«Μορφολογίες» με 15 ξυλογραφίες ιαπωνικής τεχνικής του Νίκου Σταυρακαντωνάκη στον Χώρο Τέχνης «Εκτός»

Μορφολογίες - Χώρος Τέχνης_ΕΚΤόΣ

Τα πορτραίτα του δεν είναι απαραίτητα να αναφέρονται σε κάποιο οικείο πρόσωπο ή πολύ περισσότερο η αποτύπωσή τους να μοιάζει σε αυτόν ή αυτήν που παρατηρεί

11 Μαΐου 2022
- 15 Ιουνίου, 2022

Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών παρουσιάζει την έκθεση «Μορφολογίες» με έργα του Νίκου Σταυρακαντωνάκη από τις 11 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου στον Χώρο Τέχνης «Εκτός».

Η έκθεση περιλαμβάνει 15 ξυλογραφίες, κάποιες από αυτές μονότυπα, ή μοναδικά τυπώματα, που έχουν γίνει με την ιαπωνική τεχνική χάραξης κι εκτύπωσης και είναι το αποτέλεσμα μίας συστηματικής δουλειάς των τελευταίων τριών ετών.

Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τα έργα του χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει το πως προέκυψε η συγκεκριμένη θεματική. Ίσως να είναι μια σκέψη που απλώς προέκυψε ή κάποιος συνειρμός που σε μια στιγμή γέννησε την ιδέα ή μία αλληλουχία γεγονότων που τον έκανε να προσανατολιστεί προς αυτά.

Θέμα κοινό, τα πορτραίτα του δεν είναι απαραίτητα να αναφέρονται σε κάποιο οικείο πρόσωπο ή πολύ περισσότερο η αποτύπωσή τους να μοιάζει σε αυτόν ή αυτήν που παρατηρεί. Αυτό που τον ενδιέφερε είναι η αναδιατύπωση της δομής της μορφής και του ίδιου του χαρακτικού έργου. Αυτό που παίζει βασικό ρόλο είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Μορφολογίες - Χώρος Τέχνης_ΕΚΤόΣ

Με αφορμή τα έργα και την έκθεση, ο ψυχοκοινωνιολόγος Νικόλας Χρηστάκης, έγραψε:

«Εαυτική προσφυγή -κίνηση πανικού, κίνηση έρωτα- και συγχρόνως δυσανεξία. Καθώς η δουλειά τελειώνει (ή τέλος πάντων σχεδόν) και μοιραία η δόμηση εγκαλεί την αποδιοργάνωση, και ενώ κάθε παλινδρόμηση έχει καταστεί αδύνατη, μια ανεξέλεγκτη παρόρμηση, υπό την θριαμβευτική καθοδήγηση ενός αγνώστου πυρηνικού συνδρόμου, επιφέρει… και επέρχεται… και ιδού το αποτέλεσμα.

Μορφολογίες - Χώρος Τέχνης_ΕΚΤόΣ

Όμως είναι λυτρωτικό. Η σύγκρουση απαλείφεται. Για όποιον αντέχει φυσικά. Το χιούμορ (διάθεση ενάντια στην θέση) συνεπάγεται συνθέσεις αντίθετων ποιοτήτων, μάχεται την διάσπαση, αλλά και την στείρα ψευδο-σύνθεση, ουδετεροποιεί και άρα αξιοποιεί την ενέργεια. Αρχικά οι αντιφάσεις μαίνονται, κατόπιν εκλύεται σημαντικό εναισθητικό δυναμικό και τέλος… μα βέβαια… και γιατί όχι;

Έχω συνείδηση ότι οι αντιλήψεις μου, οι σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου για μένα είναι εντελώς αντίθετα από αυτά που είχα άλλες στιγμές, από αυτά που μόλις είχα. Μήπως σας αφορά; (Πριν απαντήσετε σκεφτείτε καλά αν θα μπείτε σε θέση υποκειμένου ή αντικειμένου).

Αδιάφορο το αν θα θεραπευτώ. Καληνύχτα σας.»

Μορφολογίες - Χώρος Τέχνης_ΕΚΤόΣ

Ο Νίκος Σταυρακαντωνάκης γεννήθηκε ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ το 2014 παρακολούθησε εργαστήριο ιαπωνικής ξυλογραφίας (MokuHanga) στο Kyoto International Mokuhanga School.

Έχει εργασθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, και από το 2019 εργάζεται σαν ΕΔΙΠ στο τμήμα χαρακτικής της ΑΣΚΤ. Είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και έχει συμβάλει ενεργά στην υλοποίηση των τεσσάρων International Athens Print Fest. Έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά εργαστήρια ενώ έχει πάρει μέρος σε διαλέξεις και ομιλίες. Έχει επιμεληθεί δεκάδες εκθέσεις και εκδηλώσεις σχετικά με την χαρακτική. Έχει πραγματοποιήσει δυο ατομικές εκθέσεις ενώ έχει πάρει μέρος σε δεκάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: Τετάρτη 11 Μαΐου 2022 | 18:00 – 21:00
Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 11 Μαΐου2022 – Τετάρτη 15 Ιουνίου
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή 18:00 – 21:00, Σάββατο: 12:00 – 15:00

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ι. Δροσοπούλου 17Α, Κυψέλη, Αθήνα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.