Νέα βρεφικά και παιδικά προγράμματα στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Ειδικά σχεδιασμένες δράσεις για γονείς με βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας καθώς και πολλά διαφορετικά δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά έως και 10 ετών

29 Απριλίου 2023
- 10 Ιουνίου, 2023

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή εγκαινιάζει μια νέα σειρά προγραμμάτων για τους μικρούς του φίλους, με ειδικά σχεδιασμένες δράσεις για γονείς με βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας καθώς και πολλά διαφορετικά δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά έως και 10 ετών.

Η ειδικά σχεδιασμένη ξενάγηση για νέους γονείς με παιδιά «Η πρώτη μου βόλτα στο Μουσείο!» και το πρωτότυπο «Θεατρικό παιχνίδι στο Μουσείο!», που ξεκίνησαν πιλοτικά την περίοδο του Πάσχα, εντάσσονται στο πρόγραμμα του Ιδρύματος. Παράλληλα, το εργαστήριο για γονείς και παιδιά από 20 μηνών έως 3 ετών «Ζωγράφοι της κίνησης!» αποκαλύπτει τη μαγεία της ζωγραφικής δράσης του Jackson Pollock και στο πρόγραμμα «Ένα παράθυρο, μια ιστορία!» τα παιδιά ηλικίας 3-4 ετών μαζί με έναν συνοδό εξερευνούν το έργο του Άρη Κουτρουλή.

Για τα παιδιά ηλικίας 5-6 ετών εγκαινιάζεται το εργαστήριο «Παίζοντας με τις φόρμες!» που εμπνέεται από τα γλυπτά της Barbara Hepworth, του Jean (Hans) Arps και του Giacometti καθώς και το πρόγραμμα «Ένας κόσμος από χαρτί!» που βασίζεται στο έργο του Jean Dubuffet. Τα παιδιά 6-8 ετών ανακαλύπτουν τον κόσμο της Chryssa στο εργαστήριο «Μια λέξη για την Πόλη μου!» και το έργο του Takis στη δράση «Τα Μουσικά Γλυπτά», ενώ στα «Πεδία και επίπεδα» παιδιά ηλικίας 8-10 ετών εξερευνούν το έργο του Robert Rauschenberg για να δημιουργήσουν τις δικές τους συνθέσεις.

Η πρώτη μου βόλτα στο Μουσείο!

Ξεναγήσεις για νέους γονείς με βρέφη από 0 έως 20 μηνών

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζει τη δράση Η πρώτη μου βόλτα στο Μουσείο!, μια ειδικά σχεδιασμένη ξενάγηση για νέους γονείς με βρέφη από 0 έως 20 μηνών που πραγματοποιείται στις αίθουσες της μόνιμης Συλλογής του Μουσείου.

Η εισηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης του Ιδρύματος καλωσορίζει τους γονείς και τα παιδιά και τους οδηγεί σε μια βιωματική βόλτα ανάμεσα σε σημαντικά έργα τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα

Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Αποκαλύπτοντας τη μαγεία που κρύβει το Μουσείο για όλες τις ηλικίες, η ξενάγηση περιλαμβάνει ήχους και δραστηριότητες που επιτρέπουν στις νέες οικογένειες να εξερευνήσουν τη Συλλογή συμμετέχοντας σε μια διαδραστική μουσειακή εμπειρία.

Οι γονείς μπορούν να συμμετέχουν έχοντας μαζί τους το/τα μωρό/ά σε καρότσι ή σε μάρσιπο.

Για νέους γονείς με βρέφη από 0 έως 20 μηνών
Επιλεγμένες Τετάρτες κάθε μήνα | 16.30-17.30

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: goulandris.gr/el/events/my-first-stroll-at-the-museum

Ζωγράφοι της Κίνησης!

Εργαστήριο για γονείς και παιδιά από 20 μηνών έως 3 ετών

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή καλεί τους γονείς με παιδιά από 20 μηνών έως 3 ετών να ανακαλύψουν τις τρελές γραμμές και τις χρωματιστές πιτσιλιές του Jackson Pollock.

Στο δημιουργικό εργαστήριο Ζωγράφοι της Κίνησης! οι γονείς και τα παιδιά συναντούν τη ζωγραφική δράσης του Pollock καθώς κινούνται και εξερευνούν όλους τους πιθανούς τρόπους που μπορούν να ρίξουν, να απλώσουν και να ανακατέψουν τα χρώματα.

Με σκοπό να νιώσουμε τη δύναμη του παιχνιδιού, της κίνησης και των χρωμάτων, χρησιμοποιούμε παράξενα πινέλα και δημιουργούμε ζωγραφιές που δεν μοιάζουν με τίποτα σε ολόκληρο τον κόσμο! Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου προτείνουν μια σειρά από ερεθίσματα για όλες τις αισθήσεις. Το παιχνίδι και η εξερεύνηση μέσα από το εργαστήριο έχουν σκοπό να ενδυναμώσουν τον δεσμό γονιού-παιδιού, τη δημιουργία, την έκφραση και τον πειραματισμό.

Για παιδιά από 20 μηνών έως 3 ετών, με τη συνοδεία ενός ενήλικα

Για γονείς και παιδιά από 20 μηνών έως 3 ετών
Επιλεγμένες Παρασκευές κάθε μήνα | 18.00-18.50

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: goulandris.gr/el/events/painters-of-movement

Ένα Παράθυρο, μια ιστορία!

Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 3-4 ετών, μαζί με έναν κηδεμόνα/συνοδό

Τι πραγματικά βλέπουμε παρατηρώντας ένα έργο τέχνης; Είναι το ίδιο με αυτό που βλέπει ένα παιδί; Ένας μουσικός ερμηνεύει άραγε την ίδια εικόνα διαφορετικά από έναν γιατρό και αν ναι, γιατί συμβαίνει αυτό;

Στο εργαστήριο Ένα παράθυρο, μία ιστορία! παιδιά ηλικίας 3 έως 4 ετών εξερευνούν και ερμηνεύουν, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, το έργο του δημιουργού Άρη Κουτρουλή.

Στόχος του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να λάβουν τα αντίστοιχα ερεθίσματα για να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες και στη συνέχεια, μεταβαίνοντας στο Παιδικό Εργαστήριο, να προσπαθήσουν να τις ζωντανέψουν μέσα από μία ποικιλία υλικών και τεχνικών όπως σφουγγαράκια, τυπώματα, φούσκες και υφές.

Για παιδιά ηλικίας 3-4 ετών με τη συνοδεία ενός ενήλικα
Κάθε Κυριακή από 30/04 έως 04/06 | 10.30-11.30

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: goulandris.gr/el/events/a-window-and-a-story

Θεατρικό παιχνίδι στο Μουσείο!

Δράση για παιδιά 4-5 ετών και έναν κηδεμόνα/συνοδό

Πώς σωματοποιούμε αυτά που βλέπουμε στη «Λαϊκή Αγορά» του εικαστικού Παναγιώτη Τέτση; Ποιο είναι το ηχοτοπίο που περιβάλλει τον πίνακα και ποιες οι μυρωδιές που αναδύονται από αυτόν;

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή καλεί τους γονείς με παιδιά 4 έως 5 ετών να γνωρίσουν την «Λαϊκή Αγορά» του Παναγιώτη Τέτση με έναν διαφορετικό τρόπο.

Με οδηγό το παιχνίδι και με εργαλεία τον αυτοσχεδιασμό, τη μίμηση, την κίνηση και τον ρυθμό, οι συμμετέχοντες προσεγγίζουν το έργο με βιωματικό τρόπο. Στόχος του προγράμματος είναι οι γονείς και τα παιδιά να αποκτήσουν επαφή με το έργο τέχνης μέσω της ενεργοποίησης των αισθήσεων και του σώματός τους, να συνεργαστούν δημιουργικά ως ομάδα και να αυτοσχεδιάσουν μπροστά από το επιβλητικό έργο του Τέτση.

Για παιδιά 4-5 ετών και έναν κηδεμόνα/συνοδό
Κάθε Δευτέρα του Μαΐου από 08/05 | 16.45-17.45

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: goulandris.gr/el/events/educational-drama-at-the-museum

Παίζοντας με τις φόρμες!

Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5-6 ετών

Τι είναι οι φόρμες και τα σχήματα; Μπορούμε να τα εντοπίσουμε στα γλυπτά της Barbara Hepworth, του Jean (Hans) Arps και του Giacometti; Τι υλικά χρησιμοποίησαν αυτοί οι καλλιτέχνες για να αποδώσουν τις υπέροχες φόρμες τους και ποιες ιστορίες προκύπτουν πίσω από την κάθε δημιουργία/γλυπτό;

Αντλώντας έμπνευση από τους τρεις εικαστικούς και αφού πρώτα δουν από κοντά και παρατηρήσουν τα έργα τους, στο εργαστήριο Παίζοντας με τις φόρμες! παιδιά ηλικίας 5 έως 6 ετών επιχειρούν να δημιουργήσουν το δικός τους γλυπτό, εξερευνώντας τις διαφορετικές διαστάσεις του πηλού.

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τον πηλό – ένα υλικό απόλυτα φιλικό προς το παιδί – και με τη φαντασία τους προσπαθούν να αποδώσουν τις δικές τους φόρμες, μέσα από φιγούρες ή ελεύθερες πλαστικές δημιουργίες. Στο τελευταίο μέρος του εργαστηρίου πειραματίζονται και με το χρώμα, ζωντανεύοντας τα γλυπτά τους!

Για παιδιά ηλικίας 5-6 ετών
Κάθε Κυριακή από 30/04 έως 04/06 | 12.00-13.30

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: goulandris.gr/el/events/playing-with-forms

Ένας κόσμος από χαρτί!

Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5-6 ετών

Τι θα συνέβαινε αν ο κόσμος που μας περιβάλλει ήταν φτιαγμένος από ένα υλικό τόσο απλό, όσο ένα κομμάτι λευκό χαρτί;

Στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, οι δημιουργίες του Γάλλου καλλιτέχνη Jean Dubuffet γίνονται η αφορμή για πειραματισμό με ένα υλικό απλό που έχει άπειρες δυνατότητες χρήσης. Το χαρτί!

Στο εργαστήριο Ένας κόσμος από χαρτί! παιδιά ηλικίας 5 έως 6 ετών, σε ένα κλίμα συνεργασίας και συνδημιουργίας, παρακινούνται να χαράξουν διαδρομές πάνω σε λευκές επιφάνειες. Γραμμές με παράξενες ονομασίες διαπερνούν το χαρτί και κατευθύνονται σε άγνωστες τοποθεσίες. Έπειτα με μια στροφή θα διασταυρωθούν για να δημιουργήσουν χάρτινα γλυπτά, αντλώντας έμπνευση από την ελαφρότητα της «Καρέκλας πρακτικής λειτουργίας» του καλλιτέχνη και όχι μόνο.

Για παιδιά 5-6 ετών
Κάθε Σάββατο από 29/04 έως 10/06 | 10.30-11.45

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: goulandris.gr/el/events/a-world-made-of-paper

Μια λέξη για την Πόλη μου!

Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 6-8 ετών

Τι είναι μια πόλη, εκτός από τους δρόμους και τις πλατείες της;

Η πόλη είναι οι εμπειρίες, τα συναισθήματά μας και οι άπειρες λέξεις που μας περιτριγυρίζουν: επιγραφές, διαφημίσεις, σύμβολα, πινακίδες με οδηγίες και ονόματα.

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή παρουσιάζει ένα εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 6 έως 8 ετών με αφορμή το έργο μιας από τις σημαντικότερες διεθνούς φήμης γλύπτριες, γνωστή ως Chryssa. Στο εργαστήριο Μια λέξη για την Πόλη μου! τα παιδιά ανακαλύπτουν τα γλυπτά της Χρύσας Βαρδέα καθώς και τη σχέση τους με τα γράμματα, τη γραφή και τη φόρμα.

Η Χρύσα άντλησε την έμπνευσή της από τη ζωή και τις εμπειρίες της στις μεγάλες πόλεις και δημιούργησε έργα μεγάλων διαστάσεων που παίζουν με το φως, τη σκιά και τις λέξεις. Χρησιμοποιώντας μια γραμματοσειρά που φτιάχτηκε ειδικά για αυτό το εργαστήριο, το κάθε παιδί επιλέγει την δική του σημαντική λέξη και στη συνέχεια δημιουργεί το δικό του γλυπτό, μια λέξη/πόλη, εξερευνώντας διαφορετικούς τρόπους διπλώματος του χαρτιού.

Για παιδιά ηλικίας 6-8 ετών
Κάθε Σάββατο από 29/04 έως 10/06 | 12.30-14.00

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: goulandris.gr/el/events/a-word-for-my-city

Τα Μουσικά Γλυπτά

Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 6-8 ετών

Πώς φτιάχνεται ένα γλυπτό; Τι σχέση μπορεί να έχει με τον ήχο, τη μουσική, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο;

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή προσκαλεί παιδιά ηλικίας 6-8 ετών να ανακαλύψουν τις ηχητικές δυνατότητες ενός γλυπτού και να δημιουργήσουν το δικό τους μουσικό γλυπτό, αντλώντας έμπνευση από τον διεθνώς καταξιωμένο Έλληνα καλλιτέχνη Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης).

Στο εργαστήριο Τα Μουσικά Γλυπτά, τα παιδιά ανακαλύπτουν το έργο του Takis και στη συνέχεια δημιουργούν το δικό τους γλυπτό, χρησιμοποιώντας υλικά όπως το ξύλο και άλλα αντικείμενα που μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός έργου τέχνης και να το «ντύσουν» με ήχους. Στο τέλος του εργαστηρίου, όλη η ομάδα πειραματίζεται με τη δημιουργία ενός μουσικού συγκροτήματος που αποτελείται από μουσικά γλυπτά!

Για παιδιά ηλικίας 6-8 ετών
Κάθε Κυριακή από 14/05 έως 11/06 | 15.30-16.45

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: goulandris.gr/el/events/musical-sculptures

Πεδία και επίπεδα

Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 8-10 ετών

Ο κόσμος μας είναι απίστευτα πλούσιος, αρκεί να συγκεντρώσεις αυτόν τον πλούτο.

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή αντλεί έμπνευση από την μόνιμη Συλλογή του και προσκαλεί παιδιά ηλικίας 8-10 ετών να χαθούν στις πολυμορφικές εικόνες του Robert Rauschenberg. Εικόνες που εμφανίζονται και εξαφανίζονται ως αποτέλεσμα του φωτός, των σκιών και των αντανακλάσεων στις επιφάνειες των έργων του.

Στο εργαστήριο Πεδία και επίπεδα τα παιδιά αναζητούν τις σκιές, τα σχήματα και τις προσωπικές φωτογραφίες που κρύβονται στο έργο του καλλιτέχνη «Αστικά πεδία», δημιουργώντας μια εικονογραφική επιφάνεια που σε προκαλεί να ανακαλύψεις αυτά που υπάρχουν πίσω από αυτήν.

Στη συνέχεια, αξιοποιώντας μια μικτή τεχνική (mixed media) τα παιδιά μαθαίνουν να δημιουργούν συνθέσεις χρησιμοποιώντας διαφορετικά μεταξύ τους μέσα, υλικά και τεχνικές. Οι εικόνες, οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες τους από το αστικό τοπίο της Αθήνας γίνονται η αφετηρία για την δημιουργία «συνδετικών έργων» (Combines) τα οποία αναπαράγουν στην καλλιτεχνική επιφάνεια σκηνές από την αστική ζωή σε επίπεδα και στρώσεις.

Για παιδιά 8-10 ετών
Κάθε Σάββατο από 29/04 έως 10/06 | 15.30-17.00

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: goulandris.gr/el/events/fields-and-levels

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.