«Ωκεανός» από την ομάδα UrbanDig Project: Μία σπονδυλωτή παράσταση εν πλω στον μόλο της Πλάκας και στη Σπιναλόγκα

Η παράσταση καλεί τους θεατές σε μια συνάντηση μνήμης και στοχασμού πάνω σε κοινωνικά φαινόμενα και πρακτικές που δημιουργούν προσφυγικές κρίσεις

14 Σεπτεμβρίου 2022
- 15 Σεπτεμβρίου, 2022

Μία σπονδυλωτή, περιπατητική παράσταση και performance εν πλω, με εικαστική εγκατάσταση, πρωτότυπη μουσική και τραγούδια, η οποία βασίζεται σε ιδέα, κείμενα και δραματουργία της Εύης Προύσαλη παρουσιάζεται από την ομάδα Όχι Παίζουμε /UrbanDig Project σε σκηνοθεσία Γιώργου Σαχίνη στις 14 & 15 Σεπτεμβρίου στον μόλο της Πλάκας και στη Σπιναλόγκα.

Η παράσταση «Ωκεανός», με αφορμή τα λοιμοκαθαρτήρια που στήθηκαν σε όλη την Ελλάδα το 1922 για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, καλεί τους θεατές σε μια συνάντηση μνήμης και στοχασμού πάνω σε κοινωνικά φαινόμενα και πρακτικές που δημιουργούν προσφυγικές κρίσεις.

Η παράσταση στοχεύει στη δημιουργία κοινότητας πολιτών, όπου καλλιτέχνες και θεατές μαζί, βιώνουν μια ακολουθία καταστάσεων με ορίζοντα τα ιστορικά και συγχρονικά γεγονότα, τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των προσώπων που υπήρξαν πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ο «Ωκεανός» επιχειρεί να δημιουργήσει ρωγμές στον τρόπο πρόσληψης των ιστορικών γεγονότων και διερωτήσεις αναφορικά με τις «κανονικότητες» και «βεβαιότητες» του Μικρασιατικού ξεριζωμού, σε επίπεδο πολιτικής εξουσίας αλλά και υποκειμένου/πολίτη.

Τα κείμενα κινούνται από το γενικό (ιστορικό πλαίσιο, πολιτικός λόγος, εφημερίδες) στο ειδικό (υποκείμενο, ατομική ευθύνη, συναίσθημα) και αντιστρόφως, και συντίθεται από πρωτότυπα κείμενα, πραγματικές μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα.

Ενσωματώνοντας στοιχεία θεάτρου και χορού, σε συνδυασμό με σημειακές εικαστικές παρεμβάσεις, η παράσταση θέτει στο επίκεντρο το σώμα και την κινησιολογία του, τα τραγούδια, τους ήχους και τις φωνές των ηθοποιών. Η σκηνοθεσία αξιοποιεί το φυσικό τοπίο της περιοχής, και ακολουθεί τον σύντομο διάπλου των λεπρών από την Πλάκα, εν πλω και στο νησί της Σπιναλόγκα.

Συντελεστές

Πληροφορίες

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

14 & 15 Σεπτεμβρίου | Μόλος Πλάκας – Σπιναλόγκα

Ώρα Έναρξης: 18.15
Διάρκεια: 90 λεπτά
Μέγιστος αριθμός ατόμων/ παράσταση: 100 άτομα
*Για τους θεατές απαιτείται άνετη αμφίεση και παπούτσια, καθώς θα χρειαστεί επιβίβαση σε καραβάκι αλλά και περίπατος στο νησί της Σπιναλόγκα.

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.