«Takis-Ενεργειακοί Τόποι» στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά: Παρατείνεται η έκθεση με τα 11 + 1 έργα που συνθέτουν τον θαυμαστό κόσμο του γλύπτη

Takis-Ενεργειακοί Τόποι

Ένα ενεργειακό περιβάλλον με ήχους επικούς και παρατεταμένους που μεταφέρουν τις ταλαντώσεις, την κίνηση, το φως, τη δόνηση, την έλξη και την κρούση

15 Μαΐου 2021
- 31 Οκτωβρίου, 2021

11 + 1 έργα συνθέτουν τον θαυμαστό κόσμο του γλύπτη Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης 1925-2019, Αθήνα) στην έκθεση με τον τίτλο «Takis-Ενεργειακοί Τόποι» που παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στον χώρο του στην Αθήνα έως τις 31 Οκτωβρίου 2021.

Τα ιστορικά έργα-σταθμοί στην καλλιτεχνική πορεία του διεθνούς Έλληνα εικαστικού, το «Λουλούδι» (1978), το «Ηχητικό» (1965) το «Κορίτσι» (1976), το «Αγόρι» (1976), το «Σινιάλο» (1974), το «Μουσικό» (1977) μεταξύ άλλων, όλα μέρος της δωρεάς του Αλέξανδρου Ιόλα στο τότε Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που εκτίθενται σε μόνιμη βάση στις εγκαταστάσεις του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, βρίσκονται δίπλα στην βίντεο και φωτογραφική αντίστοιχα αποτύπωση των εμβληματικών έργων «Γκονκ» (1978) και τα «Τηλεφώτα» (Télélumière, 1961), τα οποία δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν από τη Θεσσαλονίκη στο Μουσείο στην Αθήνα. Την έκθεση συμπληρώνει η ηχητική εγκατάσταση «Μουσικός χώρος (2004), από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, καθώς και αρχειακό υλικό και φωτογραφίες.

Takis-Ενεργειακοί Τόποι
Takis, Ηχητικό, 1965, κατασκευή, ξύλο, σίδερο, ηλεκτρομαγνήτης Δωρεά Αλέξανδρου Ιόλα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Συλλογές MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, φωτ. Στέφανος Τσακίρης © MMCA DCA Europeana

Όλα μαζί μετατρέπουν τον όροφο περιοδικών εκθέσεων του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά, ενός μουσείου αφιερωμένου στη σύγχρονη γλυπτική, σε ένα ενεργειακό περιβάλλον με ήχους επικούς και παρατεταμένους που μεταφέρουν τις ταλαντώσεις, την κίνηση, το φως, τη δόνηση, την έλξη και την κρούση.

Η ιστορικός τέχνης – επιμελήτρια της έκθεσης και του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κατερίνα Σύρογλου σημειώνει: «Πως προσεγγίζει o Takis τα θέματά του ως άλλος εμπνευσμένος εφευρέτης που έδινε ζωή στα ασήμαντα καθημερινά υλικά και μετέτρεπε την τέχνη σε παιχνίδι κίνησης και ήχου; Ο πρωτοπόρος, αυτοδίδακτος σχεδόν μυθιστορηματικός καλλιτέχνης, με ενέργειες όπως να «εκτοξεύσει» τον πρώτο καλλιτέχνη-αστροναύτη, εκρηκτικές performances και δράσεις με τη συμμετοχή του κοινού, καθιερώθηκε ως προσκεκλημένος ερευνητής της φυσικής και της μηχανικής του ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης) αλλά και των sold out μουσικών παραστάσεων στο Πανεπιστήμιο του Berkley. Πως αντιλαμβάνεται ο καλλιτέχνης, με το ένστικτο ενός ευρεσιτέχνη τη σύγχρονη γλυπτική; Μας έπεισε σαν παιδί για το όραμά του, φόρτισε με δυναμισμό και ένταση τις καλλιτεχνικές του δημιουργίες, έκανε τέχνη τα κατάλοιπα της βιομηχανίας, ύψωσε τα γλυπτά του και φώτισε το μεταπολεμικό τοπίο, ενεργοποίησε τους ήχους, την κίνηση και τον χρόνο του κόσμου του, αφοσιώθηκε στην έρευνα και στην παρατήρηση, εγκατέλειψε τα παραδοσιακά μέσα, φτάνοντας πάντα σε απροσδόκητα αποτελέσματα και εκπληκτικές εμπειρίες.»

Takis-Ενεργειακοί Τόποι
Τakis, Σινιάλo, 1974, σίδερο, 320×40 εκ., Δωρεά Αλέξανδρου Ιόλα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Συλλογές MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – Φωτ. Στέφανος Τσακίρης © MMCA DCA Europeana

Στην έκθεση «Takis – Ενεργειακοί Τόποι» εντάσσονται συμπεριληπτικές εφαρμογές που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου ”Mind’s Eye” και εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα ατόμων με οπτική αναπηρία στα έργα «Ηχητικό» (1965), «Σινιάλα» (1974) και «Μουσικό» (1977) του καλλιτέχνη Takis. Το ”Mind’s Eye” είναι ένα project της OffStream, που υλοποιήθηκε το 2020 σε τμήμα της συλλογής του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών του Παραρτήματος της Θεσσαλονίκης.

Takis-Ενεργειακοί Τόποι
TAKIS @MOMusMAM, Λήψεις από την έκθεση, © Σπύρος Κατοπόδης

Οι ξεναγήσεις στην έκθεση «Takis – Ενεργειακοί Τόποι» πραγματοποιούνται έως τις 17 Οκτωβρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή στη 13:00.

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις προϋποθέτει δήλωση συμμετοχής και επικοινωνία στο τηλέφωνο 2103215717 και το [email protected]. Στον χώρο τηρούνται όλες οι συνθήκες ασφάλειας της δημόσιας υγείας. H χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

*Cover photo: TAKIS @MOMusMAM, Λήψεις από την έκθεση, © Σπύρος Κατοπόδης

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

4 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου 2021

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 11:00 – 19:00, Πέμπτη: 11:00 – 22:00

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 4 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Πλατεία Ασωμάτων 5, Αθήνα (Θησείο)

Πρεμιέρες

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.