14 Μαρτίου, 2023 •

«Μπορεί η πνευματική ενέργεια να ενισχύσει τη δημοκρατία;»: Τρεις ομιλητές του Democracy & Spirituality Weekend απαντούν στην ερώτηση του ελc

Κείμενο: Νούλα Μπίτσικα

Η Costa Navarino φέρνει την έννοια της Δημοκρατίας στο προσκήνιο, αυτή τη φορά υπό το πρίσμα της πνευματικότητας. Για τρεις μέρες, από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου, ομιλητές από όλο τον κόσμο, καθηγητές, φιλόσοφοι και διανοητές συναντώνται για να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν την αξία και τη σημασία της πνευματικότητας στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Το ελc ζήτησε από τους ομιλητές του Democracy & Spirituality Weekend να απαντήσουν στην ερώτηση «Μπορεί η πνευματική ενέργεια να ενισχύσει τη δημοκρατία;», και οι Angie Hobbs, Rana Mitter και Khalil Osiris μάς έδωσαν τις πολύτιμες τοποθετήσεις τους για τη διαχρονική θέση της πνευματικότητας σε μια δημοκρατική διακυβέρνηση.

Angie Hobbs

Professor of the Public Understanding of Philosophy, University of Sheffield

 

«Η Δημοκρατία λειτουργεί καλύτερα όταν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε καλές επιλογές, τόσο για τη δική μας ευημερία, όσο και για την ευημερία της κοινότητάς μας. Η ικανότητα να κάνουμε σωστές επιλογές εξαρτάται όχι μόνο από την πλήρη πληροφόρηση σε σχετικά γεγονότα, αλλά και από το να είμαστε στη σωστή ψυχολογική κατάσταση για να σκεφτούμε τα στοιχεία και γεγονότα με ηρεμία, χρησιμοποιώντας και τη λογική και τη συναισθηματική νοημοσύνη. Οπότε, ναι, πιστεύω ότι η Δημοκρατία θα ενισχυθεί με θετική, πνευματική ενέργεια».

Rana Mitter

Director of the University China Centre, Professor of the History and Politics of Modern China, University of Oxford

 

«Η Δημοκρατία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια αμιγώς μηχανική ή διαδικαστική έννοια. Δεν είναι μόνο ο τρόπος με τον οποίο ψηφίζουμε ή ο «νόμος της πλειοψηφίας». Είναι το να έχεις το πνεύμα που περιλαμβάνει την έννοια της συνεργασίας, την ανάγκη να κατανοήσεις τι χρειάζεται η κοινότητα, αλλά και το άτομο ξεχωριστά να πρέπει να ενισχύεται και να διαπαιδαγωγείται έτσι ώστε να αφήσει τη Δημοκρατία να αναπτυχθεί. Μερικοί υποστηρίζουν -λανθασμένα- ότι οι παραδόσεις σαν αυτές στην Αρχαία Κίνα δεν μπορούν να στηρίξουν τη Δημοκρατία. Στην πραγματικότητα, η αφοσίωση στην παραδοσιακή Κίνα σε ιδέες της «αυτο-καλλιέργειας» και του στοχασμού δείχνουν ένα ισχυρό δημοκρατικό πνεύμα».

Khalil Osiris

International Speaker and C.E.O. of Reflecting Freedom

 

«Η Δημοκρατία θέτει το ερώτημα “Σε τι είδους κοινωνία θέλω να ζήσω;”
Η Πνευματικότητα ρωτά “Τι είδος ανθρώπου επιλέγω να είμαι;”
Το κλειδί της ενίσχυσης της Δημοκρατίας δεν είναι μόνο το να χτίζεις σπουδαίους θεσμούς, αλλά το να εμπνέεις τη σπουδαιότητα στα άτομα».

Info:

Democracy and Spirituality Weekend | 11 – 13 Οκτωβρίου | Costa Navarino

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.