“The Warp of Time”: Επετειακή έκθεση στο Old Carpet Factory στην Ύδρα

Με αφορμή την έκθεση, η Αrt Rug Projects by Soutzoglou προσκαλεί την καλλιτέχνιδα Helen Marden να πειραματιστεί για πρώτη φορά με το χαλί ως ένα νέο μέσο έκφρασης

16 Ιουνίου 2024
- 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Για τον εορτασμό 100 χρόνων κοινής ιστορίας, το Old Carpet Factory και η Soutzoglou Carpets παρουσιάζουν από τις 16 Ιουνίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου μια επετειακή έκθεση “The Warp of Time”. Σε επιμέλεια της Ekaterina Juskowski, ιδρύτριας και διευθύντριας του Art Residency στο Old Carpet Factory, η έκθεση εξερευνά και αναδεικνύει τα αποτυπώματα μνήμης, κληρονομιάς και καλλιτεχνικής έκφρασης.

Κεντρικό σημείο της έκθεσης είναι ο χώρος της τωρινής κατοικίας του Colloredo-Mansfeld, ένα ιστορικό υδραίικο αρχοντικό που μετατράπηκε σε εργαστήριο παραγωγής χαλιών της οικογένειας Σουτζόγλου στις αρχές του 20ού αιώνα. Αυτή η κληρονομιά εμπνέει τον τίτλο της έκθεσης, η οποία προσφέρει μια διερεύνηση της σχέσης μεταξύ τόπου και μνήμης. Σε αντίθεση με την ιστορία, η μνήμη στερείται αντικειμενικής καταγραφής γεγονότων και προσλαμβάνει την μορφή της λήθης και του συναισθήματος. Η έκθεση καλεί τον θεατή να περιηγηθεί στο παρελθόν που ξεχνά, θυμάται και φαντάζεται, δημιουργώντας μια υποκειμενική απεικόνιση της ιστοριογραφία του τόπου.

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί ένα χαλί- αντίκα το οποίο υφάνθηκε στο συγκεκριμένο οίκημα εργαστήριο, πριν από έναν αιώνα, από την ταπητουργία Σουτζόγλου. Με αφορμή την έκθεση, η Αrt Rug Projects by Soutzoglou προσκαλεί την καλλιτέχνιδα, Helen Marden, ώστε να πειραματιστεί για πρώτη φορά με το χαλί ως ένα νέο μέσο έκφρασης. Οι ακουαρέλες της Marden, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις του νησιού της Ύδρας, θα μεταμορφωθούν σε έντεχνα χειροποίητα χαλιά από την Soutzoglou Carpets. Αυτή η μοναδική συνεργασία γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, συνδυάζοντας την παραδοσιακή χειροτεχνία με το σύγχρονο καλλιτεχνικό όραμα.

©Sarah Rainer
©Sarah Rainer

Επίσης, στην έκθεση θα παρουσιαστούν δύο έργα του εικαστικού Δημήτρη Αντωνίτση, τα οποία εξυφαίνουν τα όρια μεταξύ τέχνης και ταπισερί. Περιγραφόμενα από τον καλλιτέχνη ως “loomabacuses”, αυτά τα περίπλοκα έργα ταλαντεύονται μεταξύ σχεδίων, γλυπτών και χρονικών αντικειμένων. Η παρουσία τους στην έκθεση εμπλουτίζει περαιτέρω τον διάλογο για τη διασταύρωση της τέχνης, της μνήμης και της κληρονομιάς.

Ένας ειδικός κατάλογος περιορισμένης έκδοσης θα συνοδεύει την έκθεση.

 

©Sarah Rainer
©Sarah Rainer
©Sarah Rainer

H Helen Marden γεννήθηκε στο Πίτσμπουργκ το 1941. Αποφοίτησε με πτυχίο BFA στην τέχνη από το Pennsylvania State University το 1963 και στη συνέχεια, εμπνευσμένη από τις μεταφράσεις του Paul Bowles για παραμυθάδες όπως ο Mohamed Mrabet της Ταγγέρης, ταξίδεψε στην Ευρώπη και το Μαρόκο πριν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη. Οι πίνακες της Helen Marden διαθέτουν μια ζωηρή παλέτα, η οποία έχει επηρεαστεί από τα ταξίδια της στην Ελλάδα, την Ινδία και το Μαρόκο. Χρησιμοποιώντας ρητίνη για να δεσμεύσει χρωματικά κορεσμένα ακρυλικά και ακατέργαστες χρωστικές σε σκόνη με αντικείμενα που συνέλεξε, όπως κοχύλια, φτερά και γυαλί της θάλασσας, επενδύει την αισθητική και τις τεχνικές της εκφραστικής αφαίρεσης με ανανεωμένη ποικιλία και σκοπό. Τόσο στην έμπνευση όσο και στα μέσα που επιλέγει, οι πίνακές της έχουν τις ρίζες τους στον φυσικό κόσμο, ενώ παράλληλα προσφέρουν μια σύνδεση με το πνευματικό βασίλειο μέσω της πεποίθησης και της διαίσθησης. Η Helen Marden εκπροσωπείται από την γκαλερί Gagosian.

O Dimitrios Antonitsis γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο ETH της Ζυρίχης και στο Rensselaer Polytechnic Institute στο Troy της Νέας Υόρκης (Master of Science), όπου ειδικεύτηκε στη μικροσκοπική φωτογράφηση δακτυλίων δίνης υψηλής ταχύτητας. Βραβεύτηκε για την ταινία μικρού μήκους Past Glories, Present Despondencies, μια συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής του Robert De Niro. Τα έργα του έχουν εμφανιστεί σε 15 ατομικές και 55 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι ο ιδρυτής και επιμελητής του HSP “Hydra School Projects”, μιας διεθνούς πλατφόρμας για τις εικαστικές τέχνες και του προγράμματος HSP Residency Program. Τα Hydra School Projects, που διοργανώνονται κάθε χρόνο από το 2000 και ονομάζονται έτσι επειδή οι εκθέσεις σύγχρονης τέχνης παρουσιάζονται στο παλιό Γυμνάσιο της Ύδρας, παρουσιάζουν το έργο ανερχόμενων, νέων Ελλήνων αλλά και διεθνών καλλιτεχνών, παράλληλα με τους ήδη καταξιωμένους.

Το Art Rug Projects by Soutzoglou επικεντρώνεται στη διαδραστική συνεργασία με Έλληνες και διεθνείς σύγχρονους καλλιτέχνες, των οποίων τα επιλεγμένα έργα μετατρέπονται σε χειροποίητα χαλιά και ταπισερί ως πρωτότυπα έργα τέχνης, είτε ως μοναδικά έργα είτε ως περιορισμένες εκδόσεις. Κάθε συνεργασία είναι μια ευκαιρία για τον καλλιτέχνη να ανακαλύψει ένα νέο μέσο, να επεκτείνει την πρακτική του με νέους τρόπους, βλέποντας το χαλί ως καμβά του. Η ταπητουργία συνδέεται με την παράδοση του παρελθόντος, ενώ η σύγχρονη τέχνη αποτελεί έκφραση του παρόντος. Προσαρμόζοντας τις πανάρχαιες παραδόσεις σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, το Art Rug Projects «υφαίνει» την κληρονομιά, την ιστορία και τη χειροτεχνία με τη σύγχρονη τέχνη και τη δημιουργική έκφραση.

Το Old Carpet Factory Recording Studio and Art Residency βρίσκεται στην Ελλάδα, στο νησί της Ύδρας. Από την ίδρυσή του το 2016 από τον παραγωγό Stephan Colloredo-Mansfeld, το στούντιο έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση για το αντισυμβατικό του σκηνικό σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία, μια εκτεταμένη λίστα με cult vintage και σπάνιο αναλογικό εξοπλισμό. Το Art Residency at the Old Carpet Factory που ιδρύθηκε από την επιμελήτρια, ερευνήτρια και φωτογράφο Ekaterina Juskowski το 2019, είναι ένα εξαιρετικά επιλεκτικό πρόγραμμα με σκοπό την καταγραφή και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ύδρας, την υποστήριξη νέων δημιουργικών ιδεών και τη διεύρυνση της πρόσβασης στο μοναδικό πολιτιστικό περιβάλλον του νησιού και της κοινότητάς του.

Το Mnemosyne Projects είναι μια παγκόσμια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία αφιερωμένη στη διατήρηση αυθεντικών τόπων μνήμης. Μέσω της έρευνας, της επιμέλειας και των στρατηγικών συνεργασιών εντοπίζει, καταγράφει και αρχειοθετεί πολιτιστικά φαινόμενα που έχουν ιστορική σημασία στη συλλογική δημιουργική μνήμη των κοινοτήτων. Αποστολή της είναι να διασφαλίσει ότι αυτά τα σύμβολα του κοινού παρελθόντος θα συνεχίσουν να εμπνέουν, να εκπαιδεύουν και να έχουν απήχηση στους ανθρώπους σήμερα και στο μέλλον.

Συντελεστές

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

16 Ιουνίου – 8 Σεπτεμβρίου 2024

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των εγκαινίων 16-21 Ιουνίου, η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 11πμ-6μμ.

Για την υπόλοιπη διάρκεια της έκθεσης, κατόπιν ραντεβού: [email protected]

Old Carpet Factory, Ύδρα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.