Σπάνιοι χρυσοί θησαυροί ανακαλύφθηκαν σε πόλη 2.000 ετών στη Σαουδική Αραβία, ανάμεσά τους μια επιγραφή σε αρχαία αραβική γραφή

Οι αρχαιολόγοι που έκαναν ανασκαφές στην περιοχή Al-Ukhdud έφεραν στο φως σπάνιους θησαυρούς που χρονολογούνται από την προϊσλαμική εποχή

Μια πόλη που όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα, έσφυζε κυριολεκτικά από ζωή. Άνθρωποι συνωστίζονταν στους δρόμους μιας αρχαίας πόλης στη Σαουδική Αραβία, έμποροι και τεχνίτες γέμιζαν την αγορά με τα εμπορεύματά τους, ενώ οι αγρότες πουλούσαν την τελευταία σοδειά τους. Ένας μεταφορέας δούλευε μέσα στην πόλη, κάνοντας παραδόσεις, ενώ άλλοι με χρυσά κοσμήματα περιεργάζονταν τους πάγκους. Το κάποτε ζωντανό σκηνικό ξεθώριασε στα σκονισμένα ερείπια της Al Ukhdud, με θραύσματα των κατοίκων της κάτω από την άμμο της ερήμου. Οι κάτοικοι της πόλης ηλικίας 2.000 ετών αναφέρονται ως οι «άνθρωποι του Groove».

Photo: MOC HERİTAGE

Η πόλη άκμασε από το 600 π.Χ. έως το 300 μ.Χ. περίπου, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Νατζράν. Η ανασκαφή των εγκαταλελειμμένων ερειπίων αποκάλυψε πολλαπλά κτίρια, ένα κάστρο, κεραμικά και πολυάριθμες πέτρινες επιγραφές. Το Νατζράν βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων της Σαουδικής Αραβίας και της Υεμένης, περίπου 500 μίλια νοτιοανατολικά της Μέκκας.

Οι αρχαιολόγοι που έκαναν ανασκαφές στην περιοχή Al-Ukhdud έφεραν στο φως μερικούς σπάνιους θησαυρούς που χρονολογούνται από την προϊσλαμική εποχή, ανέφερε η Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας.

Aνακάλυψαν μία από τις μεγαλύτερες γνωστές πλάκες που φέρουν τη Musnad, ή αλλιώς την προϊσλαμική γραφή της νότιας Αραβίας, στο χώρο ανασκαφών Al Ukhdud στην περιοχή Najran της χώρας. Αποκαλύφθηκαν επίσης άλλα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων τρία χρυσά δαχτυλίδια και μια χάλκινη κεφαλή ταύρου.

Photo: MOC HERİTAGE
Photo: MOC HERİTAGE

Η Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας ανακοίνωσε την εύρεση αυτών των προϊσλαμικών τεχνουργημάτων στο Twitter, δηλώνοντας ότι οι ανακαλύψεις «ρίχνουν ένα μοναδικό φως στον αρχαίο πολιτισμό» που υπήρχε στη νότια Σαουδική Αραβία. Η επιτροπή χαρακτήρισε την ανακάλυψη «συναρπαστική» και τα ευρήματα «σπάνια».

Με μήκος επτάμισι μέτρα και πλάτος ενάμισι μέτρο, η αρχαία επιγραφή είναι η μεγαλύτερη του είδους της που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην περιοχή. Αρχικά ανήκε στον Wahib Eil bin Magan, ο οποίος ζούσε στην περιοχή και εργαζόταν ως μεταφορέας νερού, η βιογραφία του οποίου περιγράφεται λεπτομερώς στο σκάλισμα.

Ο όρος Musnad προέκυψε κατά τους πρώιμους ισλαμικούς χρόνους για να περιγράψει επιγραφές γραμμένες με τους χαρακτήρες της αρχαίας γραφής. Ορισμένα από τα παλαιότερα παραδείγματα χρονολογούνται στο πρώτο μισό της πρώτης χιλιετίας π.Χ.

Τα τρία δαχτυλίδια, έχουν το καθένα έναν λεπτό χρυσό λοβό σε σχήμα πεταλούδας στην κορυφή και μια μικρή κλειδαριά στην πλευρά που συνδέει τα άκρα τους. Άλλα κομμάτια που βρέθηκαν στην περιοχή περιλαμβάνουν αρκετά κεραμικά πιθάρια και ένα κεραμικό δοχείο που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον τρίτο αιώνα π.Χ.

Το κεφάλι του ταύρου απεικονιζόταν συνήθως στην τέχνη σε όλα τα προϊσλαμικά βασίλεια της νότιας Αραβίας, καθώς συμβόλιζε τη δύναμη, τη γονιμότητα και την αναπαραγωγή, καθώς και τη σοφία και τη θεότητα. Το τεχνούργημα στο Al Ukhdud έχει ίχνη οξείδωσης και επί του παρόντος βρίσκεται υπό αποκατάσταση.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.