14 Μαρτίου, 2023 •

Sentinel: Μια πλατφόρμα που λύνει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ναυτιλίας στον δρόμο για το digitalization

Κείμενο: Νούλα Μπίτσικα

Η καινοτόμος προσέγγιση που μειώνει τον όγκο της πληροφορίας

Η παγκόσμια ναυτιλία είναι στην αρχή ενός μεγάλου μετασχηματισμού και στο κέντρο αυτού του μετασχηματισμού είναι αυτό που ονομάζεται digitalization.

Το Sentinel είναι μια πλατφόρμα που σχεδιάστηκε για να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ναυτιλίας στο δρόμο για το digitalization: Στο πως να γίνεται η συγκέντρωση, επεξεργασία και παροχή δεδομένων υψηλής πιστότητας από τα πλοία προς αυτούς που τα χρειάζονται.

Πρόκειται για μια τελείως διαφορετική προσέγγιση από τις υπάρχουσες που γεννήθηκε μέσα από την ενασχόληση της ομάδας με το telecom κομμάτι της ναυτιλίας. Το digitalization στη ναυτιλία περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα εννοιών που ξεκινά από την καλύτερη παρακολούθηση της κατανάλωσης καυσίμων και φτάνει μέχρι τα πλήρως αυτόνομα πλοία.

Σε αυτό το νέο μοντέλο, τα data αποτελούν όπως χαρακτηριστικά λέγεται «το νέο πετρέλαιο» (Data is the new oil). Μέσα από την επαφή της ομάδας με το ναυτιλιακό χώρο, εντοπίστηκε αυτή η ανάγκη και διαπιστώθηκε πόσο δύσκολο ήταν στην πράξη για τις ναυτιλιακές εταιρείες να συγκεντρώσουν δεδομένα από τα πλοία, όχι γιατί αυτά δεν υπήρχαν αλλά επειδή τόσο οι συνθήκες που επικρατούν, αλλά και ο τρόπος με την οποίο προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν τα δεδομένα παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα.

Το Sentinel, σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα με μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από τις υπάρχουσες που επικεντρώνονται σε επιμέρους συλλογή δεδομένων και όχι στη συνολική διαχείριση των data πάνω στο πλοίο.

Έτσι αντί να αποστέλλονται όλα τα δεδομένα στη στεριά, αυτά αποθηκεύονται στην αρχική τους μορφή πάνω στο πλοίο, και μετά γίνεται η επεξεργασία τους πάνω στο πλοίο, μειώνοντας τον όγκο της πληροφορίας.

Με αυτό τον τρόπο γίνεται πολύ ευκολότερη η πρόσβαση στις πληροφορίες καθώς και η δυνατότητα ανάπτυξης νέων εφαρμογών που θα προσφέρουν μεγάλη προστιθέμενη αξία, σε πληροφορία που μέχρι πρότινος οι ναυτιλιακές εταιρείες «πετούσαν στη θάλασσα».

Το πρωτότυπο της πλατφόρμας δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ένα Aframax tanker 110.000 DWT τόνων μιας μεγάλης Ελληνικής ναυτιλιακής και βρίσκεται στην τελική φάση της ανάπτυξης για την εγκατάσταση του στο σύνολο του στόλου της.

Επίσης υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με αρκετές άλλες εταιρείες για την πιλοτική εγκατάσταση του συστήματος και σε αυτές.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.