Ο χορογράφος Σπύρος Κουβαράς και η ομάδα Synthesis 748 με το νέο τους έργο για πέντε παραστάσεις στο Μπάγκειον

(5)4’33’’: a continuous (im)mobility'', ένα έργο του οποίου το χορευτικό λεξιλόγιο αναδύεται ως μεταβλητό, μωσαϊκό σωμάτων

2 Δεκεμβρίου 2021
- 5 Δεκεμβρίου, 2021

Ο χορογράφος Σπύρος Κουβαράς και η ελληνογαλλική ομάδα σύγχρονου χορού, Synthesis 748 Dance Co., που ιδρύθηκε στο Παρίσι το 2008, παρουσιάζουν την νέα τους δουλειά με το έργο, ”(5)4’33’’: a continuous (im)mobility”, που θα παρουσιαστεί στο Μπάγκειον για πέντε παραστάσεις, από τις 2 έως και τις 5 Δεκεμβρίου.

«Η όραση δεν οργανώνει το ορατό ούτε του παραχωρεί ένα νόημα καθιστώντας το εξηγήσιμο με λέξεις. Απλώς συλλαμβάνει το ορατό, όπως αυτό εγείρεται από ένα αόρατο, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται εντός του…» – Maurice Merleau-Ponty

(5)4’33’’: a continuous (im)mobility στο Μπάγκειον

Εκκινώντας από το χορογραφικό παράδοξο της ακινησίας και με αισθητικές αναφορές στο εμβληματικό μουσικό έργο ”4’33’’” του Αμερικανού πρωτοπόρου συνθέτη John Cage, ο χορογράφος με το ”(5)4’33”: a continuous (im)mobility” αναδιατυπώνει την πρόθεση του Cage να επαναπροσδιορίσει τη σχέση κοινού και δημιουργού και υπογράφει ένα έργο του οποίου το χορευτικό λεξιλόγιο αναδύεται ως μεταβλητό, μωσαϊκό σωμάτων.

(5)4’33’’: a continuous (im)mobility στο Μπάγκειον

(5)4’33’’: a continuous (im)mobility στο Μπάγκειον

(5)4’33’’: a continuous (im)mobility

Σ’ ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο, όπου ο χρόνος έχει παγώσει και ο χώρος λειτουργεί ως δωμάτιο, ενδοσκοπικής, περισυλλογής, οχτώ σώματα, μετέωρα μεταξύ δράσης και μη δράσης, μοιάζουν έτοιμα να κινηθούν για μια τελευταία φορά. Κύκνειο άσμα της ανθρώπινης κίνησης ή μια ωδή για το τέλος του κόσμου;

(5)4’33’’: a continuous (im)mobility στο Μπάγκειον

Η μουσική επένδυση του έργου, εκτενή αποσπάσματα από το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ, δημιουργεί μια υποβλητική ατμόσφαιρα και καλλιεργεί, προοδευτικά, ένα λεπτοφυές κινητικό κύκλωμα που διαπερνάει τα οχτώ σώματα, δημιουργώντας μια, σχεδόν, κυτταρική σύνδεση μεταξύ τους.

Παράλληλα, το κινούμενο σκηνικό set λειτουργεί καλειδοσκοπικά και προκαλεί, με τη σειρά του, μια ασύμπτωτη θέαση, υποβάλλοντας έτσι ένα χορευτικό μετέωρο μεταξύ ορατού και αοράτου, που σταδιακά μετατρέπει τον χώρο από δωμάτιο περισυλλογής του ατόμου, σε μια ανάμνηση ενός ακινητοποιημένου παρόντος.

(5)4’33’’: a continuous (im)mobility στο Μπάγκειον

(5)4’33’’: a continuous (im)mobility στο Μπάγκειον

SYNTHESIS 748 DANCE CO.

H Synthesis 748 Dance Co., ιδρύθηκε το 2008 στο Παρίσι από τον χορογράφο/χορευτή, Σπύρο Κουβαρά. Η ομάδα ήταν μια από τις επιχορηγούμενες ομάδες σύγχρονου χορού του Γαλλικού Υπουργείο Πολιτισμού και του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού από το 2010 έως και το 2016.

Έχει αναπτύξει διεθνή πορεία όλα αυτά τα χρόνια και έργα της έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία και φεστιβάλ σύγχρονου χορού σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Αργεντινή, Κολομβία, Λίβανο και πρόσφατα στη Νότια Κορέα, έχοντας αποσπάσει θερμές κριτικές και παρουσιάσεις σε διεθνή βιβλιογραφία σύγχρονης τέχνης. Από το 2017, βάση και έδρα της ομάδας αποτελεί η Αθήνα και η Synthesis 748 επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

(5)4’33’’: a continuous (im)mobility στο Μπάγκειον

Η χορογραφική έρευνα και πρακτική του Σπύρου Κουβαρά συνίσταται σε μια μηχανιστική προσέγγιση της κίνησης και εστιάζει γύρω από τη σχέση σώματος, ήχου και εικόνας, ανθρώπινου υποκειμένου και εικαστικού αντικειμένου με βασικούς άξονες την γλυπτική απτότητα των σωμάτων, την παρατεταμένη διάρκεια στην κίνηση και την αισθητική ακρίβεια. Το κινητικό λεξιλόγιο της ομάδας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας προσωπικής χορογραφικής γλώσσας η οποία αποκλίνει από τις αναγνωρίσιμες φόρμες του σύγχρονου χορού και συχνά παίρνει μια υβριδική μορφή.

Οι παραστάσεις της Synthesis 748 δεν διηγούνται ιστορίες. Οι σκηνικές εγκαταστάσεις, αποτελούν πάντα το σημείο αφετηρίας της όλης σύνθεσης, και χαρακτηρίζονται από την δημιουργία άχρονων και άτοπων χώρων που ερμηνεύονται περισσότερο με το ασυνείδητο. Τα έργα της ομάδας κινούνται στα όρια μεταξύ παράστασης και χορογραφικής εγκατάστασης, προβάλλοντας, ενίοτε, το θέατρο σαν εκθεσιακό χώρο και την ίδια την παράσταση σαν έκθεμα.

Συντελεστές

Ιδέα, Χορογραφία, Ενδυματολογική Επιμέλεια: Σπύρος Κουβαράς
Μουσική [αποσπάσματα]: W.A. Mozart – Ρέκβιεμ σε ρε ελάσσονα, K. 626
Χορευτές: Αναστασία Βαλσαμάκη, Δήμητρα Βλάχου, Αλέξανδρος Ζαρμακούπης, Κορίνα Κοτσίρη, Σπύρος Κουβαράς, Λουκιανή Παπαδάκη, Άγγελος Παπαδόπουλος, Alexandra Rogovska
Σκηνογραφία: Κυριακή Νασιούλα
Διαδραστικός Προγραμματισμός: Ελένη Ξυνογαλά
Σχεδιασμός Φωτισμών: Θωμάς Οικονομάκος
Βοηθός Χορογράφου: Θάνος Ραγκούσης
Βοηθός Σκηνογράφου: Νίκος Κομιώτης
Διεύθυνση Παραγωγής: Χαρίκλεια Πετράκη
Διεύθυνση Προβολής και Επικοινωνίας: Μαρία Τσολάκη
Φωτογραφίες και Βίντεο: Γιώργος Μπακάλης
Παραγωγή: Synthesis 748

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

12 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

2, 3, 4 Δεκεμβρίου 2021 | 21:00
5 Δεκεμβρίου 2021 | 20:00
*4 Δεκεμβρίου στις 18:30 [μεικτή παράσταση]

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 12 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Πλατεία Ομονοίας 18, Αθήνα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.