14 Ιουνίου, 2022 •

Όταν οι αγορές για τα σχολικά γίνονται παιχνίδι, μπορείς εύκολα να …ξεμπερδεύεις

Κείμενο: Kατερίνα Παρρή

Οι αγορές των σχολικών ειδών μπορούν να γίνουν απολαυστικές αλλά κι ένα εργαλείο ενθάρρυνσης των παιδιών

Εκτύπωση της λίστας που μας έχει αποσταλεί από το σχολείο κι έφυγα ….για τον εκτυπωτή. Τυπώνει, τυπώνει, προσθέτω χαρτί και οι σελίδες έχουν ήδη φτάσει τις δέκα. To σεντόνι είχε μπει σε παραγωγή. Όπως κάθε χρόνο. Ο ίδιος πονοκέφαλος. Συμφωνώ πως η αρχή της σχολικής χρονιάς φέρει κέφι, αισιοδοξία, προσδοκίες για νέες προκλήσεις αλλά να που αυτές οι πρώτες στιγμές συντροφιά με τη λίστα για τα σχολικά είδη είναι μάλλον απρόσκλητες σαν τις μύγες.

Τόσα πολλά σχολικά είδη και μόνο ένα απόγευμα για να τα προμηθευτείς όλα, ανάμεσα σε τόσους άλλους γονείς και μαθητές, που τις περισσότερες φορές αναζητούν τα ίδια ακριβώς με σένα. Αυτή είναι μια προσέγγιση που μοιάζει με καταδίκη, ίσως πεσιμιστική και αντιπαραγωγική. Γιατί υπάρχει κι η άλλη, η δημιουργική προσέγγιση, ικανή να μετατρέψει μια υποχρεωτική και άοσμη βόλτα στα μαγαζιά με σχολικά είδη σε ευκαιρία για να απολαύσουμε μερικές ακόμα στιγμές συντροφιά με τα παιδιά μας εκτός πλαισίου καθημερινής ρουτίνας και να γιορτάσουμε την έναρξη του σχολείου και της υπέροχης περιπέτειας που λέγεται νέα σχολική χρονιά σε νέα τάξη. Με αυτή τους τη συμμετοχή χτίζουμε τη σχέση μας και δημιουργούμε μερικές ακόμα αναμνήσεις.

Οι αγορές μπορούν να γίνουν απολαυστικές – Πάμε μαζί με το παιδί

Ήρθε η ώρα να ζήσουν αυτό το «ξανά στα θρανία» συναίσθημα. Και η επιλογή των αγαπημένων τους αξεσουάρ και σχολικών ειδών που θα τα συντροφεύσουν στη φετινή τους σχολική πορεία είναι ένας απαράβατος κανόνας.

Οι αγορές αυτής της μέρας θα γίνουν τα δικά τους εργαλεία για να χτίσει το οικοδόμημα γνώσεων και δεξιοτήτων του. Μπορεί ο βαθμός δυσκολίας να μεγαλώνει έχοντας μαζί το παιδί στις αγορές ή δίνοντας του την ευκαιρία να επιλέξει αλλά σίγουρα αποτελεί μέρος της διαδικασίας ωρίμανσης, ενθάρρυνσης και αποδοχής.

Μπες στο Public.gr, και σε δύο απλά βήματα θα έχεις όλα όσα «απαιτεί» η σχολική λίστα, στο καλάθι σου: επιλέγεις σχολείο και τάξη και το public.gr σου εμφανίζει αυτόματα όλα όσα ψάχνεις.

Σημαντική αγορά – Σχολική τσάντα και κασετίνα

Αν έχουμε αγοράσει ήδη σχολική τσάντα ή έχουμε κρατήσει την περσινή και η επίσκεψή σας αφορά μόνο τα είδη της σχολικής λίστας, οι προτάσεις αυτές μας αφήνουν παντελώς αδιάφορους. Αν ωστόσο η λίστα αγορών μας περιλαμβάνει και μια σχολική τσάντα τότε καλό θα είναι να σκεφτούμε μερικά στοιχεία. Με μονόκερους, spiderman, ή συννεφάκια, δεν έχει και τόση σημασία. Από εργονομική όμως άποψη, η σχολική τσάντα του παιδιού πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια:

  • Δεν πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από το 15% του βάρους του χρήστη
  • Επιλέγουμε ελαφρύ υλικό κατασκευής ή δέρμα με επένδυση ή οποιοδήποτε αδιάβροχο υλικό για να αποφύγετε τα ατυχήματα στο εσωτερικό
  • Οι ιμάντες με επένδυση είναι απαραίτητοι γιατί μειώνουν την πίεση
  • Τα βαρύτερα αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται στο κάτω μέρος και πίσω μέρος
  • Τα διαχωριστικά επίσης απολύτως απαραίτητα για να οργανώνουν τα παιδιά καλύτερα τα υλικά τους
  • Θήκες, θήκες, περισσότερες θήκες και φυσικά θήκη για το μπουκάλι του νερού.

Ας επιτρέψουμε στο παιδί να επιλέξει τη σχολική του τσάντα. Ας σκεφτούμε ότι θα την έχει μαζί του τουλάχιστον για έναν ολόκληρο χρόνο, άρα πρέπει να αισθάνεται ότι τον εκφράζει και τον διευκολύνει.

Στα Public θα βρούμε μια απίστευτη συλλογή από ποιοτικές σχολικές τσάντες πλάτης ή τρόλεϋ για κάθε ηλικία, επώνυμες σειρές με αγαπημένους ήρωες από τα μεγαλύτερα brands καθώς και αποκλειστικά σχέδια Coolbee για να διαλέξουν όποια τους αρέσει.

Οι αγορές μπορούν να γίνουν εργαλείο ενθάρρυνσης – Δίνουμε στο παιδί τον έλεγχο

Στα παιδιά της Α’ Δημοτικού, η ανάγνωση της λίστας σχολικών ειδών αλλά και η διαγραφή όσων αγοράστηκαν ή πιθανώς έχουμε δεν θα είναι εφικτή ανάθεση. Αντίθετα σε αυτή την περίπτωση ο δικός μας ρόλος είναι πιο ενεργός. Του διαβάζουμε τα είδη, τους μαθαίνουμε τις χρήσεις και τους εξοικειώνουμε με κάθε ένα από αυτά παίζοντας ίσως μαζί τους το παιχνίδι των ερωτήσεων και της μνήμης όπως: «πόσα μολύβια πρέπει να πάρουμε, ποιο μέγεθος μπλοκ χρειαζόμαστε, τι χρώμα θα έχουν τα τετράδια;».

Για τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού, τα πράγματα ωστόσο μπορεί και χρειάζεται να είναι διαφορετικά. Αναθέτουμε να μας διαβάζουν εκείνοι τη σχολική λίστα και να διαγράφουν κάθε είδος που επιλέγουμε ή που ήδη διαθέτουν από προηγούμενη χρονιά. Ένα εξαιρετικό μάθημα υπευθυνότητας, οργάνωσης και διαχείρισης που οφείλουμε να τους δώσουμε και που σίγουρα…θα μας διευκολύνει.

Σημαντική αγορά – Τα σχολικά υλικά και μερικά ίσως «καλούδια»

Ποια κασετίνα δεν έχει μέσα τουλάχιστον δυο μολύβια; Ποιος μαθητής δεν έχει ξύσει το μολύβι του απλά επειδή βαριόταν την ώρα του μαθήματος; Το θρυλικό μολύβι, που εξακολουθεί ακόμα και στην εποχή των υπολογιστών, να είναι το πιο δημοφιλές εργαλείο του μαθητή, δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει εθνικούς σκοπούς της Γαλλίας σε καιρό πολέμου. Το ταπεινό σχολικό μολύβι χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, όταν ο γραφίτης που εξορυσσόταν στο Lake District της Αγγλίας τοποθετήθηκε για πρώτη φορά μέσα σε ξύλινους σωλήνες. Το σύγχρονο μολύβι εφευρέθηκε το 1795 από τον Nicholas-Jacques Conte, έναν επιστήμονα που υπηρετούσε στο στρατό του Ναπολέοντα. Έκτοτε έγινε ένα από τα πιο χρηστικά αντικείμενα στον κόσμο, επενδύθηκε με μέταλλο, πλαστικό και ένα σωρό άλλα υλικά, όμως το κλασικό ξύλινο μολύβι παραμένει η καλύτερη επιλογή για το σχολείο.

Και μπορεί τα οικονομικά μολύβια σε μεγάλες συσκευασίες να φαίνονται δελεαστικά αλλά πρακτικά είναι μάλλον ασύμφορα και αντιοικολογικά. Ας επιλέξουμε 1-2 ποιοτικά μολύβια που θα αντέξουν και θα μας δώσουν τα καλύτερα…γραπτά.

Ένα μπλοκ ζωγραφικής παραπάνω κι ένα σετ μαρκαδόρων για το σπίτι, ένα σετ χειροτεχνιών για να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του δημιουργικά, δεν θα δυσχεράνουν σε μεγάλο βαθμό τον οικονομικό μας προϋπολογισμό. Μπορούμε να συμφωνούμε σε μια τέτοια αγορά, πάντα με όρια και στόχο που μπορούμε από κοινού να θέσουμε στο παιδί.

Αναζητήστε εκατοντάδες επιλογές από must-have σχολικά είδη: Τετράδια, γραφική ύλη, ημερολόγια, είδη γραφείου, είδη ζωγραφικής και είδη χειροτεχνίας.

Σχεδόν το ίδιο σημαντική με την τσάντα είναι και η επιλογή της κασετίνας καθώς αυτή είναι που επιτρέπει την οργάνωση των «εργαλείων» του μικρού μαθητή. Υπάρχουν πολλών ειδών κασετίνες, συζητήστε με το παιδί ποια διάταξη το είχε βοηθήσει περισσότερο μέχρι σήμερα αν έχει ξαναπάει σχολείο ενώ αν είναι η πρώτη του φορά στην Α’ δημοτικού, πείτε του να επιλέξει μια ευρύχωρη με πολλές θήκες και στην πορεία θα επαναξιολογήσετε μαζί του την άνεση και τη χρηστικότητά της.

Σημαντική αγορά – Για ένα εύγευστο, ασφαλές και διατροφικά πλούσιο κολατσιό

Ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ, ειδικά για τα παιδιά έως 9-10 ετών, είναι το κολατσιό στο σχολείο. Τι να φτιάχνουμε καθημερινά, τι να δίνουμε για snack, που να το βάζουμε για να συντηρείται σωστά, που θα βάζουμε το νερό για να διατηρείται δροσερό. Όλοι θέλουμε το καλύτερο, το πιο φρέσκο και το πιο υγιεινό για τα παιδιά μας. Πέρα από το τι δίνουμε στα παιδιά, φροντίζουμε και το πού το φυλάσσουμε.

Το lunchbox για το καθημερινό του κολατσιό είναι λοιπόν ένα ακόμα χρήσιμο gadget για τις σχολικές ανάγκες. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε εκείνο που χωράει στη θήκη της τσάντας και να καλύπτει τις προδιαγραφές για ασφαλή συντήρηση των τροφίμων.

Τα «ακίνδυνα» ταπεράκια με το κολατσιό του σχολείου, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, ιδιαίτερα αν τα έχουμε πολλά χρόνια. Η ουσία δισφαινόλη-Α (ΒΡΑ), είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται στα πολυκαρβονικά πλαστικά και τις εποξικές ρητίνες. Δυστυχώς, το πολυανθρακικό πλαστικό χρησιμοποιείται συχνά σε δοχεία που αποθηκεύουν τρόφιμα και ποτά, αλλά και σε μπουκάλια νερού. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η BPA μπορεί να «διεισδύσει» στις τροφές ή στα ποτά μέσα από τα δοχεία που την περιέχουν.

 

Η έκθεση του ανθρώπου στην BPA είναι επικίνδυνη, λόγω των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία του εγκεφάλου και τον προστάτη των εμβρύων, των βρεφών και των παιδιών. Αν και οι κατασκευαστές έχουν σταματήσει τη χρήση BPA στα νεότερης κατασκευής δοχεία με πολυανθρακικό, τα παλιά δοχεία που έχουμε στα ντουλάπια μας, πιθανώς να έχουν αυτή τη βλαβερή ουσία. Και οι πολλές πλύσεις στο πλυντήριο πιάτων ή στο χέρι μπορεί να επιταχύνουν τη «διαρροή» της.

Άρα, το πιο σημαντικό είναι να επιλέγουμε φαγητοδοχεία και μπουκάλια BPA Free. Πέταξε ό,τι φτηνό και παλιό μπορεί να έχεις στο ντουλάπι σου και προμηθεύσου καλής ποιότητας πλαστικά φαγητοδοχεία χωρίς ουσίες και χημικά. Αλλιώς, επέλεξε μεταλλικά δοχεία, ανοξείδωτα.

Βρείτε φαγητοδοχεία και παγούρια για το διάλειμμα στο σχολείο ή για την εκδρομή ασφαλή, χρηστικά και σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων.

Οι αγορές μπορούν να γίνουν εργαλείο επιβράβευσης

Μπορεί οι αγορές της ημέρας αυτής να έχουν τιμώμενο πρόσωπο το σχολείο αλλά γιατί όχι να μην δώσουμε και ένα τόνο γιορτής σε αυτή τη διαδικασία. Αν το παιδί είναι σε ηλικία να παίζει επιτραπέζια και μάλιστα από αυτά που χρειάζονται και στρατηγική ή γνώσεις γατί όχι να μην επισκεφθείτε λίγο πριν την ολοκλήρωση των αγορών το τμήμα του βιβλιοπωλείου με τα επιτραπέζια.

Επιλέξτε μαζί του το πρώτο επιτραπέζιο της σχολικής χρονιάς, και με αυτό τον τρόπο εμψυχώνουμε και ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο το παιδί μας στο νέο αυτό κεφάλαιο της ζωής του, δίνοντας έναν χαρούμενο και παιχνιδιάρικο τόνο. Και τι καλύτερο από να υιοθετήσουμε αυτή την αγορά ως μια ετήσια, μικρή οικογενειακή συνήθεια και κάθε σχολική χρονιά να έχει και το αντίστοιχο επιτραπέζιο παιχνίδι της: ευκαιρία για σύνδεση και χτίσιμο αναμνήσεων.

Οι αγορές της σχολικής χρονιάς μπορούν να γίνουν ένα ξεχωριστό ηλεκτρονικό παιχνίδι

Και αν παρόλα αυτά η επίσκεψη σε ένα κατάστημα σας φαίνεται δύσκολη, με την υπογραφή του Νο. 1 βιβλιοχαρτοπωλείου στην Ελλάδα, τα ψώνια από τη σχολική λίστα μπορούν να γίνουν φέτος ένα «ηλεκτρονικό παιχνίδι»:

Μπες στο Public.gr, και σε δύο απλά βήματα θα έχεις όλα όσα «απαιτεί» η σχολική λίστα, στο καλάθι σου: επιλέγεις σχολείο και τάξη και το public.gr σου εμφανίζει αυτόματα όλα όσα ψάχνεις.

Τα Public θα ετοιμάσουν το καλάθι σου με όλα τα σχολικά είδη της λίστας σου ώστε να παραλάβεις άμεσα από το κατάστημα ή στο σπίτι σου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.