14 Μαρτίου, 2023 •

Επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ναυαγών με τη βοήθεια των smartphones

Κείμενο: Νούλα Μπίτσικα

Η συσκευή Enorasys θέλει να συμβάλλει στη βελτίωση της Ασφάλειας στον τομέα της Ναυσιπλοΐας

«Ο παραπάνω τίτλος θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολικός, ψευδής ή και αποτέλεσμα φθηνών επιλογών και κατώτερων δυνατοτήτων αλλά, τυγχάνει να είναι απόλυτα αληθής, ρεαλιστικός και συγχρόνως, υποδηλώνει άλλη μία ουσιαστική και ταυτόχρονα καινοτόμα χρήση των “έξυπνων” κινητών τηλεφώνων που, συνοδεύουν αρκετούς από εμάς – αν όχι όλους – σχεδόν παντού.

Ας δούμε τι εννοεί με το παραπάνω, η ομάδα της Meton Innovatence (ονομασία η οποία προέρχεται από τον αρχαίο Έλληνα μηχανικό Μέτων τον Αθηναίο και το συνδυασμό των λέξεων innovation και science) μίας νέας start up εταιρείας που δημιουργήθηκε από Έλληνες Μηχανολόγους & Αεροναυπηγούς και που σχεδίασε, εξέλιξε και κατασκεύασε μία συσκευή με την ονομασία Enorasys. Ενόραση, «η ικανότητα κάποιου να έχει συνείδηση πραγμάτων που δεν είναι αντιληπτά με τις φυσικές αισθήσεις» αναφέρεται στο λεξικό της Ελληνικής γλώσσας. Η Meton Innovatence με moto Safe-Affordable-Smart εμπνεύστηκε από αυτό και σε συνδυασμό με τις χρήσεις τις συσκευής την ονόμασε Enorasys θυμίζοντας έτσι, την Ελληνική ρίζα της.

Κύριος σκοπός του Enorasys, αρκτικόλεξο των λέξεων Enhanced Orasis System (από το αντίστοιχο enhanced vision system), είναι η βελτίωση της Ασφάλειας στον τομέα της Ναυσιπλοΐας τόσο της αναψυχής όσο και της ποντοπόρου και ακτοπλοϊκής ναυτιλίας, αλλά και της Γενικής Αεροπορίας και αυτό όχι μόνο σύμφωνα με τα λεγόμενα της ομάδας.

Η δημιουργία του Enorasys ξεκίνησε από ένα τυχαίο γεγονός όταν, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού αναψυχής με ενοικιαζόμενο σκάφος, η χαμηλή ορατότητα έγινε αιτία σύγκρουσης με έτερο σκάφος, ευτυχώς με μοναδικές απώλειες κάποιες υλικές ζημιές.

Στη βιβλιογραφική αναζήτηση που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι, πολλά ναυτικά ατυχήματα έχουν συμβεί λόγω, κακών καιρικών συνθηκών ή και χαμηλής ορατότητας. Μία από τις προτεινόμενες λύσεις στο πρόβλημα είναι η χρήση θερμικών καμερών που απεικονίζουν την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν τα αντικείμενα και που μετατρέπουν αυτές τις μεταβολές απεικόνισης σε εικόνα. Οι θερμικές κάμερες χρησιμοποιούνται ευρέως, από Ομάδες Έρευνας Διάσωσης και από τις Λιμενικές Αρχές πολλών χωρών, για την αναζήτηση και διάσωση ναυαγών σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας αλλά, όχι από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα.

Σημαντικό παράδειγμα, τα πρόσφατα γεγονότα στο Μάτι Αττικής, όπου εάν το Λιμενικό Σώμα τις διέθετε, θα είχαν αποβεί εξαιρετικά χρήσιμες στην αναζήτηση και ανεύρεση των ανθρώπων που είχαν καταφύγει στη θάλασσα για να σωθούν από την φωτιά. Για αυτή την χρήση καθώς και για άλλα «προβλήματα» που μπορεί να προκύψουν στη θάλασσα, υπάρχουν ήδη λύσεις στην αγορά, που απαιτούν όμως την εγκατάσταση σταθερών συστημάτων τροφοδοσίας και απεικόνισης που ενώ, δεν κοστίζουν αρκετά, σε σχέση με το κόστος ενός πλοίου για την ποντοπόρο και την ακτοπλοϊκή ναυτιλία, για τον τομέα της αναψυχής όσο και για την καθολική αγορά, το κόστος αυτό παραμένει δυσανάλογα μεγάλο.

Συγχρόνως, δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς από το ένα σκάφος στο άλλο, λόγω της σταθερής εγκατάστασης, γεγονός το οποίο, δεν τις καθιστά ευέλικτες ως πλατφόρμες χρήσης. Τέλος, υπάρχουν αντίστοιχα φορητές λύσεις μικρού κόστους αλλά, δεν έχουν τη δυνατότητα εγκατάστασης στο σκάφος, αφού έχουν ενσωματωμένη οθόνη απεικόνισης.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω, η ομάδα κατέληξε στον σχεδιασμό ενός φορητού συστήματος και όχι σταθερής εγκατάστασης, που δεν απαιτεί ειδικές οθόνες απεικόνισης, αυξάνοντας έτσι, την ευελιξία του και μειώνοντας σημαντικά το κόστος έτσι ώστε, να μπορεί να το προμηθευθεί και ο χρήστης ενός μικρού/μέσου σκάφους. Ταυτόχρονα, η μη μόνιμη εγκατάσταση του συστήματος, επιτρέπει σε εταιρείες ενοικίασης σκαφών καθώς και σε υπηρεσίες, την προμήθεια μερικών συσκευών με σκοπό την ευέλικτη χρήση, όταν και για όσο την χρειάζεται το κάθε σκάφος.

Η συσκευή επίσης, έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ενεργειακά αυτόνομη. Έτσι, για την απεικόνιση χρησιμοποιείται ασύρματη επικοινωνία τύπου Wi-Fi με το “έξυπνο” τηλέφωνο ή tablet του χρήστη (εφοδιασμένο με λειτουργικό σύστημα Αndroid ή iΟS) και ενσωματώνει σύστημα τροφοδοσίας που επιτρέπει τη λειτουργία της για ένα διάστημα τουλάχιστον 10 ωρών. Για την επαναφόρτισή της απαιτεί έναν απλό USB φορτιστή και για την προσαρμογή της στο σκάφος είναι εφοδιασμένη με έναν σύνδεσμο, συμβατό με τις υπάρχοντες βάσεις εφαρμογής action καμερών, που υπάρχουν στην αγορά.

To Enorasys, διαθέτει θερμική κάμερα με εύρος απεικόνισης 40×30 μοίρες στο οριζόντιο και στο κάθετο επίπεδο αντίστοιχα. Το λογισμικό που εγκαθίσταται στην αντίστοιχη πλατφόρμα απεικόνισης, δίνει τη δυνατότητα, όχι μόνο της απλής απεικόνισης αλλά συγχρόνως της καταγραφής και αποθήκευσης του συνόλου του video στην πλατφόρμα καθώς και συγκεκριμένων εικόνων που μπορούν να επιλεγούν από το χρήστη.

Το Enorasys μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εκτός από τις εταιρείες ενοικίασης σκαφών, ως επιπλέον εργαλείο ασφαλούς ναυσιπλοΐας με βάση την ad-hoc ανάγκη πχ. στα πορθμεία, καθώς και για την προστασία από την πειρατεία ή τέλος για την αύξηση των δυνατοτήτων των Ομάδων Διάσωσης και Λιμενικών Σωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Η ομάδα κατέχει Ελληνική ευρεσιτεχνία με Ευρωπαϊκή προτεραιότητα και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την παραλαβή της αντίστοιχης Αμερικανικής ευρεσιτεχνίας αναφορικά με τη συσκευή.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.