Musical Snapshots: Το “The Joshua Tree” των U2 κυκλοφόρησε σαν σήμερα το 1987

Το πέμπτο studio album των U2 πούλησε 250.000 αντίτυπα μέσα σε δύο μέρες, γρηγορότερα από κάθε άλλο βρετανικό άλμπουμ μέχρι τότε

Κείμενο: Άγγελος Κραβαρίτης

 

To “The Joshua Tree” ήταν το πέμπτο studio album των U2, και κυκλοφόρησε στις 9 Μαρτίου του 1987. Ήταν εμπνευσμένο από τις Η.Π.Α και τη γεωγραφία, τη λογοτεχνία και την πολιτική κατάσταση της χώρας στην οποία το συγκρότημα είχε περιοδέψει εκτεταμένα τα πρώτα χρόνια της καριέρας του.

Την παραγωγή έκαναν ο Daniel Lanois και ο Brian Eno, που είχαν ξαναδουλέψει με τους U2 στο “The Unforgettable Fire”. Ο στόχος τους ήταν να φτιάξουν έναν δίσκο με πιο σκληρό ροκ ήχο που θα συνέχιζε να εξερευνά ασυνήθιστες δομές στα τραγούδια. Καθόλη τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, το 1986, οι U2 προσπάθησαν να δώσουν στο εγχείρημα μια κινηματογραφική αίσθηση, ενσωματώνοντας φυσικά τοπία της Αμερικής σαν φόντο για τα δικά τους ηχητικά τοπία και τους στίχους.

Μεγάλο μέρος αυτών των στίχων ήταν επηρεασμένο από Αμερικανούς λογοτέχνες που διάβαζε εκείνη την εποχή ο Bono, ο τραγουδιστής και στιχουργός του συγκροτήματος. Μουσικά, παρόλο που τα μέλη του γκρουπ είχαν διαφορετικές ιδέες για το πώς να προσεγγίσουν το άλμπουμ, όλοι συμφωνούσαν πως ένιωθαν μακριά από τις μουσικές τάσεις της εποχής, όπως η synth pop. Οι περισσότερες ηχογραφήσεις έγιναν σε ένα σπίτι στη Georgia, το σαλόνι του οποίου είχε μετατραπεί σε ένα αυτοσχέδιο στούντιο.

Μετά την ολοκλήρωσή του, ο Bono είπε πως θεωρούσε το ”The Joshua Tree” το πιο ολοκληρωμένο άλμπουμ μετά το πρώτο τους. Αυτή η άποψη βασίστηκε στις διθυραμβικές κριτικές και την τεράστια επιτυχία που σημείωσε, καθώς ο δίσκος πούλησε 250.000 αντίτυπα μέσα σε δύο μέρες, γρηγορότερα από κάθε άλλο βρετανικό άλμπουμ μέχρι τότε. Έφτασε στο νούμερο 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε δύο εβδομάδες από την κυκλοφορία του και έμεινε στα charts για πάνω από τρία χρόνια. Συνολικά, το ”The Joshua Tree” έγινε νούμερο 1 σε 20 χώρες και πούλησε περισσότερα από 25 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το άλμπουμ ξεκινά με μια δίλεπτη εισαγωγή με synthesizer του Eno, που χτίζεται σιγά σιγά και δίνει τη σκυτάλη στους χαρακτηριστικούς κιθαριστικούς αρπισμούς του The Edge. Στη συνέχεια προστίθεται το εξαιρετικό rhythm section (μπάσο και ντραμς) καθώς παίρνει μορφή το “Where The Streets Have No Name”, με στίχους που έγραψε ο Bono σε ένα ταξίδι του στην Αιθιοπία που μαστιζόταν από την πείνα, και που έγινε μεγάλη παγκόσμια επιτυχία. To “I Still Haven’t Found What I’m Looking For” γεννήθηκε από ένα drum pattern του Larry Mullen Jr., με στίχους επηρεασμένους από τα αμερικάνικα gospel, που περιγράφουν την πνευματική αναζήτηση, και με τίτλο δανεισμένο από το “Idiot Wind” του Bob Dylan. Το κομμάτι προτάθηκε για «Τραγούδι της χρονιάς» στα βραβεία Grammy το 1988. Το “With Or Without You”, το πρώτο single που βγήκε από το ”The Joshua Tree”, ήταν ένα από τα παλιότερα τραγούδια του δίσκου, γραμμένο το 1985. Ο Adam Clayton ξεκινά με ένα απλό bassline πάνω στο οποίο μπαίνουν ατμοσφαιρικές κιθάρες, και φωνητικά που γίνονται ολοένα και δυνατότερα μαζί με τα drums. Τα τρία αυτά εναρκτήρια κομμάτια έχουν πολλές ηχητικές και μουσικές ομοιότητες, με βασικότερη το παίξιμο του Edge, και θα μπορούσαν να ακούγονται και σαν το ίδιο τραγούδι αν ήταν όλα στο ίδιο τόνο. Σε κάθε περίπτωση αυτή η ομοιογένεια κάνει το ξεκίνημα αυτό του άλμπουμ πολύ χαρακτηριστικό.

Το “Bullet The Blue Sky” είναι ένα εξίσου απλό κομμάτι αλλά δοσμένο με εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Γραμμένο για την εμπλοκή της Αμερικής στον εμφύλιο πόλεμο του Ελ Σαλβαδόρ, είναι πολύ πιο έντονο και άγριο ρυθμικά και τραγουδιστικά. Η λατινική Αμερική αποτέλεσε το θέμα και του τελευταίου κομματιού του δίσκου, “Mothers Of The Disappeared”, που μιλάει για τις Madres de Plaza de Mayo, μια ομάδα γυναικών τα παιδιά των οποίων είχαν εξαφανιστεί κάτω από περίεργες συνθήκες σε διάφορα δικτατορικά καθεστώτα. Κάποια από τα λιγότερο γνωστά κομμάτια του άλμπουμ εξερευνούν διάφορα είδη αμερικανικής μουσικής. Το “Running To Stand Still” έρχεται από τα ακουστικά blues, και οι στίχοι του αφορούν την πόλη που γεννήθηκαν οι U2, το Δουβλίνο. Το “Red Hill Mining Town” είναι ένα καθαρό folk τραγούδι σαφώς επηρεασμένο από τον Dylan, τον οποίο ο Bono είχε πρωτοσυναντήσει το 1984. Το “Trip Through Your Wires” τείνει προς την soul, ενώ το “Exit” είναι ένα ζωντανό τζαμάρισμα στο στούντιο με στίχους επηρεασμένους από το μυθιστόρημα του Norman Mailer “The Executioner’s Song”.

Η έρημος της αμερικανικής δύσης έχει μεγάλο συμβολικό ρόλο στο ”The Joshua Tree” (που κι αυτό είναι ένα εθνικό μνημείο στην έρημο Mojave) και στο “In God’s Country” η εικόνα αυτή παντρεύεται πολύ όμορφα με τη μουσική. Το “One Tree Hill”, το πέμπτο και τελευταίο single από το album είναι αφιερωμένο στον Greg Carroll, roadie του συγκροτήματος που σκοτώθηκε με μοτοσυκλέτα το 1986. Περιγράφει ένα ηφαίστειο στη Νέα Ζηλανδία, τόπο καταγωγής του Carroll.

To ”The Joshua Tree” είναι για πολλούς το κορυφαίο άλμπουμ στην τεράστια καριέρα των U2 και ακούγεται το ίδιο φρέσκο ακόμα και σήμερα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.