‘Symbiosis: The art of living together”: Τα νέα έργα της εικαστικού Νικομάχης Καρακωστάνογλου στο ST. Vincents στην Αμβέρσα

Symbiosis - Νικομάχη Καρακωστάνογλου

Το έργο της εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο η ανθρώπινη ψυχή εξελίσσεται, συνυπάρχει, αποκλίνει και επανασυνδέεται

Η έκθεση ”Symbiosis: The art of living together” με νέα έργα της Ελληνίδας εικαστικού, Νικομάχης Καρακωστάνογλου παρουσιάζεται στο ST. Vincents στην Αμβέρσα έως τις 9 Απριλίου σε συνεργασία με τη γκαλερί OTOMYS.

Η εικαστικός επιχειρεί, μέσα από τη χρήση των μέσων της αλλά και μέσα από τις αισθητηριακές συνάψεις που δημιουργούνται μεταξύ τους, να αποτυπώσει στο χαρτί ένα εκτυφλωτικό φως που θυμίζει το χρυσό της αγιογραφίας.

Μία ακτινοβολούσα ρευστότητα διαπερνά το κάθε έργο, εντείνοντας την τάση της να βρίσκει συνέργεια – μεταξύ των σχεδίων και των γλυπτών της, μεταξύ της ίδιας της τέχνης και του τρόπου που αντανακλά την ανθρώπινη ψυχή, μεταξύ φύσης και ανθρώπου, εντέλει μεταξύ υπαρκτού και ιδεατού κόσμου – στο να ενώνει τα έργα της με τέτοιο τρόπο που να αναδεικνύει τις συμβιωτικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους.

Symbiosis - Νικομάχη Καρακωστάνογλου

Η Νικομάχη Καρακωστάνογλου φέρνει τον κόσμο της στο ST. Vincents στην Αμβέρσα, σε συνεργασία με τη γκαλερί OTOMYS. Η έκθεση ανοίγει με ένα έργο από χρυσή σκόνη αγιογραφίας σε χαρτί, χαρακτηριστικό παράδειγμα της θεμελιώδους σχέσης της με το φως. Το πρώτο δωμάτιο του πάνω επιπέδου, μας συστήνει τις πέρλες της, ιριδίζουσες φόρμες που μοιάζουν να αιωρούνται, θυμίζοντας τους άπειρους μικρόκοσμους της Φύσης και τους πολύτιμους λίθους που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της γης.

Σε αυτή την αλλόκοτη επιμέλεια, δύο βαλσαμωμένα σκαθάρια συνυπάρχουν σε ένα χρυσό κλουβί, δημιουργία της σχεδιάστριας κοσμημάτων LITO, απεικονίζοντας τη σκοτεινή πλευρά της συμβίωσης, καθώς χωρίς αυτή δε θα υπήρχε αμοιβαιότητα. Στο δεύτερο δωμάτιο, η διαδικότητα εξερευνάται μέσα από την έννοια του ζεύγους και μέσα από οπτικές αντιθέσεις, δημιουργώντας μία γήινη ατμόσφαιρα ανάμεσα στα σχέδια και τα γλυπτά της.

Symbiosis - Νικομάχη Καρακωστάνογλου

Τα γλυπτά της έργα, ορμώμενα από τα σχέδια, τελειοποιούν, εξισορροπούν και ανασυνθέτουν τις σχεδιαστικές της φόρμες με τέτοιο τρόπο ώστε ο πηλός παίρνοντας την τελική του μορφή να διατηρεί ίχνη της δημιουργικής πορείας του. Μέσα σε αυτό το γειωμένο περιβάλλον, ο επισκέπτης συναντά ένα κεραμικό γλυπτό που περιστρέφεται στον άξονά του, που συμπληρώνεται από ένα γλυπτό από πηλό, του εικαστικού Ηλία Παπαηλιάκη, από την προσωπική συλλογή της Νικομάχης.

Symbiosis - Νικομάχη Καρακωστάνογλου

Η ανθρώπινη ψυχή αποτελεί το κέντρο του έργου της Νικομάχης Καρακωστάνογλου. Για τη εκείνη, ο τρόπος με τον οποίο συμβιώνουμε αποτελεί μία μορφή τέχνης, που κατευθύνει την αναζήτησή της για να ανακαλύψει τα ίχνη που αφήνουν οι ψυχές στο ταξίδι τους προς την εσωτερική εξέλιξη και την πνευματική αφύπνιση. Το έργο της στην έκθεση ”Symbiosis” εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο η ανθρώπινη ψυχή εξελίσσεται, συνυπάρχει, αποκλίνει και επανασυνδέεται. – Tiffany Jade, Creative Concierge

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.