Ο Ρώσος καλλιτέχνης Andrey Kezzyn αφηγείται μια ιστορία για δύο εραστές που τους χώρισε ο πόλεμος, ανασυνθέτοντας το διάσημο «Φιλί» του Klimt

Ένα φιλί που συγκινεί και ευαισθητοποιεί

Την τελευταία δεκαετία, ο Ρώσος καλλιτέχνης Andrey Kezzyn δημιουργεί φωτογραφίες τις οποίες περιγράφει ως «μεταμοντέρνα αντίγραφα του Klimt». Μέσα από το φακό του όλα μοιάζουν να μεταμορφώνονται σε έναν μαγικό κόσμο, άλλοτε σουρεαλιστικό, σκοτεινό και θλιμμένο και άλλοτε ρομαντικό και νοσταλγικό.

Πριν από μερικές ημέρες η συγκλονιστική ανάρτηση της φωτογραφίας ενός ζευγαριού σε μια πολεμική εκδοχή του διάσημου πίνακα του Klimt «Το φιλί» εντυπωσιάζει αλλά κυρίως ευαισθητοποιεί κάνοντας έκκληση για βοήθεια στον αγώνα του ουκρανικού λαού.

Η αρχική ιδέα για αυτή την πολεμική εκδοχή μιας τόσο ρομαντικής στιγμής, ήρθε στον Kezzyn το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. Εκείνη την εποχή ζούσε στην Αγία Πετρούπολη με την οικογένειά του. Είχε θορυβηθεί από την επιθετική ρητορική που κατέλαβε τη ρωσική τηλεόραση εκείνη την εποχή, αλλά καθοριστική στιγμή για αυτή την απόφαση ήταν, όταν ο γιος του επέστρεψε μια μέρα από το σχολείο και του ζήτησε να του αγοράσει μια telnyashka, ένα ριγέ πουκάμισο που φορούν οι Ρώσοι στρατιωτικοί, για μια παρέλαση όπου αυτός και οι συμμαθητές του έπρεπε να τραγουδήσουν έναν στρατιωτικό ύμνο. Ήξερε ότι είχε φθάσει η στιγμή να αποχαιρετήσουν την Ρωσία και σύντομα θα βρεθούν με τα δύο παιδιά τους στο Βερολίνο.

Andrey Kezzyn, The Kiss, 2022

Οκτώ χρόνια αργότερα, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Kezzyn είχε ήδη στο στούντιό του μια χρυσή κουβέρτα που του θύμισε την εικόνα του Klimt. Η ώρα για αυτό το έργο είχε φθάσει. Ένας έρωτας σε ταραγμένα χρόνια, σε σκοτεινές στιγμές.

Εκείνη την εποχή συνεργαζόταν στενά με την Ουκρανή σκηνογράφο Ksenya Kazimirova. Εκείνη του είχε διηγηθεί την ιστορία της στενής της φίλης Yulia Sirenko, η οποία και είχε μετακομίσει μαζί της στο Βερολίνο, αφού ο σύζυγός της Yuri είχε παραμείνει πίσω στην πατρίδα, στο Χάρκοβο.

Πριν από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας, η Yulia και ο Yuri είχαν μόλις μετακομίσει σε ένα νέο διαμέρισμα, το ανακαίνιζαν και προετοίμαζαν την εξάχρονη κόρη τους για την πρώτη χρονιά στο σχολείο. Ο πόλεμος έφερε κυριολεκτικά τα πάνω κάτω στη ζωή τους.

Η Yulia πήρε την κόρη της και την πεθερά της και κατέφυγε στο σπίτι της Ksenya Kazimirova στο Βερολίνο για να ζήσουν με ασφάλεια, ενώ ο Yuri, μετά από ένα μήνα εθελοντισμού, κατατάχθηκε στον αμυντικό στρατό. Σύντομα όμως η Yulia θα νιώσει ότι πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι της για να βοηθήσει τον σύζυγο αλλά και την πατρίδα της.

Έτσι τώρα η ζωή της είναι ανάμεσα στο Λβιβ, όπου μετακόμισε πλέον και η πεθερά της και η κόρη της, και στο Χάρκοβο, όπου κάνει crowdfunding και προμηθεύει τον στρατό με αυτοκίνητα, ασυρμάτους, τρόφιμα και φάρμακα. Η Yulia και ο Yuri πέρασαν χωριστά τα έκτα γενέθλια της κόρης τους και τη δική τους όγδοη επέτειο γάμου. Αλλά έλαβαν ένα δώρο από τη φίλη τους Kazimirova: μια εικόνα που γιορτάζει την αγάπη τους.

View this post on Instagram

 

A post shared by Kezzyn Waits (@andreykezzyn)

Οι Kezzyn και Kazimirova αποφάσισαν να αφηγηθούν την ιστορία του ζευγαριού μέσω της τέχνης και να δωρίσουν τα χρήματα που συγκέντρωσαν από τις πωλήσεις των φωτογραφιών στην ταξιαρχία του Yuri. Για να στήσουν το έργο, προσέλαβαν δύο μοντέλα που μοιάζουν με τη Yulia και τον Yuri. Η γυναίκα, η οποία μοιάζει με την κοκκινομάλλα γυναίκα στον πίνακα του Klimt, φοράει ένα χρυσό φόρεμα με κεριά. Στην εικόνα, το ζευγάρι φιλιέται κάτω από μια χρυσή κουβέρτα. Αντί να στέκεται σε ένα χωράφι με λουλούδια, όπως το πρωτότυπο του Klimt, το ζευγάρι κρύβεται σε έναν στρατώνα με μπλε τοίχους – το κίτρινο και το μπλε αντιπροσωπεύουν τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Μια συγκινητική ιστορία για έναν έρωτα σε σκοτεινά χρόνια αλλά και για τη δημιουργία και την έμπνευση, που έχουν την δύναμη να αφηγηθούν μοναδικές ιστορίες καμωμένες από την ανθρώπινη δύναμη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.