Park Fables (Μύθοι του Πάρκου): Ένα μεγάλης κλίμακας πρότζεκτ της Στέγης στο Πεδίον του Άρεως

Το Πεδίον του Άρεως ζωντανεύει μέσα από μια θεατρική παράσταση, έναν ραδιοφωνικό σταθμό, εφήμερες εικαστικές παρεμβάσεις και παράλληλες δράσεις

Η διεθνούς εμβέλειας κολεκτίβα Chto Delat, που συνδυάζει πολιτική θεωρία, τέχνη και ακτιβισμό, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Με πλούσια εμπειρία καλλιτεχνικών δράσεων σε δημόσιους χώρους διαφόρων πόλεων και σε σύμπραξη με τον εικαστικό και μουσικό Anton Kats, δημιουργούν στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward Festival 5, Athens (2-16 Μαΐου) ένα μεγάλης κλίμακας πρότζεκτ εκτός Στέγης, το Park Fables (Μύθοι του Πάρκου), ένα πλέγμα δράσεων που καλλιεργείται στο εύφορο Πεδίον του Άρεως, ως μια δοκιμή νέων τρόπων ενεργοποίησής του.

Εξοπλισμένο με διαφορετικές αισθητικές γλώσσες, εκφραστικά μέσα και τρόπους, αλλά και θεμελιωμένο στα ευρήματα μιας πρωτότυπης και ευρείας διεπιστημονικής έρευνας, το πρότζεκτ συνδιαλέγεται με ετερόκλητα θραύσματα της μνήμης του πάρκου και στέκεται κριτικά απέναντι στα εθνικά αφηγήματα, τα άκαμπτα στερεότυπα και τις παγιωμένες ταυτότητες. Το Park Fables αναδύεται μέσα από τη ζωή του πάρκου στο παρόν και εκτείνεται στους διαφορετικούς του χώρους και χρόνους· δημιουργεί ένα εφήμερο πεδίο μυθοπλαστικών συνδέσεων μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, προκαλώντας συναντήσεις μεταξύ ιστορίας και μνήμης, μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων, επιθυμιών και εμπειριών, μεταξύ των διαφορετικών καταστάσεων και ταυτοτήτων που διαμορφώνονται στο Πεδίον του Άρεως.

Οι δράσεις του Park Fables περιλαμβάνουν: εφήμερες καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που συνομιλούν με την πολιτιστική κληρονομιά του πάρκου: μια θεατρική παράσταση και ένας ραδιοφωνικός σταθμός / χώρος ακρόασης αποτελούν τον πυρήνα του έργου, που πλαισιώνεται από προσωρινές εικαστικές εγκαταστάσεις και παράλληλες δράσεις.

Όλες οι παρεμβάσεις καλούν το κοινό να σκεφτεί και να συζητήσει, να διαπραγματευτεί τις πολυπλοκότητες της σύγχρονης πολιτικοκοινωνικής κατάστασης, με διάθεση ανάδειξης διαφορετικών τρόπων διαχείρισης και χρήσης των δημόσιων χώρων και επανεπινόησης του ρόλου των χώρων ψυχαγωγίας. Σημείο αναφοράς και κόμβος συναντήσεων, κατά τις δράσεις του Park Fables, αποτελεί ένα ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο, στο οποίο συστεγάζονται ο ραδιοφωνικός σταθμός και μια βιβλιοθήκη.

Chto Delat & Anton Kats
Chto Delat & Anton Kats

Park Fables

2, 5, 6, 12, 13 & 16 Μαΐου | 19:00 (διάρκεια: περίπου 2 ώρες)
Σημείο εκκίνησης: Περίπτερο | Κατάλληλο για θεατές 15+

Η περφόρμανς του Park Fables ξεκινά με ξεναγήσεις, οι οποίες εκτυλίσσονται μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας μέσα στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως. Κάθε διαφορετική διαδρομή, μέσα από την οπτική γωνία διαφορετικής αφήγησης, οδηγεί το κοινό σε ένα θεατρικό έργο σύγχρονων μύθων. Αντλώντας έμπνευση από τη λογική των Μύθων του Αισώπου, κάθε μύθος αποτελείται από μια ιστορία, η οποία εμψυχώνεται από κούκλες και φέρνει στην επιφάνεια «ηθικά διδάγματα», ανοιχτά σε ερμηνείες.

Για τις παραστάσεις (19:00) είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.
Δυνατότητα προκράτησης θέσεων στο [email protected]
Τα δελτία εισόδου θα διανέμονται 1 ώρα πριν την έναρξη στον χώρο της εκδήλωσης.
Για τις υπόλοιπες δράσεις είσοδος δωρεάν χωρίς δελτία εισόδου.
*Το κοινό να φοράει άνετα ρούχα και παπούτσια.

Dirty Athens Brass Band

2 Μαΐου | 22:00 | Πλατεία Πρωτομαγιάς (Yπαίθριο θέατρο)

H Dirty Athens Brass Band δημιουργήθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2014, με αφορμή την κοινή αγάπη των μελών της για τη μουσική και, ειδικότερα, για τον ξεχωριστό ήχο που παράγεται από τον συνδυασμό πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων. Εμπνέεται από τα μουσικά σύνολα της Νέας Ορλεάνης και έχει ευρύ φάσμα μουσικών επιλογών.

Ράδιο Πεδίο

2-16 Mαΐου | 10:00-21:00 | Περίπτερο

To Ράδιο Πεδίο είναι ένας διαδραστικός ραδιοφωνικός σταθμός περιορισμένης εμβέλειας (narrowcast) στο πάρκο. Είναι ένας ανοιχτός χώρος ακρόασης που υφαίνει ένα δίκτυο εκπομπών και λήψεων. Ως ηχητικό γλυπτό και πεδίο μάθησης, το Ράδιο Πεδίο ενισχύει τις υποδομές ήχου και φωνής στο δημόσιο χώρο, περιλαμβάνοντας συζητήσεις και εργαστήρια, παρουσιάσεις και προβολές, βιβλιοθήκη και απροσδόκητες συναντήσεις.

Park Fables

Ράδιο Πεδίο: Δημόσιες Συζητήσεις
στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως

Επιμέλεια Συζητήσεων: Παυσανίας Καραθανάσης, Anton Kats, Dmitry Vilensky
Συντονιστής: Παυσανίας Καραθανάσης

Το πάρκο και η πόλη: Αντανακλάσεις της ζωής στο πάρκο και τις περιοχές γύρω του στο παρελθόν και το παρόν
4 Μάϊου | 17:00-19:00
Μια συζήτηση μεταξύ ερευνητών και συγγραφέων, που συνέβαλαν στην έκδοση της εφημερίδας του Park Fables, σχετικά με θέματα που αφορούν την ιστορία, την αρχιτεκτονική, την αστικοποίηση και τις βιωμένες εμπειρίες του πάρκου. Συμμετέχουν: Κώστας Μωραΐτης (Αρχιτέκτονας, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Θανάσης Γάλλος (Δρ. Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Ερευνητής ΑΣΚΙ), Αθηνά Σταματοπούλου (Αρχιτέκτονας, Υποψήφια διδάκτωρ Σχολής Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Μαρία Σαμπατακάκη (Ιστορικός, Ομάδα παραγωγής Δημόσιας Ιστορίας “hιστορισταί”), Μιχάλης Φέστας (Ιστορικός, Ξεναγός)

Ράδιο Πεδίο: Φωνή και ραδιοφωνική αναμετάδοση στους δημόσιους χώρους
5 Μαΐου | 17:00-18:30
Μία συζήτηση μεταξύ καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών σχετικά με θέματα αναμετάδοσης της φωνής στον δημόσιο χώρο μέσω του ραδιοφώνου. Το ραδιόφωνο ως ερώτηση σχετικά με τη δράση του μέσου και ως ένα στρατηγικό εργαλείο για την παραγωγή (εθνικής) μνήμης και ταυτότητας. Ποιος μεταδίδει τι και για ποιον; Τι είναι μια μετάδοση και για ποιους λόγους μεταδίδεται; Συμμετέχουν: Anton Kats (Εικαστικός, Μουσικός), Πάνος Πανόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Αλεξάνδρα Κουμαντάκη (Εικαστικός, Sound Artist), Άγγελος Κράλλης (Εικαστικός, Μουσικός – CHICKN), Άννα Παπαέτη (Δρ. Μουσικολογίας, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Πάντειο Πανεπιστημίο)
«Δεν φεύγω από το πάρκο πριν πέσει ο ήλιος»: Αστεγία και περιθωριοποίηση στο αστικό περιβάλλον
6 Μαΐου| 17:00-18:30
Μια συζήτηση σχετικά με τις πολλαπλές πλευρές του αστικού φαινομένου της έλλειψης στέγης. Επαγγελματίες της υποστήριξης αστέγων ανταλλάσσουν εμπειρίες και οπτικές. Συμμετέχουν: Ιωάννα Ψημούλη (Ψυχολόγος, Συντονίστρια του προγράμματος «Φροντίδα εν κινήσει», Υπεύθυνη της δουλειάς στον δρόμο-Street Work, PRAKSIS), Αιμιλία Δούκα (Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Κοινωνικών Προγραμμάτων περιοδικό δρόμου «σχεδία»)

«Ερχόμαστε εδώ για να είμαστε ελεύθεροι και οι δυο μας»: Συζήτηση για τις σχέσεις ανθρώπων και ζώων στους ανοιχτούς χώρους των πόλεων
11 Μαΐου | 17:00-19:00
Μια συζήτηση για τα ζητήματα της σχέσης μεταξύ ανθρώπων και ζώων στο αστικό περιβάλλον. Τόσο τα δεσποζόμενα όσο και τα αδέσποτα ζώα ζουν μαζί με τους ανθρώπους στις πόλεις. Πώς όμως σχετιζόμαστε με τα άλλα έμβια όντα με τα οποία μοιραζόμαστε τις πόλεις μας; Συμμετέχουν: Μενέλαος Καραμαγγιώλης (Σκηνοθέτης), Νίκος Τσιάμης (Επαγγελματίας Προπονητής Σκύλων, Σύμβουλος Ανατροφής & Κηδεμονίας Σκύλων), Ειρήνη Μολφέση (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας)

Να κρύβεσαι ή να μην κρύβεσαι; Συζήτηση σχετικά με την πολιτική της «απόκρυψης» των στιγματισμένων πρακτικών στους αστικούς χώρους
12 Μαΐου | 17:00-18:30
Μια συζήτηση σχετικά με τη χρήση ουσιών στους δημόσιους χώρους της πόλης, μεταξύ επαγγελματιών από οργανισμούς που παρεμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας στο ζήτημα της χρήσης ουσιών και κοινωνικών επιστημόνων που ασχολούνται με ζητήματα περιθωριοποιημένων ομάδων στα αστικά κέντρα. Συμμετέχουν: Αγγελική Κίτσιου (Δρ. Κοινωνιολογίας, Στέλεχος Τμήματος Έρευνας OKANA), Τάσος Σμετόπουλος (Ιδρυτής και Συντονιστής της ΜΚΟ Standing for People – STEPS)

 «Παίζω το αγαπημένο μου παιχνίδι στο πάρκο»: Συζήτηση σχετικά με τα παιχνίδια, τον ανταγωνισμό και την κοινωνικότητα στους ανοιχτούς χώρους των πόλεων 
13 Μαΐου | 17:00 – 18:30
Το σκάκι, το τάβλι και το ντόμινο παίζονται καθημερινά στο πάρκο. Πώς αυτά τα παιχνίδια γίνονται τρόποι συγκρότησης κοινωνικών σχέσεων; Μια συζήτηση περί κοινωνικότητας, ανταγωνισμού και διασκέδασης στους αστικούς ανοιχτούς χώρους. Συμμετέχουν: Εκπρόσωποι του Σκακιστικού Τμήματος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, Εκπρόσωπος της ομάδας Pétanque του περιοδικού δρόμου «σχεδία». Η ομάδα Pétanque του περιοδικού «σχεδία» θα παίζει στο πάρκο

Τι να κάνουμε; Το έργο δημόσιας τέχνης ως εργαλείο μεταμορφώσεων
15 Μαΐου | 17:00 – 19:00
Μια συζήτηση μεταξύ καλλιτεχνών και επιμελητών σχετικά με τα έργα δημόσιας τέχνης και τις δυνατότητές τους να συμβάλουν στη δημιουργία μιας ισότιμης και συμμετοχικής δημόσιας σφαίρας. Πώς μπορούν τα έργα δημόσιας τέχνης να συμμετέχουν στην παραγωγή γνώσης, να είναι κοινωνικά χρήσιμα ή βιώσιμα, αλλά την ίδια στιγμή να διατηρούν αισθητική και καλλιτεχνική σημασία; Τη συζήτηση θα συντονίσει η Δέσποινα Ζευκιλή, Κριτικός Τέχνης, Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού Αθηνόραμα και Μέλος της Προσωρινής Ακαδημίας Τεχνών. Συμμετέχουν: Κάτια Αρφαρά (Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου και Χορού, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), Dmitry Vilensky (Εικαστικός, Επιμελητής – Chto Delat), Συραγώ Τσιάρα (Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης), Ελπίδα Καραμπά (Επιμελήτρια, Θεωρητικός Τέχνης).

Park Fables

Εικαστικές Παρεμβάσεις
2-16 Μαΐου

Λεωφόρος των Ηρώων
Η Λεωφόρος των Ηρώων αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο του Πεδίου του Άρεως με έντονη ιστορική-μνημειακή και συμβολική αξία: οι Μύθοι του Πάρκου περνούν ανάμεσα από τις προτομές των Ηρώων της Επανάστασης του 1821, εμπλουτίζοντας το πεδίο τους με ιστορικές φράσεις γραμμένες σε πανό.

Πλατεία Πρωτομαγιάς
Σημαίες με «Τα πιο διάσημα πτηνά του Πεδίου του Άρεως», τοποθετούνται γύρω από το αμφιθέατρο στην Πλατεία Πρωτομαγιάς και εμπνέονται από την πλούσια δημόσια θεατρική ζωή του πάρκου. Φράσεις που ειπώθηκαν από επαναστάτες του θεάτρου του 20ού αιώνα, όπως ο Μπέρτολτ Μπρεχτ και ο Αουγκούστο Μπόαλ, αλλά και από κάποιες εμβληματικές προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου, γράφονται στα πανό και υπενθυμίζουν τη δυναμική χειραφέτησης των θεατρικών πρακτικών.

Ο Φόρμιγγας των φυτών
Περίπτερο
Τι μουσική μπορούν να παράγουν τα φυτά; Η ηχητική εγκατάσταση της Αλεξάνδρας Κουμαντάκη και του Περικλή Λαζάρου δημιουργείται μέσα από την ηχοποίηση των φυτών, δηλαδή τη μετάφραση των δεδομένων τους σε μουσική.

Παράλληλες Δράσεις

Μαθήματα ποδηλάτου για ενήλικες 
5 Μαΐου | 10:30 – 14:30

Ποδηλασία
6 Μαΐου | 12:00 – 14:00 & 17:00 – 19:00 | Περίπτερο
Ποδηλατάδες και μαθήματα ποδηλάτου για ενήλικες εμπλουτίζουν τις δυνατότητες εξερεύνησης του πάρκου, προσφέροντας μια διαφορετική εμπειρία, πέραν του περίπατου. Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με την MBike. Σε συνεργασία με την οργάνωση «Μέλισσα», οι γυναίκες που εντάσσονται στο δίκτυό της θα έχουν ευκαιρία εκμάθησης ποδηλάτου, μέσα από τη συμμετοχή τους στα μαθήματα.

Τουρνουά σκακιού 
11-13 Μαΐου | 12:00 | Περίπτερο
Το σκάκι, το ντόμινο και το τάβλι είναι χαρακτηριστικά παιχνίδια στις δραστηριότητες των ανθρώπων που συχνάζουν στο πάρκο. Το ερασιτεχνικό τουρνουά σκακιού είναι ανοιχτό σε όλους και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο. Πρόκειται για μια δράση που γίνεται για πρώτη φορά στο Πεδίον του Άρεως, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική συνέχειας και καθιέρωσής της.

Εργαστήρια

Ξαναφτιάχνοντας τη ζωή με το περιοδικό δρόμου «σχεδία»
8 Μαΐου | 17:00 – 19:00
Περίπτερο
Στο εργαστήριο, θα μάθουμε πώς τα παλιά, απούλητα τεύχη του περιοδικού δρόμου «σχεδία» μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να μεταμορφωθούν σε προϊόντα υψηλής αισθητικής και ποιότητας, δίνοντας μια νέα ευκαιρία, νέα μορφή, νέα ζωή σε κάτι φαινομενικά «άχρηστο», «σκουπίδι». Θα γίνει πρακτική παρουσίαση του «σχεδία αρτ» (Upcycling Project), ενός κοινωνικού προγράμματος του περιοδικού «σχεδία» που πραγματοποιείται από άστεγους και/ή ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τα ξωτικά του πάρκου
25 Απριλίου, 2, 8 & 16 Μαΐου
Έχοντας ως πηγή έμπνευσης το Πεδίο του Άρεως, μαθητές δημοτικού σε συνεργασία με τον κουκλοπαίκτη και κουκλοποιό Στάθη Μαρκόπουλο μεταμορφώνονται σε «Ξωτικά του Πάρκου» μέσα από τις κούκλες από φυσικά υλικά και ανακυκλώσιμα σκουπίδια που θα φτιάξουν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα δικό τους, ομαδικό δρώμενο που θα μας παρουσιάσουν στην πλατεία Πρωτομαγιάς στο τέλος του εργαστηρίου.

Το πάρκο και η πόλη
Βιωματικό εργαστήριο που προσκαλεί μαθητές Γυμνασίων της ευρύτερης περιοχής του πάρκου να εξερευνήσουν μαζί με τους καθηγητές τους το πάρκο από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να απαντήσουν στην ανοιχτή ερώτηση «Πώς συνδέεται το πάρκο με την πόλη;».

Συντελεστές

Σύλληψη-Συντονισμός: Chto Delat (Tsaplya Olga Egorova, Nina Gasteva, Nikolay Oleynikov,  Dmitry Vilensky) σε συνεργασία με τον Anton Kats
Επιμέλεια πρότζεκτ: Κάτια Αρφαρά
Eπιτόπια και βιβλιογραφική έρευνα: Αθηνά Σταματοπούλου, Παυσανίας Καραθανάσης
Ιστορική και αρχειακή έρευνα: Μαρία Σαμπατακάκη, Μιχάλης Φέστας
Οργάνωση παραγωγής: Μαντώ Γιαννίκου
Εκτέλεση παραγωγής: Γιώργος Τσίτσας
Βοηθός εκτέλεσης παραγωγής: Μιχάλης Βραχλιώτης
Σχεδιασμός & κατασκευή κουκλών: Στάθης Μαρκόπουλος – Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια
Γραφικά & Σχεδιασμός εντύπου οδηγιών και εφημερίδας: busy building

Narrator: Σπύρος Ανδρεόπουλος
Μετάφραση από τα ρώσικα: Ιρίνα Σμυσλιάεβα, Ερι Κύργια
Guided Tours: Μαρία Πετεινάκη, Γιώργος Παπαδόπουλος, Παυσανίας Καραθανάσης
Χορευτές: Γιάννης Αντωνίου, Ξένια Βλάχου-Κογχυλάκη, Κατερίνα Γεβετζή, Χριστίνα Ζαχαρία, Κωνσταντίνα Μπάρκουλη, Μαργαρίτα Τρίκκα, Δήμητρα Χαραλαμπίδου, Αντώνης Πριμηκύρης, Αντριάν Κολαρίτζ
Χειρισμός μαριονέτας: Στάθης Μαρκόπουλος – Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια
Operator ραδιοφώνου: Παυσανίας Καραθανάσης

Ανάθεση & Παραγωγή: Onassis Culture/FFF

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής

Συντελεστές

Σύλληψη-Συντονισμός: Chto Delat (Tsaplya Olga Egorova, Nina Gasteva, Nikolay Oleynikov,  Dmitry Vilensky) σε συνεργασία με τον Anton Kats
Επιμέλεια πρότζεκτ: Κάτια Αρφαρά
Eπιτόπια και βιβλιογραφική έρευνα: Αθηνά Σταματοπούλου, Παυσανίας Καραθανάσης
Ιστορική και αρχειακή έρευνα: Μαρία Σαμπατακάκη, Μιχάλης Φέστας
Οργάνωση παραγωγής: Μαντώ Γιαννίκου
Εκτέλεση παραγωγής: Γιώργος Τσίτσας
Βοηθός εκτέλεσης παραγωγής: Μιχάλης Βραχλιώτης
Σχεδιασμός & κατασκευή κουκλών: Στάθης Μαρκόπουλος – Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια
Γραφικά & Σχεδιασμός εντύπου οδηγιών και εφημερίδας: busy building

Narrator: Σπύρος Ανδρεόπουλος
Μετάφραση από τα ρώσικα: Ιρίνα Σμυσλιάεβα, Ερι Κύργια
Guided Tours: Μαρία Πετεινάκη, Γιώργος Παπαδόπουλος, Παυσανίας Καραθανάσης
Χορευτές: Γιάννης Αντωνίου, Ξένια Βλάχου-Κογχυλάκη, Κατερίνα Γεβετζή, Χριστίνα Ζαχαρία, Κωνσταντίνα Μπάρκουλη, Μαργαρίτα Τρίκκα, Δήμητρα Χαραλαμπίδου, Αντώνης Πριμηκύρης, Αντριάν Κολαρίτζ
Χειρισμός μαριονέτας: Στάθης Μαρκόπουλος – Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια
Operator ραδιοφώνου: Παυσανίας Καραθανάσης

Ανάθεση & Παραγωγή: Onassis Culture/FFF

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.