Ζωγραφικά, γλυπτικά έργα και εγκαταστάσεις για τη συλλογική μνήμη αλλά και την απώλειά της

Ο Δήμος Παξών παρουσιάζει την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο Post Vacation Blues που θα πραγματοποιηθεί στο παλαιό σχολείου Λογγού, από τις 4 έως και 31 Ιουλίου 2014.

Η έκθεση Post Vacation Blues αποτελεί την πρώτη ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται σε ένα από τα ιστορικά κτίρια του νησιού, στο παλαιό σχολείο Λογγού, σε παραγωγή του Δήμου Παξών. Αποσκοπεί στο να συγκεράσει τα έργα έξι καλλιτεχνών, με πολύ ιδιαίτερο και διαφορετικό εικαστικό λόγο που όμως χαρακτηρίζεται από κοινούς «τόπους» και μια έντονη ευαισθησία σχετικά με αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα έργα που θα εκτεθούν, ζωγραφικά, γλυπτικά ή in situ εγκαταστάσεις αναφέρονται στη συλλογική μνήμη αλλά και στην απώλειά της, στις έννοιες του «δικτύου» και πλέγματος που πηγάζουν μέσα από την γεωμετρία της φύσης, στην πιθανή συνύπαρξη ευγένειας, λεπτότητας, ωμότητας και βίας ή στη διερεύνηση της ανθρώπινης προσωρινότητας.

Αφαιρετικά τοπία πάνω σε γύψο συνδιαλέγονται με “ξεφουσκωμένα” γλυπτικά προσωπεία και θραύσματα ενός αρχαϊκού παρελθόντος ενώ παράλληλα, ζωγραφικά έργα με υφές εννοιολογικού και ρεαλιστικού βάθους αλληλεπιδρούν με μεγάλα μαύρα πλέγματα ή μικρών διαστάσεων έργα που ερευνούν λεπτομερείς διαδικασίες που σχετίζονται με κάποια αρχιτεκτονική και τείνουν να μιλούν για την αλήθεια και τη καθαρότητα. 

Την έκθεση θα συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος ο οποίος πέρα από τα έργα των καλλιτεχνών δοσμένα με τρόπο που θα αποκαλύπτουν τον διάλογο που έχει προϋπάρξει, θα περιλαμβάνει και θεωρητικό κείμενο του ιστορικού τέχνης & επιμελητή Σωτήριου Μπαχτσετζή. Ο κατάλογος θα αποτελέσει τεκμήριο της έκθεσης και τέλος, θα λειτουργεί και ως ένα “οπτικό ημερολόγιο” της διαδικασίας των δημιουργών σε συνάρτηση με το ίδιο το νησί.

Διαβάστε επίσης:
Οδοιπορικό στους Παξούς, της Νάντιας Δρακούλα

Συντελεστές

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αλέξανδρος Κόκκινος, Γιώργος Μαραζιώτης, Αναστασία Παπαλεωνίδα- Πούντζα, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Γιώργος Τσεριώνης, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας