«Ποτέ δεν σε κοιτάζω από τη θέση από την οποία με βλέπεις εσύ»: Η εικαστική εγκατάσταση του Olaf Nicolai παρουσιάζεται στο Καλλιμάρμαρο

Ο Γερμανός καλλιτέχνης παρουσιάζει μέρος μιας σειράς φωτογραφιών που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας έναν παραβολικό καθρέφτη - τον ίδιο που χρησιμοποιείται κάθε δύο χρόνια για να ανάψει την Ολυμπιακή δάδα με τις ακτίνες του ήλιου

5 Ιουνίου 2024
- 7 Ιουλίου, 2024

«Ποτέ δεν σε κοιτάζω από τη θέση από την οποία με βλέπεις εσύ» είναι ο τίτλος της τελευταίας
εικαστικής εγκατάστασης του Olaf Nicolai, η οποία παρουσιάζεται στην πλατεία του Παναθηναϊκού Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας από τις 5 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου.

Οι δύο φωτογραφίες που παρουσιάζονται στις ειδικά κατασκευασμένες μεταλλικές κατασκευές, τραβήχτηκαν τον Ιούνιο του 2022 στην Αρχαία Ολυμπία. Είναι μέρος μιας σειράς φωτογραφιών που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας έναν παραβολικό καθρέφτη – τον ίδιο καθρέφτη που χρησιμοποιείται κάθε δύο χρόνια για να ανάψει την Ολυμπιακή δάδα με τις ακτίνες του ήλιου. Ο παραβολικός καθρέφτης φέρνει στο νου δημοσιευμένες εικόνες της τελετής αφής της Ολυμπιακής φλόγας και της επακόλουθης λαμπαδηδρομίας, τελετουργίες που εγκαινιάστηκαν για τους  Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. Αυτές οι συμβολικές χειρονομίες ενσωματώνονται στον «παραβολικό καθρέφτη», που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Οι φωτογραφίες του Olaf Nicolai απεικονίζουν το τοπίο και τον ιστορικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας ως αναμορφικό, αιθέριο, με αιωρούμενες παραμορφώσεις. Οι αναμορφικές αυτές εικόνες διασπούν τις κλασικές έννοιες της προοπτικής, δημιουργώντας οπτικές που αποσταθεροποιούν τις έννοιες μιας σταθερής υποκειμενικότητας, υποδηλώνοντας μια πιο κυκλική διαδικασία όρασης. Μέσα σε κάθε παραμόρφωση, η προοπτική του υποκειμένου είναι πάντα κάπως παρούσα, επιτρέποντάς μας να θέσουμε το ερώτημα: Ποιός ακριβώς κοιτάζει τι; Ή, όπως έγραψε ο ψυχαναλυτής Lacan στο κεφάλαιό του για την αναμόρφωση, παραθέτοντας τον Γάλλο ποιητή Valery, «Βλέπω τον εαυτό μου να βλέπει τον εαυτό μου». 

 

“I never look at you from the place from which you see me”, 2023. Courtesy Galerie EIGEN + ART Leipzig/Berlin. Installation view: Uwe Walter, Berlin

 

Τα εκτιθέμενα έργα αποκαλύπτουν εικόνες που αναδύονται όταν ένας παραβολικός καθρέφτης αντιμετωπίζει έναν άλλο τύπο καθρέφτη—μια φωτογραφική μηχανή—αντί για μια δάδα. Όπως λέει ο Nicolai, «Οι φωτογραφίες μου κάνουν ορατό ένα παράδοξο». Αυτές οι εικόνες παράγονται από έναν καθρέφτη σχεδιασμένο να αντανακλά όσο το δυνατόν λιγότερο. Οι παραβολικοί καθρέπτες δεν σχεδιάζονται για να αντανακλούν φως, αλλά για να «καταρρίπτουν» εικόνες. Επομένως, αυτές οι φωτογραφίες παράγονται από έναν καθρέφτη σχεδιασμένο να αντανακλά όσο το δυνατόν λιγότερο από τον κόσμο που αντικρίζει.

Στις δύο αυτές φωτογραφίες συναντάμε επίσης εικόνες που παρουσιάζουν φασματικές αφηγήσεις προηγούμενων αγώνων που έλαβαν χώρα τόσο στην Αρχαία Ολυμπία αλλά και στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Αυτές οι εικόνες επιπλέον αποτελούν μια αντανάκλαση της εγγενούς πολυπλοκότητας της φωτογραφικής διαδικασίας αυτής καθαυτής, καθώς και της αμοιβαιότητας της όρασης και των επιδράσεων της σχεσιακότητας της ύπαρξης.

Στο πλαίσιο της εικαστικής αυτής εγκατάστασης στην πλατεία του Παναθηναϊκού σταδίου, που σχεδιάστηκε αρχικά για να φιλοξενήσει τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896, δημιουργείται μια παιχνιδιάρικη ανατροπή στα σημεία θέασης: αντανακλάται μια αρχαία προοπτική στην σύγχρονη και μια σύγχρονη προοπτική στην αρχαία, καθοριστικές και οι δύο στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Ενόψει των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, η επιτόπια αυτή εγκατάσταση που συνδιαλέγεται με το Στάδιο, διερευνά την περίπλοκη ιστορία των σύγχρονων Αγώνων σε σχέση με την αρχαία έκδοσής τους, τον ρόλο που διαδραματίζουν στην οικοδόμηση της εθνικής ταυτότητας της σύγχρονης Ελλάδας, καθώς και τον πολιτικό και κοινωνικό ρόλο που αντικατοπτρίζουν. Οι Αγώνες είναι μια ηχώ της εποχής τους, όπως και εμείς.

Ο Olaf Nicolai (1962) είναι Γερμανός καλλιτέχνης που χρησιμοποιεί μια εννοιολογική προσέγγιση στην καλλιτεχνική πρακτική του που εκτείνεται σε όλο το φάσμα των μέσων. Ο καλλιτέχνης δίνει έμφαση στις υλικές μορφές των αντικειμένων για να διεγείρει διαδικασίες σκέψης και ενατένισης. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

 

“I never look at you from the place from which you see me”, 2023. Courtesy Galerie EIGEN+ ART Leipzig/Berlin

Συντελεστές

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: 5 Ιουνίου, 20:00
Ημερομηνίες: 5 Ιουνίου -7 Ιουλίου 2024
Τοποθεσία: Παναθηναϊκό Στάδιο / Καλλιμάρμαρο

Είσοδος ελεύθερη

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου, Αθήνα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.