Στροφή σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Η λύση-κλειδί για το σήμερα και το αύριο

Η ανάπτυξη στην αγορά των ΑΠΕ είναι συνειδητή επιλογή τoυ Ομίλου Motor Oil, γι' αυτό και πριν από λίγο καιρό παρουσίασε τη νέα θυγατρική του εταιρία MORE, που θέτει την παραγωγή καθαρής ενέργειας στο επίκεντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της

Η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια. Ενώ η ανανεώσιμη ενέργεια θεωρείται συχνά ως μια νέα τεχνολογία, η αξιοποίηση της δύναμης της φύσης χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για θέρμανση, μεταφορές, φωτισμό και πολλά άλλα. Ο άνεμος έχει τροφοδοτήσει τις βάρκες για να ταξιδεύουν στις θάλασσες και τους ανεμόμυλους για να αλέθουν τα σιτηρά. Ο ήλιος παρείχε ζεστασιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Thomas Richter @unsplash

Ανάγκη για στροφή σε ΑΠΕ

Οι συμβατικές πηγές ενέργειας δεν υπάρχουν στο περιβάλλον σε αφθονία, ωστόσο οι χρήσεις είναι απεριόριστες και σίγουρα επιβλαβείς. Κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα αλλάζοντας τη σύσταση των αερίων. 

Από τη μία πλευρά λοιπόν, οι συμβατικοί ενεργειακοί πόροι, όπως ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, δεν επαρκούν πλέον για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση της παγκόσμιας οικονομίας και από την άλλη, η αυξανόμενη ρύπανση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή που προκαλούν οι συμβατικές πηγές ενέργειας, είναι και οι σημαντικότεροι λόγοι που η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε το αύριο δεν μπορεί να περιμένει. Αναμφισβήτητα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος βρίσκεται η ενέργεια.

Appolinary Kalashnikova @unsplash

Τι είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) αποτελούν φιλικές μορφές ενέργειας προς το περιβάλλον πολύ απλά γιατί δεν το ρυπαίνουν και δεν απαιτείται για την εκμετάλλευσή τους κάποια ιδιαίτερη και εξαντλητική περιβαλλοντική παρέμβαση. Πρόκειται για ανεξάντλητες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος (αιολική ενέργεια), ο ήλιος (ηλιακή ενέργεια), οι υδατοπτώσεις (υδροηλεκτρική ενέργεια), η γεωθερμία (γεωθερμική ενέργεια), η βιομάζα.

Η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην παραγωγή, εγκατάσταση και εξαγωγή ηλιακών θερμικών συστημάτων και την τρίτη παγκοσμίως. Οι ΑΠΕ είναι σημαντικές για την Ελλάδα. Ο ήλιος και ο αέρας -που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας- είναι πηγές ενέργειας, η οποία δεν θα εξαρτάται από εισαγωγές από άλλες χώρες. Έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής, μικρότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας, επιτρέπουν την αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας, πιο κοντά στην πραγματική ζήτηση, και αποτελούν την αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη των περισσοτέρων από τα σημαντικά βήματα προς την απανθρακοποίηση, όπως το υδρογόνο, τα ανανεώσιμα καύσιμα κλπ.

Αναμφισβήτητα, η κλιματική κρίση και οι γεωπολιτικές εξελίξεις καθιστούν τη στρατηγική ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ λύση-κλειδί για το σήμερα και το αύριο.

Συνειδητή επιλογή του Ομίλου Motor Oil 

Η ανάπτυξη στην αγορά των ΑΠΕ είναι συνειδητή επιλογή τoυ Ομίλου Motor Oil για αυτό και πριν από λίγο καιρό παρουσίασε τη νέα θυγατρική του εταιρία MORE (Motor Oil Renewable Energy). Η MORE, με όραμα να γίνει η ηγέτιδα δύναμη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θέτει την παραγωγή καθαρής ενέργειας στο επίκεντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της. Αναπτύσσεται δυναμικά, με επενδύσεις και έργα μεγάλης αξίας και κομβικής σημασίας, επεκτείνει τις μονάδες παραγωγής και τις υπηρεσίες της, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στη δρόμο της δημιουργίας συνθηκών για ένα βιώσιμο αύριο.

«Προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας μας, θέτοντας την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο. Με ένα τολμηρό αλλά προσεκτικά σχεδιασμένο επενδυτικό πλάνο, ο Όμιλος Μotor Oil απαντά έμπρακτα, με λύσεις, στην ανάγκη των ημερών μας για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, σημαντικές για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Motor Oil, ενώ ο Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής της MORE προσθέτει, στο πλαίσιο της παρουσίασης της MORE: «προχωράμε με στόχο τη δημιουργία περισσότερων προοπτικών, περισσότερων λύσεων, περισσότερων εναλλακτικών με στόχο τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για όλους. Ταυτόχρονα, με την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη που εμπνέει ο Όμιλος Motor Oil, καθώς και με την καινοτομία και την πρωτοπορία ως βασικούς πυλώνες της λειτουργίας μας, στη MORE τολμάμε και επενδύουμε για τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας βιωσιμότητας που θα αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές».

Melissa Askew @unsplash

Το ταξίδι της ανεμογεννήτριας – Με στραμμένη την πυξίδα στο αύριο

Από το παρελθόν κιόλας, ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τη δύναμη του ανέμου για να κινηθεί. Με απλούς τρόπους αλλά πάντα με το όραμα της προόδου, της εξέλιξης. Σήμερα, οι ανεμογεννήτριες μας επιτρέπουν να μετατρέπουμε την ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρισμό. Έτσι η δύναμη του ανέμου, η Αιολική Ενέργεια αποτελεί μια από τις σημαντικότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προέρχεται από μια φυσική και ανεξάντλητη πηγή, είναι καθαρή καθώς δεν παράγει εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δεν εκπέμπει καθόλου ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Συνολικά, σήμερα οι ΑΠΕ εκτός από τις πλέον φιλικές μορφές ενέργειας προς το περιβάλλον, είναι και το σημαντικότερο μέσο συγκράτησης και μείωσης του κόστους ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μόλις τις προηγούμενες ημέρες είδαμε στην πράξη, ότι η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, οδηγεί σε σημαντική μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου πηγών ενέργειας από ΑΠΕ, η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης, η συστηματικά και εστιασμένη ενασχόληση με υπεράκτια αιολικά, αλλά και η εξάπλωση της δραστηριότητας της εταιρίας εκτός ελλαδικών συνόρων, με μεθοδικότητα, συνέπεια, και ακεραιότητα, αποτελούν τα βασικά πλάνα της εταιρείας MORE, για την επίτευξη του μεγαλύτερου οράματος – τη διασφάλιση ενός καθαρότερου και περισσότερο βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.

Αν θέλουμε έναν πιο καθαρό και πιο πράσινο πλανήτη, χρειαζόμαστε περισσότερη Αιολική και Ηλιακή Ενέργεια και θα πρέπει να αυξήσουμε το μερίδιο της καθαρής ενέργειας στο τελικό ενεργειακό μείγμα.

Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να ταξιδέψουν και να φθάσουν στους προορισμούς τους με ασφάλεια. Ξεπερνώντας τεχνικές προκλήσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον ο Όμιλος Motoroil και η MORE δίνουν υπόσχεση για πολλά περισσότερα. Για περισσότερη πρόοδο, περισσότερη καινοτομία, περισσότερη δημιουργία, περισσότερο και καλύτερο μέλλον. Με περισσότερες λύσεις, περισσότερες επιλογές, με το περιβάλλον και τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

tags / Motor Oil

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.