”Tempest Project”: Η τελευταία παραγωγή του Peter Brook σε Θεσσαλονίκη και Λευκωσία

The tempest project

Το ''Tempest Project'' είναι εμπνευσμένο από την «Τρικυμία» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που τον απασχόλησε σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία στην Αγγλία από το 1957 αλλά και αργότερα, τις δεκαετίες που δραστηριοποιήθηκε στη Γαλλία

8 Οκτωβρίου 2022
- 14 Οκτωβρίου, 2022

Το ”Tempest Project”, η τελευταία παραγωγή του Βρετανού σκηνοθέτη Peter Brook παρουσιάζεται στις 8 και 9 Οκτωβρίου στο Βασιλικό Θέατρο στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Δημητρίων Θεσσαλονίκης και στις 13 και 14 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια.

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Θεάτρου Bouffes Du Nord, Παρίσι και της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας Αθήνα.

Το ”Tempest Project” είναι εμπνευσμένο από την «Τρικυμία» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ένα έργο που απασχόλησε τον Μπρουκ σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία στην Αγγλία από το 1957 (με τον Τζον Γκίλγουντ) αλλά και αργότερα, τις δεκαετίες που δραστηριοποιήθηκε στη Γαλλία, όπου ίδρυσε το International Centre of Theatre Research (ICTR), στη θεατρική του στέγη στο ιστορικό θέατρο του Παρισιού Bouffes du Nord που του παραχωρήθηκε από την Γαλλική κυβέρνηση παρουσιάζοντας έργα που άλλαξαν το διεθνές θεατρικό τοπίο.

Λίγο πριν κλείσει οριστικά τη του διαδρομή καταπιάστηκε για μια ακόμα φορά με το τελευταίο έργο του κορυφαίου βάρδου, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα θεμελιώδη θέματα που τον απασχόλησαν στις σημαντικότερες τραγωδίες, στα ιστορικά δράματα αλλά και στις κωμωδίες του.

Στην «Τρικυμία», ο μαγικός κόσμος των υπερφυσικών δυνάμεων συναντά τον πραγματικό κόσμο και ο ανυπέρβλητος ποιητής θέτει για μια ακόμα φορά τα αξεδιάλυτα ερωτήματα της ταυτότητας, της ετερότητας, της αγάπης και της εκδίκησης, της συγχώρεσης. Πάνω απ’ όλα, το ζήτημα της ελευθερίας: ατομική, κοινωνική, πολιτική.

Στην τελευταία αυτή διασκευασμένη και ιδιαίτερα σύντομη αλλά περιεκτική εκδοχή του, ο Μπρουκ βασίστηκε στην γαλλική μετάφραση/κείμενο του Jean Claude Carriere και μετά από χρόνια ενασχόλησης με το αινιγματικό έργο με τον περίπλοκο μύθο, καταφέρνει να παραδώσει μια παράσταση που συνδυάζει την πεμπτουσία του ποιητή με τον οικουμενικό χαρακτήρα και τον βαθύ λυρισμό, όπως έγραψε η γαλλική κριτική.

Η συγκεκριμένη εκδοχή της «Τρικυμίας» του Σαίξπηρ είναι το αποτέλεσμα δουλειάς αρκετών workshops από όπου αναδύθηκε ένα πιο σύντομο και πιο προσιτό έργο.

«Η μαγεία του κενού είναι ίσως ένας από τους λόγους που θελήσαμε να ζήσουμε την εμπειρία μιας συμπυκνωμένης ”Τρικυμίας” με τίτλο ”Tempest Project” Ελπίζω να αποδειχθεί εξίσου συγκινητική.» τονίζει ο Peter Brook και συνεχίζει”. «Όμως το κύριο θέμα του έργου είναι η Ελευθερία. Έννοια που αντηχεί δια μέσου των αιώνων».

Σημείωμα του Peter Brook

Την πρώτη φορά που προσέγγισα την «Τρικυμία», πριν από πολλά χρόνια στο Stratford, το αποτέλεσμα δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικό. Ένιωθα το έργο να γλιστρά μέσα από τα
δάκτυλά μου.

Η δυσκολία μου ήταν να μπορέσω να εκφράσω, με πειστικό τρόπο, τον υπερφυσικό κόσμο του. Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω όλα τα εφέ που προσφέρει το θέατρο, αλλά το ένστικτό μου μου έλεγε ότι ακολουθούσα λάθος πορεία.

Αργότερα, το 1968, στο Παρίσι, αποφάσισα να το προσεγγίσω ξανά με ηθοποιούς από διάφορα μέρη του κόσμου. Μου φάνηκε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να πάρω ορισμένες σκηνές από το έργο ως βάση και να δω πώς θα μπορούσαμε μαζί να το ανακαλύψουμε ξανά. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Στην ελισαβετιανή Αγγλία δεν είχε ακόμα αποκοπεί ο δεσμός με τη φύση. Ήταν παρούσες οι αρχαίες δοξασίες, υπήρχε ακόμα η αίσθηση του θαύματος. Σήμερα, οι ηθοποιοί της Δύσης έχουν όλες τις απαραίτητες ιδιότητες για να εξερευνήσουν μέσα από τα έργα του Σαίξπηρ όλα όσα αφορούν στο θυμό, την πολιτική βία, τη σεξουαλικότητα, την ενδοσκόπηση.

Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο για αυτούς να αγγίξουν τον αόρατο κόσμο. Στις κουλτούρες που αποκαλούμε «παραδοσιακές», οι εικόνες των θεών, των μάγων, των μαγισσών, έρχονται απόλυτα φυσιολογικά.

Για να υποδυθεί ένας ηθοποιός από τη Δύση ένα χαρακτήρα που δεν είναι αληθινός, απαιτούνται
πραγματικές ακροβατικές ικανότητες. Για τον ηθοποιό που μεγάλωσε σε έναν κόσμο τελετών και
τελετουργιών, ο δρόμος που οδηγεί στο αόρατο είναι συχνά άμεσος και φυσιολογικός.
Η «Τρικυμία» είναι ένα αίνιγμα, ένα παραμύθι όπου δεν μπορούμε να εκλάβουμε τίποτα στην
κυριολεξία, επειδή αν παραμείνουμε στην επιφάνεια του έργου, θα μας διαφύγει η εσωτερική του
ουσία.

Cover photo ©Philippe Vialatte

Συντελεστές

Εισιτήρια

Προπώληση

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

8 – 14 Οκτωβρίου

8 & 9 Οκτωβρίου | 21:00

13 & 14 Οκτωβρίου | 20:30

Διάρκεια: 75′

Ηλικία: 12+

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 5
- 20 ευρώ

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.