”Portals” στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο: 59 καλλιτέχνες από 27 χώρες για έναν κόσμο που χρειάζεται θεραπεία και ενότητα

PORTALS

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων και του ΝΕΟΝ, η έκθεση εξερευνά τη σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από έργα με θέματα την Κίνηση, το Κοινό Βίωμα, τη Σύνδεση, το Σπίτι

11 Ιουνίου 2021
- 31 Δεκεμβρίου, 2021

Με 59 καλλιτέχνες από 27 χώρες και 15 νέες αναθέσεις έργων από τον ΝΕΟΝ, ανοίγει στο κοινό στις 11 Ιουνίου η έκθεση ”Portals” | «Πύλη» στον αναμορφωμένο χώρο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων και του ΝΕΟΝ.

Τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, αφ’ ενός την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση και αφ’ ετέρου στην περίοδο της πανδημίας που συνταράσσει τα κράτη και τις κοινωνίες των ανθρώπων, η έκθεση ”Portals” | «Πύλη» φιλοδοξεί να αναπτύξει μηνύματα, ιδέες και προβληματισμούς της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, προσεγγίζοντας τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μέσα από την αλλαγή και την ανατροπή. Η επιμέλεια είναι της Ελίνας Κουντούρη, Διευθύντριας ΝΕΟΝ, και της Madeleine Grynsztejn, Pritzker Director, Museum of Contemporary Art Chicago.

PORTALS
Apostolos Georgiou

Έμπνευση για την έκθεση αποτέλεσε άρθρο της συγγραφέα Arundhati Roy, ότι η πανδημία είναι μια πύλη, ένα σημείο μετάβασης από έναν κόσμο σε έναν άλλο. Θεωρώντας ότι το ρήγμα που δημιούργησε η πανδημία σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο ανοίγει μια πύλη, μένει σε εμάς να πραγματευτούμε τη μετάβασή μας μέσα από αυτήν. «Μπορούμε να επιλέξουμε να την περάσουμε», προτείνει, «σέρνοντας πίσω μας τα κουφάρια από τις προκαταλήψεις και το μίσος μας, την πλεονεξία μας, τις τράπεζες δεδομένων και τις νεκρές ιδέες μας, τα νεκρά ποτάμια και τους μολυσμένους ουρανούς μας. Ή μπορούμε να τη διαβούμε ανάλαφρα, με λίγες αποσκευές, έτοιμοι να φανταστούμε έναν άλλο κόσμο».

PORTALS
Adriana Varejao

Η έκθεση ”Portals” | «Πύλη» πραγματοποιείται στο αναμορφωμένο από τον ΝΕΟΝ κτίριο του πρώην Καπνεργοστασίου, το οποίο αναδεικνύεται σε έναν σύγχρονο πολιτιστικό πυρήνα, ανοιχτό σε όλους. Σε αυτό το χώρο, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο εκφράζουν τον πλουραλισμό των ιδεών και προσεγγίζουν θέματα για τη συλλογικότητα, την πολιτιστική κατανόηση της ιστορίας και της πολιτικής, το δημόσιο χώρο, το κοινό μας παρελθόν, παρόν και μέλλον. Η έκθεση ”Portals” | «Πύλη» εξερευνά τη σύγχρονη πραγματικότητα και αποτίει φόρο τιμής σε έναν κόσμο που χρειάζεται θεραπεία και ενότητα.

Συνολικά 59 καλλιτέχνες από 27 χώρες, με διαφορετικές καταβολές και προέλευση, δημιουργούν έργα με τη χρήση διαφόρων μέσων -εγκαταστάσεις, εικαστικά, γλυπτικά, φωτογραφία και performance- και αναπτύσσουν θέματα όπως η Κίνηση, το Κοινό Βίωμα, η Σύνδεση, το Σπίτι. Μεταξύ αυτών, 15 νέες αναθέσεις του ΝΕΟΝ ειδικά για το χώρο του Καπνεργοστασίου εμπλουτίζουν και αναλύουν τις κεντρικές ιδέες της έκθεσης. Οι νέες αναθέσεις είναι προς τους καλλιτέχνες Αναστασία Δούκα, Brendan Fernandes, Elif Kamisli, Πάνο Κοκκινιά, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Glenn Ligon, Μαρία Λοϊζίδου, Teresa Margolles, Ad Minoliti, Duro Olowu, Gala Porras-Kim, Michael Rakowitz, Αλέξανδρο Τζάννη, Adrián Villar Rojas και Danh Võ.

PORTALS
Sonia Gomes

Η ”Portals” | «Πύλη» θα περιλαμβάνει προγράμματα σχετικά με το κτίριο του Καπνεργοστασίου και την ιστορία του, που θα αναπτυχθούν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Βουλής, ενώ θα υλοποιηθούν παράλληλες δράσεις όπως συζητήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Παράλληλα με τη υλική παρουσίαση, θα λειτουργεί και μια διαδικτυακή «πύλη». Η εφαρμογή του ΝΕΟΝ για κινητά θα δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να περιηγηθεί αυτόνομα στην έκθεση, να δει εικόνες των έργων και να μάθει πληροφορίες για τα έργα και τους δημιουργούς τους. Επιπλέον, οι χρήστες θα ενημερώνονται για όλες τις παράλληλες δράσεις προκειμένου να μπορέσουν, με ασφάλεια και σύμφωνα με τις υγειονομικές οδηγίες, να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους στο χώρο του Καπνεργοστασίου. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη για iOS και Android.

PORTALS
Jannis Kounellis

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης 2021, αποτέλεσμα της συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, για το επετειακό έτος 2021, με σκοπό την ανάδειξη, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, της δυναμικής των δημοκρατικών θεσμών στις προκλήσεις της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας μέσα από τη διάσταση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η συνεργασία των δύο φορέων ανακοινώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2020, από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, τον ιδρυτή του ΝΕΟΝ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο και τη διευθύντρια του ΝΕΟΝ κ. Ελίνα Κουντούρη, σε εκδήλωση στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός κοινής ωφέλειας ΝΕΟΝ ιδρύθηκε το 2013 από το συλλέκτη και επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Ο ΝΕΟΝ φιλοδοξεί να φέρει το σύγχρονο πολιτισμό κοντά στο σύγχρονο πολίτη, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει. Συγχρόνως, επιδιώκει να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη. Να συμβάλει στην αποκατάσταση της σχέσης του πολίτη με τη λειτουργία και τα δρώμενα της πόλης του.

Ο ΝΕΟΝ δεν περιορίζεται σε ένα μόνον χώρο. Έδρα του είναι ολόκληρη η πόλη, το ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Είναι ένας ζωντανός και ενεργός συνομιλητής με την κοινωνία, τους θεσμούς και το κοινό. Ο ΝΕΟΝ υλοποιεί τους στόχους του μέσα από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και συζητήσεις, προγράμματα χορηγιών και υποτροφιών και τη δημιουργία ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών και ανταλλαγών. Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενισχύει τη δραστηριότητα δημοσίων και ιδιωτικών φορέων με σκοπό τη διάδοση της σύγχρονης τέχνης. Ο ΝΕΟΝ επιδιώκει να αναδείξει τον πολιτισμό ως βασικό μοχλό προόδου και ανάπτυξης.

*Cover Photo: Adam Pendleton

Συντελεστές

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες (κατά αλφαβητική σειρά):

Νίκος Αλεξίου (Ρέθυμνο, 1960 – Αθήνα, 2011), El Anatsui (γενν. 1944, Γκάνα), Δημήτρης Αντωνίτσης (γενν. 1966, Αθήνα), Kutluğ Ataman (γενν. 1961, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία), Απόστολος Γεωργίου (γενν. 1952, Θεσσαλονίκη), Joana Choumali (γενν. 1974, Αμπιτζάν, Ακτή Ελεφαντοστού), Αναστασία Δούκα (γενν. 1979, Αθήνα), Ειρήνη Ευσταθίου (γενν. 1980, Αθήνα), Brendan Fernandes (γενν. 1979, Ναϊρόμπι, Κένυα), Jeffrey Gibson (γενν. 1972, Κολοράντο Σπρινγκς, Η.Π.Α.), Robert Gober (γενν. 1954, Γουάλινγκφορντ, Η.Π.Α.), Βαγγέλης Γκόκας (γενν. 1969, Κόρινθος), Sonia Gomes (γενν. 1948, Καϊτανόπολις, Βραζιλία), Felix Gonzalez-Torres (Κούβα, 1957 – Μαϊάμι, Η.Π.Α. 1996), Shilpa Gupta (γενν. 1976, Μουμπάι, Ινδία), Elif Kamisli (γενν. 1981, Εσκί Σεχίρ, Τουρκία), Βλάσης Κανιάρης (1928-2011, Αθήνα), Kapwani Kiwanga (γενν. 1978, Χάμιλτον, Καναδάς), Πάνος Κοκκινιάς (γενν. 1965, Αθήνα), Χρυσάνθη Κουμιανάκη (γενν. 1985, Ηράκλειο Κρήτης), Γιάννης Κουνέλλης (Πειραιάς, 1936 – Ρώμη, 2017), Louise Lawler (γενν. 1947, Μπρόνξβιλ, Η.Π.Α.), Glenn Ligon (γενν. 1960, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.), Liliane Lijn (γενν. 1939, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.), Μαρία Λοϊζίδου (γενν. 1958, Λεμεσός, Κύπρος), Tala Madani (γενν. 1981, Τεχεράνη, Ιράν), Teresa Margolles (γενν. 1963 στο Κουλιακάν, Μεξικό), Steve McQueen (γενν.1969, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο), Sidsel Meineche Hansen (γενν. 1981, Σκάντερμποργκ, Δανία), Marisa Merz (1926-2019, Τορίνο, Ιταλία), Ad Minoliti (γενν. 1980 στο Μπουένος Άιρες, Αργεντινή), Κώστας Μπασάνος (γενν. 1961, Καμ. Βούρλα), Άλεξ Μυλωνά (1920-2016, Αθήνα), Toyin Ojih Odutola (γενν. 1985, Ile-Ife, Νιγηρία), Duro Olowu (γενν. 1965, Λάγος, Νιγηρία), Μυρτώ Ξανθοπούλου (γενν. 1981, Ελσίνκι, Φινλανδία), Μαρία Παπαδημητρίου (γενν. 1957, Αθήνα), Δημήτρης Παπαϊωάννου (γενν. 1964, Αθήνα), Cornelia Parker (γενν. 1956, Τσεσάιρ, Ηνωμένο Βασίλειο), Adam Pendleton (γενν. 1984, Ρίτσμοντ, Η.Π.Α.), Solange Pesoa (γενν. 1961, Φέρους, Βραζιλία), Francis Picabia (1879-1953, Παρίσι, Γαλλία), Gala Porras-Kim (γενν. 1984, Μπογκοτά, Κολομβία), Michael Rakowitz (γενν. 1973, Λονγκ Άιλαντ, Η.Π.Α.), Ed Ruscha (γενν. 1937, Όμαχα, Η.Π.Α.), Dana Schutz (γενν. 1976, Λιβόνια, Η.Π.Α.), Paul Mpagi Sepuya (γενν. 1982, Σαν Μπερναντίνο, Η.Π.Α.), Elias Sime (γενν. 1968, Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία), Χριστιάνα Σούλου (γενν. 1961, Αθήνα, με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια), Do Ho Suh (γενν. 1962 Σεούλ, Νότια Κορέα), Aλέξανδρος Τζάννης (γενν. 1979, Αθήνα), Anna Tsouhlarakis (γενν. 1977, Λόρενς, Η.Π.Α.), Adriana Varejão (γενν. 1964, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία), Erika Verzutti (γενν. 1971, Σάο Πάολο, Βραζιλία), Adrián Villar Rojas (γενν. 1980, Ροζάριο, Αργεντινή), Danh Võ (γενν. 1975, Βιετνάμ), Daphne Wright (γενν. 1963, κομητεία του Λόνγκφορντ, Ιρλανδία), Billie Zangewa (γενν. 1973, Μπλαντάιρ, Μαλάουι)

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

11 Ιουνίου – 31 Δεκεμβρίου 2021

Δευτέρα – Παρασκευή | 09:00 – 15:00, Σάββατο | 09:00 – 14:00

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος ελεύθερη

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.