Μαζί
21 Μαρτίου, 2023 •

Εξόρμηση στην αριστοκρατική Σύρο: Ένα ταξίδι στο χρόνο και το νεοκλασικό ρομαντισμό

Κείμενο: Πέπη Νικολοπούλου

Μόλις το Blue Star Ferries αγκυροβολήσει, νιώθεις έντονη την επιθυμία να χαθείς μέσα στα πλακόστρωτα σοκάκια της

Μόλις φθάνεις στο λιμάνι σε υποδέχεται φορώντας πάντα τα καλά της, όπως άλλωστε αρμόζει στην αριστοκρατική καταγωγή της. Η Ερμούπολη, η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Σύρου, παραμένει ζωντανή ανεξαρτήτως εποχής. Ξεχωρίζεις αμέσως τους δύο χαρακτηριστικούς λόφους που φιλοξενούν την ορθόδοξη και καθολική κοινότητα ο καθένας. Και μόλις το Blue Star Ferries αγκυροβολήσει, νιώθεις έντονη την επιθυμία να χαθείς μέσα στα πλακόστρωτα σοκάκια της. Η πολύπλευρη «προσωπικότητα» της Σύρου είναι όμως εμφανής σε κάθε μικρό οικισμό της, από τη μεσαιωνική Άνω Σύρο μέχρι τη γραφική Ποσειδωνία και το παραθαλάσσιο Κίνι.

Αξίζει να επισκεφθείτε και να περπατήσετε

Bόλτα στην Ερμούπολη

Αποκαλείται «υπαίθριο μουσείο», διόλου τυχαία, αφού διαθέτει πλήθος αξιοθέατων για να θαυμάσεις σε μία βόλτα στα σοκάκια της. Δεν διαθέτει την χαρακτηριστική κυκλαδίτικη μορφή, αλλά τα κτήριά της ανήκουν στο νεοκλασικό ρομαντισμό, με αναφορές στην αρχαία Ελλάδα και τη δυτική Ευρώπη. Το Πνευματικό Κέντρο, το Ιστορικό Αρχείο της Σύρου και φυσικά το Θέατρο Απόλλων, που η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε δύο μόλις έτη (1862-1864) από το δημοτικό αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό, έχει επιρροές από την ιταλική και τη γαλλική αρχιτεκτονική, διακρίνονται πρότυπα και επιρροές από τέσσερα τουλάχιστον ιταλικά θέατρα: τη Σκάλα του Μιλάνου (1776), το ανακαινισμένο θέατρο «San Carlo» της Νάπολης (1816), το ακαδημαϊκό θέατρο στο Castelfranco (1745) και το «Teatro della Pergola» της Φλωρεντίας (1755), ξεδιπλώνουν την ιστορία και τον πολιτισμό και προσφέρονται για εξερεύνηση.

Τα πεζοδρομημένα στενά οδηγούν σε εντυπωσιακές συνοικίες, όπως τα αριστοκρατικά Βαπόρια, με τα νεοκλασικά πάνω στο κύμα. Αν βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει μία στάση για βουτιές στην παραλία Αστέρια αλλά και στον ναό του Αγίου Νικολάου των Πλουσίων με τα χαρακτηριστικά κωδωνοστάσια. Αν θέλετε αν γνωρίσετε σε βάθος την ιστορία του νησιού, τότε στο καλά οργανωμένο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης θα βρείτε μία μεγάλη συλλογή εργαλείων, εξοπλισμού και μηχανημάτων της χρυσής βιομηχανικής εποχής, από εργαστήρια λουκουμοποιίας μέχρι τυπογραφίας.

Περπατήστε και χαζέψτε. Μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας στις όμορφες boutique που υπάρχουν και σίγουρα μην χάσετε μία επίσκεψη στο υπέροχο βιβλιοπωλείο Βιβλιοπόντικας.

Επίσκεψη στο Δημαρχείο

Η κεντρική πλατεία Μιαούλη, με εμπνευσμένο από τον Τσίλερ επιβλητικό Δημαρχείο που είναι σήμα κατατεθέν της Ερμούπολης αλλά και τα εντυπωσιακά κτήρια που βρίσκονται γύρω του, αποτελούν την καρδιά της πόλης. Καταλαμβάνει περίοπτη θέση σε κεντρικό σημείο της πόλης και έτσι δεν θα το χάσετε. Το σχεδίασε ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ κάπου μεταξύ 1875 και 1891 και είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια που έχω δει. Η μαρμάρινη επιβλητική σκάλα 15,5 μέτρων, η προτομή του Δ. Βαφιαδάκη, τα μωσαϊκά και τα μάρμαρα, ο ξύλινος διάκοσμος του δεύτερου ορόφου από ξύλο Τεργέστης είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που σε εντυπωσιάζουν.

Το Δημαρχείο της Ερμούπολης, στεγάζει σήμερα, εκτός από τις διοικητικές, τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες του δήμου, τα δικαστήρια, το υποθηκοφυλακείο, το δικηγορικό σύλλογο Σύρου, το αρχαιολογικό μουσείο και διάφορους συνδέσμους και συλλόγους, και έχει χαρακτηριστεί «έργο τέχνης» με υπουργική απόφαση.

 

Βόλτα στην περιοχή Βαπόρια

Η συνοικία Βαπόρια της Σύρου είναι από τις πιο όμορφες του νησιού, με εντυπωσιακές αρχιτεκτονικές πινελιές που μαρτυρούν το πέρασμα των χρόνων. Εύποροι πρόσφυγες από τη Χίο, τα Ψαρά την Κάσο και την Κρήτη, ερχόμενοι στη Σύρο μετά τις καταστροφές των πατρίδων τους κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, έφτιαξαν τα αρχοντικά τους με τέτοιο τρόπο πάνω από το κύμα, που μοιάζουν με καράβια, γεγονός που προκάλεσε και την ονομασία Βαπόρια Σύρου.

Μοναδικά ψηλοτάβανα αρχοντικά με εντυπωσιακές τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτες πόρτες, μαρμάρινα μπαλκόνια, ξύλινα πατώματα και ασύγκριτες λεπτομέρειες δίπλα στη θάλασσα δημιουργώντας, έτσι, τα δικά τους καπετανόσπιτα, τα δικά τους «βαπόρια» που μοιάζουν να κρέμονται πάνω στα βράχια. Από τον 19ο, λοιπόν, αιώνα και μετά, η συνοικία πήρε τη γνωστή μέχρι σήμερα ονομασία της Βαπόρια και συνεχίζει να φημίζεται ως η πιο αριστοκρατική συνοικία στο ανατολικό τμήμα της Ερμούπολης. Μία εικόνα σαγηνευτική, βγαλμένη από μυθιστόρημα και εσύ πρωταγωνιστής, σεργιανάς και μαγεύεσαι. Περιηγηθείτε στα σοκάκια της και θαυμάστε τα αριστοκρατικά ψηλοτάβανα σπίτια αλλά μην παραλείψετε και μία επίσκεψη στον Αγ. Νικόλαο με τον μπλε τρούλο.

Επίσκεψη στην Άνω Σύρο και στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

Η Άνω Σύρος είναι ο παλαιότερος οικισμός του νησιού της Σύρου. Στην πλειοψηφία τους οι μόνιμοι κάτοικοι είναι Καθολικοί στο θρήσκευμα, αλλά ελληνόφωνοι, καθώς διατηρούν την παράδοση από την ίδρυση του χωριού. Για την ονομασία αυτή, υπάρχουν δύο εκδοχές: σύμφωνα με την πρώτη, το όνομα προέρχεται από τη λέξη «Ουσύρα» που σημαίνει ευτυχής, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη, προέρχεται από το «Συρ» που σημαίνει βράχος. Ο Όμηρος την ονομάζει «Συρίη», ενώ τον 17ο αιώνα αναφέρεται και ως το νησί του Πάπα: “L’isola del Papa”, λόγω του καθολικού δόγματος ενός μεγάλου μέρους των κατοίκων της.

Η Άνω Σύρος απέχει από το λιμάνι της Ερμούπολης περίπου 3,5 χιλιόμετρα. Εκεί θα φθάσετε με αυτοκίνητο και θα παρκάρετε, αν είστε τυχεροί έξω από την Καμάρα – την είσοδο δηλαδή στην Άνω Σύρο. Ολόκληρος ο οικισμός της Άνω Σύρου διατηρεί το μεσαιωνικό του χαρακτήρα. Ανάμεσα στα λευκά σπιτάκια με τις καμάρες δεν επιτρέπεται η κίνηση των αυτοκινήτων, η οποία ούτως ή άλλως δεν είναι εύκολη λόγω των αμέτρητων σκαλοπατιών που διασχίζουν τον οικισμό. Γι’ αυτό και προτείνω να την επισκεφθείτε λίγο πριν τη δύση του ηλίου και σίγουρα να έχετε μαζί σας και λίγο νερό. Διαθέτει και μερικά άκρως χαριτωμένα μαγαζάκια με είδη δώρων αλλά και καφέ.

Μην παραλείψετε να φθάσετε μέχρι και τον Αγ. Γεώργιο ή Σαν Τζώρτζης, που είναι και η Μητρόπολη των καθολικών. Ο Ναός κτίστηκε γύρω στα 1200 και έκτοτε έχει δεχθεί πλήθος ανακαινίσεων.

 Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη

Γεννημένος στη Σύρο το 1905, ο Μάρκος Βαμβακάρης, συνέδεσε το όνομα του και τη καλλιτεχνική του δημιουργία με τη Σύρο όσο κανένας άλλος, αφού η Φραγκοσυριανή με τις πολυάριθμες εκτελέσεις της όλα αυτά τα χρόνια, έχει κάνει ξακουστή τη Σύρο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ανταποδίδοντας την αγάπη τους στον αξεπέραστο αυτόν τραγουδοποιό, οι Συριανοί ίδρυσαν το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη σε ένα ανακαινισμένο, αλλά παλιό σπίτι στην καρδιά της Άνω Σύρου. Μέσα από δικές του φωτογραφίες, τα προσωπικά του αντικείμενα, τα χειρόγραφα κείμενα και τους στίχους, αλλά και μέσα από ένα ημίωρο ντοκιμαντέρ προς τιμήν του που προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του μουσείου, αποτυπώνεται η ζωή και το καλλιτεχνικό έργο του. Τόσο η προτομή στην ομώνυμη Πλατεία, όσο και το Μουσείο αποδίδουν φόρο τιμής στον «πατριάρχη» του ρεμπέτικου.

Παραλίες

Οι παραλίες της Σύρου συγκαταλέγονται στις ωραιότερες παραλίες των Κυκλάδων και μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα και τις ανάγκες των ταξιδιωτών. Μπορεί κανείς να επιλέξει να κολυμπήσει σε μια από τις δημοφιλείς οργανωμένες παραλίες της Σύρου ή να χαλαρώσει σε μια από τις απόμερες παραλίες και ξεχωριστές παραλίες.

Επιλογές για οικογένειες και όσους επιθυμούν άνεση

Παραλία Αχλάδι: Ιδανική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά, ταξιδιώτες που αγαπούν το κολύμπι και όσους επιθυμούν να χαλαρώσουν σε μια παραλία που προσφέρει όλες τις ανέσεις, σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από την Ερμούπολη.

Παραλία Αγκαθωπές: Όμορφη παραλία με χρυσή άμμο και ρηχά νερά σε απόσταση μόλις μόλις 14 χλμ. από την Ερμούπολη που προσφέρει όλες τις ανέσεις. Σημείο αναφοράς για τους ταξιδιώτες, ενώ κατά την περίοδο της άνοιξης δεν αποκλείεται να συναντήσουν και τις αξιοθαύμαστες φώκιες Μονάχους-Μονάχους, καθώς και το σπάνιο κρινάκι. Το μικρό μονοπάτι που καταλήγει από την παραλία μέσα στη θάλασσα καθώς και η βραχονησίδα Στρογγυλό, το Σχοινονήσι και ο εντυπωσιακός φάρος στο ακρωτήρι Βιγλοστάσι προσθέτουν μερικές γραφικές νότες στο ήδη μαγευτικό σκηνικό.

Παραλία Αζόλιμνος: Γαλάζια νερά και ξανθή άμμος, ψάθινες ομπρέλες αλλά και δεκάδες αρμυρίκια που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας και προσφέρουν φυσική κάλυψη, συνθέτουν εκεί το σκηνικό για τις βουτιές, σε απόσταση μόλις 5 χλμ από την πρωτεύουσα της Σύρου.

Παραλία Γαλησσάς: Πλήρως οργανωμένη παραλία που προσφέρει όλων των ειδών τις ανέσεις, γεγονός που την καθιστά και την πλέον δημοφιλή παραλία του νησιού, σε απόσταση. Οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν στα κρυστάλλινα νερά, να χαλαρώσουν στη χρυσή άμμο, να φάνε στις ταβέρνες του ομώνυμου οικισμού και να ανηφορίσουν προς το παρεκκλήσι της Αγίας Πακού (παράφραση από την Αγία Υπακοή) απ’ όπου η θέα είναι ιδιαίτερη.

Παραλία Δελφίνι: Ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να αποφύγουν τα μελτέμια, να απολαύσουν το μπάνιο τους με όλες τις ανέσεις, σε απόσταση μόλις 11χλμ. από την Ερμούπολη. Βρίσκεται στα δυτικά του νησιού, διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά και υποδομές για θαλάσσια σπορ.

Παραλία Κίνι: Η παραλία στο Κίνι απέχει 10 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού, ανάμεσα στην παραλία του Λωτού (στα νότια και σε μικρή απόσταση) και του Δελφινιού (στα βόρεια), και είναι πλήρως οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες προσφέροντας όλες τις ανέσεις για μια χαλαρωτική μέρα στη θάλασσα. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις ταβέρνες και τα καταλύματα του ομώνυμου οικισμού.

Επιλογές για τους λάτρεις της ηρεμίας, μακριά από τα τουριστικά θέρετρα

Παραλία Αετός : Μικρή, παραλία στη βορειοδυτική Σύρο μακριά από τα τουριστικά θέρετρα. Πρόκειται για έναν φυσικό κόλπο με γαλαζοπράσινα νερά και χρυσή άμμο που μπορεί κανείς να επισκεφθεί είτε από το Κίνι με κάποιο καΐκι, είτε ξεκινώντας μια πεζοπορική διαδρομή από τη Βαρβαρούσα, διανύοντας μια απόσταση 1 χλμ. ή από την Άνω Σύρο καλύπτοντας στο σύνολο μια απόσταση 5,5 χλμ. Μια βουτιά στα σμαραγδένια νερά σίγουρα όμως θα αποζημιώσει κάθε ταξιδιώτη.

Παραλία Γριά Σπηλιά: Βρίσκεται στην Απάνω Μεριά και περιβάλλεται από ένα καταπράσινο τοπίο, ένα τοπίο το οποίο εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζον Πίρσον στην προσπάθειά του να ομορφύνει την άγονη αυτή μεριά του νησιού. Η παραλία είναι προσβάσιμη είτε με σκάφος από το Κίνι, είτε με τα πόδια, ακολουθώντας το μονοπάτι από την περιοχή Κάμπος και προσφέρεται για ώρες πραγματικής ξεγνοιασιάς. Λόγω των δέντρων που φύτεψε ο Πίρσον και προσφέρουν άπλετη φυσική σκιά, την παραλία της Γριάς Σπηλιάς επιλέγουν πολλοί παραθεριστές που αγαπούν το ελεύθερο κάμπινγκ.

Παραλία Γράμματα: Τα Γράμματα βρίσκονται δίπλα στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος είναι στην ουσία χαραγμένες επιγραφές- προσευχές σε βράχια από τα Ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια από ναυαγούς που βρήκαν καταφύγιο στον κόλπο. Ήσυχη και απομονωμένη παραλία στα βόρεια της Σύρου ιδανική για ταξιδιώτες που επιθυμούν να απολαύσουν την απόλυτη ελευθερία κάτω από τα αλμυρίκια κατά μήκος της ακτής, καθώς και για τους λάτρεις της πεζοπορίας που μπορούν να ακολουθήσουν μια ωριαία διαδρομή από τον Κάμπο στην Απάνω Μεριά. Η παραλία είναι προσβάσιμη και με σκάφος από το Κίνι.

Παραλία Κόκκινα: Τα Κόκκινα είναι μια απόμερη παραλία απέναντι από το Ψαθονήσι, προστατευμένη από τους ανέμους 1,5 χλμ. βορειότερα του Φοίνικα. Κόκκινοι βράχοι περιτριγυρίζουν την αμμουδερή και βοτσαλωτή παραλία και της δίνουν το όνομά της, φτιάχνοντας ταυτόχρονα ένα ειδυλλιακό σκηνικό. Η παραλία είναι προσβάσιμη μόνο με ιδιωτικό μέσο ακολουθώντας το χωματόδρομο, για αυτό και καλό θα ήταν να έχει μαζί του όλες τις απαραίτητες προμήθειες.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Αεροδρόμιο Σύρου: 22810-81900, 87025
Αστυνομικό Τμήμα: 100, 22810-96100, 96112
Δημαρχείο Σύρου-Ερμούπολης: 22810-82500, 88992
Δημοτική Αστυνομία Σύρου: 22810-82525
Λιμεναρχείο: 22810-88888, 82690
Λιμενικό Πρακτορείο BSF: GAVIOTIS TRAVEL 22810-86610
Νοσοκομείο Σύρου: 22810-96500, 86666, 96523
Σταθμός Λεωφορείων: 22810-82575
Ταξί: 22810-84222, 86222

~

Πληροφορίες για την ακτοπλοϊκή πρόσβαση με Blue Star Ferries

Η Σύρος συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια από και προς τα λιμάνια του Πειραιά με τα δρομολόγια της Blue Star Ferries. Tα πλοία που ταξιδεύοντας μαζί τους, κάθε ταξίδι μετατρέπεται σε μία μοναδική, ανεπανάληπτη εμπειρία.

 

Κάντε online κράτηση στα ‎Blue Star Ferries

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.