Sterna Art Project 2020 – Island Hopping II: Μια καλλιτεχνική διαδρομή από τον Πειραιά στη Νίσυρο

Με αναφορά στην πρώτη σκηνή της ταινίας «Ξέρω τι έκανες πέρσι το καλοκαίρι» ξεκινά το φετινό Island Hopping

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεις μια ιστορία. Να την πιάσεις απ’ την αρχή, τη μέση ή το τέλος. Να πάρεις τα γεγονότα με τη σειρά που συνέβησαν και να τους αφιερώσεις τον κυριολεκτικό τους χρόνο ή να τα ανακατέψεις, αξιολογήσεις και αρχειοθετήσεις ανάλογα με τη σημασία που θεωρείς ότι έχουν για την έκβαση και το ύφος της ιστορίας. Να ορίσεις πρωταγωνιστές, αφηγητή ή αφηγητές, να την πεις στο πρώτο ή στο τρίτο πρόσωπο, να παρεμβάλεις διαλόγους και ανέκδοτα.

Το 2019, ξεκίνησε το Island Hopping από τη Νίσυρο με προορισμό το τελευταίο νησί του δρομολογίου του πλοίου της γραμμής, το Καστελόριζο. Με πέντε πρωταγωνιστές, τους πέντε καλλιτέχνες, συν τον βασικό πρωταγωνιστή που ήταν η ίδια η Νίσυρος. Στην πορεία προστέθηκαν άλλοι δύο, τα δύο αυτοκίνητα που έφεραν τα έργα τα οποία δημιουργήθηκαν στο νησί, στους επόμενους σταθμούς. Σαν δώρα από έναν τόπο σε έναν άλλο. Στην εξέλιξη της ιστορίας, τα δύο αυτοκίνητα πήραν τον ρόλο του αφηγητή. Φωτογραφίες των αυτοκινήτων σε χαρακτηριστικές τοποθεσίες των διάφορων σταθμών αποτελούν τεκμήριο μιας δράσης που εκτυλίσσεται πριν και μετά το κλικ της μηχανής.

To 2020, το Island Hopping ΙΙ θα ξεκινήσει από την αφετηρία του πλοίου της γραμμής, τον Πειραιά, προς τη Νίσυρο. Χωρικά, η δράση σε αυτό το δεύτερο μέρος της ιστορίας τοποθετείται πριν από τη δράση στο πρώτο μέρος. Νοηματικά, οι συμμετέχοντες, αυτήν τη φορά, θα αναπαραστήσουν με έναν τρόπο (ή καλύτερα θα αναβιώσουν) σημεία της διαδρομής που έφεραν, τον κάθε ένα από τους πέντε, στη Νίσυρο. Έχοντας ήδη πληροφορία, βίωμα και εμπειρία από τον προορισμό και τη συνέχεια της ιστορίας, θα δημιουργήσουν και νέες διηγήσεις, προσωπικές και συλλογικές. Μπορούμε να το παρομοιάσουμε με το sequel μιας ταινίας, όπου στην πλοκή της ιστορίας, το δεύτερο μέρος προηγείται χρονικά του πρώτου ώστε να ολοκληρωθεί.

“Island Hopping, Sterna Art Project 2019.”

Άλλωστε, εξ ορισμού island hopping είναι η διάσχιση μιας θάλασσας από μια σειρά μικρών ταξιδιών μεταξύ νήσων σε αντίθεση με το μακρύ ταξίδι για τον προορισμό χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία η σειρά των ενδιάμεσων σταθμών αλλά ο προορισμός. Η ακριβής ερμηνεία του όρου αναφέρεται στην πραγματικότητα στο πέρασμα των θηλαστικών από έναν ωκεανό, έκφραση με ξεκάθαρες αναφορές στη διάσχιση της Καραϊβικής ως την άφιξη στην Αμερικανική ήπειρο.

Σήμερα, το island hopping είναι συνδεδεμένο με τις καλοκαιρινές διακοπές σε παραπάνω από ένα νησί. Η έννοια της μετανάστευσης που περιέχει ο όρος, πιο συγκεκριμένα, το σπάσιμο αυτής της μετανάστευσης σε μικρά τμήματα μέχρι τον τελικό προορισμό, έχει την μορφή της μετάβασης από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς απαραίτητα να υπάρχει τελικός προορισμός ή τουλάχιστον χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία ούτε ο προορισμός, ούτε οι ενδιάμεσες στάσεις.

Συμβαίνει το ίδιο, άραγε, και με το φινάλε μιας ιστορίας που την έχεις σπάσει σε μικρότερα τμήματα; Το 2019, οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν στη Νίσυρο. Είχαν όλοι ξαναβρεθεί εκεί, είτε μόνοι, είτε σε διάφορους συνδυασμούς μαζί. Είχαν όλοι ξανασυνεργαστεί με τον STERNA. Είχαν άρα ήδη αναπτύξει κοινό λεξιλόγιο και εμπειρίες. Με αυτά ως καταλύτη, έφερε ο καθένας στο τραπέζι σημεία της προσωπικής του καλλιτεχνικής πρακτικής, επιθυμίες και αναμνήσεις. Δούλεψαν με αυτά και προέκυψαν μια σειρά έργων και δράσεις τα οποία δε θα μπορούσαν ποτέ να είχαν προκύψει ακριβώς έτσι παρά μόνο από τους συγκεκριμένους ανθρώπους, στον συγκεκριμένο τόπο τη συγκεκριμένη στιγμή. Για αυτό μπορούν να θεωρηθούν πρωτότυπα προϊόντα της Νισύρου, ικανά να ταξιδέψουν αντίστροφα στον χώρο και στον χρόνο.

Το 2020, για το Island Hopping ΙΙ, συμπυκνώνονται τα δεδομένα. Τα νησιά-σταθμοί είναι τόποι εξερεύνησης στοιχείων μιας ιστορίας που εξελίσσεται. Τα ευρήματα θα αποτελέσουν όχι μόνο τα υλικά για νέα έργα αλλά και δώρα, προσφορές για το νησί της Νισύρου και τους επισκέπτες της. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεις μια ιστορία και κάθε φορά αλλάζοντας λίγο τα δεδομένα προκύπτει μία νέα, μοναδική.

Το ταξίδι θα ξεκινήσει με βίντεο-παρουσίαση των έργων του Island Hopping 2019 μέσα στο πλοίο της γραμμής. Αυτό θα αποτελέσει την πρώτη σεκάνς της νέας αυτής αφήγησης, έχοντας ως αναφορά την πρώτη σκηνή στην ταινία “Ξέρω τι έκανες πέρσι το καλοκαίρι”. Τα νέα έργα θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία στη Νίσυρο από 3 έως 30 Αυγούστου.»

Info:

2 / 7 – 30 / 8 / 2020
Συμμετέχοντες: Πάκυ Βλασσοπούλου, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Ντόρα Οικονόμου
Δημιουργικός διευθυντής: Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης
Τοποθεσία: Πειραιάς, Λειψοί, Λέρος, Κάλυμνος, Νίσυρος

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.