Προβολές ταινιών από γυναίκες δημιουργούς στο WOW – WΟΜΕΝ OF THE WORLD στο ΚΠΙΣΝ

Προβάλλονται το ντοκιμαντέρ ”The Janes” των Tia Lessin και Emma Pildes και η ταινία μυθοπλασίας «Άκουσέ με» της Μαρίας Ντούζα

Από την 1η έως τις 3 Απριλίου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει το πρώτο φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το WOW Foundation, τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο αφιερωμένη σε γυναίκες, κορίτσια και non-binary άτομα.

Το WOW Aθήνα, το οποίο στην Ελλάδα παρουσιάζεται σε συνεργασία με το British Council και με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, περιλαμβάνει ομιλίες με καλεσμένες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητήσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, mentoring sessions, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές και πολλά άλλα, σε μία μεγάλη διοργάνωση που έχει σκοπό να ενδυναμώσει τις γυναίκες και τις θηλυκότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και τις ανισότητες που συναντούν καθημερινά, αλλά και να γιορτάσει τις νίκες που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα αναδεικνύοντας πρόσωπα και ιστορίες που εμπνέουν.

Πολυσυλλεκτικό και διαθεματικό, το φεστιβάλ εστιάζει στην ελληνική πραγματικότητα σήμερα, αλλά, ταυτόχρονα, στρέφει το βλέμμα και στα κοινά ζητήματα και τις προκλήσεις που απασχολούν όλη την υφήλιο.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW Aθήνα προβάλλονται δύο ταινίες από γυναίκες δημιουργούς: η πρώτη είναι το επίκαιρο ντοκιμαντέρ ”The Janes” των Αμερικανίδων Tia Lessin και Emma Pildes και η δεύτερη, η ταινία μυθοπλασίας «Άκουσέ με» της Ελληνίδας Μαρίας Ντούζα.

Αναλυτικά:

The Janes (2022)

To Σάββατο 1 Απριλίου στις 20.30 στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ ”The Janes” που αφηγείται την ιστορία μιας παράνομης ομάδας γυναικών, που συνθηματικά ονομάζονταν όλες Τζέιν, και στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στο Σικάγο βοηθούσαν γυναίκες να κάνουν οικονομικά προσιτές και ασφαλείς αμβλώσεις σε μία περίοδο που αυτές ήταν παράνομες.

Σε σκηνοθεσία της υποψήφιας για Όσκαρ, Tia Lessin, και της υποψήφιας για Emmy, Emma Pildes, το ντοκιμαντέρ ”The Janes” παρουσιάζει αφηγήσεις από τις γυναίκες του δικτύου, πολλές από τις οποίες μιλούν στην κάμερα για πρώτη φορά. Αψηφώντας τη νομοθεσία της πολιτείας που απαγόρευε τις αμβλώσεις, την Καθολική Εκκλησία που τις καταδίκασε αλλά και τη μαφία του Chicago, οι Janes έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή για να βοηθήσουν τις γυναίκες που είχαν ανάγκη. Στην προ-Roe v. Wade εποχή – μια εποχή που η άμβλωση ήταν έγκλημα στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ και που ακόμη και η κυκλοφορία σχετικών πληροφοριών ήταν κακούργημα στην πολιτεία του Illinois – οι Janes παρείχαν χαμηλού κόστους ή δωρεάν αμβλώσεις σε περίπου 11.000 γυναίκες.

Θα προηγηθεί εισαγωγικό βίντεο της Emma Plides, συν-σκηνοθέτριας και παραγωγού του ”The Janes”.

Με το πέρας της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τις Eileen Smith και Diane Stevens, μέλη των ”Janes” που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ηλιάνα Μάγρα.
Η ταινία θα προβληθεί με υπότιτλους.
Στη συζήτηση θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία προς και από την αγγλική γλώσσα καθώς και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Άκουσέ με (2022)

Την Κυριακή 02 Απριλίου στις 20.30 στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και σε συνεργασία με το WIFT GR (Women in Film and Television) θα προβληθεί η ταινία μυθοπλασίας «ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ» σε σενάριο και σκηνοθεσία Μαρίας Ντούζα. Πρόκειται για μια ταινία με θέμα την επικοινωνία και την ανάγκη να ανήκεις. Στο κέντρο της ιστορίας

βρίσκεται η κωφή έφηβη Βαλμίρα, που, όταν αναγκάζεται να αφήσει το Σχολείο Κωφών στην Αθήνα και να επιστρέψει στο νησί που ζει ο πατέρας της, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αδιαφορίας και της απομόνωσης, όχι μόνο εξαιτίας των προκαταλήψεων του χωριού, αλλά κυρίως των δικών της.

Τοποθετημένη σε ένα χειμωνιάτικο νησί, η ταινία παρακολουθεί τα βάσανα και τις περιπέτειες ανθρώπων – μικρών και μεγάλων – που δυσκολεύονται να καταλάβουν και να αποδεχτούν ο ένας τον άλλον. Γίνεται, έτσι, ένας στοχασμός πάνω στη μοναξιά και την απομόνωση που γεννιούνται από την αδυναμία, τον φόβο και την αντίστασή μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους.

Η κώφωση της Βαλμίρας λειτουργεί ως μια μεταφορά τόσο της ανάγκης μας να ακούσουμε, όσο και της επιλογής μας να μην ακούσουμε, της επιθυμίας μας να γίνουμε κατανοητοί, αλλά της απροθυμίας μας να καταλάβουμε. Ο εγωισμός μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Το αντίδοτο σε αυτόν είναι η συμπόνια και η καλοσύνη που ορίζουν την ανθρωπιά μας.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ διεθνώς.
Με το πέρας της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτρια Μαρία Ντούζα και την πρωταγωνίστρια Ευθαλία Παπακώστα.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Όλγα Μαλέα, σκηνοθέτις, μέλος ΔΣ του WIFT GR.

Συντελεστές:

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα
Παραγωγός: Μιχάλης Σαραντινός (Steficon)
Συμπαραγωγός: Ivan Tonev (ArsDigital)
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Zαφείρης Επαμεινώνδας
Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή
Ήχος: Γκιόργκι Φιλίποφ
Σκηνικά: Όλγα Λεοντιάδου
Κοστούμια: Αγγελική Παναγιώτου, Άννα Καραμουσλή
Μακιγιάζ: Χαρά Μαυροφρύδη
Μουσική & Sound Art: Άννα Στερεοπούλου
Παίζουν: Ευθαλία Παπακώστα, Δημήτρης Κίτσος, Γιώργος Πυρπασόπουλους, Νίκος Κουκάς, Yoana Bukovska – Davidova, Ευαγγελία Ανδρεαδάκη.

Η ταινία θα προβληθεί με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους.
Για τη συζήτηση, θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.