«Μνήμη και εντύπωμα»: Η πρώτη περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας

Μνήμη και εντύπωμα (1)

Μια περιήγηση στη χώρα του Πέλοπα με οδηγό αρχαία νομίσματα

8 Ιουνίου
- 30 Νοεμβρίου, 2022

«Μνήμη και εντύπωμα. Μια περιήγηση στη χώρα του Πέλοπα με οδηγό αρχαία νομίσματα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας (Αλέα Τεγέας) και στο Κτίριο Β του Στασινοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου (Στάδιο Τεγέας).

Η έκθεση διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού &Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) και το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος–ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Πρόκειται για την πρώτη περιοδική έκθεση που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, το οποίο απέσπασε διεθνή τιμητική διάκριση το 2016 ως ένα από τα «ευρωπαϊκά μουσεία της χρονιάς». Η έκθεση θα διαρκέσει από 8 Ιουνίου μέχρι 30 Νοεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας και μέχρι 30 Σεπτεμβρίου στο Στασινοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο.

«Μνήμη και εντύπωμα»
Αργυρό τριώβολο, αρκαδική κοπή, 5ος αιώνας π.Χ. – Μουσείο Μπενάκη. Κεφαλή Καλλιστούς(;).

Πώς λειτουργεί η μνήμη; Tι ακριβώς και πώς εντυπώνεται σ τη συλλογική συνείδηση ενός τόπου; Πώς ένας μύθος ξεπερνά τον τόπο που τον γέννησε; Τι χαράχθηκε βαθιά στο συλλογικό φαντασιακό μέσα από την τέχνη και εξακολουθεί να σαγηνεύει έξω από τον χρόνο, και τι απλώς επιζεί σε έναν χώρο εντυπώσεων;

Στον δρόμο από τον τόπο προς την ουτοπία, η Αρκαδία–ως όνομα και ως ποιητική εικόνα–συντηρεί διαχρονικά επίκαιρα θεμελιώδη αιτήματα και αξίες πολιτισμού: ειρήνη, αρμονία, δικαιοσύνη, μέτρο, χαρά ζωής, ευγένεια, απλότητα, καλοσύνη.

Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας περιλαμβάνει 71 εκθέματα οργανωμένα γύρω από δύο θεματικούς άξονες και σε πέντε ενότητες.

«Μνήμη και εντύπωμα»
Αργυρό τριώβολο, Αρκαδικό Κοινό, Μεγαλόπολη, περ. 330 – 275 π.Χ. Μουσείο Μπενάκη. Πάνας καθισμένος σε βράχο

Στοχευμένες αφηγήσεις

Μύθος και μνήμη. Ανιχνεύεται η γένεση της τοπικής μυθικής και ιστορικής παράδοσης .Η θεά Αθηνά που δίνει έναν βόστρυχο της Μέδουσας στον Κηφέα και στη Στερόπη, ο Τεγεάτης ήρωας Τήλεφος, γιος του Ηρακλή και της Αύγης, που τρέφεται από μια ελαφίνα. Η Άρτεμις, η θεά του κυνηγιού, και η Καλλιστώ, η μητέρα του Αρκάδα. Ο Πέλοπας.

Συλλογική μνήμη στην Πελοπόννησο πέρα από τα όρια των πόλεων. Προβάλλονται οι δύο μεγάλες προσπάθειες οργάνωσης υπερτοπικών πολιτικών σχηματισμών στην Πελοπόννησο, το Κοινό των Αρκάδων και η Αχαϊκή Συμπολιτεία.

Ανακαλώντας τη μνήμη: η Πελοπόννησος στους αυτοκρατορικούς χρόνους. Αναδεικνύεται με ποιο τρόπο η ιθύνουσα τάξη συνεχίζει να προβάλλει το αρχαίο κλέος της κάθε πόλης, εναρμονιζόμενη με τα κελεύσματα της αυτοκρατορικής εξουσίας. Εύγλωττο παράδειγμα μια νομισματική κοπή της Κορίνθου με το ταφικό μνημείο της εταίρας Λαΐδος ή μια κοπή στη νομισματική παραγωγή της Μαντίνειας που εκδόθηκε στο όνομα του Αντινόου.

Το τέλος μιας εποχής και η αρχή μιας άλλης. Συνδέοντας την τιμητική επιγραφή για τον ύπατο Ρούφο–που φαίνεται ότι αντιστάθηκε στους Γότθους εισβολείς του 4ουαι. μ.Χ.–με τη μαρτυρία των νομισμάτων φωτίζονται λιγότερο γνωστές πτυχές ενός κόσμου σε μετάβαση.

Συνομιλίες

Δεκατέσσερα επιλεγμένα γλυπτά της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου διαλέγονται με δεκαεπτά νομίσματα που φέρουν όμοιους ή συναφείς εικονογραφικούς τύπους. Εντυπωσιάζει η ομοιότητα της ηρωικής μορφής σε κοπή της Τεγέας με τη μορφή του Έχεμου, του Τεγεάτη βασιλιά, σε ανάγλυφο. Συγκινεί η εγγύτητα της μορφής που συνδέει τους Διόσκουρους μιας κοπής του Γυθείου με εκείνους ενός τεγεατικού ανάγλυφου, ή την κεφαλή του Ασκληπιού σε ένα νόμισμα της Επιδαύρου με τη γλυπτή κεφαλή του ιατρού θεού.

Η έκθεση στο Στασινοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο οργανώνει το εποπτικό και τεκμηριωτικό υλικό σε τρεις αφηγηματικές ενότητες: Το πνεύμα του τόπου στην Πελοπόννησo,Πελοποννησιακές μνήμες πέραν της Πελοποννήσου, Η Αρκαδία ως ουτοπία διαμέσου των αιώνων. Εξυφαίνεται η ποιητική εικόνα της Αρκαδίας διαχρονικά ως ευτοπίας. Ως τόπου επιστροφής στη φύση και στην αθωότητα, σε ένα είδος απολεσθέντος παραδείσου.

«Μνήμη και εντύπωμα»
Χάλκινο νόμισμα, Πάτρα επί Κλαυδίου (41–54 μ.Χ.). – Νομισματική Συλλογή ΚΙΚΠΕ

Τους δύο χώρους της έκθεσης γεφυρώνουν νοητά δύο πανομοιότυπα, έξοχης τέχνης, χάλκινα μετάλλια του 19ου αι., ανάγλυφες αντιγραφές του περίφημου πίνακα του Νικολά Πουσέν ”Et in Arcadia ego”.Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Άννας Βασιλικής Καραπαναγιώτου, Διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και επί σειρά ετών προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, και του Γιάννη Στόγια, αρχαιολόγου-νομισματολόγου, Προϊσταμένου-Ερευνητήτης Νομισματικής Συλλογής ΚΙΚΠΕ.

Μνήμη και εντύπωμα
Χάλκινο μετάλλιο, χαράκτης Alphée Dubois (σε πρότυπο του N. Poussin), 1872 – Νομισματική Συλλογή ΚΙΚΠΕ – Ο αλληγορικός πίνακας ”Et in Arcadiaego” του N.Poussin.
«Μνήμη και εντύπωμα»
”Et in Arcadia ego”, έργο του Nicolas Poussin, περ. 1637-1638.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις για το ευρύ κοινό από επιστημονικούς συνεργάτες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και του ΚΙΚΠΕ. Οι ημερομηνίες και ώρες θα ανακοινωθούν στους ιστοτόπους του Μουσείου Μπενάκη, του ΚΙΚΠΕ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος που θα διατίθεται μέσω των συνδιοργανωτών φορέων.

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης σχεδιάζεται η πραγματοποίηση κύκλου διαλέξεων. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Εισιτήρια

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας: 8 Ιουνίου – 30 Νοεμβρίου, Ωράριο λειτουργίας  8.30–15.30

Στασινοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο: 8 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου (Παρακαλώ επικοινωνήστε για το ωράριο λειτουργίας)

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 4

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Αγάθωνος 6, Αθήνα 105 51

Πρεμιέρες

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.