”The Ecology of Ideas”: Η έκθεση για το περιβάλλον έρχεται από τα Σκόπια στην Αθήνα

Οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να εξετάσουν την κοινωνική απάθεια και την απουσία τόσο δράσης όσο και τρόπων αντιμετώπισης εστιάζοντας παράλληλα στο περιβάλλον

19 Μαΐου 2023
- 31 Μαΐου, 2023

Η έκθεση ”The Ecology of Ideas” με κεντρικό θέμα το περιβάλλον, μετά την παρουσία της στα Σκόπια και πριν ταξιδέψει στην Ματτινάτα της Ιταλίας, έρχεται στην Αθήνα από τις 19 έως τις 31 Μαΐου στον χώρο τέχνης 1927 στην Κυψέλη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που έχουν δημιουργηθεί κατά την διάρκεια του προγράμματος ”Ways of the Heroes” από τους συνεργαζόμενους φορείς και ομάδες επιστημόνων και καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να εξετάσουν την κοινωνική απάθεια και την απουσία τόσο δράσης όσο και τρόπων αντιμετώπισης, εστιάζοντας παράλληλα στο πιο ανησυχητικό ζήτημα που χρειάζεται την άμεση δράση μας: το περιβάλλον.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου ”Ways of the Heroes”, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεντρώνει φορείς από 6 διαφορετικές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

«Τι κάνουμε για όσα συμβαίνουν;» «Πώς θα δράσουμε ως άτομα ή κοινότητες;» «Πώς απαντούμε πολιτικά, κοινωνικά και συναισθηματικά στην κρίση;», «Πώς κάνουμε το πρώτο βήμα;» Αναζητώντας απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, η καλλιτεχνική κοινότητα του Ways of the Heroes συνεργάστηκε με εμπειρογνώμονες και επιστήμονες πάνω σε εκθέσεις για τα απόβλητα, με στόχο την ανάπτυξη συστάσεων τόσο για τον τομέα των παραστατικών τεχνών όσο και για το ευρύ κοινό, προκειμένου να καταστήσουν τις πρακτικές και τις δραστηριότητές τους πιο βιώσιμες.

Έτσι, προέκυψε και η ιδέα της έκθεσης ”Ecology of Ideas”, που έχει ως στόχο να επικοινωνήσει με έναν διαφορετικό τρόπο τα επιστημονικά δεδομένα. Εμπνευσμένο από το έργο του Ίψεν «Ο εχθρός του λαού», το οποίο διερωτάται για τον αντίκτυπο των ατόμων στην κοινότητα και το αντίστροφο, το πρότζεκτ επικεντρώνεται στο να μεταφέρει ιστορίες αυτών των κρυφών ηρώων στο διεθνές κοινό.

Βίντεο, έκθεση, εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά και διαδικτυακές εκστρατείες είναι τα μέσα που χρησιμοποιούνται για να μοιραστούν αυτές οι ιστορίες και θα παρουσιαστούν και στο Αθηναϊκό κοινό. Ο Ανδρέας Νάσσος, συνιδρυτής της LOOP σημειώνει για την έκθεση πως: «είναι μεγάλη μας χαρά να βρισκόμαστε στη θέση να οργανώσουμε την έκθεση στην Ελλάδα, μια έκθεση που παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας άριστης συνεργασίας διάρκειας 30 μηνών».

Τέλος, η Ντορίν Τουτικιάν, συνιδρύτρια της LOOP καταλήγει λέγοντας πως: «ελπίζουμε πως η έκθεση θα οδηγήσει τους επισκέπτες σε αναζήτηση για την σχέση της τέχνης και των έργων πολιτισμού με το παγκόσμιο πρόβλημα της περιβαλλοντικής κρίσης».

Παράλληλες δράσεις:

Στο πλαίσιο της έκθεσης στις 18 Μαΐου θα παρουσιαστεί μια ταινία που συνδυάζει υλικό από 12 μίνι ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρότζεκτ και παρουσιάζει καθημερινούς ανθρώπους από όλες τις χώρες που συνεργάστηκαν στο πρόγραμμα, ανθρώπους που κάνουν μικρές πράξεις με μεγάλα αποτελέσματα για το περιβάλλον.

Στις 20 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το workshop για παιδιά «Φτιάξε το δικό του βιβλίο» και θα παρουσιαστεί το εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά που έφτιαξαν οι συνεργάτες από την Βόρεια Μακεδονία ”Gavroche Books” με τίτλο «Η ιστορία του ανεμόμυλου».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

19 – 31 Μαΐου

Πέμπτη-Παρασκευή | 17:00-22:00

Σάββατο-Κυριακή | 13:00-16:00 & 18:00-20:00

Δυνατότητα επίσκεψης κατόπιν ραντεβού

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Κυψέλης 35, Αθήνα 113 61, Ελλάδα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.