Ο Σωτήρης Πετρόπουλος, συνιδρυτής του HIGGS, μιλάει για το ετήσιο συνέδριο Φιλανθρωπία 2.0 που επιστρέφει

«Η δυνατότητα μιας οργάνωσης να μετρήσει και να τεκμηριώσει τον θετικό κοινωνικό της αντίκτυπο, μπορεί να αποτελέσει ένα στρατηγικό εργαλείο.»

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών τα τελευταία χρόνια, είναι η ανάδειξη του ρόλου και του αποτυπώματός τους μέσα από τη μέτρηση και τεκμηρίωση του θετικού τους κοινωνικού αντικτύπου. Το HIGGS, ο πρώτος και μεγαλύτερος κόμβος ενδυνάμωσης των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, διοργανώνει το συνέδριο Φιλανθρωπία 2.0 με θέμα «Η σημασία του κοινωνικού αντικτύπου», στις 10 και 11 Μαΐου 2023, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. 

Στόχος του φετινού συνεδρίου Φιλανθρωπία 2.0 είναι να προωθήσει έναν δημιουργικό διάλογο γύρω από το ρόλο των μη κερδοσκοπικών πρωτοβουλιών, αλλά και τον κοινωνικό αντίκτυπο που αυτές έχουν ως μοχλοί ανάπτυξης της κοινωνίας. Σημαντικά στελέχη από οργανώσεις της ΚτΠ, κοινωφελή ιδρύματα, επιχειρήσεις, δημόσιους φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό,  θα μοιραστούν τις γνώσεις και εμπειρίες τους, αναδεικνύοντας επιτυχημένα παραδείγματα και best practices στον χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών. 

Ο Σωτήρης Πετρόπουλος, συνιδρυτής του HIGGS αναφέρει: «Φιλοδοξούμε το συνέδριο να συμβάλει σε μια νέα οπτική για τον πολύπλευρο και πολυδιάστατο ρόλο των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα. Ως ένας από τους λίγους φορείς που υλοποιούν δράσεις κοινωνικού αντικτύπου, έχουμε ως στόχο να αναδείξουμε επιτυχημένα παραδείγματα και να προσφέρουμε τις απαραίτητες γνώσεις και εργαλεία στις κοινωφελείς οργανώσεις, με στόχο τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα είναι προσανατολισμένο σε θετικά αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας».

Για το νέο συνέδριο Φιλανθρωπία 2.0, τους στόχους και τη λειτουργία του HIGGS μιλάει στο ελc o Σωτήρης Πετρόπουλος:

Πείτε μας λίγα λόγια για το HIGGS και τι προσφέρει στις οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών;

To HIGGS είναι μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία και αποτελεί τον πρώτο και μεγαλύτερο κόμβο (hub) υποστήριξης οργανώσεων και δράσεων θετικού κοινωνικού και περιβαλλοντικού αντικτύπου, στην Ελλάδα. Ο βασικός μας στόχος είναι να αναπτύξουμε και να υποστηρίξουμε τις ελληνικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις καθώς και εγχειρήματα, τα οποία έχουν στον πυρήνα τους την κοινωνική ωφέλεια, παρέχοντάς τους εκπαίδευση και εξειδικευμένη συμβουλευτική. Στα 7 μόλις χρόνια λειτουργίας μας, το HIGGS υποστήριξε 204 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, βοηθώντας τες να διασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις άνω των 11 εκ €, να δημιουργήσουν 861 νέες θέσεις εργασίας και να εξυπηρετήσουν περισσότερους από 360.000 ωφελουμένους.

Οι οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών που απευθύνονται στο HIGGS, έχουν τη δυνατότητα-ανάλογα με την ωριμότητα και τη στόχευσή τους- να παρακολουθήσουν ένα από τα τρία δομημένα προγράμματά μας (Incubator, Accelerator, GSE Incubator) τα οποία προσφέρουν εντατική εκπαίδευση και πρακτικά εργαλεία προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω, σε θέματα στρατηγικής αλλά και οικονομικής βιωσιμότητας.

Επιπρόσθετα, το HIGGS, από την αρχή της λειτουργίας του, αποτελεί έναν κόμβο ενημέρωσης, πληροφόρησης και συνεργασίας, και προωθεί τη δικτύωση όλων των φορέων του οικοσυστήματος. Παρακολουθώντας στενά τον χώρο της Κοινωνίας Πολιτών και τις ανάγκες του, συντάσσει σχετικές μελέτες, δημιουργεί εργαλεία ενδυνάμωσης ικανοτήτων (capacity building) και μέτρησης κοινωνικού αντικτύπου και διοργανώνει εκδηλώσεις με σκοπό τη διάχυση τεχνογνωσίας και το άνοιγμα του διαλόγου. 

Μια από τις πιο εμβληματικές τακτικές δράσεις του HIGGS, αποτελεί και  το ετήσιο συνέδριο Φιλανθρωπία 2.0, το οποίο απευθύνεται σε όλο το οικοσύστημα της Κοινωνίας  Πολιτών και φέτος πραγματοποιείται 10 & 11 Μαΐου, στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, με θέμα «Η αξία του Κοινωνικού Αντικτύπου».

Ποιοι οι στόχοι του συνεδρίου και σε ποιους απευθύνεται;

Το συνέδριο έχει ως σκοπό να αποτελέσει τον ετήσιο θεσμό για το οικοσύστημα αλλά και ένα σημείο συνάντησης και ανοιχτού διαλόγου. Στόχος του φετινού συνεδρίου Φιλανθρωπία 2.0 είναι να προωθήσει έναν δημιουργικό διάλογο γύρω από τον ρόλο μη κερδοσκοπικών πρωτοβουλιών, αλλά και τον κοινωνικό αντίκτυπο που αυτές έχουν ως μοχλοί ανάπτυξης της κοινωνίας. Το συνέδριο απευθύνεται όχι μόνο σε οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών αλλά και σε όλους τους stakeholders του οικοσυστήματος, όπως κοινωφελή ιδρύματα, επιχειρήσεις, δημόσιους φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και ενεργούς πολίτες που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον κοινωνικό αντίκτυπο του χώρου της φιλανθρωπίας.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του συνεδρίου; Τι θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες;

Θελήσαμε να οργανώσουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα για το συνέδριο. Μέσα από 7 πάνελ και 39 ομιλητές πρόκειται να αναδειχθεί ο ρόλος και ο αντίκτυπος των ΟΚοιΠ στην κοινωνία, καθώς και η σημασία της μέτρησης του κοινωνικού αντικτύπου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν σημαντικούς ομιλητές,  εκπροσώπους οργανώσεων, ιδρυμάτων και επιχειρήσεων καθώς και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα αλλά και από σημαντικούς φορείς φιλανθρωπίας του εξωτερικού, οι οποίοι θα μοιραστούν μαζί μας μεθόδους, εργαλεία και καλές πρακτικές μέτρησης του κοινωνικού αντικτύπου, ενώ θα αναδειχθούν επίσης πιθανοί τρόποι ενίσχυσης επενδύσεων κοινωνικού χαρακτήρα. 

Πολύ σημαντικό επίσης στοιχείο του συνεδρίου, θεωρούμε και τη δυνατότητα που θα έχουν οι επισκέπτες και οι ομιλητές του συνεδρίου, να δικτυωθούν, μέσα από speed networking sessions σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του συνεδρίου. 

Αναφέρατε ότι το HIGGS προσφέρει και υπηρεσίες μέτρησης κοινωνικού αντικτύπου. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτό ;

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών τα τελευταία χρόνια, είναι η ανάδειξη του ρόλου και του αποτυπώματός τους και η συμβολή τους στην κοινωνική ανάπτυξη.

Η δυνατότητα μιας οργάνωσης να μετρήσει και να τεκμηριώσει τον θετικό κοινωνικό της αντίκτυπο, μπορεί να αποτελέσει ένα στρατηγικό εργαλείο. Η μέτρηση και παρακολούθηση του κοινωνικού αντικτύπου, είτε πρόκειται για μη κερδοσκοπική οργάνωση, είτε για ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μιας επιχείρησης, επιτρέπει να γίνεται καλύτερη αξιολόγηση του έργου τους καθώς και καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των ωφελουμένων και του κοινού τους.

Σε αυτό το σημείο, το HIGGS έρχεται με μια εξειδικευμένη ομάδα, να προσφέρει υπηρεσίες μέτρησης κοινωνικού αντικτύπου, προκειμένου μέσα από συγκεκριμένη μεθοδολογία να μπορεί να προσδιορίσει τα κοινωνικά αποτελέσματα  και τις επιδράσεις  που προκύπτουν από συγκεκριμένες δραστηριότητες των οργανώσεων/επιχειρήσεων και να αναδείξει την κοινωνική αξία αυτών των δράσεων.

Δωρεάν εγγραφή στο συνέδριο και περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους ομιλητές μπορείτε να βρείτε εδώ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.