Με τιμώμενη την αμερικανική λογοτεχνία -όσα παρουσίασε το Αμερικανικό Περίπτερο στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

«Πρώτη φορά στην Ευρώπη αφιέρωμα στην Αμερικανική Λογοτεχνία σε Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Πρώτη φορά που ένα Εμπορικό Επιμελητήριο, το Ελληνο-Αμερικανικό, έχει από καιρό εντάξει  στις δράσεις του  τον Πολιτισμό»

Με τιμώμενη λογοτεχνία την Αμερικανική, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου (ΔΕΘΒ), 4-7 Μαΐου στο εκθεσιακό κέντρο της Helexpo, στη Θεσσαλονίκη. Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Πολιτισμού με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της ΔΕΘ Helexpo, συνδιοργάνωσαν το Αμερικανικό Περίπτερο (Hall 13, Stand 95), διαμορφώνοντας παράλληλα ένα πλαίσιο πολύ σημαντικών εκδηλώσεων.

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, αποτελεί διαχρονικά τον πυλώνα διασύνδεσης και εμβάθυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, συνδράμοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός ισχυρού αποτυπώματος συνεργειών ανάμεσα στις δύο χώρες σε ένα ευρύτατο πεδίο. Με την παρακαταθήκη της ιδιαίτερα επιτυχημένης διοργάνωσης του Αμερικανικού Περιπτέρου στη  ΔΕΘ 2018 και την ισχυρή αμερικανική παρουσία να αποτελεί σημείο αναφοράς ως προς την ενίσχυση της επενδυτικής δυναμικής  των ΗΠΑ, το Επιμελητήριο αφήνει το αποτύπωμά του και στον πολιτισμό.

Μέσα από άρτια συντονισμένες ενέργειες, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε αποκλειστική συνεργασία με το The Combined Book Exhibit, έφεραν σε επαφή με το ελληνικό αναγνωστικό κοινό 22 Αμερικανικούς Εκδοτικούς Οίκους με πολύ σημαντικό αποτύπωμα. Μεταξύ άλλων, το «παρών» στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου και στο Αμερικανικό Περίπτερο, έδωσαν εκδοτικοί οίκοι όπως, Abrams Books Publishing Company, Georgetown University Press, Harvard University Press, MacMillan Publishers, MerriamWebster, MoMa Publications, Penguin Random House, University of Chicago Press, Yale University Press.

Παράλληλα, οι επισκέπτες της έκθεσης συναντήθηκαν με εξέχοντες Αμερικανούς συγγραφείς, όπως ο James Wood, η Claire Messud, καθώς επίσης οι Nell Zink, Saskia Vogel και Ismini Lamb, προσκεκλημένοι από το Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος, δηλώνει σχετικά: «Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αποδεικνύει διαχρονικά το ευρύτατο πεδίο συμβολής του στη στήριξη και ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδος και ΗΠΑ. Σήμερα, με σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη, οικοδομώντας στη μεγάλη επιτυχία της οργάνωσης του Αμερικανικού Περιπτέρου στην 83η ΔΕΘ με επίκεντρο τον Πολιτισμό και ουσιαστικό πυλώνα την Επιτροπή Πολιτισμού, διασυνδέει τις δύο χώρες μέσα από την ανάληψη της οργάνωσης του Αμερικανικού περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου 2023, όπου τιμάται η Αμερικανική λογοτεχνία. Η παρουσία ενός πλήθους Αμερικανικών εκδοτικών οίκων με πολύ σημαντικό αποτύπωμα, εξεχόντων Αμερικανών συγγραφέων καθώς και το σύνολο των δράσεων που θα αναπτυχθούν, θα αναδείξουν επί της ουσίας την προοπτική των συνεργειών στην ελληνική και διεθνή αγορά βιβλίου».

H Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ζωζώ Λιδωρίκη, υπογραμμίζει: «Πρώτη φορά στην Ευρώπη αφιέρωμα στην Αμερικανική Λογοτεχνία σε Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Πρώτη φορά που ένα Εμπορικό Επιμελητήριο, το Ελληνο-Αμερικανικό, έχει από καιρό εντάξει  στις δράσεις του  τον Πολιτισμό. Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός πρέπει να συμπορεύονται για ουσιαστική πρόοδο της κοινωνίας. Η Επιτροπή Πολιτισμού, μέσα από την πολύτιμη συμβολή των μελών της αποτελεί τον δίαυλο πολιτιστικής επικοινωνίας με την κοινωνία και την οικονομία, ο οποίος αποτυπώνεται περίτρανα μέσα από τις δράσεις της και τώρα μέσα από την οργάνωση του Περιπτέρου της Αμερικανικής Λογοτεχνίας και των παράλληλων εκδηλώσεων, μία εμβληματική διοργάνωση του Επιμελητηρίου».

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Αμερικανικού Περιπτέρου παρουσιάστηκαν σε Avant Premiere αμερικανικές ταινίες, πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στον Bob Dylan και ανοικτή συζήτηση με αφορμή το βιβλίο των βραβευμένων με βραβείο Pulitzer δημοσιογράφων, Τζόντι Κάντορ και Μέγκαν Τούι -με θέμα την ερευνητική δημοσιογραφία, τα ΜΜΕ, τον ρόλο της δημοσιογραφίας στη σύγχρονη δημοκρατία, τη σχέση εξουσίας και ΜΜΕ.

Ακόμη το εκδοτικό πρόγραμμα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα παρουσιάστηκε σε ομιλία από την Carol A. Stein, εκδότρια των εκδόσεων Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Ξεχωριστή μνεία η συζήτηση με θέμα την Αμερικανική Λογοτεχνία στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο από τους: Ζωή Δέτση, Καθηγήτρια, ΑΠΘ, Τατιανή Ραπατζίκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΑΠΘ, Κώστα Μπλατάνη, Αναπληρωτή Καθηγητή, ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Τσιμπούκη, Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ, Aliki Barnestone, Fulbright Visiting Scholar, ΕΚΠΑ. «Μακριά και αγαπημένοι. 80 χρόνια διπλωματία της Αμερικής στην Ελλάδα, 1940-2020» είναι το βιβλίο του πρώην διπλωμάτη Richard Jackson, που παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό Περίπτερο –μια αποκαλυπτική συλλογή από προφορικές ιστορίες Αμερικανών συναδέλφων του, που υπηρέτησαν στην Ελλάδα από το 1940 έως το 2020:

«Ελπίδα μου είναι ότι τα πάθη, οι εντάσεις και οι έχθρες αυτών των 80 χρόνων ίσως προβάλουν μετά την ανάγνωση του βιβλίου υπό νέο πρίσμα, κλονίζοντας τη συνηθισμένη εντύπωση περί αναντίρρητων ευθυνών και συνωμοσιών των ΗΠΑ σε βάρος της Ελλάδας». R.J.

Περισσότερες πληροφορίες για το Αμερικανικό Περίπτερο & τις δράσεις πατήστε εδώ 

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2004 και έκτοτε έχει εντάξει την Ελλάδα στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων βιβλίου, δημιουργώντας έναν νέο κομβικό άξονα πολιτιστικών και εμπορικών συναλλαγών στον χώρο της παγκόσμιας εκδοτικής παραγωγής. Διαγράφοντας μια θεαματική πορεία στα χρόνια παρουσίας της, η έκθεση βιβλίου των Βαλκανίων και της Μεσογείου, όπως συχνά αποκαλείται, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς για όλους τους επαγγελματίες του βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με ισχυρό επαγγελματικό προφίλ και διεθνή χαρακτήρα. 

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.