Καπράλου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα

Σκηνικό: Μαρία Πανουργιά

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Μουσική: Γιώργος Πούλιος

Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Ιανουάριος – Απρίλιος 2022

ΘΕΙΟΣ ΒΑΝΙΑΣ του Άντον Τσέχωφ

Παίζουν: Αντώνης Αντωνόπουλος, Ξένια Καλογεροπούλου, Χρήστος Λούλης, Ηρώ Μπέζου,  Φιντέλ Ταλαμπούκας, Θεοδώρα Τζήμου, Νίκος Χατζόπουλος, Μαρία Φιλίνη

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα

Σκηνικά: Μαρία Πανουργιά

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

 

Απρίλιος – Μάιος 2022

Ο ΛΟΓΟΣ – ΕΝΑΣ ΘΡΥΛΟΣ, ΣΗΜΕΡΑ του Κάι Μουνκ

Μετάφραση: Ράνια Κελαϊδίτη

Σκηνοθεσία – Διασκευή κειμένου: Γεωργία Μαυραγάνη

Στο ρόλο του “σαλού” ο Άρης Μπαλής.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση προσεχώς.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας