Με Φαντασία & Ισορροπία Ξαναζωντανεύει το Πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια

Με μια δημιουργική προσέγγιση, που στην «καρδιά» της έχει τον άνθρωπο και την επαφή του με την τέχνη, η FIX Hellas «ομορφαίνει τη γειτονιά» των Πατησίων και το Πάρκο ΦΙΞ αποκτά νέο χρώμα από τους σπουδαστές του ΑΚΤΟ

Η πάλαι ποτέ αριστοκρατική γειτονιά των Πατησίων, μια περιοχή πυκνοδομημένη, πυκνοκατοικημένη με ψηλές πολυκατοικίες, κολλητά η μία στην άλλη, δεσπόζουν στην περιοχή. Ωστόσο η εικόνα της δεν ήταν πάντα έτσι. Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα η περιοχή αποτελούσε μία όαση πρασίνου, ένα ζωντανό κόσμημα, μια όμορφη ανάμνηση για τους Αθηναίους, αφού σε όλη την έκτασή της είναι αποτυπωμένη σχεδόν ολόκληρη η ιστορία της πόλης. Εκείνα τα χρόνια ήταν ένα απομακρυσμένο εξοχικό προάστιο, γεμάτο ελαιώνες, κήπους με οπωροφόρα δέντρα και αριστοκρατικές επαύλεις.

Με έκταση 7.500 τ.μ., στη συμβολή των οδών Πατησίων και Καυταντζόγλου στα Πατήσια, το Πάρκο ΦΙΞ είναι ένας πολύτιμος πνεύμονας πρασίνου. Μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου»,  η Ολυμπιακή Ζυθοποιία και η αγαπημένη ελληνική μπύρα FIX Hellas στηρίζουν το έργο του Δήμου Αθηναίων, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αειφόρου αστικού πάρκου, που θα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές.

Με μια δημιουργική πρόταση που στην καρδιά της έχει τον άνθρωπο και την επαφή του με την τέχνη, η FIX Hellas δημιούργησε μια «φρέσκια» προοπτική ανανέωσης. Η ιστορική μάρκα μαζί με  τους σπουδαστές του ΑΚΤΟ, του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού ομίλου Τέχνης, Design & Media στην Ελλάδα, συνέβαλλαν ώστε το Πάρκο ΦΙΞ να αποκτήσει και καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Ένας χώρος στενά συνδεδεμένος με την ιστορία της μπύρας στην Ελλάδα, αφού εκεί δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα ένα από τα πρώτα εργοστάσια ζυθοποιίας και παγοποιίας, που πλέον μεταμορφώθηκε σε ένα εκμοντερνισμένο πάρκο που ήδη έχει καλωσορίσει μικρούς και μεγάλους.

Βασικός στόχος της ανάπλασης ήταν η μετατροπή του πάρκου σε ένα χώρο συνάντησης και αναψυχής για όλες τις ηλικίες, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και προσφέροντας μια νέα διέξοδο στην καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών της πρωτεύουσας.

Με γνώμονα την ιστορία και κληρονομιά της FIX Hellas, και με μηνύματα γύρω από τη φιλία, το αστικό τοπίο και τη φύση, οι διαγωνιζόμενοι αποτύπωσαν την έμπνευσή τους σε ένα υπαίθριο καμβά, φιλοτεχνώντας τα 27 παγκάκια του πάρκου, υπό την έμπειρη καθοδήγηση των καθηγητών τους και καταξιωμένων εικαστικών, Δημήτρη Τάταρη και Αχιλλέα Πιστώνη.

«Είναι φυσικό επακόλουθο όταν πρόκειται να δημιουργήσεις έργο, να παίρνεις έμπνευση από το περιβάλλον και από τις συνθήκες. Το πάρκο αυτό είναι συνδεδεμένο άμεσα με τη FIX Hellas και όλος ο κόσμος το γνωρίζει εδώ σαν πάρκο ΦΙΞ. Όταν η ίδια η εταιρεία, υποστηρίζει την ανάπλαση του πάρκου, με τον τρόπο αυτό δίνει και στα παιδιά αυτήν την ευκαιρία. Πρόκειται για μια μάρκα άμεσα συνδεδεμένη στο μυαλό μας ως ένα προϊόν της παρέας, ελληνικό, με μακρά ιστορία και αυτό δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητο από κανέναν καλλιτέχνη», αναφέρει ο Αχιλλέας Πιστώνης.

«Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που η ανάπλαση του Πάρκου ΦΙΞ και  η ίδια η FIX Hellas,εμπνέουν δημιουργικά τα νέα ταλέντα,  αλλά και που είχαμε την ευκαιρία  μαζί να «ομορφύνουμε τη γειτονιά μας ». Πλέον τα Πατήσια, μια γειτονιά άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της μάρκας, φιλοξενούν έναν προορισμό απόδρασης με καλλιτεχνικό ενδιαφέρον για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες», ανέφερε η Τάρα Δημητριάδη Senior Brand Manager της FIX Hellas.

Νικητές του διαγωνιστικού project, μέσα από περισσότερες από 80 συμμετοχές αναδείχθηκαν οι:

– 1η θέση Γιώργος Παπασταθόπουλος με το έργο «Δε Τρου Λόκαλ»

– 2η θέση Αντώνης Καλαβρέζος και Σοφία Μπεθάνη με το έργο «Άνθος»

– 3η θέση Αργυρώ Καρακόντη με το έργο «Urban Value»

Χρώματα και εικόνες από τη χώρα και την κουλτούρα μας, μνήμες από τις παρέες και τις γειτονιές αποτέλεσαν τα βασικά στοιχεία που «ζωντάνεψαν» την ιστορική γειτονιά των Πατησίων.

Γιώργος Παπασταθόπουλος, Δε Τρού Λόκαλ
Αντώνης Καλαβρέζος & Σοφία Μπεθάνη, Άνθος
Αργυρώ Καρακόντη, Urban Value 

Ως πραγματικοί Τρου Λόκαλ, οι σπουδαστές εμπνέονται και με χιούμορ, ζωντάνια και παραστατικότητα παραδίδουν έργα που όχι μόνο ομορφαίνουν τη γειτονιά αλλά διαπνέονται με μηνύματα ενότητας, συμφιλίωσης και ελευθερίας:

«Ήθελα να κάνω κάτι “cartoon-ίστικο” και το περιστέρι ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό. Νομίζω εκπροσωπεί τόσο την έννοια της πλατείας αλλά και του local, καθώς ενώ άνθρωποι πηγαινοέρχονται, το περιστέρι παραμένει εκεί, σταθερά, αποτελώντας το πιο ντόπιο στοιχείο της Αθήνας», δηλώνει ο Γιώργος Παπασταθόπουλος (νικητής του 1ου βραβείου), ενώ η Σοφία Μπεθάνη και ο Αντώνης Καλαβρέζος (νικητές 2ου βραβείου) θα δηλώσουν πως «ώθηση για τη δημιουργία του έργου με όνομα “Άνθος” ήταν η πόλη, ο άνθρωπος, η φύση και η αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Όπως ένα άνθος στη διάρκεια της ζωής του εξελίσσεται έτσι κι αυτό το έργο αντικατοπτρίζει την ανάγκη του ανθρώπου για εξέλιξη, δημιουργία, και έκφραση, πάντα σε πλήρη αρμονία με τη φύση ακόμα και μέσα στα όρια που θέτει το αστικό περιβάλλον».

«Αυτό που μου έδωσε την ώθηση για να δημιουργήσω το έργο ήταν οι αξίες, το μήνυμα που ήθελα να περάσουν τα παγκάκια. Η όλη ιδέα της δημιουργίας του έργου μου είναι να δείξει ότι αξίες, όπως φιλία, ενότητα, επινοητικότητα, αυθεντικότητα, είναι τα θεμέλια μιας κοινωνίας», αναφέρει σχετικά και η Αργυρώ Καρακόντη (νικήτρια 3ου βραβείου).

Παράλληλα η ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας για τη δημιουργία μιας μόνιμης έκθεσης δίνει την ευκαιρία σύνδεσης των νέων με τον τόπο τους, δημιουργώντας παράλληλα και πεδίο ανάδειξης νέων ταλέντων. «Είναι μία ωραία πρωτοβουλία, όχι μόνο γιατί δίνει χρώμα στο αστικό τοπίο, αλλά και γιατί καθιστά την τέχνη πιο άμεσα προσβάσιμη, κυρίως στα μικρά παιδιά που θα πάνε να παίξουν στην πλατεία», αναφέρει ο Γιώργος Παπασταθόπουλος (νικητής 1ου βραβείου), ενώ η  Σοφία Μπεθάνη (νικήτρια 2ου βραβείου) με τη σειρά της αναφέρει ότι «η δημιουργία μιας μόνιμης υπαίθριας έκθεσης δίνει την ευκαιρία σε εμάς ως νέους καλλιτέχνες να δημιουργήσουμε ένα δικό μας έργο που για πρώτη φορά θα αφορά το “κοινό”. Είναι ένα είδος challenge για να δοκιμάσουμε τους εαυτούς μας ως προς την ικανοποίηση ενός “πελάτη”. Με λίγες λέξεις λοιπόν για μένα σημαίνει, ευκαιρία, δοκιμασία, εξέλιξη».

Η τέχνη ανοίγεται στη γειτονιά, στα παιδιά, στην καθημερινή τους ζωή, γίνεται κοινός τόπος αλληλεπίδρασης και «…σημαίνει ελευθερία. Όλοι μπορούν να την επισκεφθούν κάθε στιγμή λόγω της φύσης της. Αυτό σε συνδυασμό με τις διαφορετικές καλλιτεχνικές απόψεις που απαρτίζουν τα έργα που φιλοξενούνται στο πάρκο δίνουν μια μικρή ανάσα απόδρασης από τους έντονους ρυθμούς της πόλης», τονίζει ο Αντώνης Καλαβρέζος (νικητής 2ου βραβείου).

Το νέο ανανεωμένο πάρκο αποτελεί πλέον μια καλλιτεχνική απόδραση που την αγκαλιάζουν οι μόνιμοι κάτοικοι, και οι περαστικοί επισκέπτες. Φέροντας την υπογραφή μιας ιστορικής μάρκας όπως η FIX Hellas, η δημιουργική γεφύρωση του παρελθόντος με το παρόν, της ιστορίας και της σημερινής πραγματικότητας γίνεται όχημα μετάδοσης αξιών που ο σύγχρονος κάτοικος έχει ανάγκη.

«Στα παγκάκια θα δείτε καταρχάς χρώμα, είναι νομίζω η ανάγκη των παιδιών να δώσουν ζωντάνια στην Αθήνα. Θα δείτε όμως παγκάκια εμπνευσμένα και από τη φιλία, από την αγάπη. Παγκάκια με χιούμορ που σχολιάζουν με ευχάριστο τρόπο την ομορφιά του αστικού τοπίου, και βέβαια όσα χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη Αθήνα. Πόσο μάλιστα όταν το πάρκο αυτό αφορά με έμμεσο και άμεσο τρόπο ένα προϊόν που τα περιλαμβάνει όλα αυτά, και όλοι μας το έχουμε συνδέσει με τη διασκέδαση», δηλώνει ο Αχιλλέας Πιστώνης, ενώ ο Δημήτρης Τάταρης συμπληρώνει «θάλασσα, Ελλάδα, το ελληνικό μπλε χρώμα, φιλία, παρέα, επικοινωνία, γειτονιά, νησί, επαρχία ήταν έννοιες που και η ίδια η FIX Hellas προωθεί και εμείς με τη σειρά μας τις αποτυπώσαμε».

Μία από τις πιο ζωντανές γειτονιές της Αθήνας ξαναζωντανεύει, και οι Αθηναίοι ανακαλύπτουν και πάλι το υπέροχο πάρκο της «καρδιάς» τους. Ένας μικρός επίγειος παράδεισος τους περιμένει καθημερινά εκεί. Φαντασία, Ισορροπία, Ξανά, λοιπόν (έργο της Έλενας Δάβαρη) στο Πάρκο ΦΙΞ.

«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα». – Νίκος Καζαντζάκης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας