Βραδιές Αφήγησης στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

'Αμρίτα' το νερό της ζωής

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί για δεύτερη χρονιά, στο χώρο του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, το πρόγραμμα Αμρίτα το νερό της ζωής, μια επιλογή ιστοριών από την Ινδία που στις αρχές του 2010 είχε μεγάλη επιτυχία στο ενήλικο κοινό.

Από τις πιο σημαντικές και πανάρχαιες κοιτίδες ιστοριών, η Ινδία αποτελεί μια ιδιαίτερη πηγή προφορικής παράδοσης με πλούσιο υλικό και διαφορετικά είδη αφηγημάτων. Η Σάσα Βούλγαρη ξεκινώντας μόλις την έρευνά της σε ένα νέο αφηγηματικό τοπίο δημιουργεί ένα πρόγραμμα ειδικά για το Μουσείο Μπενάκη. Οι ιστορίες που επιλέγει από αυτό το αχανές υλικό αναπτύσσονται  γύρω από την απλότητα της ζωής, τα ερωτικά της τερτίπια και φτάνουν στην πιο βαθιά σοφία και στο δρόμο της φώτισης. Περιπαικτικές ιστορίες και γοητευτικοί θρύλοι, πεφωτισμένοι θνητοί και συμπονετικοί θεοί, φιλοσοφικά ερωτηματικά και καρμικές συναντήσεις … τελικά η Αμρίτα κυλάει μέσα από την πηγή της ίδιας της ζωής.

Διάρκεια: περίπου 90 λεπτά.

Συντελεστές

Σχεδιασμός προγράμματος, κείμενα και αφήγηση: Σάσα Βούλγαρη
Μουσική συνοδεία με hang: Σπύρος Παν

 

Η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη ανήκει στους πρωτεργάτες της νέο-αφήγησης στην Ελλάδα κι αφηγείται πειραματικά από το 1989 και επαγγελματικά από το 1993. Ο χώρος είναι γι’ αυτήν καθοριστικός και την ενδιαφέρει να δημιουργεί «στέκια παραμυθιών» με σταθερές εμφανίσεις σε συγκεκριμένους χώρους όπως τα μουσεία. Το πλούσιο έργο της στο χώρο της αφήγησης την καθιστά μια από τους πιο έμπειρες παρουσίες στην Ελλάδα επηρεάζοντας με το ύφος της τη νεότερη γενιά παραμυθάδων.

 

Το hang είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο μουσικό όργανο με εκπληκτικές δυνατότητες. Το πρώτο μοντέλο τελειοποιήθηκε το 2000 από τους Ελβετούς Felix Rohner και Sabina Schärer ύστερα από πολυετή έρευνα στον τομέα της κατασκευής μεταλλικών μουσικών οργάνων. Είναι χειροποίητο και μέχρι το τέλος του 2007 όλα τα μοντέλα ήταν κουρδισμένα διαφορετικά, με άλλα λόγια το κάθε όργανο είχε τη δικιά του προσωπικότητα. Το hang έχει μόνο 8 νότες, η αντήχηση των οποίων όμως δημιουργεί μια ξεχωριστή ποιότητα ήχου που δεν μοιάζει με κανενός άλλου μουσικού οργάνου.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

15 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Θέσπιδος 10, Πλάκα, 10558 Αθήνα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ