Τα Φεστιβάλ των διακοπών μας

Τα Φεστιβάλ εκτός Αττικής που σε πείσμα των καιρών συνεχίζουν να διοργανώνονται ή ξεκινούν τον κύκλο ζωής τους και κάνουν τη διαφορά

Η ιστορία λέει ότι οι Κάννες, που σήμερα έχουν γίνει το κέντρο του παγκόσμιου σινεμά, πριν από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου ήταν ένα παραλιακό χωριό ψαράδων και αγροτών. Ένα εύγλωττο παράδειγμα για το πώς ένας μικρός τόπος μπορεί να αναγεννηθεί μέσα από τη διοργάνωση ενός πολιτιστικού θεσμού. Κι αν οι δικές μας «Κάννες» είναι στη Σύρο, την Πάτμο ή τα Κουφονήσια; Ή η δική μας παγκόσμια πολιτιστική ατραξιόν βρίσκεται στην Καλαμάτα ή στις παρυφές της Πίνδου; Τηρουμένων των αναλογιών και με πλήρη συνείδηση της άτοπης σύγκρισης μεγεθών, ταξιδέψαμε στην Ελλάδα και κάναμε στάση σε ορισμένα Φεστιβάλ που αξίζει να συνδυάσετε με διακοπές.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου

siff2

Τι σχέση μπορεί να έχουν ένα Drive In στην Ντελαγκράτσια, μια «αστική» παραλία στα Βαπόρια, ένα μικρό ναυπηγείο στον Ταρσανά, δυο αίθουσες κι ένας θερινός Κινηματογράφος στην καρδιά της Ερμούπολης; Όλα αποτελούν χώρους διεξαγωγής του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου που επιστρέφει και φέτος δυναμικά από τις 3 έως τις 12 Ιουλίου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Το Φεστιβάλ δημιουργήθηκε από τους Jacob Moe και Cassandra Celestin, οι οποίοι παραθέριζαν χρόνια στο νησί. Tρία χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωσή του, το SIFF επιστρέφει φέτος, όχι μόνο με το καθιερωμένο πρόγραμμα προβολών του, αλλά και με δύο νέες δράσεις. Το ΣΙΝΕΜΑΣΚΟΠ είναι ένα κινηματογραφικό εργαστήριο για εφήβους, μέσω του οποίου μπορούν να εξερευνήσουν τη γλώσσα του σινεμά, μετατρέποντας τις ιδέες τους σε σενάρια που θα κινηματογραφηθούν. Το εργαστήριο συνδιοργανώνεται με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 9 Ιουλίου. Παράλληλα, το Φεστιβάλ μαζί με τις Ηχητικές Συναντήσεις Σύρου, που από το 2012 διοργανώνουν φιλοξενίες καλλιτεχνών και εργαστήρια, εγκαινιάζουν φέτος από κοινού ένα τοποειδές (site-specific) ερευνητικό εργαστήριο-residency οπτικοακουστικών τεχνών, που θα λάβει χώρα στο Μοναστήρι της Άνω Σύρου. Πρόκειται για το Khôra Residency, ένα δεκαήμερο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών που εστιάζουν στην κινούμενη εικόνα ή στον ήχο.

Eye’s Walk festival

Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων διοργανώνεται επίσης, και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τον Ιούλιο το Eye’s Walk festival. Το Φεστιβάλ παρουσιάζει έργα digital art συνδέοντας τη Σύρο με άλλες μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις. Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, σε διάφορα σημεία της Ερμούπολης, το κοινό παρακολουθεί video εγκαταστάσεις πάνω σε παλιά κτήρια. Με εγκαταστάσεις και δράσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ερμούπολη, έχει επιλέξει ως κεντρικό θέμα για τη φετινή διοργάνωση την ένοια της κατοικίας, του τόπου που επιλέγει κανείς να μένει. «Ο Oίκος, το Σπίτι… Home» θα παρουσιαστούν φέτος έργα που ενώνουν την τέχνη του video art με τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, τον κινηματογράφο και το design εμπειρίας. Μέσα από τις εγκαταστάσεις που παρουσιάζονται, η έννοια της Τέχνης σε δημόσιο χώρο παίρνει μια άλλη διάσταση, αφού ξεφεύγει από το πλαίσιο του αστικού τοπίου και μεταφέρεται σε ένα σκηνικό που συνδέεται με την παράδοση, την αναψυχή, σε ένα σκηνικό όπου η αρχιτεκτονική δομή των νεοκλασικών κτηρίων συναντάει την σύγχρονη ψηφιακή τέχνη.

Sani Festival

sani festival

Στο Ακρωτήρι της Σάνης στην Χαλκιδική διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1993 το Sani Festival, που έχει καθιερωθεί κυρίως για το τριήμερο αφιέρωμα που πραγματοποιεί στην παγκόσμια Jazz σκηνή. Το φετινό Jazz on the Hill θα ξεκινήσει από τις 11 Ιουλίου με τους Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke & Eric Harland, όπου τέσσερις από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Jazz μουσικής ενώνουν τις δυνάμεις τους και καταλαμβάνουν τη σκηνή του Λόφου της Σάνης. Στις 17 Ιουλίου ο Βρετανός Hugh Coltman, πρώην μέλος των Hoax, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο του εν λόγω Φεστιβάλ για να παρουσιάσει μια ιδιαίτερη παράσταση-αφιέρωμα στον Nat King Cole. Ο σπουδαίος και βραβευμένος ερμηνευτής της Jazz Kurt Elling είναι το πιο δυνατό όνομα που παρουσιάζει φέτος το Sani Festival και θα εμφανιστεί στις 18 Ιουλίου, με την παράστασή του “Passion World” για να ερμηνεύσει τραγούδια αγάπης από όλο τον κόσμο. Τέλος, ο αγαπητός κύριος Salif Keita από το Μάλι, που έχει καταφέρει να παντρέψει με ένα τρόπο μαγικό την παραδοσιακή μουσική του τόπου του με τον ηλεκτρονικό ήχο, θα εμφανιστεί στο Sani Festival στις 31 Ιουλίου στο πλαίσιο της ενότητας Sounds of the World.

Up Festival – Κουφονήσια – Η διοργάνωση του φετινού Up Festival ακυρώνεται

up

Το 2011 στην παραλία Πορί στο Άνω Κουφονήσι διοργανώθηκε για πρώτη φορά ένα φεστιβάλ διαφορετικό από τα άλλα. Διαφορετικό ως προς το venue και διαφορετικό ως προς τη φιλοσοφία, αφού μακριά από την παραδοσιακή αντίληψη που έχουμε για την μαζικότητα και το μέγεθος ενός Φεστιβάλ, η μικρή παραλία του νησιού φιλοξενεί από τότε Έλληνες καλλιτέχνες σε ένα τριήμερο που μοιάζει περισσότερο με εκδρομή φίλων. Το Up Festival επιστρέφει φέτος, μετά από μια μικρή αναστάτωση που δημιουργήθηκε από την πιθανότητα να χρειαστεί να αλλάξει τόπο πραγματοποίησης, από τις 16 έως τις 18 Ιουλίου και στο line up του φιλοξενεί καλλιτέχνες όπως ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Παύλος Παυλίδης και οι B-Movies , η Σtella, οι Moa Bones και άλλοι πολλοί. Το Up Festival, που ξεκίνησε σαν ένα πείραμα μεταξύ φίλων με κοινό την αγάπη τους για τη μουσική, χαίρει της στήριξης τόσο των χορηγών, όσο και του κοινού που ταξιδεύει κάθε χρόνο στο νησί των Μικρών Κυκλάδων για να παρακολουθήσει τα αγαπημένα του συγκροτήματα.

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

kalamata2

Από το μικρό κυκλαδονήσι, μεταφερόμαστε στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια διοργανώνεται ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως Φεστιβάλ της χορευτικής τέχνης. Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 17 έως τις 24 Ιουλίου στο κέντρο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας και στο πρόγραμμά του θα περιλαμβάνει όχι μόνο ελληνικά σχήματα, αλλά και ανακλήσεις καλλιτεχνικών ομάδων από το εξωτερικό όπως και εκπαιδευτικά σεμινάρια. Ο Δήμος και το Διεθνές Κέντρο Χορού της Καλαμάτας στηρίζουν το θεσμό από τον πρώτο κιόλας χρόνο ύπαρξής του. Παράλληλες δράσεις δωρεάν στο κοινό πρόκειται να διοργανωθούν σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ αποτελούν και οι εκδόσεις, αλλά και οι παραγωγές Video Dance. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, μιας και έχει κατακτήσει μετά από τόσα χρόνια τη θέση που του αξίζει στον Φεστιβαλικό χάρτη, όχι μόνο για την καλλιτεχνική ποιότητα του προγράμματός του, αλλά και ως ένας πυρήνας δια βίου εκπαίδευσης των σπουδαστών και επαγγελματιών του χορού. Το πλήρες πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 11 Ιουνίου.

Φεστιβάλ Βωβούσας

Κι από την Καλαμάτα ταξιδεύουμε προς την Βόρεια Πίνδο, και συγκεκριμένα στη Βωβούσα στο Ανατολικό Ζαγόρι. Στις παρυφές του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος το Φεστιβάλ Βωβούσας, από 1η έως 8 Αυγούστου. Με κεντρικό άξονα άντλησης της θεματολογίας του την φύση και συγκεκριμένα το ορεινό υψόμετρο και την εξοικείωση του ανθρώπου με την προστασία της φύσης, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει μια σειρά από δράσεις δωρεάν για το κοινό και τους θεατές που θα επιλέξουν να κάνουν εναλλακτικό τουρισμό στο βουνό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από εκθέσεις φωτογραφίας σε αποθήκες και εργοστάσια ξυλείας σε διαφορετικά σημεία του χωριού, εκπαιδευτικά εργαστήρια σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως αυτό της τέχνης του Animation που θα συνδιοργανωθεί με το Exile Room ή το εργαστήριο Αστρονομίας σε συνεργασία με την Ανοιχτή Τέχνη. Παράλληλα, στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ εντάσσονται προβολές ταινιών και ένα αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο, γνωστό για τα ντοκιμαντέρ του με ορεινή θεματολογία. Τέλος, στο πρόγραμμα Φιλοξενίας του Φεστιβάλ Βωβούσας, τρεις καλλιτέχνες, ο Ιταλός σκηνοθέτης Βιντσέντζο Παντόλφι, ο Αμερικανός video artist Φερν Σίλβα και ο Έλληνας φωτογράφος Αχιλλέας Ζαβαλλής, από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου συμμετέχουν στο πρόγραμμα Residency και θα παρουσιάσουν ο καθένας με τη δική του οπτική μια διαφορετική Πίνδο.

Samos Young Artists Festival

samos

O γεννημένος στο Μινσκ, γερμανοτραφής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Samos Young Artists Festival, Daniel Nodel δε θα μπορούσε παρά να θέσει υψηλούς καλλιτεχνικούς στόχους για το πρόγραμμα του μουσικού Φεστιβάλ που πραγματοποιείται στη Σάμο και διοργανώνει το Ίδρυμα Schwarz. Στο αρχαίο θέατρο του Πυθαγορείου, από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου, καταξιωμένοι και νέοι καλλιτέχνες από το χώρο της κλασικής, της τζαζ, της όπερας και της έθνικ μουσικής θα παρουσιάσουν στο κοινό τη δουλειά τους. Το Φεστιβάλ εξάλλου έχει την φήμη ότι προβάλει το έργο ανερχόμενων αστεριών της μουσικής τέχνης από ολόκληρο τον κόσμο. Φέτος από τη σκηνή του θεάτρου θα περάσουν καλλιτέχνες όπως η Ye Eun Choi, από τη Νότια Κορέα, που μαζί με την γερμανίδα Silke Avenhaus θα παρουσιάσουν ένα μοναδικό ντουέτο για πιάνο και βιολί, ο επίσης γερμανός βαρύτονος Mathias Hausmann και οι Quadro Nuevo που θα παρουσιάσουν αυτοσχεδιαστικές μελωδίες με έμπνευση από τα Βαλκανικά swing και τους Μεσογειακούς ρυθμούς.

2ο Pulsar Festival

pulsar

Στο Θρακικό Πέλαγος και συγκεκριμένα στο νησί της Σαμοθράκης ξεκίνησε πέρυσι το Pulsar Festival. Το νεοσύστατο Φεστιβάλ επιστρέφει φέτος για να παρουσιάσει, από τις 7 έως τις 9 Αυγούστου, ένα μοναδικό τριήμερο μουσικής. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Εργοστάσιο» στην Χώρα του νησιού και για φέτος έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μουσικοί από διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα. Τη διοργάνωση θα ανοίξει η Μelentini και οι Running Blue Orchestra, ενώ στις 8 Αυγούστου τη σκηνή καταλαμβάνουν οι Μιχάλης Σιγανίδης και η μπάντα Siganidae 5. Το Pulsar Festival θα κλείσει φέτος με το πρότζεκτ του Γιώργου Χριστιανάκη «Αρθούρος Ρεμπώ – Μια εποχή στην κόλαση», που δένει την πρόζα με τη μουσική με υπόβαθρο τα visuals του Γιάννη Πειραλή.

Saristra Festival

MG_0311-700x430

Σε υψόμετρο 200μ., κτισμένο στους πρόποδες και ανάμεσα από τους λόφους Βροντισμένο Βουνό, Κουφοΐστερνες και Αγραπιδάκι στην Κεφαλονιά, βρίσκεται ένα χωριό ”Φάντασμα”. Τα Παλιά Βλαχάτα αποτέλεσαν έμπνευση για την ομάδα του Saristra Festival για να ξεκινήσει τη διοργάνωση ενός Φεστιβάλ μουσικής από το 2013. Το Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στις αρχές Αυγούστου και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα το φετινό πρόγραμμα. Στη διάρκειά του πάντως εμφανίζονται μερικά από τα κορυφαία ελληνικά συγκροτήματα, διοργανώνονται μουσικά πάρτυ με dj sets, ενώ τα ερείπια του χωριού χρησιμοποιούνται δημιουργικά μέσα από video προβολές και εγκαταστάσεις.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.